házi szappan

A szappan kicsit háttérbe szorult a kozmetikai ipar fejlődése által, viszont az elmúlt 10 évben a szappan használat újra reneszánszát éli. Rengeteg féle bio és organikus szappant lehet kapni, amelyek nagy része tényleg hatékony és egészséges tisztálkodó szer.
De szappant házilag is készíthetünk, így a lehető legbiztosabbak lehetünk a minőségben és az összetételét valamint a tulajdonságait is személyre szabhatjuk.
Ebben az írásban a házi szappankészítés módszerét mutatom be. Elsősorban azért, hogy aki kedvet kap hozzá, az saját magának készíthessen szappant, amiről biztosan tudja, hogy mit tartalmaz és saját igényeihez és egészségi problémáihoz tudja azt igazítani.
Egy másik írásban részletesen is foglalkozom a szappannal való tisztálkodás előnyeivel és azzal, hogy milyen bőrproblémák előzhetőek meg vagy orvosolhatóak egy jó minőségű szappan használatával és a vegyszerekben dúskáló egyéb tisztálkodási szerek elkerülésével.

Szappankészítési technikák

A házi szappankészítésnek négy alapvető eljárása létezik.

1. Reszelt szappan: Ez a legegyszerűbb módszer, gyakorlatilag régi vagy tipikusan erre a célra szánt szappant lereszelünk és lábasban felolvasztunk, ezután aromával és egyéb tetszés szerinti hozzávalókkal színezzük és illatosítjuk. Ez inkább hobbi és kreatívoknak való elfoglaltság, mert a minőséget nem tudjuk pontosan befolyásolni, viszont kétség kívül a legegyszerűbb módszer.

2. Szappankészítés hideg eljárással CP: Ez a házi szappankészítők legjobb és legeredményesebb módszere. Lényege, hogy valamilyen zsíadékot vagy olajat nátrium-hidorxid (NaOH) segítségével elszappanosítunk, majd különféle hozzávalók segítségével meghatározzuk a szappan állagát, színét és karakterisztikáját. Ez a módszer már követel némi körültekintést és odafigyelést, valamint tervezést és előkészületet de kétség kívül ez a legjobb eljárás, a bonyolultság és eredményesség kombinációja szempontjából.

3. Szappankészítés meleg eljárással HP: Ez nagyon hasonló a hideg eljáráshoz, de itt a készítés közben folyamatosan figyelni kell a hőmérséklet fenntartására. Ez már bonyolultabb és több tapasztalatot és szakértelmet igényel. Azoknak ajánlott, akik már gyakorlottabbak és a szappan érési idejét szeretnék lerövidíteni elsősorban.

4. Glicerin szappankészítés: Ez a legtöbb tapasztalatot és tudást kívánó szappankészítési eljárás, profiknak ajánlott. Ezen eljárás alapja, hogy egy, több zsíradékból készült szappanalapot folyamatos melegítés hatására elszappanosítunk. Ezzel az eljárással nagyon jó minőségű szappan készíthető de tényleg csak gyakorlott profiknak ajánlott.

A továbbiakban a hideg eljárás lényegét és módszerét fogom pontosabban körüljárni és későbbi írásaimban foglalkozom a meleg és glicerines eljárásokkal.

Biztonsági útmutató szappankészítéshez

Mielőtt elkezdenénk nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a szappan készítési eljárás biztonsági kérdéseivel.
Mivel a szappanosításhoz erős lúgot, nátrium-hidroxidot használunk, ezért jól szellőző helységben és védőkesztyű, zárt ruha és védőszemüveg valamint maszk mindenképp szükséges az eljáráshoz. Ezen kívül eldobható mérőpohár, valamint olyan keverő eszközök és tálak, amelyeket később más célra nem használunk majd, egy kiszuperált botmixer is nagyon jól jön ehhez a művelethez. Gyermekeket ne engedjünk a vegyszerek és a szappan massza közelébe, mert a nátrium-hidroxid könnyen bőr és szemsérülést okozhat. Biztonságos, nyugodt és a célnak megfelelő környezet kell a szappankészítéshez. Ne legyenek a környéken állatok és étel sem, mert a vegyszerek kárt okozhatnak ezen módon is.

Hozzávalók a házi szappanunkhoz

Eszközök: saválló vagy zománcozott lábas (hőálló), egy másik lábas az olajok melegítéséhez, eldobható mérőpohár, keverőkanál (fa vagy saválló), maszk, kesztyű, szemüveg, botmixer, mérleg (lehetőleg gramm pontosságú), szappan öntőforma (megvásárolt vagy házilag készített), takarók a melegen tartáshoz. Frissen tartó (folpac) fólia, papírtörlő, hőmérő.

Szappan Alapok: 1 kg olíva olaj (ez kb 1,1 liter), 300 g desztilált víz, 128 g nátronlúg (NaOH – nátrium hidroxid).
Az olíva olaj 5-10% át helyettesíthetjük mandula, szőlőmag, mogyoró, dió, kender, liegetszépe, avokádó, mák vagy egyéb prémium növényi olajjal, illetve kakaóvajjal vagy sheavajjal is, ezek izgalmasabbá és tartalmsabbá teszik a szappant. Figyelni kell, hogy ettől többet ne tegyünk bele, mert az olajok eltérő tulajdonságai a szappanosodást már jelentősen befolyásolják.
Illetve ha több más olajat is használunk, az össz mennyiség ne legyen több 1 dl nél, ehhez a keverési arányhoz. A víz lehet leszűrt növényi főzet is, de ez az illatát és színét el fogja veszíteni a lúg hatására, viszont összetételét nem.

Kiegészítő anyagok: 10 ml illóolaj, 5g rizs, zab vagy lenmagliszt, 5-10 g szárított levendulavirág, vagy egyéb növényi szárított őrleménye. Itt szintén a kreatív ötletek százait lehet bevetni. Tehetünk bele kukoricalisztet például, akkor dörzsölő hatást érünk el. Tehetünk bele bőrbarát színezéket is, például őrölt kávét, vagy lefőzött kávét (ez utóbbi esetben a vízhez adjuk hozzá). Lényeg, hogy a kiegészítő anyagok 20-30 grammnál ne nyomjanak többet a keverékben. Majd később kitapasztaljuk, mivel és hogyan bánhatunk.

Szappankészítés folyamata

Miután előkészültünk és a kesztyű, szemüveg és hosszú újjú felső is felkerül, tegyük a lábast (legalább 5 literes) a mosogatóba és öntsük bele a vizet.
A vízhez lassan és fokozatosan, keverés mellett adjuk hozzá a nátronlúgot.
Fordítva tilos, a lúghoz ne öntsünk vizet, mert heves reakció történik és kifröccsenve sérülést okozhat. A lúg fel fogja melegíteni a vizet 70-80 C ra, erre mindenképp számoljunk. Ha a lúg elkeveredett, akkor fedjük le az edényt és hagyjuk kihűlni. Ne lélegezzük be a keletkező gőzöket, mert ártalmas.

Egy másik edénybe az olajat (vagy olajokat) 45-50 fokra lassan melegítsük fel, néha keverjük meg, hogy az edény alján nehogy megégjen, ha zsiradékot, vajat használunk azt is tegyük bele az olajba, de az összmennyiséghez számoljuk, hozzá (tehát az 1 kg olaj (zsír), 300 g (3dl) víz (vagy főzet) és 128 g NaOH arány maradjon fenn. (én 1 liter olíva olajhoz (ez kb. 900g), javaslok 100 g egyéb olajat vagy zsiradékot keverni, így az arány tökéletes lesz)
Amíg az olaj melegszik, az illóolajat keverjük el a liszttel (ez stabilizálja az illóolaj illatát) és a virágot, vagy növényi részeket készítsük elő.
Közben folyamatosan mérjük a hőmérsékletét a lúgoldatnak és az olajnak is. Ha egy hőmérőt használunk mindig töröljük meg, mielőtt egyik folyadékból a másikba tesszük.

Ha mindkét folyadék elérte a 45 C hőmérsékletet, akkor a lúgoldatot öntsük lassan az olajhoz, folyamatos keverés mellett. Ha kész, akkor elő a bormixert és addig dolgozzunk rajta, míg egybefüggő masszává válik. Ha a kesztyűs újunkkal húzunk a masszába egy csíkot és az nem folyik azonnal össze, tehát jó krémes, akkor elértük a „szalag fázist”.
A szalag fázisban adjuk hozzá a kiegészítő anyagokat, folyamatos keverés mellett, majd ismét vessük be a botmixert, hogy homogén anyagot kapjunk.
Ha elkészült a zselé állagú massza, akkor öntsük formába és fóliával jól fedjük le, majd takarjuk be takaróval, hogy melegen tartsuk.

Így hagyjuk kihűlni, lehetőleg hűvös (de nem hideg), száraz és jól szellőző helységben.
48 óra elteltével kivehetjük a formákból és méretre is vágható ha szükséges, de még kesztyűvel dolgozzunk mert ilyenkor még nagyon intenzív a lúg hatása.
Száraz és hűvös helyen még további 6-8 hétig hagyjuk érni a szappanokat mielőtt használnánk.

Ha tovább akarjuk fejleszteni a szappankészítő tudásunkat, akkor mindenképp foglalkozni kell a SAP azaz szappanosítási érték kiszámításával, ami megadja, hogy milyen zsíradékhoz mennyi nátronlúg szükséges a szappanosításhoz. Ha ezt megértjük, akkor már összetettebben kombinálhatjuk a zsírokat a szappanban. Ha lágyabbá akarjuk tenni a szappant akkor 2-6% al növelhetjük a zsíros összetevőket a keverékben, de ezt az első szappan készítés után érdemes próbálgatni, mert akkor már van referenciánk a saját szappanunk kapcsán.

Miért jobb a házi szappan a nagyüzemi kozmetikai termékeknél ?

Először is a nagyüzemi szappanról nem lehet tudni, hogy milyen anyagok kerülnek bele pontosan, milyen eljárással készül, hogyan szállítják és dolgozzák fel és végül, hogy milyen higéniai körülmények közt készül. Ez uganígy igaz az egyéb kozmetikai tisztálkodási termékekre, melyek még jelentősebb mennyiségben tartalmaznak különböző vegyszereket.
Itt jegyzem meg, hogy a legtöbb márkás tusfürdő általában 90% ban tartalmaz például vizet, tehát a maradék anyagnak eléggé koncentráltnak kell lennie.
Ezen kívül a szappan nem csak a zsírt és egyéb szennyeződéseket mossa le a bőrről, hanem lúgos hatása miatt fertőtlenít és az elhalt bőrréteget is eltávolítja, ami a legjobb táptalaja a gombák és baktériumok szaporodásának. Ezért is jobb a szappan a mindenféle illatos vegyszereknél.
A szappan  jelentősen olcsóbb is mint a különböző tusfürdők és egyéb kozmetikai szerek, pláne ha önmagunknak készítjük és ha sikerül beletanulni az eljárásba akár évenkénti 1-2 délutánnal az egész család biztonságos, személyre szabott és egészséges tisztálkodást biztosító szappanmennyiségét elő tudjuk állítani.
A szappankészítés jó családi program lehet és kitűnő ajándék a home made szappan, a csládnak és barátoknak egyaránt.

Ajánlott cikkeink:

Nyugtató teakeverékek házilag
Vérehullató fecskefű – bőrproblémákra, szemölcsökre
– Körömvirág, sebgyógyító és bőrgyulladás csökkentő
Gyógynövények elkészítési technikái – forrázat, főzet, áztatmány, tinktúra, kenőcs, házilag.


Diólevél – bőrproblémákra kiváló