ördögharaptafű

ÖrdögharaptafűSuccisa pratensis a loncfélék családjába tartozó növény, nevét onnan kapta, hogy a gyökere úgy néz ki, mintha leharaptak volna belőle egy részt. A hagyomány szerint az ördög harapta le a gyökerét mérgében. Az ördögharapta fűnek több mint 80 alfaja ismert. Gyűjteni virágzáskor, augusztus-szeptemberig érdemes. A növény drogja a föld feletti részei, szár, levelek és a virág.

Hatóanyagait tekintve csersavat, szaponin vegyületeket és keserűanyagokat, szkabiozid glikozidát tartalmaz.

Gyógyászati hatásai

Az ördögharapta füvet az ajurvédában is előszeretettel használják, elsősorban légzőszervi problémák kezelésére, kiemelten hurutos és asztmás megbetegedéseknél. A HKO (Hagyományos Kínai Orvoslás) is használja ezt a növényt légzőszervi problémák és idült bőrbetegségek gyógyítására.
Ez a gyógynövény a modern nyugati fittoterápiában is használt, elsősorban szintén légzőszervi problémákra, asztmára és hurutos hörgő gyulladásokra. De használják bélfertőtlenítőnek, hurutos bél betegségek, emésztési problémák vagy bélparaziták ellen.
Bélgyógyító képességét a növényi antibakteriális anyagoknak köszönheti, melyek egyes gombákat és baktériumokat elpusztítva nem csak a fertőzések kezelésénél de a bélflóra helyreállításánál és a bélfalak regenerációjánál is pozitív hatást fejtenek ki.
Ezt a növényt is alávetették már tudományos vizsgálatoknak, mely a bélfertőtlenítő hatását bizonyította illetve a magas vérnyomás kezelésében is eredményeket értek el vele, állatkísérletekben.

Felhasználása

Az ördögharapta fű virágos hajtásait, illetve vékony szárrészeit és leveleit használják gyógytea készítésre, leginkább forrázat formájában. Természetesen készülhet belőle tinktúra is. Amennyiben forrázatként használjuk, napi 2-3 csészével, egyenlő részekre osztva, kúraszerűen alkalmazva, legfeljebb 4-6 hétig szabad fogyasztani. Idült bőrbetegségek esetén forrázatát belsőleg alkalmazva míg főzetét külsőleg, a bőr lemosására is használhatjuk.

Ellenjavallat

Cukorbetegek, terhes vagy szoptatós anyukák, illetve kisgyermekek esetén csak orvos felügyelete mellett használható.

További hasonló hatású gyógynövények


Influenza természetes kezelése – koronavírus különkiadás