placebo hatás

A placebo hatásról már mindenki hallott, de nem sokan tudják, hogy mi is ez a mechanizmus valójában.
A placebo latin szó, jelentése, hogy elfogadni (egy döntést). Orvosi értelemben a placebo hatás azt jelenti, hogy egy beteg elfogadja (“elhiszi”), hogy a számára adott gyógyszer vagy kezelés meg fogja őt gyógyítani és pusztán ettől a hittől meg is gyógyul. Nem a gyógyszertől, hanem attól a hittől, hogy elhiszi a gyógyszer meg fogja gyógyítani. Az orvostudományban már a 18. századtól használják ezt a kifejezést.

Hogyan fedezték fel a placebo hatást ?

A második világháborúban egy Henry Beecher nevű amerikai orvos asszisztense, egy beavatkozás (műtét) során, – mivel a fájdalomcsillapító elfogyott – csak egyszerű sóoldatot adott egy katonának. Meglepetésükre a katona fájdalmai csökkentek és nem alakult ki nála a sokk, így túlélte a beavatkozást.
1955 ben Beecher publikálta ezt a megfigyelését, amely nagy visszhangot váltott ki az orvostársadalomban és a gyógyszergyártók körében egyaránt.
Ezen felfedezés következtében, 1962-től az USA ban és azóta szinte minden országban, kötelező kísérleteket végezni minden gyógyszer készítménnyel kapcsolatban, a placebo hatás kizárásáról, mielőtt egy gyógyszert bevezetnének a piacra. Tulajdonképpen ezzel kell igazolni a gyógyszer valódi hatásosságát.

Megjegyzés: 2017-ben az USA -ban a gyógyszerek engedélyezési eljárása megváltozott ( egyesek szerint lazult, mások szerint modernizálódott) már nem kell vagy nem elég, hosszú évekig, embereken végzett bevezetési kísérleteket lefolytatni és igazolni a gyógyszer hatékonyságát, illetve mellékhatásait, a bevezetés előtt.
Viszont egységes szakmai állásfoglalás kell, több szakmai csoporttól is ahhoz, hogy egy-egy szer bevezethető legyen. Ezzel rövidült de szigorodott is ez az eljárás az USA-ban. Ennek egyrészt versenyképességi okai vannak, másrészt pedig, az orvostársadalom egyes szakterületeinek egységes állásfoglalásával elkerülhetők a kísérletek maniupulálása, meghamisítása és jobban szűrhetők a hatóanyagok hatásai.

Hogyan működik a placebo hatás ?

A placebo hatást, eddig már nagyon sok kísérletben igazolták.  Nem csupán gyógyszerekkel kapcsolatban működik ez a hatásmechanizmus, hanem például térd porckorong műtéti beavatkozásnál és más beavatkozásoknál is megfigyelheték, hogy ha a betegek elhiszik, hogy a beavatkozás megtörtént, akkor sok esetben a “spontán” gyógyulás folyamata is lezajlik (a valódi beavatkozás elvégzése nélkül).

Egy placebo hatást vizsgáló kísérlet, általában úgy néz, ki, hogy egy azonos betegséggel küzdő csoportban a betegek egy részének gyógyszert adnak, a másik részüknek valami hatóanyag nélküli anyagot (placebót), de a betegek nem tudjak, hogy ki kapott gyógyszert és ki placebót.
Aztán megnézik, hogy a gyógyulás hány százalékban csak a gyógyszert kapott pácienseknél működik és hány százalékban működik azoknál akik nem kaptak a hatóanyagból vagy akiken nem végezték el a kezelést, beavatkozást.
A küszöb értékekről nem sokat lehet kideríteni és az orvosi és gyógyszerész képzéseken sem nagyon foglalkoznak ezzel a témával és a statisztikákkal, de több olyan tanulmány is készült, ahol orvosokat kérdeztek meg (névtelenül), hogy hány százalékban írnak fel betegeiknek olyan készítményeket, melyek az adott betegségnél „placebónak” minősülnek.
Nagyon érdekes, hogy nagyon sok orvos és nagy százalékban használja ezt a gyógymódot.

Mi is a placebo hatás mechanizmusa ?

Erre a kérdésre a pontos választ senki sem tudja, de a betegségek meggyógyulásánál a követezőt feltételezhetjük: Ha a beteg megkapja az orvosságot és elhiszi, hogy az meggyógyítja, akkor kialakul benne a gyógyulás érzése és ez az érzés elindít egy folyamatot, ami végül a gyógyuláshoz vezet.
Tehát a kulcs az érzésben van, pontosabban a hitben és az ebből származó érzésben. Ez tehát öngyógyítás.

Persze lehet azzal is magyarázni a dolgot, hogy nagyon sok betegség (a betegségek 95% vagy több) az ember pszichés állapotából alakul ki, azaz pszichoszomatikus.
A pszichében megjelenő megterhelések, kihatnak a test szerveire és kialakul a betegség. A pszichés megterhelés hatással lehet egy épp gyengébb szervre, vagy egy genetikusan örökölt betegséget “kapcsolhat be”, de az is gyakori, hogy egy rég berögzült szorongás típus erősödik föl és ez jelenik meg valamely szervben.
A placebo miatt valószínűleg ez a betegséget kiváltó szorongás oldódik, a beteg el tud lazulni, át tudja adni magát a gyógyulás folyamatának, amelynél fontos, hogy ne stresszeljen, ne hajtsa magát, tudjon pihenni és időt, energiát és figyelmet adjon a testének ahhoz, hogy az meggyógyítsa önmagát. Ez az állapot biztosan segít a test öngyógyító mechanizmusaiban.

A placebo hatás lényege tehát mindenképpen a test öngyógyító mechanizmusában rejlik és abban, hogy ez csak akkor tud jól működni – pláne egy már kialakult betegség esetén – ha hagyjuk is működni, vagyis ha figyelmet szentelünk önmagunknak, ha nem vonjuk el a figyelmünket és az energiáinkat ettől a rendszertől.

Az emberi test ahogy minden élőlény képes önmagát gyógyítani, egy törött kar összeforr, egy vágott seb begyógyul csak segítenünk kell a testünket, hogy meggyógyítsa önmagát és semmiképp nem érdemes gátolni ebben. Ezek a gyógyító mechanizmusok szinte mindent képesek meggyógyítani, csak el kell hinnünk, csak esélyt kell adnunk és semmiképp nem szabad kételkednünk ebben.

Az orvos kezel, a beteg gyógyul a betegség pedig zajlik

A placebo hatásról megoszlanak a megfigyelések és a publikált eredmények, vannak akik azt mondják a gyógyulások (minden esetben) 30-40% függ attól, hogy az ember mentálisan el tudja e fogadni azt, azaz hinni tud e benne vagy sem. Más kutatások és eredmények 50-60 % – ról beszélnek, de minden orvos tapasztalatból tudja, hogy a beteg nélkül, a beteg pozitív hozzáállása nélkül, senkit nem lehet meggyógyítani, tehát a gyógyulás a betegtől függ. Az orvos kezel, a beteg gyógyul a betegség pedig zajlik. Ebben a legtöbb orvos egyetért, legyen az nyugati vagy keleti, modern vagy tradícionális orvos.

Nem állítom tehát, hogy mindenki képes önmagát minden betegségből meggyógyítani, de azt igen, hogy ezen a téren még van mit tanulnunk, orvosnak, betegnek egyaránt és, hogy hit nélkül ez senkinek nem fog menni.

Ajánlott írásaink a témához


Bhakti jóga – a lélek igazi természete

NINCS KOMMENT

Válaszol