jóga fejlődés

A jóga kezdőknek című írás első részében, a jóga elkezdéséhez adtam néhány támpontot és a jógát elkezdők gyakori kérdéseit próbáltam meg röviden megválaszolni.
Ebben a részben arról lesz szó, hogy miből fogod érezni a fejlődést, illetve hogy hogyan keress gurut vagy mentort, aki segít a fejlődésben, ha elakadnál.

Mit fogsz érezni amikor fejlődsz a jógában? Honnan érzed, hogy fejlődsz?

Ha gyakorlod az ászanákat, akkor lassan fejlődni fog a „test tudatod”, ezzel egyre jobban érzed, hogy mi a jó a testednek és mi az ami nem. Ahogy fejlődik a rugalmasságod, erősödsz és fejlődik az összpontosító képességed is, egyre jobban tudsz majd koncentrálni.
Ez a koncentráció először az ászanák közben jelenik meg, amikor elmélyülsz a gyakorlatokban. Majd a jóga torna után egy felszabadultság érzésben érezheted. Aztán lassan ezeket az érzéseket már nem csak az órák alatt vagy után hanem a hétköznapokban is elkezded megtapasztalni.

Ha az utad közben elmerülsz fokozatosan a jóga filozófiában is, akkor lassan a meditációt is elkezdheted gyakorolni. Itt is a fokozatosság lesz a lényeg, ezért ajánlom figyelmedbe a meditáció alapjai című írásunkat.
A meditáció is egy lassan elsajátítható technika, amit gyakorlással lehet csak fejleszteni de az igazi fejlődéshez nélkülözhetetlen módszer.
Ahogy mélyülsz a jógában, fejlődik a test tudatod, fejlődik a meditációs képességed elkezdenek megjelenni a különböző spirituális élmények. Melyek elsősorban az élethelyzeteidben megnyilvánuló új felismerések lesznek, aztán valami olyan megértés ami nem a dolgok összefüggéséből ered, hanem valahonnan sokkal mélyebbről érkezik.

A fejlődésed közben igazán akkor érzed majd a mérföldköveket, amikor megjelennek a kétségeid.
A kétségek mindig az egó utolsó próbálkozásai a változás megakadályozására. Ha a kétségeken tovább lépsz, akkor tudsz tovább fejlődni, ha viszont a kétségeket elkezdi egy erősödő félelem és szorongás kísérni, akkor szükséged lesz egy guru vagy tőled sokkal fejlettebb személy, mentor segítségére.
Minél erősebbek a kétségek, annál nagyobb a fejlődés lehetősége és annál nagyobb lesz az eredmény is, amit a fejlődésed hatására érezhetsz.

Hiteles guru vagy mentor a jógában

A guru szó szanszkrittül tanítót jelent, de mára már kifejezetten csak a jóga és spirituális tanítókat nevezik gurunak. A guru elismerést a tanítványok adják a mesternek, tehát nem egy végzettséghez kötött hivatás vagy titulus.
Azt nevezik gurunak, aki életvitelével, tudásával, szellemi és spirituális képességeivel képes mások életét segíteni a fejlődésben. Egy guru bölcs és mindig tudja, hogy kinek mikor és mit mondhat és mit nem. A guru nem hazudik de mindig csak annyit mond amire épp befogadó vagy.
Tehát egyszerűen megfogalmazva a hiteles guru mindig a szívedhez beszél és nem tanácsot ad, hanem segít, hogy önmagad válaszolhasd meg a kérdéseid önmagad számára.
Egy hiteles gurutól ha kérdezel, mindig kapsz választ akár szavakban, akár tettekben. A válasz pedig mindig segít, hogy tovább juthass egy probléma önálló megoldásában, még akkor is ha ez sok időbe kerül.
Az igazi guru semmit nem tesz önzésből, még a gondolatait sem tekinti sajátjának, pusztán közvetíti azokat. Mentes az egótól, mentes a félelemtől, mentes a ragaszkodástól és a vágyaktól.

A mentor nem guru, Ő egy olyan személy, aki életvitelével, tudásával és tapasztalataival méltó példakép lehet számodra. Akitől úgy érzed ha tanácsot kérsz, szívből segít és soha nem az önös érdekei vezérlik. Egy mentor maga is a fejlődés útján van de jóval tapasztaltabb nálad viszont Ő is képes tőled vagy általad tanulni a világot.

Ajánlott írásaink


DMT – a lélek molekulája