mate tea

Mate tea, a matéfaIlex paraguariensis örökzöld növény, szárított leveleiből és száracskáiból készült frissítő és energizáló ital. Ezt a Dél-Amerikából származó italt, nevezik még számos néven, például jezsuiták teája, yerba tea vagy Szent Barthonello tea.

Hatóanyagai a különböző koffein származékok, koffein, kaffetannin (kávécsersav), teobromin és teofillin. Ezenkívül különböző flavonoidok, alkaloidok, szaponinok, csersav illetve C-vitamin, B-vitaminok, és ásványi anyagok, kálcium, vas, szelén, kálium, magnézium, foszfor és cink is található benne.

A növényben lévő flavonoidok, savak, alkaloidok és szaponinok, módosítják a koffein hatását és ezért kicsit más hatással rendelkezik mint a kávé.
Fokozatosan és hosszabb időre emeli meg a szervezet anyagcsereszintjét, mely a zsíranyagcserét is serkenti, így csökkenti az LDL koleszterin szintet, vízhajtó és ezzel együtt fogyást segítő és vérnyomást csökkentő hatással is rendelkezik.
A mate fogyasztása csökkenti az étvágyat is, élénkít így javítja a szív működését és a légzőrendszer működését is.
Növeli az állóképességet és antioxidáns tartalma miatt kitűnő gyulladásgátló hatású.
A mate tea amit egyébként forrón fogyasztanak, segíti a megfázásos időszakban a betegségek elkerülését, élénkít és ellenálóbbá tesz. Menstruációs időszakban csökkenti a puffadást is.
Veseproblémáknál, légzőrendszeri és szívproblémáknál használják, illetve kóros gyengeségben szenvedőknél valamint betegségek megelőzésére, fáradság leküzdésére.
Az ajurvédikus gyógyszerkönyvek a maté fogyasztását javasolják pszichogén fejfájás, depresszió, fáradtság és reumatikus fájdalmak esetén is.
A mate tea a doppingszerek listáján is szerepel, ezért ez sok mindent elárul. Ajánlott adagolás betartása mellett nem okoz problémát, viszont túladagolva alvászavart, gyomoridegességet és izomremegést is okozhat, ezért a kávéhoz, zöld teához hasonlóan mérsékelten érdemes fogyasztani.

Ajánlott cikkeink

Matcha tea – A japán csodatea