palástfű

PalástfűAlchemilla monticola, a rózsafélék családjába tartozó, évelő gyógynövény. Magyarországon is megtalálható, leggyakrabban a Bükk és a Mátra hegyi rétjein. Hazánkban az összes palástfű faj védett növénynek számít, ezért csak a termesztett növények használhatók. Drogja a növény virágos hajtásai, levelei.

Hatóanyagai, a növényben található cseranyagok (tanninok), flavonoidok és keserű anyagok. Ezen kívül a levelek jelentősebb mennyiségű C-vitamint és egyéb ásványi anyagokat is tartalmaznak, mint a magnézium, kalcium és foszfor.

Gyógyászati hatásai

Ez a növény, elsősorban a cseranyagainak köszönhetően összehúzó és vérzéscsillapító valamint gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatású.
A palástfüvet elsősorban a nők, egyik kiváló gyógynövényének tartják. Kiválóan alkalmas a különböző menstruációs problémák kezelésére. Segít enyhíteni a vérzést, csillapítani a menstruációs görcsöket és megkönnyíteni a menstruációs időszakot.
Pubertás korban az első menstruációknál segíthet beállítani a ciklust és enyhíteni az ezzel járó kellemetlenségeket.
A palástfüvet hatékonynak tartják a terhességet megelőző időszakban és a terhesség alatt is.
Segít megerősíteni a hüvely falát és a méhszalagokat és felkészíteni a női szerveket a szülés megpróbáltatásaira. Elősegítheti a magzat megtartását és a koraszülés elkerülését, ezért terhes nőknek a harmadik hónaptól kezdve, napi egy csésze palástfű teát szoktak ajánlani.
A szülés utáni regenerációban is segítséget nyújthat a petyhüdt alhas és méhszalagok megerősítésében.
A palástfű tea a klimax idején is jó segítség lehet, a rosszullétek megelőzésében és enyhítésében.

Ezen kívül a palástfű hatékony még gyomor és bélhurut valamint hasmenés és vastagbélgyulladás kezelésénél és a vénás keringési rendellenességek esetén is.

Felhasználása

A palástfűből készülhet forrázat (tea) belsőleg való használathoz. Ebben az esetben 2,5 dl vízzel forrázzunk le 2 teáskanál palástfüvet, melyet 8-10 percnyi állás után, leszűrve fogyaszthatunk.
A palástfüvet főzet formájában, külsőleg is használhatjuk, elsősorban borogatásra vagy sebek lemosására. Hatékony gennyező fekélyes sebek esetén, de rovarcsípések, szövetgyulladások is kezelhetőek vele. A bőr regenerációjára, narancsbőr, terhességi csíkok és öregedés esetén is hatékony.
Készülhet belőle öblögető szer is, mely foghúzás vagy fogíny gyulladás esetén segíthet a bajokon. Ülőfürdőbe is önthetünk palástfüves főzetet, mely nőgyógyászati betegségek esetén nyújthat segítséget, akár hüvelyi folyások, akár menstruációs görcsök vagy változókori állapotok idején. Az ülőfürdős főzetnél, fél liter vízbe 2 evőkanál füvet is használhatunk, melyet aztán, leszűrve a fürdővízhez öntönk.
A palástfű kitűnően kombinálható cickafarkkal és komlóval menstruációs fájdalmak és görcsök vagy klimaxos tünetek esetén. Pásztortáskával együtt pedig a vérzéscsillapító hatást növelhetjük vele.

Hasonló hatású gyógynövények


Gyógynövények gyomor és bél betegségekre