depresszió

Az előző részben ismertettem a depresszió meghatározását és lényegét. Leírtam egyszerűsítve az agy biokémiai folyamatait, melyek az érzelmi állapotokat hozzák létre.
Ebben az írásban a depresszió gyógyszeres kezelését és a gyógyszeres kezelés hátrányait mutatom be.

Az emberek, a tanult alkalmazkodási mechanizmusaiknak köszönhetően, a különböző élethelyzeteikben, különböző képen reagálnak.
Ilyenkor az agyban elindul, egy tanult, az eseményhez köthető gondolat vagy pontosabban fogalmazva inger folyam. Ha az adott élethelyzet az érzékelő számára pozitív eredményt hordozhat magában, akkor például a szerotonin vagy dopamin lesz jelen az idegsejtek közti térben (szinaptikus rés) és így pozitív ingerként halad végig az idegi jel és ezzel pozitív érzést vált ki.
Ha az ember, egy számára negatív élethelyzetben találja magát, akkor pedig, az idegsejtek közti térben, más típusú ingerület átvivő anyagok lesznek jelen, vagy éppen valamiből (pl. szerotonin kiszorul) hiány tapasztalható.

Már régen tudjuk, hogy a különböző hangulatváltozásokat különböző neurotranszmitterek jelenléte vagy hiánya kíséri, illetve ezen anyagok mesterséges bejuttatása (vagy fenntartása) a szinaptikus résben, előidézi az érzelmi állapot megváltozását.

A neurobiológiai értelmezése a depressziónak itt nagyjából véget is ér és tényleg nagyon egyszerűen próbáltam elmagyarázni. A kapcsolódó témák közt erről bővebben is olvashatsz. De a depresszió és kezelése szempontjából a lényeg így már megérthető.

Nyugtatók és altatók hatásmechanizmusai

Az általánosan használt nyugtató és altatószerek, az úgynevezett benzodiazepinek családjába tartoznak (Xanax, Frontin, Seduxen, Helex, Rivotril …stb.).
Ezek a szerek, a heroinhoz, vagy az alkoholhoz hasonlóan, a idegsejtek bizonyos receptoraihoz (érzékelőihez) kötődnek és mesterséges úton fokozzák az idegsejtek GABA termelését.
A GABA (gamma-amino-vajsav ), egy ingerület gátló neurotranszmitter (ahogy erről már az előző cikkben szó esett), tehát a GABA termelését fokozva, mintegy béníthatjuk az idegsejtekben az ingerület vezetését.
Ezért van, az, hogy a benzodiazepinek adásával, gyakorlatilag egy blokkolt vagy lassított, idegsejti működéssel, egy tompult állapotot lehet előidézni.
Természetesen mikor a gyógyszer hatóanyaga (később) leválik az idegsejtekről, akkor a gyógyszer bevétele előtti állapot visszaáll, mert az az élethelyzet és/vagy gondolkodásmód ami kiváltotta a negatív gondolatfolyamot, közben valószínűleg önmagától nem oldódott meg.
Így a depresszióban szenvedő ember a hatóanyag lebomlásával, újabb hatóanyagot fog bevenni, hogy azt a kellemesebbnek megélt, tompult állapotot újra megélje és látszólag megszabaduljon a problémáitól.

A depresszió kezelésnek másik típusú gyógyszerei, az úgynevezett SSRI készítmények. Ezen elnevezés a szelektív szerotonin visszavétel gátló, angol kifejezés rövidítésére utal. Ezek olyan, általában hosszabb hatásmechanizmusú gyógyszerek, melyek az idegsejtek közti térben a szerotonin nevű ingerületátvivő molekulák hosszabb jelenlétét biztosítják, úgy, hogy meggátolják, hogy azok visszatérjenek az idegsejtbe. Ezzel a folyamatosan fennálló szerotonin jelenléttel, biztosítják, hogy a páciens a szerotonin által keltett hatás révén, egy stabilabb érzelmi állapotba maradjon.

A probléma a gyógyszerek szedésével viszont, több irányból is erősödik.

Egyrészt a sejtek egy idő után elkezdnek hozzászokni a hatóanyaghoz és mivel a szervezet nem véletlenül kezdte el azt a reakciót, mely a depresszió érzését kiváltotta, ezért mindent meg fog tenni azért, hogy a gyógyszeres beavatkozás hatásait kivédje, tehát a sejtek elkezdenek érzéketlenebbé válni a külső hatóanyagra, így a betegnek növelni kell a dózist ugyanazon hatás eléréséhez.
Ennek egyik negatív “mellék” hatása, hogy a mesterségesen bevitt hatóanyagokra való érzéketlenebbé válás, egyúttal azt is jelenti, hogy a szervezet természetesen termelt, ugyanilyen hatást kiváltó anyagaira (belső nyugtatóira) is érzéketlenebbé válik az ember, tehát a természetes nyugtató és stabilizáló rendszert romboljuk vele.
De nem csak a szervezet belső előállítású nyugtatóinak hatékonyságát, hanem a jutalmazó-motivációs rendszerünk, az örömet generáló hormonok hatékonyságát is romboljuk ilyenkor.
Ennek következménye, hogy egy idő után már csak a gyógyszerekkel és azok egyre emelkedő dózisával tudjuk elérni azt a hatást, ami a normális érzelmek állapotát kiváltja.

A gyógyszerek a májban bomlanak le és ezzel erősen megterheli a máj méregtelenítő (enzim) rendszerét is, mellyel egy idő múlva, beindulhatnak különböző máj funkciós romlások, mely aztán az egész testre hatással lesznek és számos betegség alapjait hozzák létre.
Nagyon fontos megérteni azt is, hogy a gyógyszerek által előidézett ingerület blokkolás vagy szerotonin jelenlét fokozás, nem célzottan csak azokat az idegsejteket érinti, ahol a depressziós állapotért “felelős” ingerek folynak, hanem minden idegsejtet és minden ingerületi folyamatot is. Ezért komoly mértékben érintik és megváltoztatják a személyiséget kémiai szinten, ugyanakkor mentális szinten csak “eltakarják” , elfedik a kezelendő problémákat.

Elindul egy testi és szellemi leépülés, a gyógyszer kémiai hatása és semlegesítése, valamint a folyamatos tompultság és személyiség változás állapota miatt.

A gyógyszerek jelentősen megváltoztatják a személyiséget

A tompult érzelmi állapotban a valós veszélyekre és nehézségekre adott, hamis stabil érzelmek miatt, nem foglalkozik az ember a probléma megoldásával. Ezért a környezetére esetleg negatív hatással van, kevésbé tudja reálisan ápolni az emberi kapcsolatait és nagy részben elveszíti a motivációit, melyek természetes úton tartanák egyensúlyba az agy biokémiai rendszerét.
Az SSRI depresszió elleni készítmények, nagyjából 2 hét után kezdik kifejteni a hatásukat és a szer abbahagyása után még több hónapig tart a hatásuk. Ezekről azt állítják, hogy viszonylag biztonságos gyógyszerek és jó kiegészítői lehetnek egy terápiának, ahol a beteg egy terápiás időszak alatt jobb életminőségű életet élhet.
Viszont rengeteg mellékhatása van ezeknek a szereknek is, mint a hízás, tompult szexuális érdeklődés vagy a közönyös viselkedés. Ezen kívül, olyan mértékben befolyásolják és rongálják a szervezet természetes egyensúlyi rendszerét, hogy sok esetben a páciens élete végéig gyógyszerfüggővé válik, ami több szervi megbetegedést is előidézhet és elő is idéz a fönti problémákon túl.

Az előző rész itt olvasható. A depresszió és alvászavar alternatív kezeléséről pedig itt olvashatsz bővebben.

A témához kapcsolódó további cikkek


Nyugtató és altató teakeverékek házilag