keserű anyagok

A keserű anyagok gyakran szerepelnek a gyógynövények hatóanyagainak felsorolása között. Ez a hatóanyag osztály sem jelent, kémiailag egységes anyagcsoportot, ahogyan a már korábban bemutatott cseranyagok sem. Nevüket a gyógynövényes gyógyászatban, a jellegzetesen keserű ízükről kapták, melynek köszönhetően bizonyos biokémiai reakciókat keltenek az emberi szervezetben
A keserűanyagok általában a terpenoidok és ritkábban a fenoloidok anyagosztályába tartozó vegyületek. Egységesnek abban tekinthetőek, hogy nem tartalmaznak nitrogént.
A keserű anyagok jellemző tulajdonsága, hogy nagy hígításban is keserű ízűek maradnak. Az ízhatásuknál fogva elsősorban emésztést fokozó és ezzel egyidejűleg étvágygerjesztő hatásúak.

A keserű anyagok hatásmechanizmusai

Az emlős állatok, így az ember is bonyolult biokémiai érzékelő rendszerrel rendelkezik. Az ízérzékelésünk is azonnal szerepet játszik különböző agyi területek aktivizálásában és az ízek (az illatokhoz hasonlóan) bonyolult biokémiai reakciókat indítanak el a szervezetben.

Mivel sok nehezen emészthető, sőt a legtöbb mérgező anyag is keserű ízű, így az ízlelő rendszerünk miután felismeri és az idegrendszer azonosítja ezt az ízt, beindul egyfajta védekező reakció.
A keserű anyagok általában fokozzák a máj és hasnyálmirigy aktivitását, ezzel az epe termelését és a bél perisztaltikát valamint a gyomorsav elválasztást is.
Erre a keserű anyagok semlegesítése és gyorsabb lebontása vagy ürítése céljából van szükség.
Ezen anyagok tehát elsősorban emésztést serkentő hatásúak. Az emésztést fokozó hatás által viszont étvágygerjesztő és ezen keresztül – egy leromlott fizikai állapotú embernél – roboráló, erősítő hatást is kifejtenek.

A keserű anyag tartalmú drogok csoportosítása

A keserűanyag tartalmú drogokat, négy féle csoportra szokták osztani.
Amara pura – tisztán keserű, amara aromatica – keserű és illóolajat is tartalmazó drog,
amara mucilaginosa – keserűanyag és nyákanyagot is tartalmazó, valamint amara adstringentia – a keserűanyagot és cseranyagot is tartalmazó drogok.

A keserű anyagokat a keserű értékük szerint szokták rangsorolni. Ez egy olyan módszer, ahol a szájban, a nyelvgyökön 30 másodperc alatt, az 1g drog olyan hígítását mutatja meg, amikor még éppen érezhető keserű íz.
Tehát például az ezerjófű keserű értéke 2000. Ami azt jelenti, hogy 1 g ezerjófű szárított drog, még 2 liter vízben is keserű ízt eredményez. A tárnicsgyökér vagy a fehér üröm esetén a keserű érték 10 000, azaz 1 g drog 10 liter vizet még képes keserűvé változtatni.
A tárnicsgyökér egyik hatóanyaga, az amarogentin, keserű értéke már 58 000 000, ami azt jelenti, hogy 58 ezer liter vízhez egyetlen gramm ebből az anyagból elegendő lenne, hogy keserűvé változtassa az oldatot.

Természetesen minden ember keserű íz érzékelése eltérő, az egyéni érzékenység függvényében, de a 0 szint meghatározásra is létezik módszer, a kinin-klorid megfelelően hígított vizes oldatához való összehasonlítással.

A keserű anyagok, kémiailag abban különböznek a sokszor szintén keserű és gyakran mérgező alkaloidoktól (pl. kinin), hogy – ahogy ezt fentebb leírtam -, a keserű anyagok nem tartalmaznak nitrogént.

A keserű anyagok alkalmazása

A jelentősebb keserű anyag tartalmú növények, mint például a fehér üröm, viszont gyakran tartalmaznak mérgező alkaloidokat is. Ezért a keserű anyag tartalmú drogoknál mindenképp érdemes a nagyon körültekintő használat.
A magas keserű anyag tartalmú drogok, az epeösszehúzó hatásuk miatt, okozhatnak hirtelen epe összehúzódást és így epegörcsöt is, ezért epekövesek mindenképp óvatosan bánjanak ezekkel az anyagokkal.
A keserű anyag tartalmú gyógynövényeknél ezért mindenképp figyelni kell az adagolásra is, nagyobb adagokban hányingert, hányást is előidézhetnek.

Keserű anyag tartalmú drogokat, gyógyteákat belsőleg fogyasztva, mindig étkezés előtt fé órával, éhgyomorra és ízesítés nélkül kell alkalmazni.

A keserű anyag tartalmú gyógynövényeket gyakran használják gyomorkeserűk, étvágyfokozó készítmények és likőrök ízesítésére de a söripar és a borgyártás is előszeretettel nyúl ezekhez az anyagokhoz.

Néhány, jellemzően keserű anyag tartalmú gyógynövény:

Angyalgyökér, articsókalevél, benedekfű, ezerjófű, fehér üröm, katáng, nagy bojtorján, komló, zsálya, gyermekláncfű, cickafark, kamilla, pemetefű.

Ajánlott cikkeink


Pszichoaktív drogok – nyugtatók és deiliriánsok