vörös acsalapu

Vörös acsalapu – asztmára, allergiára és köhögés ellen

Vörös acsalapuPetasites hybridus az őszirózsafélék családjába tartozó, évelő növény, melyet Magyarországon is megtalálhatunk. Nálunk természetes környezetben is a Mátrában és a Gödöllői-dombság területén fordul elő jellemzőbben.
A vörös acsalaput, kalaplapu néven is ismerik, forrásos, vizenyős területeken, erdőszéleken és árkok mentén fordul elő. A növény szív alakú nagy leveleinek átmérője olykor a 90 cm is elérhetik és virágzáskor hússzínű virágjai vannak. A növény drogja a gyökér és a levél, melyekből főzet és forrázat is készíthető.

Hatóanyagai, Inulin, pektin, petasin, kolin, keserűanyag, nyálka, cseranyag és kevés illóolajat, zsírt és szénhidrátot is tartalmaz.

Gyógyászati hatásai

A vörös acsalapu drogjából készült főzet vagy forrázat, hatékony gyulladás csökkentő, segíti a nyál kiválasztást, izzasztó és köhögés csillapító hatású.
Elsősorban légzőszervi megbetegedések ellen, nehézlégzés, légcsőhurut és legfőképpen asztmás tünetek enyhítésére használják, de megfázás idején is hasznos növény lehet a gyógytea keverékben.
A vörös acsalapu alkalmazható még, enyhe emésztőrendszeri megbetegedéseknél, fejfájás, migrén és neurotikus tünetek illetve görcsök enyhítésére is.
Az idegrendszeri alapú, neurotikus állapotokból kialakuló fájdalmak általánosan jól csillapíthatóak ezzel a gyógynövénnyel. A hagyományos orvoslásban még az epilepsziában szenvedőknél is alkalmazzák.

Felhasználása

A vörös acsalapu gyökeréből készített főzethez, előbb a gyökereket meg kell tisztítani, szárítani, majd fel kell darabolni vagy megőrölni és ezután készíthető belőle a főzet az általános szabályoktól annyiban eltérően, hogy 4 dl. vízbe 1 teáskanál gyökeret érdemes csak alkalmazni, mivel ennek a növénynek az pirrodizin alkaloidjai rendkívül erős hatóanyagnak számítanak melyeket a gyógyszeripar is előszeretettel használ.
A vörös acsalapuból készült főzetet, külsőleg is jól lehet alkalmazni, torokgyulladásnál öblögetésre, sebek lemosására, aranyér kezelésére.
A növény frissen tört, zúzott leveleit ficamokra, rándulásokra és fekélyes sebekre is rakhatjuk ha nincs más kéznél, túrák alkalmával feltört lábra is hatékony lehet.
Az acsalapu petasin nevű hatóanyagának köszönhetően, a legújabb kutatások szerint hatékony szer az allergia kezelésénél.
A gyökérből vagy a levélből készült főzet vagy forrázat rendszeres fogyasztás esetén már 5 nap alatt képes csökkenteni az allergia tüneteit, mint a bőrviszketés, tüsszögés, orrfolyás és szemviszketés. Az antihisztamin készítményekkel ellentétben mellékhatások nélkül alkalmazható.
A növény március – áprilisban virágzik, a virágok hússzínűek, a levélnyeleinek belső oldala mélyen csatornás. Nem szabad összetéveszteni a martilapuval és a bojtorján lapuval.

Ellenjavallat

Gyermekeknél és időseknél valamint várandóság esetén nem javallott a használata. Használata évente összesen maximum 4-6 hétig (egyfolytában maximum 2 hétig) ajánlott a rendkívül erős hatóanyagainak köszönhetően. A maximum 1-2 hetes kúrák között legalább egy hét szünetet mindenképp kell tartani.

Hasonló hatású gyógynövények


Gyógynövények náthára, köhögésre és torokfájásra