borago

BorágóBorago officinalis L. a borágófélék családjának névadó növénye, mely Afrikában, Kis-Ázsiában és Dél-Európában őshonos. Nálunk is ismerik, népies nyelven uborkaszagú fűnek nevezik, de hívják még ökörnyelvnek, hegyes útifűnek vagy tetűvirágnak is.
A borágó egy akár 1,5 méterre is megnövő, egynyári növény, melyet fűszernövényként és gyógynövényként is használnak. Május – júniusban virágzik, lehulló virágait salátákba vegy egyéb ételekbe használják ilyenkor, mert ebben az időben a legízletesebbek.
Gyógyászati szempontból a növény, magvait, leveleit és friss hajtásait használják leginkább.

Hatóanyagai: Nyálkaanyagokat, flavonoidokat, pirrolizidin alkaloidokat (alanin, allantoin) és nyomokban illóolajat is tartalmaz. Ezen kívül ásványi anyagokat, elsősorban káliumot, kalcium és szilíciumot valamint vitaminokat is megtalálhatunk benne. Magja igen gazdag gamma-linolénsavban és más többszörösen telítettlen zsírsavakat is tartalmaz, melyek számos élettani folyamat fontos alapkövei a szervezetben.

Felhasználása

A borágót elsősorban vízhajtó hatása miatt alkalmazzák, ezért vizesedéssel járó betegségek, fogyókúra de vese és hólyagbántalmak esetén is hasznos gyógynövény lehet.
Tudományosan is igazolt, hogy külsőleg alkalmazva hasznos lehet különböző bőrbetegségek kezelésében is, ezért gyulladt bőr, kelések, ekcéma és neurodermitis (idegi alapú bőrproblémák) esetén is használják. Ásványi anyag tartalma miatt, haj, köröm és kötőszövet regeneráció szempontjából is hasznos gyógynövény. Száj és torokfertőzéseknél, öblögetőszerként is használható. Olaja pedig, gyulladt-száraz bőr kezelésére is kiválóan alkalmas.

Ellenjavallat

Régebben a borágóval kapcsolatban semmilyen ellenjavallat nem volt, egy szelíd gyógynövénynek tartották. A tudomány fejlődésével viszont kiderült, hogy bizonyos alkaloidjai májkárosító hatással rendelkeznek.
Bár ezekből a növény nagyon csekély mértékben tartalmaz de ezért felhasználása esetén mindenképp érdemes kérni a kezelő orvos vagy fitoterapeuta véleményét.

A cikkhez ajánlott további írásaink


Gyógynövények – szív és érrendszeri problémákra