tejoltogalaj

Tejoltó galajGalium verum a búzafélék családjába tartozó évelő növény, mely előfordul Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában is. Népies nevén Szent Antal vagy Szent János virágjának is nevezik.
A növény drogja (Galii veri herba), a föld fölötti részei, szár, levelek, virágok.

Hatóanyagai flavonoidok, galiozin glikozida, rubiadid aszperulozid, cseranyag, illóolaj, tejoltó enzim, sárga festék, növényi savak.

Gyógyászati hatásai

A tejoltó galajt a népi gyógyászatban daganatok kezelésére és megelőzésére használták. A növény drogjából készülhet forrázat de frissen kisajtolt nedvei vajjal keverve szintén fogyaszthatóak.

Általánosan használják, epe, máj és vese betegségek kezelésére valamint légzőszervi megbetegedések és pajzsmirigy problémák esetén is. Ezen kívül vértisztító hatású és alkalmazzák még prosztata problémák kezelésére is.
A népi gyógyászatban epilepszia kezelésére és álmatlanság esetén is alkalmazták.
A tejoltó galaj teája a serdülőkori pattanások kezelésére is hatásos lehet, napi 1-2 csésze tea 10-12 napos kúrát tartva csökkentheti a pattanások fertőződését és kialakulását.

Felhasználása

A tejoltó galajt sajtok készítéséhez is használták (és használják), neve is innen származik, ugyanis olyan enzimeket tartalmaz, melyek elősegítik a tej alvadását. Gyógyászati szempontból leginkább teája vagyis forrázata használatos, a forrázat készítés általános szabályi szerint.
A tejoltó galaj magyarországi forgalmazása étrend kiegészítőkben tiltott, melyet irodoid-glikozid tartalmának köszönhet, mely a vesére mérgező hatású anyag. Ezért gyógynövényként való alkalmazása különös szakértelmet és körültekintést igényel, tehát csak orvos vagy természetgyógyász felügyelete alatt érdemes “kísérletezni” ezzel a növénnyel.

Ajánlott írások

 

Vérehulló fecskefű – bőrproblémákra és méregtelenítéshez