jóga kezdőknek

A jóga napjaink egyik feltörekvő trendjének számít a modern társadalmakban. Gyökerei több ezer évesek és módszerei az idők folyamán fejlődtek és tökéletesedtek, alkalmazkodva a modern kori igényekhez. A jógát egy sajátos filozófia, a Védikus filozófia hatja át, mely a legtöbb nagy világvallásban is visszaköszön.

A jóga tehát nem egy torna, hanem egy komplex életszemlélet, mely testi és lelki gyakorlatok és egy sajátos filozófiai megközelítés együttese.
Célja a megvilágosodás elérése, illetve a földi élet tudatos átélése és elfogadása, mely nem korlátozódik a születés és a halál közti időre.
A felgyorsult és túlfeszített nyugati világban azonban a jógát, elsősorban  mint egy relaxáló és összpontosítást fejlesztő technikát kezdték el alkalmazni, de mára már egy feltörekvő trenddé fejlődött, mely magában foglalja az egészségtudatosság és környezettudatosság szemléletét is.

Ezért elsősorban a kicsit felvilágosultabb gondolkodású illetve a környezetükre érzékenyebb emberek érdeklődnek leginkább a jóga iránt.

Mit hozhat a jóga számodra ?

A jóga egy komplex módszer az elme fegyelmezésére és a test egészségének fenntartására. Az elme fegyelmezése által pedig tudatosabbá válhatsz, mely a világhoz való viszonyodat változtatja meg.
Egy tudatosabb ember, jobban megérti a körülötte lévő világot és önmagát is, ezért könnyebben alkalmazkodik a különböző élethelyzetekhez, legyenek azok számára pozitívak vagy negatívak.
Így kevésbé lesz a szélsőséges érzelmeinek a rabja. Könnyebben tud elviselni és elfogadni nehéz helyzeteket, nem értékeli önmagát sem túl, sem alul, tehát más emberek számára is könnyebben elfogadhatóvá válik.

Amikor elkezded járni a jóga útját, lassan elkezded átértékelni a korábbi életfelfogásodat is, mely által rengeteg élményben lesz részed. Olyanná kezd válni az életed, mintha egy új és izgalmas városba költöztél volna, vagy épp egy számodra teljesen ismeretlen, gyönyörű vadonba.
Minden nap új lehetőségeket és élményeket tartogat a számodra és lassan elkezd majd kibontakozni előtted a lelked, azaz a legmélyebb és legigazabb természeted. Ez által pedig az önmegvalósítás útjára kerülhetsz, mely egyre nagyobb élményekkel ajándékoz meg.

Hogyan kezdj hozzá a jógához ?

A jóga egy nagyon komplex módszer, mely sok ajánlást és lehetőséget tartalmaz ahhoz, hogy fejlődhess benne. Lényeg, hogy nem kell és nem is szabad radikális változásokat alkalmaznod hirtelen. Maradj az arany középúton és majd a fejlődésed úgyis hozza a többit. Ne akarj erőszakosan, agresszíven és gyorsan haladni. Haladj pont a tempódban.

Keress egy jóga klubbot vagy közösséget, ahol meg tudsz ismerkedni a jógával. Bár nagyon sok helyen a jóga elsősorban a tornát, azaz az ászanákat jelenti, de ugyanakkor ilyen helyekre általában csak olyan emberek járnak, akik már valahol tartanak a jóga útján. Így tehát ismeretségeket köthetsz, infókhoz juthatsz és megbeszélheted az élményeid másokkal, kérdezhetsz és tanulhatsz.

Ismerd meg a Jama és Nijáma elveit. Még ha esetleg nem is tudsz ezekből mindent maradéktalanul elfogadni, vagy elsőre pontosan értelmezni de mindenképp szükséges ahhoz, hogy érezd az irányokat.
Ha ezekkel az elvekkel nem tudsz valamilyen mértékben, legalább a lelked mélyén már az elején azonosulni, akkor nehéz lesz a fejlődés, ugyanis a jóga egyik alapja, hogy az ember lassan lebontja az egója által felállított falakat.

Kezdj el a jóga filozófiájával foglakozó könyveket olvasni. Hidd el, ha elmélyedsz bennük és elgondolkodsz a mondanivalójukon, akkor lassan kezded majd érezni, hogy megnyílik az értelmed és egyre többet tudsz befogadni ebből a szemléletből.
A jógát nem tanulja az ember, hanem gyakorolja. Tehát ha valamit megértesz a jóga filozófiai részéből, kezd el nyugodtan alkalmazni az életedben és nézd meg a hatásait. Hihetetlen élményekben lesz részed.

Keress a jógában jártas embereket, nézz előadásokat a youtubon és keresd meg azt a hiteles gurut, aki úgy beszél, hogy azt érzed ez pontosan neked szól.
Különbözőek vagyunk, van aki szimpatikus az életben és van aki nem, ezt is megérted később, hogy miért van de kezdetben elég ha arra figyelsz, hogy olyan emberek előadásait vagy tanácsait hallgasd, akik számodra hitelesek.

Ajánlott írásaink


Gjana jóga – a bölcsesség jógája