reuma gyógyítás

Mint a legtöbb betegségnél, a köszvénynél is elsősorban az életmód változtatás a kezelés alapja.
A különböző nem szteroid és súlyosabb esetekben adott szteroid gyulladás csökkentők természetesen itt sem jelentenek megoldást, pusztán tüneti kezelést nyújtanak, mely rövid távon talán eredményesnek látszik, de közép és hosszú távon semmiképp sem az.
Ahogy azt a korábbi cikkben írtam, a köszvény a húgysav kristályok lebontása következtében kialakuló gyulladásos betegség, melyet az immunrendszer működése okoz. A húgysav kiválasztás pedig több tényezőtől függ, melyek nagy mértékben a különböző enzimatikus működések következményei.

Az enzimatikus működéseket teljes mértékben még mindig nem ismeri az orvostudomány, azt tudják, hogy mely enzim mely folyamatot segíti vagy gátolja de azt nem, hogy a szervezet bonyolult rendszerében az enzimeket mi irányítja pontosan.
Azt viszont megállapíthatjuk, hogy az olyan típusú táplálkozás, mely több kalóriát juttatt a szervezetbe, mint amire annak szüksége van, számos negatív biokémiai és ezzel élettani folyamatot indít el. Nem véletlen, hogy a modern orvostudomány már a húgysav szintre is, a koleszterin szinthez és vércukor szinthez hasonlóan, mint egy jelző mechanizmusként tekint. Mely szoros összefügést mutat a szív és érrendszeri, az emésztési, mozgásszervi és egyéb anyagcsere problémák megjelenésével.

Ezért a köszvény esetében is fontos, hogy a szervezetet egy egységes rendszernek tekintsük és ne a tüneteket kezeljük, hanem az okokat.

A köszvény terápiás kezelése

Az okok kezelése pedig a mentális folyamatok rendezésénél kezdődik, majd ezzel egyidejűleg a kiegyensúlyozott életmód kialakításán keresztül egy hosszabb folyamatot igényel.
Elsőként a testsúly rendezése szükséges, mely mozgással és egy megfelelő táplálkozás kialakításával kezdődik. Mindenképp a türelem és a fokozatoság elve alapján.
Akinek ízületi fájdalmai vannak, az eleve nem tud és szeret mozogni, így ez önmaga farkába harapó kígyó szindróma lehet. De természetesen ez nem lehet kifogás, szisztematikus és célzott mozgásterápiával, séta, úszás, jóga, thai chi, gyógytorna mindenki elkezdhet mozogni és ezzel a gyógyulás útjára léphet.

Érdemes jelentősen csökkenteni a szénhidrát bevitelt (pláne ha túlsúly is van, akkor ez a diéta alapja lesz) és a vörös húsok, elsősorban sertést és különböző állati belsőségeket teljesen kiiktatni az étrendből.
Figyelni kell a rostban gazdag étkezésre és a tartósított élelmiszerek kerülésére, mert ezek igen sok mérgező anyagot is tartalmaznak.
Sajnos mára már – pláne a távol keletről származó – tengeri állatokban is sok a mérgező anyag, nehézfém, így azok sem igen ajánlottak ilyen esetben.

Itt jegyezném meg, hogy a teljes őrlésű gabonákban (mivel ezekben a héjrészek is benne vannak, ugyan magas a rost tartalom, de mivel a növényvédő szerek és gombák-baktériumok által termelt toxinok is a héjban raktározódnak leginkább) illetve a lisztekben és a belőlük készült kenyérben, a mérgező anyagok is magasabb mennyiségben vannak jelen.
Ezért a köszvény esetén inkább érdemes finomlisztből készült, de mindenképp csak a kovászos erjesztéssel készülő kenyeret fogyasztani (bár kerülni a lisztet még tanácsosabb ilyenkor). Természetesen a kalória egyensúly betartására mindenképp ügyelni kell.

Kevesen tudják, hogy a húgysav igen jó antioxidáns is, ezért a különböző mérgek semlegesítésében is jelentős szerepet játszik és ez adott esetben magyarázat is lehet a szervezet magasabb húgysav termelésére, mint ahogy arra is, hogy lebontása miért járhat fokozottabb immunválasszal. Ha sok a mérgező anyag, több antioxidáns kell, ezért több húgysavat termelünk, több húgysav több lekötött méreg, több gyulladás.

Ezért a húgysav termelést jól ellensúlyozhatjuk más antioxidánsok fogyasztásával, mint a C-vitamin vagy a zöldségek és gyümölcsökben található flavonoidok. Amivel egyrészt a szervezetben keletkező szabadgyökök semlegesítését és a magas rosttartalmukon keresztül az emésztő rendszert is támogatjuk.

Gyógynövények köszvényre, reumára és más ízületi gyulladásokra

Az ízületi gyulladások kezelésénél, akár reuma, akár köszvény nagyon sok gyógynövény és gyógy táplálék használható. Ezekről a “Gyulladáscsökkentés táplálkozással és gyógynövényekkel című cikkben részletesen olvashatsz.
A csalánt, árvacsalánt, aranyvessző füvet, zsúrlót itt is mindenképp megemlítem. Ezen kívül a kenderolaj, a kenderből előállított CBD olaj, a kurkuma és általában a vörös és kék színű gyümölcsök és zöldségek valamint az ananász és papaja szintén említésre méltó hatással rendelkeznek az ízületi gyulladások terápiáiban.

Ajánlott írásaink


Jóga kezdőknek – hogyan kezdj hozzá