húsmentes tikka masala

Húsmentes tikka masala – falafel feltéttel és naan kenyérrel

A tikka masala jellemzően egy csirkéből készült indiai étel, én ezt az ételt húsmentes formában is el szoktam készíteni és eddig mindenkinek bejött aki kóstolta. A naan kenyér és a falafel receptjét a linkekre kattintva megtalálod vagy az ajánlóban a recept végén is láthatod.

Hozzávalók

300 g csicseriborsó
2 ek olíva olaj (vagy vaj)
450g görög joghurt(nagy doboz)
3 dl paradicsom szósz
1 fej lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
2 db paradicsom
1 db erőspaprika
1 db kápia paprika
só, bors, cukor
2 tk. Indiai fűszer keverék: garam masala vagy madras vagy ízlés szerinti curry keverék
Ha nincs indiai fűszer keverék, előállítható ízlés szerint az alábbi fűszerek összekeverésével.
római kömény, kurkuma, őrölt paprika, koriander, fokhagyma, édeskömény, oregánó, vegeta

Elkészítése

A csicseriborsót este beáztatom sós vízbe (lehet a vízbe tenni 1 tk szódabikarbónát is). Én általában a falafellel együtt készítem ezt az ételt, ezért én 500g (egy teljes zacskó) csicseriborsót áztatok és főzök meg. Ha te is így szeretnéd elkészíteni, akkor a csicseri borsó kicsit kevesebb mint felét egy óra főzés után vedd ki a vízből, ebből lesz a falafel, a maradékot pedig főzd még egy órán át, amíg meg nem puhul. Vigyázz, a főzővíz felhabzik de el is főhet, ezért annyi vízben áztasd ami épp ellepi, és főzés előtt még ehhez adhatsz vizet, hogy kényelmesen megfőljön benne. Természetesen konzervből is készítheted, ezesetben nem kell főzni a csicseriborsót.
Miután a csicseriborsó megfőtt, egy szúrőtálba szoktam tenni, hogy lecsepegjen és kicsit meghűljön. Ezután a hagymát szeletelem (jobban szeretem, ha érezhető az ételben de apríthatod is) a fokhagymát felvágom és összetöröm a kés lapjával. Én vokban szeretem elkészíteni, de lehet bármilyen serpenyőben. Tehát a felhevített olíva olajon, megpirítom a hagymát és fokhagymát (alacsony lángon), aztán picit megcukrozom, hogy karamellizálódjon a hagyma (1 kávé kanál cukor is elég, de kihagyható ez a lépés) ha nagyon autentikus akarsz lenni, mangó lével is karamelizálhatod a hagymát, 1 dl elég belőle de ez esetben meg kell várni, míg a folyadék elpárolog.
Ha a hagyma megpirult rádobom a felaprított paprikát és kicsit sütöm, amíg a paprika elkezd pirulni, aztán mehet bele a felkockázott paradicsom, amit sózok, borsozok majd pár perc rotyogás után hozzáadom a megfőtt csicseriborsót, megszórom a fűszerkeverékkel, jól átforgatom az ételt, ráöntöm a paradicsomszószt majd kicsit lepirítom a borsót a szószon és mehet bele a görögjoghurt. Jól átkeverem, kb még 10-15 percig, alacsony lángon, fedő alatt főzöm.

Egészség szempontból

Az étel húsmentes, tehát a TÉNÉ (teljes értékű növényi étrend) diétába is jól passzol. A csicseri borsónak magas a fehérje és a rost tartalma, ami tápérték és emésztés szempontból nagyon hasznos. A zöldségek vitamin tartalma a főzés közben jórészt tönkremegy de a rost és ásványi anyag tartalom megmarad. Mivel az étel nem tartalmaz húst, pár napig a hűtőben biztosan eláll, így a hét első 2 napjára biztosíthatod vele a főétkezéseket.

Energia és tápanyag tartalom

Ez a mennyiség, étvágytól és igénytől függően 4-6 adag. A teljes mennyiség tápanyag tartalma, 1650 kcal, amiből 85 g fehérje, 70 g zsír és 190 g szénhidrát. Értelemszerűen adagokra osztva lehet arányosítani a teljes mennyiséget.

Ajánlott cikkek

Naan kenyér – indiai lepénykenyér

Falafel egyszerűen, airfryerben