DMT

DMTdimetiltriptamin egy olyan pszichoaktív alkaloid, mely a triptaminok családjába tartozik és egyaránt megtalálható az emlősök és más állatok agyában és sok növényben is.
Ez a különös anyag, szerkezetében nagyon hasonlít a szerotoninhoz, ami az emberi agy egyik legjelentősebb ingerület átvivő anyaga.
A szerotonint a „normálisság” hormonjának is szokás nevezni, mert ezen neuro transzmitter (ingerület átvivő anyag) jelenléte okozza a stabil érzelmi állapotot. Depressziós embereknél figyelték meg a kórosan alacsony szerotonin szintet és ezért őket olyan gyógyszerekkel kezelik, amelyek a szerotonin szint emelkedését okozzák.
A DMT szerkezetében nem csak a szerotoninhoz, hanem a melotoninhoz is hasonlít, amely az emberi agyban az ébrenlét és alvás ciklusait hozza létre. A melotonint szintén az agy, pontosabban a tobozmirigy termeli és álmosságot okoz, tehát a szervezetünk természetes altatója. Fény – elsősorban napfény – hatására azonban a bőrünkben lebomlik. Ezért is vagyunk nyáron kevésbé aluszékonyak, mivel a több és tovább tartó természetes fény hatására a melotonin jobban lebomlik nappal a szervezetünkben.
Nos a DMT szerkezetében hasonlít még, a bufoteninhez, a pszilocinhoz és a pszilocibinhez is, melyek hüllők, és gombák által termelt pszichoaktív alkaloidok, melyeket ősidők óta használnak különböző szertartásokhoz, a hallucinogén hatásaik miatt.
A Dél-Amerikában élő indiánok között az ayahuasca nevű sámán ital készítése és használata rendkívül elterjedt, amit általában a caapi szőlő indájából és egy mimóza fajból (Mimosa hostilis) készítenek, egy viszonylag körülményes eljárással. Az ayahuasca főzetet Dél-Amerikában nagyon sokfelé készítik, sőt a világ más részein is készítenek hasonló főzeteket melyek egy DMT tartalmú növényből és egy enzimblokkoló, úgynevezett MAO gátló anyagot tartalmazó növényből állnak. Ilyen MAO gátló hatása van a harminnak és a harmalinnak is, melyből a caapi szőlő indája is jó sokat tartalmaz. De például a szíriai rutafű szintén nagy mennyiségben tartalmaz harmint és harmalint is.
A sámánitalhoz, az enzimblokkoló összetevőre azért van szükség, mert a DMT a belekben lebomlik, viszont az enzim gátlás megakadályozza a lebomlását, így fel tud szívódni és bejuthat az agyba.

Összegezve tehát a DMT egy olyan tudatmódosító szer, melyet az agyunk is termel, kis mennyiségben és a növényekben is keletkezik, viszont elfogyasztva a szervezetünk lebontja mielőtt felszívódna.

A DMT hatása nagyon hasonlít az LSD hez, de sokkal gyorsabban és lágyabban fejti ki a pszichoaktív hatását mint az LSD. Ez nem az élmények mélységét, hanem azok intenzitását jelenti.
Az ayahhuasca utazással egy másik írásban foglalkozom, de a DMT kapcsán erről mindenképp említést kell tenni.

A DMT szervezetben játszott pontos szerepéről még nem sokat tudunk, legalább is a publikus kutatások szerint. Az viszont már bizonyítást nyert, hogy mély koncentrációs gyakorlatok, illetve olyan rítusok, mint az elmélyült imádkozás, meditáció vagy sámánisztikus élmények hatására, a DMT felszabadul az agyban, tehát nem kell kívülről bevinni, hogy jelentkezzen a hatása. Természetesen a bevitt dózissal mesterségesen is előidézhető ez az élmény, és ez így sokkal intenzívebb is lehet és általában az is.
A kutatások már azt is bizonyították, hogy a halál pillanatában is viszonylag nagy mennyiségű DMT van jelen az agyban. Tehát nagy valószínűség szerint a halál közeli élmények megjelenéséért is a DMT a felelős, természetesen más egyéb molekulákkal együtt.

Andrew Gallimore, az Okinawa Tudomány és Technológia Intézet kutatója azt írta erről az anyagról:

„ Az emberi agy leginkább figyelemre méltó tulajdonsága, az a képessége, hogy megteremti a tudatossággal rendelkező világot. Az agy képes arra, hogy ébredése során fokozatosan felépítse a világot a külső ingerekből származó szenzoros érzékelés és a belső ingerekből származó érzékelés alkalmazása és értelmezése által. A rendkívül aktív pszichedelikus hatású DMT, megzavarja az agy thalamus aktivitását, mely által az agyunk, egy rendkívül bizarr és leírhatatlanul különös idegen világot képes felépíteni. A DMT hatása azzal magyarázható, hogy a szerotoninhoz nagyon hasonló molekula és ezért beavatkozik az agy szerotonin rendszerébe. A szerotonin úgy fejlődött ki, hogy az agyunk talamokortikai rendszerét tartja olyan állapotban, amelyre a konszenzusos (általánosan elfogadott) világ épül. Amikor a DMT helyettesíti a szerotonint, illetve kiszorítja azt a rendszerből, akkor olyan állapot keletkezik, mely egy látszólag idegen világot eredményez. Ezzel kapcsolatban azt feltételezhetjük, hogy a DMT nek egy olyan ősi neuromodulátor szerepe lehet, amely endokrin módon képes létrehozni pszichedelikus koncentrációt az agyban. Továbbá az is nyilvánvaló, hogy az agyunk rendelkezik olyan képességgel, ami lehetővé tesz egy más típusú érzékelést, világlátást és létélményt – ez mára már elveszett funkciónak látszik.
A DMT ezt képes előidézni abban az esetben ha azt külsőleg juttatjuk a szervezetbe. Ilyenkor ez az ősi funkció újra bekapcsol és az ősi látás és érzékelés, valamint létélmény újra megjelenik.”

A DMT kapcsán nagyon sok kutatás folyik a világon és a legtöbb eredmény, ahogyan az a kábítószerek kutatásaira jellemző, teljesen titkos és nem hozzáférhető. Minden esetre elgondolkodtató ezen anyag szerepe az emberi létezésben. Rick Strassman, aki a publikus DMT kutatás legismertebb tudósa a világon, a “Lélek molekulájának” nevezi ezt az anyagot, ami sokat elárul az ebben rejlő lehetőségekről ….

Ajánlott tartalmak


A tudatosság fejlődése – a fejlődési skála