yohimbe

YohimbeYohimbine pausinystalia fa kérgéből származik, mely egy Nyugat és Közép-Afrikában honos fafajta, mely 30 méter magasra is megnő. Ennek a növénynek, Afrikában, hagyományosan a lehántolt és szárított kérgét használják, vágyfokozónak és egyfajta energizáló varázsszernek. A nyugati világban mint afrodiziákum és anyagcsere fokozó szer ismert. Sportolók előszeretettel használják zsírégetésre és fogyókúrához is ajánlják.  Legfőbb hatóanyaga a yohimbin, egy indol alkaloid.

A yohimbe hatásai

A yohimbin nagy affinitással bír (erősen kötődik) az alfa2 adrenerg receptorokra és ugyan alacsonyabb affinitással de ugyancsak kötődik az alfa1 receptorokhoz is.
Ennek köszönhetően a yohimbin, noradrenalin és nitrogén-monoxid felszabadulást is előidéz, továbbá szerotonin és dopamin termelést is serkent.
A központi és perifériális idegrendszerben ezekhez a sejt receptorokhoz különböző hatások kapcsolódnak, illetve a fölszabaduló neurotranszmitterek (ingerületátvivő anyagok) által is különböző hatások alakulnak ki. Ennek a bonyolult biokémiai folyamatnak köszönhetően (akit ez bővebben érdekel az az adrenerg neurotranszmisszió folyamatát tanulmányozza) a yohimbin, kisebb dózisban (illetve a fogyasztás elején) emeli majd később, nagyobb dózisnál, csökkenti a vérnyomást.
Fokozza a vér beáramlását a nemi szervek simaizmaiba és gátolja annak kiáramlását onnan, tehát (női és férfi) genitáliás vérbőséget és megfelelő hatások mellett erekciót okozhat.
A szerotonin és dopamin képződés hatására, pozitívan befolyásolja a kedélyállapotot és élénkíti az agy működését.
A yohimbe mint enyhén pszichoaktív anyag is ismert. Hatási az enyhe szívdobogás és keringés fokozás után, erekciós hajlam illetve 1-2g yohimbe főzet elfogyasztása után enyhe ellazulás és öröm érzése.

Gyógyászati felhasználása

Ezen hatások miatt a yohimbine-et a poszttraumatikus stressz-rendellenességben szenvedő betegek terápiájának hatás javítására is használják illetve tradicionálisan afrodiziákumként is ismert és ezért erekciós zavarok kezelésére illetve potenciafokozóként is használják.
A fokozott noradrenalin termelés pozitívan hat a zsíranyagcserére is, ugyanis a zsírsejtek fokozottabb vérellátása miatt jobb hatásfokkal képesek mobilizálni a tartalékaikat, így a fogyást, zsírégetést is támogatja.

Sajnos a yohimbine-el végzett kísérletek az elmúlt években nem kaptak nagy nyilvánosságot, komolyabb mértékben a gyógyszergyárak kísérleteznek ezzel az anyaggal, új vérnyomás csökkentő és egyéb gyógyszerek előállításához és nekik nem kifejezett érdekük a természetes anyagok pozitív hatásainak bebizonyítása.

Ellenjavallatok

Alkalmazása néhány országban nem engedélyezett, hazánkban általában étrend-kiegészítőkben, más anyagokkal kombinálva kapható. Használata során mindenképp figyelni kell kezdetben vérnyomás emelő majd vérnyomás csökkentő hatására, mely nagy dózisnál kórosan alacsony vérnyomást is eredményezhet. Terhes vagy szoptatós anyák, gyerekek számára semmiképp nem ajánlott a fogyasztása.

Ajánlott cikkeink


Férfi bajok – természetes tesztoszteronszint fokozás