japán akác

Közönséges pagodafaSophora japonica – vagy más néven japán akác a pillangósvirágúak családjába tartozó növény valójában nem áll rokonságban a nálunk ismert fehér akáccal (Robinia pseudoacacia) őshazája sem Jappán, hanem inkább Kína és Korea.
A Sophora japonica a nyugati fitoterápiákban már nem használatos, erős és mérgező hatásai miatt de a HKO (Hagymányos Kínai Orvoslás) 50 alap növényeként tartják számon. A kínai nyelvben huái névvel illetik. Homeopátiás szerekben is előszeretettel használják.
A japán akác kérge, magvai és bimbós virágai tartalmaznak leginkább gyógyászati szempontból hasznos hatóanyagokat. A virágok bimbóiban és a magvakban erős hatású alkaloidok vannak, ezért forrázat, gyógytea készítésére nem ajánlott.

Hatóanyagai különböző lektinek, alkaloidok, betuin, citizin, ferulsav, kávésav, linolsav, linolénsav, kalcium, kálium, flavonoidok és a virágokban található illóolaj. Virágbimbója 10-15% rutint is tartalmaz.

Gyógyászati felhasználása

A Sophora japonica kérge, jól használhatóak gyomorsav túltermelés, hasmenés és migrén esetén is. Virágaiból, rügyeiből és virág bimbóiból, izzadmány képződést csökkentő és az erek rugalmasságának helyreállítására és fenntartására valamint a hajszálerek áteresztőképességének javítására alkalmas gyógyszer készíthető. Gyulladáscsökkentő, antibakteriális, vérzés csökkentő.
Így az érelmeszesedési folyamatok lassítására és a visszér gyulladásos problémák kezelésére használják leginkább. A HKO vérnyomáscsökkentésre és a májban fellépő meleg eloszlatására használja.
Mézzel megfőzve a kínai orvoslás tüdőorvosságként is alkalmazza.
A nyugati fitoterápiában erős hatása miatt (ahogy ezt fentebb már írtam) már nem alkalmazzák, de korábban hánytatószerként, hashajtóként, vizelethajtó és lázcsillapító valamint gyulladáscsökkentő és görcsoldó szerként használták.

Ellenjavallat

A növény erős hatású alkaloidokkal rendelkezik, így a nyugati orvoslás nem ajánlja, mert gyengébb hatóanyagú és ezért biztonságosabb növényekkel is elérhetőek a Sophora japonica hatásai.
Vetélést elősegítő hatása is ismert, ezért várandóság idején semmiképp ne használja senki.
A HKO is nagy körültekintéssel alkalmazza, mert a léphez köthető hidegszindrómák és csi hiányos nőgyógyászati betegségek esetén fokozza a tüneteket.

Hasonló hatású gyógynövények

 

Kecskefű – pajzsmirigy problémákra és a mentális funkciók javítására