granola recept

Granola – a finom, ropogós és egészséges reggelihez

A granola egy olajos magvakból (dió, mogyoró, mandula, pisztácia), gabonapelyhekből (zabpehely, rozspehely, hajdinapehely), növényi olajokból (olíva, tökmag, szezám, mák vagy dióolaj), természetes édesítőszerrel (méz, juharszirup, nyírfacukor) készített ropogós étel, amit reggelikhez, joghurtba, zabpelyhes gyümölcsös tálakhoz és fantáziád szerint bármihez, akár reform nasikhoz édességekhez és süteményekhez is használhatsz.

Hogyan készíts granolát házilag ?

Én így szoktam:
2 rész gabonapehelyhez, 1 rész olajos magvakat keverek, majd ízlés szerint az olajjal és az édesítővel jól összedolgozom egy tálban. Az édesítő szereket érdemes azután hozzáadni, miután az olajjal jól átkevertük a magvakat és a gabonapelyhet.

Tipp: 30 dkg zabpehely, 15-20 dkg durvára tört dió, sótlan földimogyoró, mandula, napraforgó és tökmagból álló keverék, 3 evőkanál olíva olaj és 1 evőkanál szezámolaj, 2-3 evőkanál méz, 1 evőkanál juharszirup.

Ha ez kész, akkor egy sütőpapírral bélelt tálba szétteríem, és 180 C fokon kb. 10 perc alatt ropogósra sütjöm a keveréket. Ha kész és kihűlt, akkor fel lehet tördelni és zárt üvegben tárolható. Ez a granola aztán egy nagyon finom, tápláló és egészséges összetevője lehet majd a következő 2 heti reggeliknek.

Tipp: Nem érdemes egyszerre több heti adagot készíteni, mert egy idő után elveszítheti a ropogósságát. Hűtőben, jól zárt üvegben tovább marad friss. Mivel energiabombáról van szó, ne vigyük túlzásba a fogyasztását és ne minden reggel fogyasszuk.

Reggeli ötletek granolával

Joghurtos, gyümölcsök granolával

Joghurt 2 dl (vegánoknak növényi), fehérjepor 1 ek (ez kihagyható), gyümölcsök 1 maréknyi (fagyasztott is lehet, csak előző este tegyük át a hűtőbe a fagyasztóból, hogy kényelmesen kiolvadjon) banán, áfonya, alma, nektarin, eper stb. (amit szeretsz és be tudsz szerezni), kevés aszalt gyümölcs (mazsola, szilva, darabolt füge stb.) és a fantasztikus granolád.

Gyümölcsös zabkása granolával

Készíts egy jó zabkását: Ez készülhet vízzel vagy tejjel is. Felmelegíted a folyadékot, majd beleteszel annyi zabpelyhet, hogy épp ellepje a forró folyadék és egy csipetnyi sót, majd 5 percig kis lángon, kevergetve főzöd, azután a tűzről levéve, lefedve 10 percig állni hagyod.
Ha durva zabpelyhet használsz, azt főzés előtt beáztathatod 15-30 percig, hogy könnyebben elkészüljön. Ha kész a zabkása, fahéjjal, kakaóval lehet ízesíteni picit.
A kész zabkásához adhatsz gyümölcsöket, aszaltgyümölcsöket és granolát is, így izgalmasabb és tartalmasabb reggelit kapsz.

Egészség szempontból

A granola ásványi anyagokban, lassan felszívódó szénhidrátban és többszörösen telítettlen zsírsavakban és növényi fehérjében is gazdag élelmiszer. Ha magad készíted akkor könnyen kiszámíthatod az energiatartalmát és biztosan tudni fogod mi van benne (de vásárolhatsz is számtalan féle granolát, ott a csomagoláson tájékozódhatsz az összetevők és energiatartalom tekintetében).
A vega reggeliknek most böjt idején különösen nagy szerepe lehet, de évközben diéta, fogyókúra vagy csak a napi egészséges étkezés részeként is nagyon finom és izgalmas ételeket készíthetsz így. A fönti receptek fehérjében, jó (alacsony glikémiás indexű) szénhidrátokban és ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag, könnyen emészthető, a bélflórának rendkívül hasznos, rostban gazdag ételek. Minden szempontból kiválók. Glutén vagy laktóz érzékenység esetén a tejet növényi tejjel, laktózmentes tejel, a glutén tartalmú zabot pedig hajdinával tudod helyettesíteni. Ezek a reggelik energizálnak, feltöltenek de nem hízlalnak és minden szempontból megfelelnek az egészséges étkezés alapjainak.

Ajánlott tartalmak:


 

Turmix vagy smoothie – egészség őrület