Washington DC az Egyesült Államok fővárosa. Nevében a DC betűk (District of Columbia) Kolumbia kerület rövidítése. Ezzel különböztetik meg Washington államtól, mely az USA nyugati partján fekszik.
Az Egyesült Államok, ma a világ legnagyobb hatalmú országa, megtestesíti a világ, vezető hatalmát, a modern demokrácia fenntartásának és az emberi jogok védelmének legfőbb támogató hatalmát.
Bár politikai és gazdasági szempontból sokat lehetne vitatkozni az Egyesült Államok szerepén és módszerein, de a világ, vezető nagyhatalmai közt, az egységességet, az egy nemzetté tartozást, a demokratikus jogokat, a gazdasági erőt, az emberi jogokat és a világra ható innovációs erejét tekintve, összességében még mindig az első helyen áll.
Bár az USA gazdasági központja inkább New York de kormányzati és ezzel irányító központja Washington DC.
A város ezzel a szerepével és rangjával került be a spirituálisan meghatározó városok közé.
Lehet vitatkozni a kultúrán, a történelmen vagy bármi egyében, de az kétségtelen, hogy napjainkban (már lassan egy évszázada) Washington DC és az itt zajló folyamatok, az egész világra közvetlen hatással bírnak, ettől ilyen különleges ez a város.

A Maryland és Virginia államok között található főváros, Maryland állam területén fekszik, de 1760 július 16. óta szövetségi terület, mely fölött a közigazgatási jogokat a Kongresszus gyakorolja.
Itt található az Egyesült Államok, mindhárom hatalmi ágának a székhelye, de számos nemzetközi szervezet központja is, mint például a Világbank, vagy a Nemzetközi Valutaalap.
Látványosság szempontjából a National Mall (Nemzeti Emlékpark) emlékparkban és környékén, található szinte minden fontos látnivaló.
A park keleti oldalán a Capitolium (az USA parlamentje) és környezetében számos kormányzati épület található, mint a Russell Senate Building (szenátori irodák), Igazságügyi Minisztérium vagy például a Kongresszusi Könyvtár.
A Capitolium hétköznap 8.30 tól 16.30 ig tart nyitva. Érdemes interneten regisztrálni egy ingyenes látogatásra. Lehet csoportosan is de egyénileg is, ilyenkor egy csoporthoz csapják a látogatókat, általában 10-20 főt egyszerre. Ha valaki körbenéz a Capitoliumban, érdemes megkeresni a Kossuth szobrot is, melyet Tom Lantos (magyar származású) parlamenti képviselő indítványozására állítottak. Tom Lantos 14 cikluson át, haláláig volt Demokrata párti képviselő az Egyesült Államok parlamentjében.

Capitolium és a National Mall emlékpark

A capitoliumi séta után, a National Mall emlékpark mindkét oldalán számos érdekesség várja a látogatókat. Minden múzeum ingyenes és egyedülálló gyűjteményeket láthatunk bennük.
A Capitoleumból indulva a Washington emlékmű irányába, a park bal oldalán a Repülés és Űrhajózás Történeti Múzeumban megtekinthető az Egyesült Államok repülési és űrhajózási történetének fantasztikus emlékei. A holdra szálló egységtől, az űrrakétákig, háborús vadászgépeken keresztül a legmodernebb harci drónokig szinte minden itt van, amiről valaha is hallani lehetett ebben a témában. Hatalmas élmény.

Az repülés történeti múzeummal szemben, a park másik oldalán a National Galery of Art (Nemzeti Művészeti Galéria) számtalan világhírű festménnyel kápráztatja el a látogatóit. Monet, Van Gogh, Rembrant, Renoir és szinte megszámlálhatatlan mennyiségű és értékű műalkotás várja itt a művészetek iránt érdeklődőket. Ingyenes belépővel, ahogyan az összes washingtoni múzeumban.

A galéria mögött található a National Archives múzeum (Nemzeti Levéltár), ahol megtekinthető az Egyesült Államok Alkotmánya, a Függetlenségi Nyilatkozat és az emberi jogok egyetemes nyilatkozata (Magna Carta), eredeti példányai. Ha valaki szereti a történelmet, annak ez egyedülálló élmény lehet (itt nem szabad fotózni).

A parkban tovább haladva a Washington emlékműnél elérjük a park közepét. Ez a közel 170 méter magas obeliszk, sokáig a világ legmagasabb építménye volt. A dombról, melyen áll, fantasztikus látványban lehet része az embernek. Kelet felé tekintve a Capitoleumot, észak felé nézve a Fehér Házat (White House) nyugati irányba pedig a filmekből is jól ismert, Lincoln (Lincoln Memorial) emlékművet lehet látni. Déli irányban pedig a Jefferson emlékmű található (bár ez innen nem látszik).

Ha az ember a múzeumokat is útba ejti, attól függően, hogy mennyi ideje van és mennyit szán rá, a Nemzeti Emlékpark (National Mall) és múzeumai valamint látnivalóival (például a II. Világháborús emlékmű, vagy a Roosevelt emlékpark) 2-3 nap elfoglaltságot mindenképp jelent. Igaz egy nagy sétával és sok energiával egy nap is végig lehet rohanni rajta, de érdemes időt szánni rá).
A Fehér Ház, Ovális iroda oldaláról csak messzebbről látható, viszont a hátsó főbejárati oldalról, a Lafayette Square felől közelről is megszemlélhető.

Közlekedés

A Ronald Reagen Nemzetközi Repülőtérről, metróval bárhová el lehet jutni és a reptérre kijutni szintén. A metró közvetlen a reptér előtt halad. A metrómegállóban az automatánál kapható, Smart Trip kártya 2 USD be kerül, viszont New Yorkkal ellentétben itt minden utazónak saját kártyára van szüksége. A kártyát aztán fel lehet tölteni egyenleggel, a metróállomásokon a kártya feltöltő automata megmutatja, hová mennyi összeg szükséges.
A városból busszal és vonattal is tovább lehet utazni, a Union Station állomásról (a Capitoliumtól 10p. séta) ahol egyébként a sok gyorsétterem mellett autókölcsönzők és remek ajándékboltok is találhatóak. A busz és vonatjegyet is érdemes elővételben megvenni, mint a repülőjegyet, mert minél közelebb van az ember az utazás időpontjához annál drágább. Az USA ban a tömegközlekedés nem olcsó, 2 főnek már, például jobban megéri autóval New Yorkba menni, mint vonattal vagy busszal.
Autóbérlésnél hitelkártya a legjobb de VISA, Mastercard debit kártyát is elfogadnak, de ebben az esetben 100 USD körüli deposittal megterhelik, ami az autó leadása után még néhány napig terhelésben maradhat. 26 éves kor alatti személynek, a legtöbb társaság nem ad ki bérautót, ezt érdemes előre egyeztetni, a magyar jogsit (plasztik kártya) gond nélkül elfogadják.

Az autóbérlésnél meg kell kérdezni, hogy EZ Pass van-e az autón (egyébként ez szemmel is látható, kis doboz a szélvédőn), mert ezzel az elektronikus azonosítóval olcsóbban és kevesebb várakozással lehet az autópálya fizető kapuknál áthaladni. Ha ezt a módot használja az ember, akkor később terhelik rá a hitelkártyára vagy bankkártyára az útdíjakat (melyek így 10-20% al kevesebbe kerülne, mintha készpénzzel helyben fizetnénk).
Washingto D.C. New York távolság, autóval kb. 400 km, ez megállók nélkül 4-5 órás út. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy jellemző a nagy forgalom általában 55 mérföld/óra de 70m/ó -nál sehol sem több a megengedett legnagyobb sebesség határ és ellenőrzik, folyamatosan. Az autópályán több fizető kapu is van és létezik úgynevezett gyors sáv (3 sáv mindkét irányban) mely fallal van elzárva a szélső 3-4 sávtól. Innen csak a lehajtóknál és néhány szakaszon lehet sávot váltani.
Washingtonból, Philadelphia és New York kitűnő úti cél lehet autóval. Amerikában az autópályák mellett minden kisebb-nagyobb város forgalmas utakhoz közel eső részein is, olcsón lehet autós motelekben megszállni. 50 USD/szoba/ éjtől 100 USD ig nagyon széles a választék. Aki kicsit igényesebb, az inkább a 70-100 USD közti árú moteleket keresse, bátrabbak vagy kalandvágyóak az alsó ár kategóriában is próbálkozhatnak.
Ha megéhezik az ember, sok Európában is jól ismert gyorsétteremből válogathat és helyi hálózat is akad bőven. A legtöbb gyorsétteremben az üdítő (soda) korlátlan mennyiségben fogyasztható, utántölthető. A tipikus, amerikai feelinges étteremláncok közül az IHop és Denny’s t mindenképp érdemes kipróbálni.

 

J.Kriszto