reuma és köszvény

Aki már szenved valamely ízületi fájdalommal járó betegségben, az általában tudja – még ha csak, legtöbbször felületesen is – mi a különbség ezen két betegség között, melyek tüneteikben azonban nagyon hasonlók.
Mindkét esetben ízületi fájdalmakkal járó betegségekről van szó, de az orvostudomány mai állása szerint az okok különböznek. Természetgyógyász szemmel és energetikai megközelítésben viszont, mind az okok, mind a tünetek és a kezelés szempontjából is nagyon hasonló a két betegség.

Köszvény vagy reuma

A nyugati – modern – orvosi meghatározás szerint, a köszvény az ízületek gyulladását jelenti, melynek oka az ízületekben felhalmozódott húgysav kristályok által okozott gyulladásos folyamatok.
A reumát pedig úgynevezett autoimmun betegségnek tartják, mely lényege, hogy a szervezet immunrendszere – máig nem ismert okokból – megtámadja az ízületeket és azokban – illetve a szervezet más területein is – erős gyulladásokat okoz.

A köszvényről bővebben

Először is tisztázzuk mi is az a húgysav. A húgysav egy szerves vegyület, melyet az élőlények állítanak elő, méghozzá a DNS lebontásának végtermékeként. Ezért az állati szervezetek működésére – ezzel együtt az emberre is – inkább jellemző, mivel az állatok vagy növényeket vagy más állatok húsát fogyasztják, melyekben található DNS láncokat végül, enzimes reakciókban lebontják.
Tehát a húgysav egy bomlástermék, mely nem csak az emésztés de a sejtek saját anyagcseréjének is szükséges végterméke.
A húgysav különböző enzimek hatására jön létre, melyek működését a tudomány a mai napig nem érti pontosan, de azt mindenképp lehet tudni az enzimatikus működésekről, hogy a szervezet bonyolult összhangja irányítja őket, egy kémiai és fizikai összefüggés alapján.
Ezt itt nem akarom mélyebben részletezni, mert az enzimek működéséről nagyon hosszan és mélyen lehetne írni.

A húgysav tehát minden állati szervezetben keletkezik, de mivel vízben nem jól oldódik, ezért a vizelettel csak kis mértékben képes ürülni. Így a keletkezett húgysav, kristályos formában az ízületekben és – vesekövek alakjában – a vesékben, húgyhólyagban rakódik le.
Hogy miért pont ezeken a területeken halmozódnak fel a húgysav kristályok, az egy szintén hosszabb cikk témája lenne.
Az ízületekben lerakódott kristályokat az immunrendszer sejtjei és enzimjei megpróbálják lebontani, mely következménye a gyulladásos folyamat, melyet köszvénynek (Arthritis urica) neveznek.

A köszvény okai

A fentiekből kiderül, hogy a köszvényt az ízületekben lerakódott húgysav kristályok okozzák, illetve az ezek lebontására irányuló immunfolyamatok. Így a köszvényt a túl magas húgysav szint okozza, de mi okozza a túl magas húgysav szintet ?
Nos erről azt mondják, hogy elsősorban bizonyos genetikai hajlamok állnak a folyamat hátterében, valamint a magas hús fogyasztás is kifejezetten emeli a húgysav szintet a szervezetben. A húsok egyrészt a már eleve tartalmaznak húgysavat, másrészt a lebontásuk közben keletkező, egyik anyagcsere termék szintén a húgysav.

De fontos látni, hogy bizonyos enzimatikus reakciók alul vagy túl működése, mérgezések, anyagcsere zavarok és életmódbeli problémák (mozgásszegény életmód, elhízás, magas szénhidrát bevitel) szintén szerepet játszanak a magas húgysavképződés kialakulásában.

Tehát a köszvény – mint a legtöbb betegség – egy bonyolult hatás halmaz végterméke, melyben az örökletes hajlamok csupán lehetőséget, a helytelen életmód pedig a betegség kialakulását jelentik.
Így a problémát is ebből a nézőpontból érdemes megközelíteni, tehát genetikus hajlam és ehhez társuló életmódi szokások. Elsősorban a túlzott energia bevitel, mely a legtöbb esetben túlzott testsúlyt is jelent, másrészt az egészségtelen táplálkozás további tényezői, a húsban gazdag, rostban szegény étkezés, mérgező anyagok (nehézfémek, tartósító és növényvédő szerek, toxinok) bevitele és az ezek következtében kialakuló érelmeszesedés, magas vércukorszint, magas koleszterin szint, stb.

A legtöbb ember ennek hallatán általában tiltakozik és azt mondja, én ezt vagy azt nem is eszem, ez vagy az rám nem igaz és ez meg az az értékem normális, mégis vannak ízületi fájdalmaim.
Ez azért van, mert egyrészt ezen tényezők közül, már csak néhány dolog megléte is okozhat problémát, másrészt pedig mert sok ember az élelmiszerekben található anyagokkal, a normális testsúllyal vagy napi szükséges és egészséges táplálkozással nincs teljesen tisztában.

Ebben a sorozatban ezért az ízületi gyulladások problematikáját, fajtáit és terápiáit szeretném körbejárni, kifejezetten természetgyógyász szemmel.

A következő részben a köszvény kezeléséről olvashatsz.

Ajánlott írásaink


Jóga kezdőknek – hogyan kezdj hozzá