artemisinin

Fehér ürömArtemisia absinthium valamint az Egynyári ürümArtemisia annua, az Őszirózsafélék családjába tartozó növény. Ugyancsak ismert ürömféle még a Fekete ürömArtemisia vulgaris is.

A Fekete üröm a távol keleten rendkívül elismert gyógynövény, a HKO (Hagyományos Kínai Orvoslás) elsősorban a moxa terápiában használja, mert egy nagyon különös és energetikai szempontból kiváló növény.

A fehér üröm a legendás absint nevű alkoholos ital egyik fő összetevője volt (és ma is az) és aroma anyagként mai napig is használják, mivel egy intenzíven és jellegzetesen keserű anyag. Használatát az európai élelmiszer törvények szigorúan szabályozzák, elsősorban a növényben található mérgező tujon tartalom miatt.

Gyógyászati hatásai

Gyógyászati szempontból, a fehér ürmöt és az egynyári ürmöt, elsősorban a malária gyógyítására használják a távol keleten, már több mint kétezer éve.
A kutatások feltárták, hogy a maláriával fertőzött sejtek vastartalma jelentősen megnövekszik és a fehér ürömben nagy mennyiségben található, artemisinin nevű hatóanyag (nevét a növény után kapta) a sejtek vastartalmával összefüggően fejti ki hatását.
A WHO ajánlásai szerint a maláriával fertőzött országokban a mai napig is artimisininből és egyéb gyógyszerekből álló kombinált terápiával gyógyítják a maláriás fertőzéseket.
Eddig annyit sikerült kideríteni ezzel az anyaggal kapcsolatban, hogy amikor a maláriát okozó parazita megfertőzi a vörösvérsejtet, a hemoglobinből hemet szabadít fel, amely egy vas-porfirin komplex.
A vas redukálja az artemisinin peroxidkötését és egy magas vegyértékű vas-oxo vegyületet hoz létre, amely egy reakciósorozatot indít be és reaktív oxigén gyökök jönnek létre, melyek megölik a parazitát.
A pontos hatásmechanizmusa a mai napig nem ismert.

Artemisinin a rák ellen

Dr. Henry Lai és dr. Narendra P. Singh, a Washington Egyetemen igen bíztató eredményt közölt már 2001 végén a Life Sciencesben.
Az Egynyári üröm, szirmaiból és leveleiből készített artemisinin-kivonat 8 óra alatt szétroncsolta a mellrákos sejtek 3/4-ét, 16 óra alatt pedig jóformán alig maradt meg valami belőlük, ha előtte vas tablettával kezelték meg azokat. Ugyanakkor az egészséges sejtekben szinte nem is történt károsodás.
Egy osteosarcoma-ban (csontrák) szenvedő kutyán is kipróbálták ezt a terápiát. A kezelés után a kutya teljesen rendbejött, és 2 év múltán is életben volt, a rák nem újult ki rajta.

Az artemisinin daganatölő hatásáról jelenleg is folynak a kutatások. Ahol alkalmazzák ezt a típusú terápiát, ott a daganatos betegeket pár napig nagyobb dózisú vassal kezelik, mert a rákos sejteknek szintén szükségük van nagyobb mennyiségű vasra, hogy intenzívebben szaporodhassanak.
Azokban a sejtekben, ahol nagyobb mennyiségű vas halmozódik föl, az artemisinin képes kifejteni a hatását és elpusztítani a daganatos sejteket, ahogyan a malária esetén is.

Bár léteznek már olyan országok, ahol ez a terápia elfogadottá vált és artemisinin hatóanyagú gyógyszerek is készültek, de jelenleg Magyarországon az artemisinin használata, daganatos terápiában sem engedélyezett.

Ennek a csodálatos gyógynövénynek a hatását eddig 55 féle rákos sejten vizsgálták.
Ennek alapján megállapították, hogy a leghatásosabb leukémia, vastagbélrák esetén, de hatásos melanoma, mellrák, prosztatarák, agyi daganatok és veserák esetén is.
Van még egy jelentős megállapítás az artemisininnel kapcsolatban, nevezetesen az, hogy hatása megegyezik az eddig használt kemoterápiák hatásával a rákos sejtek pusztítását illetően, azonban mellékhatások nélkül.
Erről a Nemzetközi Onkológiai Hírlapban az alábbi cikk olvasható.
(Efferth et al, Anti-Malaria Drug is Also active against cancer, Int’l Journal of Oncology, 18;767-773,2001.)

Tudományos anyagok a fehér üröm gyógyászati hatásairól

A fehér üröm és egynyári üröm hatóanyagával kapcsolatban jelenleg is számos kutatás folyik világszerte, az alábbi orvosi lapokban és hivatalos publikációban már több mint 35 éve jelentek meg eredmények a hatékonyságáról.

  • Journal of Traditional Chinese Medicine 2(1) : 31-36, 1982)
  • H.Lai and NP Singh, Selective Cancer Cell Cytoxicity from Exposure in Dihydroartemisinin and Holotransferrin, Cancer Letters, 91:41-46, 1995
  • US Patent Document 5,578,637, University of Washington, inventors Dr H.Lai and Dr NP Singh, November 26 1996
  • Benakis et al. Pharmacokinetics of artemisinin and artesunate after oral administration in healthy volunteers. American Journal of Tropical Medicine Hyg, Jan;56(1): 17-23, 1997
  • NP Singh and H Lai, Selective toxicity of dihydroartemisinin and holotransferrin toward human breast cancer cells. Life Sciences, 70:49-56,2001
  • Efferth et al, Anti-Malaria Drug is Also active against cancer, Int’l Journal of Oncology, 18;767-773,2001.
  • Singh and Verma, Case report of a laryngeal squamous cell carcinoma treated with artesunate, Archive of Oncology, Vol 10(4), 279-80, 2002

Ajánlott írásaink


Parlagfű – félreértett gyógy vagy gyom növény ?