illóolajok

A növényi hatóanyagokról szóló sorozatban volt már szó a flavonoidokról, az alkaloidokról a keserű anyagokról és a cseranyagokról is, most az illóolajokat szeretném röviden bemutatni.

Az illóolaj kifejezés talán a legismertebb, a növényi hatóanyagok közül. Ezeket az anyagokat kozmetikumokban előszeretettel használják és rendszerint igen kellemes illatúak. Az már sokkal kevésbé ismert ezekről az anyagokról, hogy kémiailag nem egységes hatóanyagok. Egy részük a terpenoidok más részük pedig a fenoloidok osztályába tartozik.
Ami viszont közösnek tekinthető ezekben az anyagokban, hogy különböző növényekből, általában vízgőzzel lepárolva, vagy alkoholos kioldással nyerik ki őket és szobahőmérsékleten nyomtalanul elpárolognak.
A zsíros olajokhoz hasonlóan az illóolajok sem oldódnak vízben.
Nevük is innen származik: Illékony anyagok. Ezért egy illóolaj tisztaságáról úgy győződhetünk meg a legjobban, ha egy tiszta fehér papírra cseppentjük és ha nyom nélkül elillan róla (néhány perc alatt) akkor tiszta illóolaj ha nyomot hagy a papíron, akkor valamilyen olajban oldott anyag és nem tiszta illóolaj.

Az illóolajok gyógyászati hatásai

Az illóolajok gyógyászati felhasználása több tényezőn alapul.
Az illóolajok általában antimikróbás hatásúak, tehát kiváló fertőtlenítő anyagok.

A másik jelentős hatásuk a görcsoldó hatás. Itt megkülönböztetünk általános görcsoldó hatást, mely általában a simaizmokra hat és bélgörcs oldó hatást. Néhány növény illóolaja mindkét típusú görcsoldó hatással rendelkezik, mások csak egyik hatással rendelkeznek.

Az illóolajok többsége emésztést fokozó és epehajtó hatással is rendelkezik a keserűanyagokhoz hasonlóan. Ezen hatásukat a gyomor és bél nyálkahártya vérbőségét okozó, izgató hatáson keresztül fejtik ki. Ezek az anyagok gyorsítják a perisztartikát, gátolják az erjedést, segítik a gázok távozását és ezzel csökkentik a puffadást is.

Az illóolajok ezen kívül gyulladáscsökkentő és nyugtató hatásokkal is rendelkezhetnek.

Természetesen a fenti hatásokat általában nem egyedül, hanem más anyagokkal (pl. flavonoidokkal) együtt fejtik ki. Ezért is nagyon lényeges, hogy mely illóolaj tartalmú növényt használunk (amennyiben nem a kinyert illóolajat, hanem teljes növényt használunk) mert nem csak az illóolaj összetétele, hanem a többi növényi hatóanyag együttese is szerepet játszik a hatásmechanizmusok kialakításában.

Néhány gyógynövény illóolajának hatása

Levendulavirág – antibakteriális, antiszeptikus, nyugtató
Orvosi zsályalevél – antibakteriális, antiszeptikus, gyulladáscsökkentő
Kakukkfű – antibakteriális, antiszeptikus, emésztést serkentő, simaizom görcsoldó
Cickafarkfű – simaizom görcsoldó, gyulladáscsökkentő
Kamillavirág – simaizom görcsoldó, gyulladáscsökkentő
Citromfűlevél – bélgörcs oldó, nyugtató (szedatívum),
Borsmentalevél – simaizom és bélgörcs oldó, emésztést fokozó, epehajtó, epehígító.
Ánizsmag – simaizom és bélgörcs oldó
Borókabogyó – emésztést serkentő
Fahéj – emésztést serkentő
Szegfűszeg – emésztést serkentő, antiszeptikus
Narancshéj – emésztést fokozó
Kardamon – emésztést fokozó
Komló – szedatohipnotikus

Amire mindenképp figyeljünk az illóolaj tartalmú növények alkalmazásakor

Néhány növény illóolajában viszont vannak vitatott vegyületek, melyek mérgező, májtoxikus vagy karcinogén (daganat serkentő) hatásúak. A fehér ürömfű például nagyobb mennyiségben tartalmazhat tujont, mely epileptikus görcsöket és pszichés károsodást valamint vetélést is okozhat. A fahéjban található szafrolnak nagyobb mennyiségben lehet karcinogén hatása, de a vaniliában és fahéjban is megtalálható kumarin is lehet mérgező, nagyobb mennyiségben.
Ezért a magas illóolaj tartalmú drogok felhasználásánál mindig érdemes körültekintően eljárni. Mivel ezek az anyagok a vízben nem oldódnak és melegítés hatására gyorsan távoznak, így érdemes inkább teaként fogyasztani őket.

Amennyiben tiszta illóolajat használunk, akkor mindenképp érdemes körültekintően tájékozódni a hatásairól és nem csak egy-két forrást figyelembe venni, mivel a tiszta illóolajok rendkívül erőshatású anyagoknak számítanak. Képesek égési sérüléseket, bódultságot, szédülést de akár ájulást és görcsöket is okozni. Otthoni felhasználásra általában nem tiszta olajokat kínálnak a boltokban és az interneten. Ezek a sokszor tévesen illóolajnak nevezett anyagok, akár szintetikus úton előállított, gyógyászati szempontból hatástalan anyagok is lehetnek vagy jobb esetben 1:10 vagy 1:20 vagy ennél is nagyobb hígítású egyéb növényi olajok. Ezekben az illóolajnak hazudott anyagokban jó esetben is csak pár százalék tiszta illóolaj van.

Ajánlott írásaink


CBD olaj – egy csodaszer amit nálunk “még” üldöznek