aranyér

Aranyér – nodus haemorrhoidalis, a köznyelvben mindenki számára ismert betegség, de pontos okaival, megelőzésével illetve kezelésével már csak akkor szoktak foglalkozni az emberek, mikor kínzó és kellemetlen tünetek formájában megjelenik és diagnosztizálásra kerül ez a kórkép.
Pedig ha valaki megérti az aranyér betegséget, akkor egyszerű dolgokkal meg tudja előzni, illetve a már kialakult aranyeret fel tudja ismerni és viszonylag könnyen kezelheti is, különösebb orvosi beavatkozás nélkül.

Mielőtt részletesen belemennénk a témába, fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a különböző krémek, gyógyszerek és végső esetben beavatkozások nem kezelik a problémát, csupán a tüneteket, tehát nem is oldják meg a probléma forrást, csak más irányba terelik annak kifejeződését.

Az aranyér orvosi meghatározása

A végbélnyílás az ember egyik legérzékenyebb területe, mely a széklet ürítésen túl, a bél és idegrendszeren keresztül nagyon fontos információkkal látja el a szervezetet.
Ez a terület rendkívül finom izomzattal és ezt behálózó ér és ideg hálózattal rendelkezik. Erre azért van szükség, hogy az ellazulása és megfeszülése ennek a területnek nagyon pontosan szabályozható legyen, illetve egyfajta érzékelő szervnek is felfogható, hisz a végbélen távozó széklet állaga és minősége, a végbélnyíláson való áthaladáskor fontos visszajelzés az ideg és emésztő rendszer számra.
Ebben az izomzatban található, illetve az ezt fedő bőr alatti érhálózat látja el az izmot oxigénnel és tápanyaggal, valamint üríti a káros anyagokat és bomlás termékeket.

Ezen érhálózat vénás ereiből alakul ki az aranyér betegség, a vénák gyulladása által. Tehát az aranyér egy véna gyulladás, amikor a begyulladt véna megvastagszik és egy idő után kitüremkedik.
Megkülönböztetünk belső és külső aranyeret. Belső aranyérnek nevezzük azt a végbélnyíllásban tapasztalható vénás gyuladást, amely kívülről nem tapintható, de a duzzanat a környező szövetekre kifejtett nyomás által okot fájdalmat vagy különböző bél és székelési panaszokat. Ebből egyértelműen következik, hogy a külső aranyeret tapinthatjuk, láthatjuk a végbélnyílás külső falából kitüremkedni.
Mindkét aranyér típus ugyanazon okokból alakul ki, ugyanúgy kezelendő és ugyanolyan vagy nagyon hasonló tüneteket okoz.

Az aranyér kialakulása

Mint a legtöbb betegség esetén az aranyér kialakulásánál is két tényezőt kell figyelembe venni, az egyik a genetikus hajlam, másik pedig az életmód. A hajlam mindig csak lehetőséget jelent, a lehetőség pedig csak akkor lesz kialakult betegség ha a körülményeket megteremtjük hozzá.
Ha valaki nem hajlamos az aranyérre attól még nem megfelelő életmóddal nyugodtan elő tudja idézni, tehát mindenképp erre helyezném a legnagyobb hangsúlyt.
Ahogy már fentebb írtam, az aranyér egy véna gyulladás a végbélnyílás körül futó érfonatban.

A vénás erekről tudni kell, hogy nagyon minimálisan hat rájuk a szív szívó hatása (ellentétben az artériás erekkel melyek a szív pumpáló és ebből nyert impulzus hatásból nyerik energiájuk nagy részét).
A vénákban a környékbeli izomzat mozgása és az úgynevezett vénás billentyűk együtt biztosítják a vér egyirányú áramlását. Az izom megfeszül, összenyomja az eret, a vért kipréseli és a következő vénás billentyűn átnyomja, amely lezár és nem engedi visszafelé folyni a vért. Ez a folyamat ismétlődik és így áramlik a vénás vér a szív felé. Természetesen a szív pumpáló-szívó hatása is rásegít a rendszerre de ahogy ezt írtam ez inkább az ütőereknél érvényesül.

Ezért ha egy vénás ér közelében az izomzat túl sokáig nem mozog (ernyedt vagy feszült), akkor ott a vér áramlás nem megfelelő. A vénás vérben kevés a tápanyag és az oxigén, valamint sok a bomlás termék, méreg anyag mely a szövetek felől távozni készül a szervezetből. Ha itt pangás alakul ki, azaz a vér nem áramlik megfelelően, akkor ezek a felhalmozódó mérgek könnyen kiváltják a véna gyulladását.

A gyulladás egy automatikus védekező mechanizmus, mely az immun rendszer és a környékbeli szövetek reakciója a kialakult helyzet megoldására.
A gyulladás hatására megvastagszik az érfal ami a méreganyagok átjutását gátolja, de egyúttal a véna egészséges működését is hátráltatja azaz beindul az ördögi kör.

Az aranyér tehát elsősorban a mozgás szegény életmódot élők és az ülő munkát végzők körében alakul ki leginkább, mert ez a két tényező az ami leginkább okoz folyamatos vénás pangást a végbél nyílás ereinél.

Ezzel azonban nem lőttük ki a kockázati tényezők krémjét, ugyanis a nem megfelelő táplálkozás, amely által sok méreganyag kerül a szervezetbe vagy képződik benne (a nem megfelelő bélflóra miatt) szintén jelentősen hozzájárul az aranyér kialakulásához, ahogyan a szervezetben kialakuló egyéb gyulladások is elősegítik ezt a kórképet.
Ezért az ízületi gyulladásban, bélgyulladásokban vagy egyéb gyulladásokban szenvedők kiemelten veszélyeztetettek erre a betegségre is.

Szándékosan hagytam a végére a stresszt és a stressz kezelést. A tartós stresszállapot, mind a keringésen mind a vegetatív idegrendszeren keresztül közvetlenül is előidézheti az aranyér kialakulását. Pláne ha olyan típusú szorongásokkal társul, melyek leginkább az emésztő rendszerben szomatizálódnak. Ezért az aranyér kialakulásánál is fontos lenne a háttér megkeresése és kezelése.

Az aranyér kezelése

Először is érdemes diagnosztizálni a betegséget a tünetek alapján. Ha csomó, duzzanat tapasztalható a végbélnyílás tájékán, fájdalmas a székletürítés, véres és/vagy nyákos a széklet, vagy tartós székrekedés alakul ki, joggal gyanakodhatunk aranyérre. Fontos, hogy a daganatok és egyéb bélbetegségek, fertőzések kizárása miatt javasolt orvosilag is diganosztizáltatni a problémát.
Ilyen esetekben az orvos különböző krémeket, gyógyszert javasol, illetve rostdús táplálkozást és mozgást, valamint kiemelt higiéniát, akut és kritikus esetekben műtétet, melyben a problémás érrészt eltávolítják. Természetesen ezek hatékony eljárások a tünetek kezelésére de nem gyógyítják a betegséget.

Az aranyér természetes kezelése

Érdemes tudni, hogy ha már kialakult egyszer ez a kellemetlen probléma, az nagy valószínűséggel egy életen át elkíséri az embert, de megfelelő életmóddal a panaszok elkerülhetők, a panasz mentes időszakok nagyon kitolhatók és ha kialakul a tünet, akkor pár nap alatt csillapítható és 1-2 hét alatt elmulasztható.

A megelőzésnél kezdjük. Ülő munkát végzők esetén különösen fontos (nem csak az aranyér megelőzésére és kezelésére) a rendszeres mozgás, munka előtt, után és lehetőség szerint közben is.
A napi séták munkába vagy hazafelé, esetleg munka után vagy előtt nagyon jót tesznek, ahogyan a sportolás is. Ezen kívül munkaidőben a tudatos mozgás, többszöri felállás, gyaloglás vagy szünetekben végzett mozgás, nyújtás vagy jóga gyakorlatok is sokat segítenek.
A rost dús és mérsékelt táplálkozás, a túlsúly leadása vagy mérséklése valamint a megfelelő táplálkozási szokások kialakítása. Sok természetes élelmiszer, kevés vagy lehetőség szerint semmi tartósító szert tartalmazó élelmiszerek fogyasztása, rendszeres és tudatos de szakszerű diéták és különböző gyógyteák fogyasztása.
Ezen kívül fontos, hogy este 18-19 óra után már ne étkezzünk és legalább 3 óra teljen el az utolsó étkezés és a lefekvés között. Ez azért fontos, mert a későn fogyasztott táplálék nem emésztődik meg rendesen, így rothad vagy erjed a belekben, ami viszont különböző mérgezési folyamatokat indukál.

Az aranyér kezelése idején érdemes fokozott figyelmet fordítani a végbélnyílás tisztítására, ilyenkor a nedves törlőkendő vagy jobb esetben a langyos – hideg vizes tisztálkodás, székelés után sokat segít a gyógyulásban és a tünetek enyhítésében. Nem tanácsos ilyenkor meleg fürdő és az ülésfűtés, mert ez fokozza a gyulladást. Különböző krémek, ülőfürdők készíthetők gyógynövényekből és házi szerekből, lásd bővebben.
Az aranyérről azt mondják, hogy a kifejezeten a szorongók betegsége. Az olyan szorongások, melyek az el nem fogadás miatti félelmekből táplálkoznak vagy az olyan élethelyzetekből ahol valaki azt érzi, hogy aljas módon megkárosították, becsapták, elárulták közeli barátok, munkatársak vagy családtagok, az aranyér gyakran fejlődik ki. Ezt azzal szokták magyarázni, hogy az ilyen helyzetek közvetlenül okoznak végbél táji izom feszülést, mely a fentiek szerint rontja a keringést ezen a területen.

Az aranyér kezelésére ajánlott gyógynövényekről itt olvashatsz bővebben.

Ajánlott írásaik


Méregtelenítés – táplálkozás a méregtelenítés alatt