ipekakuana

IpekakuanaCarapichea ipecacuanha, vagy más néven hánytatógyökér, a búzafélék családjába tartozó, eredetileg Brazíliában őshonos növény, mely a történelmi feljegyzések szerint, 1680-ban került be Európába, Franciaországon keresztül.

Hatóanyagai: a fő hatóanyagai az emetin (metilcephaeline) és a cefhaeline, melyet a növény gyöktörzséből és gyökeréből vonnak ki, általában alkoholos kivonással. Ezen kívül cserzőanyagokat, irridoid glikozidokat, szaponinokat és keményítőt is tartalmaz. Az ipekakuana a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben, mint hivatalos drog is megtalálható.

Gyógyászati hatásai

Mindkét fő hatóanyaga az alkaloidok osztályába tartozik és lokálisan irritálja a gyomornyálkahártyát és stimulálja a medulláris kemoreceptor trigger zónát. Egyszerűbben szólva, hánytató hatású anyagok.
Az ipekakuana kivonatot eredetileg akut mérgezések kezelésére, elsősorban vérhas megbetegedés esetén használták. Később a tüdőbetegek, elsősorban a TBC kezelésénél is alkalmazták köptető és fertőtlenítő hatásai miatt. Kis koncentrációban használva az öklendező, mélyről jövő köhögést is enyhítheti.

Felhasználása

Napjainkban a nyugati orvoslásban már nem használják, ugyanis megállapították, hogy a különböző mérgezések esetén az abszorbciós szén használata sokkal célravezetőbb mint a hánytatás, ugyanakkor az ipekakuana kivonat túladagolva önmagában is mérgezést képes okozni.
A 80 as években ez a szer divatos hánytató szernek számított, bulimia nervosaban szenvedő embereknél.
A bulimia, egy pszichés alapú testkép zavar és a kóros soványság illetve alultápláltság, melyet falási rohamok és azt követő önhánytatás jellemez. Ebben a betegségben szenvedők, gyakran használnak hánytató és hashajtó szereket.
Az ipekakuana kivonatot, kis koncentrációban használták még különböző étvágy-gerjesztő szirupokban is.

Ellenjavallat

Az ipekakuánát és a belőle készült kivonatokat és azokból készült szirupokat már csak nagyon ritkán és kivételes esetekben használják. Toxikus hatásai miatt alkalmazása egyénileg nem ajánlott, kizárólag orvosi felügyelet mellett használható.

Ajánlott írásaink

 

Allergia 2. rész – miért alakul ki?