akupunktura

A Hagyományos Kínai Orvoslás – továbbiakban HKO – egy nagyon ősi, tradícionális gyógyító rendszer.
Pontos eredetét nem ismerjük de önmagáról azt állítja, hogy több mint 5000 éves múltra tekint vissza.
A legújabb kutatások szerint is legalább, egy több mint 2000 éves gyógyító rendszerről beszélhetünk.
A HKO rendszeréről itt bővebben olvashatsz.
Ebben a részben a HKO egyik alapját adó rendszerről, a meridián rendszerről és ennek kezelési formáiról az akupresszúráról és az akupunktúráról esik szó, kicsit bővebben de a teljesség igénye nélkül.

A HKO megközelítése szerint az emberi testet behálózza egy energia pálya rendszer, melyben az életenergia a Csí áramlik. Ezt az energiarendszert nevezik jingluó –nak, melyet Soulié de Morant (aki az akupunktúra nyugati világban való elterjesztésének az egyik úttörője volt) meridiánoknak nevezett el.

meridiánok
Az ember, fő meridián rendszere

Ezekből a meridiánokból 12 fő energia vezetéket tartanak számon, melyek a test két oldalán futnak, a törzsön, a karokon és lábakon is keresztül haladva és szimetrikus eloszlásban.
A meridiánok  –  a HKO szerinti – a 12 fő szerv energia ellátását biztosítják.
A test közép vonalában további 2 fő meridián fut, melyeket közép meridiánnak neveznek. Az egyik közép meridián a test mellső másik pedig a test hát oldalán halad végig. A mellső a felszálló, a hátsó pedig a leszálló energiapálya.
Szemből nézve a test jobb oldalán a szívburok, tüdő, szív, vese, máj és lép meridiánok, a baloldalon pedig a vastagbél, hármas melegítő, vékonybél, húgyhólyag, epehólyag és gyomor meridiánok haladnak, szimmetrikusan. Ezen kívül, még további 108 másodlagos meridiánt is számon tartanak.

A meridiánokat a modern orvostudomány az érideg pályákkal hozza összefüggésbe, de a HKO szerint ezek olyan szubsztilis (rendkívül finom) energiacsatornák, melyeket nem kötnek konkrét szöveti részekhez, ezért „csak” energetikai szinten kezelnek.

Az akupresszúra (mely kifejezés, „pont nyomását” jelenti) a fő meridiánokon található, úgynevezett meridián pontokat kezeli, úgy, hogy a pontokra újjal vagy tompa eszközzel (mely nem sérti föl a bőrt) nyomást gyakorol. Az energia pontok nyomásával stimulálhatók a meridiánok és a meridiánokhoz tartozó szervek működése.
A nyomás kiterjedésével, erejével, idejével és típusával pedig különböző stimulációkat lehet létrehozni, ami a szakavatott akupresszőr által képes segíteni az energiák áramlását, elakadások, blokkok oldását vagy épp az áramló energiák lassítását, fékezését.

Az akupunktúra ugyanezzel a meridián rendszerrel dolgozik csak a bőr alá beszúrt, arany, ezüst vagy orvosi fémből készült néhány tized milliméter vastag tűkkel stimulálja a meridián pontokat.
Sokan nem tudják, hogy az akupunktúra az akupresszúra alapjaira épül és annak továbbfejlesztett változata (nem pedig fordítva, azaz az akupresszúra nem az akupunktúra „butított” változata).
Az akupunktúrás tű a meridiánpontokon mechanikailag is stimulálja az energiapályákat, de a tű testből kiálló vége és a tű hegye közti hőmérséklet különbség, valamint a elektromos potenciál különbség is hozzájárul a kezelés eredményességéhez.
Legalább is ezt állítják az akupunktúrát tudományosan mélyebben is elemző kutatók. Az akupunktúra és akupresszúra pontos hatásmechanizmusait még nem ismerik a modern tudomány képviselői, de ahhoz nem fér kétség, hogy ez az ősi és bonyolult módszer rendkívül hatékony a betegségek kezelésében.

Akupunktúrát csak orvosi diplomával rendelkező személy végezhet, aki az akupunktúrás orvoslásból is szerzett képesítést. Akupresszúrás kezelést viszont képzett és akupresszúrából szakvizsgát tett természetgyógyász is végezhet és akupresszúrás természetű masszázst (pl Shiatshu) képzett masszőr is alkalmazhat.

A meridiánokon alapuló gyógyító eljárások és kezelési technikák tehát egy nagyon bonyolult elvhez kötődnek, mely a HKO egyik alapja és szinte minden betegség kezelésére lehetőséget nyújtanak.
Az akupunktúrás vagy akupresszúrás kezeléseket általában a terápia egyik elemeként alkalmazzák és szakszerű alkalmazás mellett rendkívül hasznos terápiás módszerek, melyek komoly tudást és gyakorlatot igényelnek. Szakszerűtlen alkalmazás esetén viszont nem csak hatástalanok de komoly problémákat is okozhatnak.
Az akupunktúrás orvosok, általában 10-15 évig tanulják ezt a módszert, mikorra elmondhatja valaki magáról, hogy az akupunktúrás kezelésekben szakembernek számít.
Az akupunktúra és a HKO kapcsán önmagáért beszél ez az elképzelés, hogy a NASA az ember a Marsra expedícióra úgy tervezi jelenleg, hogy az orvos csoportban lesz egy sebész, egy belgyógyász, egy pszichológus és egy HKO orvos is, aki jártas az akupunktúrában is.

A témához kapcsolódó további írások


Meditáció alapjai – hogyan kezdj hozzá?