Coleus forkohlii

Indiai csalánColeus forkohlii, az árvacsalán-félék családjába tartozik, trópusi vidékeken honos, az ájurvédában makandi néven ismert gyógynövény.

Hatóanyagai, a növény legfőbb hatóanyaga a Forskolin, melyet a növény gyökerei (Plectranthus barbatus) tartalmaz. Ezen kívül tartalmaz még rozmaringsavat, flavonoid gülkozidokat és diterpén vegyületeket is.

Gyógyászati hatásai

Az indiai csalánt az ajurvédában, ősidők óta alkalmazzák különböző szívbetegségek, magas vérnyomás és mellkasi fájdalmak (angina) kezelésére, valamint légzőszervi megbetegedések, asztma kezelésére is.
A gyökér őrleményből készült, főzet, forrázat vagy tinktúra belsőleg alkalmazva, allergia és bőrbetegségek kezelésére, ekcéma és pikkelysömör tüneteinek enyhítésére illetve elmulasztására szintén használatos.
Fájdalmas menstruáció esetén, irritábilis bél szindróma (IBS) illetve húgyúti fertőzéseknél, húgyhólyag fertőzésénél is hatékony szerként kezelik.
A Coleus forkohlii hatékony lehet a fejlett rák kezelésben, de férfi szexuális problémák, alvászavarok és görcsök esetén is alkalmazzák.
A forskolint a hivatalos nyugati orvoslás is használja, több országban is alkalmazott gyógyszer, intravénásan adagolják bizonyos szívelégtelenségek kezelésére.

Az indiai csalánnal és hatóanyagával a forskolinnal kapcsolatban jelenleg is folynak kutatások a terápiás felhasználások lehetőségeiről, a glaukóma (zöld hályog), Parkinson-kór, egyes idegkárosodások és az asztma kezelésével kapcsolatban is.
Nálunk elsősorban étvágycsökkentő és fogyasztó szerként reklámozzák az indiai csalán tartalmú étrend-kiegészítőket.

A forskolin hatásmechanizmusai

A növény fő hatóanyaga aktiválja a sejteken belül az adenilil-cikláz enzimek működését, melyek fokozzák a cAMP szintet a sejteken belül. Ezen energetikai folyamat végül több enzim működésére is hatást gyakorol.
A cAMP (ciklikus adenozin-monofoszfát), egy hírvivő anyag, amely a sejteken belül elősegíti a különböző hormonok hatásainak átvitelét, melyek nem képesek átjutni a sejtek membránján. A cAMP ezért elősegíti például a glükagon ás az adrenalin hatásait, melyek számos biokémiai folyamat fontos szabályozó hormonjai.
A Forskolin eddig több mint 30 féle hatását fedezték föl az emberi szervezet vonatkozásában, ezért ez a hatóanyag is értékes lehet mind a természetes gyógymódokat és természetes összetevőket alkalmazó, mind pedig a kémiai szereket előállító és alkalmazó orvoslás számára.

Érdekes

A forskolin egy diterpén molekula, mely az acetilkolin-észteráz enzim működését blokkolja. Ezért az idegsejtek működésére is hatást gyakorol. A növény ezt az anyagot a kártevői ellen használja, de mára már számos rovarirtó szerben is használják hatóanyagként, sőt a hadiipar a vegyi fegyverek gyártásánál is felhasználja ezt az anyagot, a hírhedt szarin gáz egyik alkotója szintén ez a molekula.

Hasonló hatású gyógynövények


Fehér üröm – ígéretes szer a daganatok ellen