szerelem kémiája

A szerelem érzésével a legtöbb ember találkozik élete során és általában ezt az érzést többször is megéljük egy élet alatt. Mi a szerelem, milyen testi változások zajlanak a szervezetben ebben az érzelmi állapotban ? Mi a biológiai funkciója a rózsaszín ködnek, a kék pillangókkal teli állapotnak ? Ezekre a kérdésekre próbálok röviden válaszolni ebben a cikkben.

A szerelem biológiai funkciója

A szerelem egy bonyolult élettani és energetikai folyamat, melyet eddig csak és kizárólag az ember vonatkozásában ismerünk az élőlények között. Biológiai jelentősége vagy élettani szerepe pedig az, hogy két ember számára, biztosítsa azt az érzelmi állapotot, amely sorozatos, szexuális együttlétre ösztönzi őket, majd kialakítja az egymáshoz való kötődés alapjait, így biztosítva az utódok létrehozását, nevelését és ezzel a fajfenntartás folytonosságát.

A szerelem állapota, legalább is biológiai szempontból, nem örök, hanem egy periódus, amely általában minimum 18 hónap és legfeljebb 24 -30 hónap közti időszakot jelent. Ez idő alatt mindkét egyed (ember) nagy valószínűséggel többször kerül egymással szexuális kapcsolatba és mind a nő, mind a férfi többször kerül olyan helyzetbe, ahol az utód megfogantatása ideális, legalább is biológiai szempontból.
Tehát a szerelem komplex élménye az embernél, biológiai funkcióját tekintve a szaporodás és fajfenntartás egyik alapja. Ezen kívül az összetartozás, kötődés és ezzel a család, mint legkisebb társadalmi egység létrehozását is elősegíti.

A szerelem biokémiai oldala

Biokémiai szempontból, az alábbi hormonok és hormonszerű anyagok játszanak szerepet a szerelem érzésének kialakulásában és fenntartásában.

PEA – szerelem hormon

A PEA, fenil-etilamin. Ez az anyag egy belső elválasztású kábítószer, legalább is kémiai felépítését tekintve, ugyanoda tartozik ahová például az amfetamin is.
A PEA jelenléte szerelmes emberekben mutatható ki, ezért is szokták szerelem hormonnak nevezni.
Ez a kémiai anyag, egyfajta módosult állapotot hoz létre a szervezetben, méghozzá úgy, hogy serkenti az agy jutalmazási központját, ami azért felelős – normál esetben -, hogy a számunkra pozitív dolgok elérésére ösztönözze az agyunkat. A PEA hatására az agy, jutalmazó központjában, beindul a dopamin nevű hormon termelése (ezt dopaminizzásnak is hívják) és ez okozza az eufórikus érzést, amit szerelem esetén érezni szoktunk. A PEA hormon nem csak a dopamin szintet emeli meg az agyunkban, hanem egyidejűleg lecsökkenti a szerotonin nevű ingerület átvivő anyag szintjét is.

Szerotonin – a normálisság hormonja

A szerotonin egy olyan ingerület átvivő (neurotranszmitter) anyag, amely több dolog szabályozásáért is felelős a szervezetben. A szerotonin szabályozza (részben) például az alvást, a test hőmérsékletet, az étvágyat, a hányást, a szexualitást és a hangulatot. A normális szerotonin szint hatására érezzük magunkat tettre késznek, ez segít a mindennapi cselekvések végrehajtásában, egy szóval a normális életritmus és életvitel fenntartásában.
(A depressziós embereknél a szerotonin szint csökken le és ezért produkálják a depresszió általános tüneteit, mint a rossz alvás, kedvetlenség, étvágytalanság vagy épp túlzott evési kényszer stb.)

Tehát a PEA megemeli a dopamin szintet, ezzel eufórikus állapotokat okoz és lecsökkenti a szerotonin szintet, hogy a mindennapi cselekvésekre és ingerekre kevésbé fókuszáljon a szerelmes ember.
Ebből adódik az az állapot, hogy a szerelmes ember folyamatos “zsongásban” él és a napi dolgaira egyre kevésbé figyel oda, elfelejt enni, nem annyira tartja már fontosnak a napi teendőit, kicsit beszűkül és szinte csak a szerelmére koncentrál.

A test viszont egy idő után felismeri, hogy a szerelem állapota hosszútávon nem előnyös a számára, mert minden egyéb dologtól eltereli a figyelmet és ezért lassan elkezdi leállítani a PEA termelést, így lassan alábbhagy a PEA hatására a dopamin izzás és így az eufórikus állapot is. Ez az állapot, átlagosan, ahogy fentebb már említettem 18-30 hónap alatt szűnik meg.
Ez persze sok mindentől függ, lehet több vagy kevesebb de átlagban ennyi idő kell hozzá, hogy a szerelem eufórikus érzése teljesen alább hagyjon és visszaálljon a normál hormonális állapot.
A PEA termelésének megszűnésével, nem csak a dopamin izzás szűnik meg, tehát az euforikus állapot csökken de a szerotonin termelés és kiválasztás is újra megindul, így a normális életvitelhez szükséges feladatok ellátására egyre több figyelmet és energiát kezdünk el fordítani újra.

Endorfinok

Az endorfin hormonok (endo = belső termelésű, morfin = morfium), amelyek a test által termelt természetes kábítószerek. Ezek a kémiai anyagok a szervezet természetes fájdalom csillapítói is egyben.
Endorfinok például, nagy mennyiségben szabadulnak fel szüléskor, de bármilyen, megterhelő sport tevékenység alatt is. Az endorfinokat, boldogság hormonnak is szokták nevezni, mert ezek az anyagok felelnek például az orgazmus közvetlen érzéséért is.
Orgazmuskor ugyanis rendkívül nagy mennyiségben szabadulnak fel a szervezetben és ez okozza az eufórikus érzést amit vélhetően mindenki ismer. Így a szerelmesek szexuális együttléteinek következménye (amennyiben normális esetben mindketten megélik az orgazmus állapotát), hogy “még egy” belső előállítású kábítószerre rászoknak, melyet egymásnak (közvetve) köszönhetnek.

Oxitocin

A szerelem biokémiai folyamatában van még egy nagyon jelentős hormon, ez pedig az oxitocin, amely egy nagyon komplex hatású anyag. Az oxitocinnak több hatása is van, a szakirodalom kötődési hormonnak vagy szeretet hormonnak is szokta nevezni. Az oxitocin felelős a társas kapcsolatokért. Ez lehet szülő és gyermek közti kapcsolat, baráti vagy társ kapcsolat de bármilyen egyéb emberi kapcsolat is. Az oxitocin ugyanis fokozza azon agyi területek aktivitását, amely az érzelmek feldolgozásáért és az empátiáért felelősek.

Az oxitocin termelődik akkor, ha egy kapcsolatban a két ember teret és időt szán egymásra, ezzel segítve a társadalmi kapcsolatok létrehozását.

Az emberről azt szokták mondani, hogy egy társas lény, azaz csoportokba, társadalmakba tömörülve megossza a létfenntartáshoz és fajfenntartáshoz szükséges feladatokat. Ehhez van szükség az oxitocinra biokémiai szinten. (Az oxitocin kapcsolatokért felelős hatása az állatokban is ugyanígy kimutatható).
Az oxitocin megjelenik a szervezetben amikor valakivel kellemesen töltünk el időt, vagy közösen oldunk meg feladatot (erre építenek a csapatépítő tréningek is), tehát amikor az idegrendszerünk, agyunk, a lét és faj fenntartáshoz előnyösnek ítéli meg az adott folyamatot.
De oxitocin termelődik szüléskor és szoptatáskor is, az anyában és a magzatban egyaránt.
Szintén nagy mennyiségben szabadul fel oxitocin az orgazmus pillanatában is.
Az oxitocin a testi sejtjeinkre, elsősorban az izmokra, ellazító, nyugtató és energetikailag feltöltő hatással van. Jelenléte a szervezetben tehát olyankor mérhető jelentősebb mennyiségben, amikor más ember vagy emberek társaságában, egymásra figyelünk és közösen oldunk meg valamely problémát vagy töltünk együtt számunkra kellemes, hasznos, pozitívan megélt, tartalmas időt.

Ilyenkor az agy beírja ezt az emléket az oxitocin jelenléttel párosítható emlékek közé és a jövőben keresni fogja a lehetőséget, hogy újra megéljünk ilyen vagy valami ehhez hasonló élményt.

A szerelem boszorkány konyhája

A szerelem kémiája tehát úgy néz ki, hogy két ember egymásba szeret ez több dolog miatt is megtörténhet, szexuális vonzalom, egymás személyiségéhez, élethelyzetéhez vagy egyéb adottságaihoz kötődő vonzalom, jó esetben ez mind együtt.

Ezután elkezdenek egymással időt tölteni és beindul a szerelem boszorkány konyhája.

Lehet, hogy egyre több időt töltenek egymással és az oxitocin miatt kezdenek kötődni. Lehet, hogy hamar átesnek egy – két szexuális élményen és az ebből adódó oxitocin és endorfin adagok miatt keresik egymás társaságát újra. Tény, hogy lassan megjelenik a PEA, ami lassan felborítja a szervezetük hormonális egyensúlyát. Fokozódik a dopaminhatás, ami miatt örömet fognak érezni, csökken a szerotonin szint, ami miatt egyre kevésbé összpontosítanak a napi teendőkre, problémákra. Egyre több időt töltenek együtt, akár fizikailag vagy csak gondolatban, ami újabb oxcitocin termelést vált ki és így elkezdenek kötődni egymáshoz. Nem beszélve a szexuális élmények okozta endorfinok hatásáról, amit egyre gyakrabban akarnak átélni.

A szerelem hanyatlásának biokémiája

Aztán az idő múlásával a szexuális élmények gyakorisága csökken, hatásuk intenzitása is. A felek egyre kevésbé tudják egymás előtt csak a pozitív dolgaikat megmutatni. Megjelennek a negatív vagy eltérő dolgok is, személyiségben, élethelyzetekben és egyéb megnyilvánulásokban.
Amíg a PEA jelen van, addig az emelkedett dopamin szint miatt ezeknek nem tulajdonítunk nagy jelentőséget és a csökkent szerotonin szint miatt nem annyira foglalkozunk az életünk többi területével, hisz csak a szerelmünk jár a fejünkben. Ahogy viszont a PEA termelés elkezd csökkenni majd lassan leáll, a dopamin állandó jelenléte is eltűnik és a szerotonin kezd visszatérni.

Elkezdjük észre venni a másik negatív vagy másik oldalát is, vagy ha úgy tetszik igazi személyiségét.
Már nincs ami elhomályosítaná a negatív dolgokat. Elkezdünk egyre jobban a saját életünk más területeire is összpontosítani, céljainkra ismét jobban figyelni és ha úgy ítéljük meg, hogy a másik fél ebben hátráltat minket akkor egyre megjelennek a konfrontációk, melyek által az a két fél távolodni kezd egymástól.
Minél több és tartalmasabb, pozitív emlékekkel teli időt tölt együtt két ember, annál jobban ragaszkodnak a másikhoz az oxitocin miatt és ez több kevesebb ideig össze is tarthat párokat, de sok esetben egy idő után valamelyik fél (vagy mindkettő) elkezd ismét vágyni a borzongásra, arra a „bedrogozott” állapotra amit a szerelem biokémiai folyamatai okoznak és elkezd körbe nézni és esetleg flörtölgetni.

Amikor megszűnik a PEA hatása, azaz a szerelem állapota és esetleg, nincs elegendő olyan dolog ami összeköt két embert, akkor ennek szakítás illetve válás lesz az eredménye.
Ha pedig elegendő összekötő erő van a kapcsolatban, akkor egy folyamatos, újra és újra feltörő sóvárgás kezdődik és egy hullámzó kapcsolat, amit harmonikus szakaszok és zűrösebb időszakok jellemeznek, a felek személyiségétől függően. Ezt vagy túléli a kapcsolat vagy sem.
Egy kapcsolat tartóssága, személyiségtől, értékrendtől és az adott társadalom felfogásától függ leginkább, de ezen kívül még számos tényező is befolyásolja. Van akiknél ez a folyamat intenzívebb, másoknál csendesebb de minden hosszú kapcsolatra jellemző.

Ezért a tudomány szempontjából örök szerelem nem létezik, de ha két ember elég tudatos és elfogadja azt, hogy ez az állapot biokémiai szinten megérthető, továbbá jól megismerik egymást mielőtt tovább lépnének, akkor van esély arra, hogy sikerül megtalálni az IGAZIT, aki miatt érdemes lemondani a további borzongásokról és akinek az elfogadása nem okoz folyamatos nehézségeket a számunkra. Persze lehet ezt a szerencsére és a megérzésekre is bízni…

Az érzelmek iskolája sorozat előző írása a – testbeszéd, siker és érzelmek.

A cikkhez kapcsolódó további írások


Depresszió és alvászavar – amikor a világ sötétté válik

NINCS KOMMENT

Válaszol