anyarozs

AnyarozsClaviceps purpurea, melyet népiesen varjúkörömnek is neveznek, valójában egy parazita, mely az érett gabonakalászban a virágok helyén fejlődik. Az anyarozs egy feketés, sötét lila színű fitopatogén gomba (növényi kórokozó). Leggyakrabban a rozsban, de búzában, árpában és zabban és a legtöbb pázsitfű félében is előfordul, gyakran jelenik meg a nádban és sásfélékben is.
Az anyarozs több mint 100 biológiailag aktív vegyületet tartalmaz, melyek elsősorban különböző alkaloidok de vannak köztük toxikus hatásúak is.
Az anyarozs hatóanyagainak köszönhetően, méhösszehúzó és vérzéscsillapító hatású de vérnyomás csökkentő hatása is van.
A gombából kivont ergometrin nevű alkaloido erős érösszehúzó hatása miatt, szülés megindításához és vérzés csillapításhoz készített gyógyszerekben használják. A növényben található ergotamin is erős érösszehúzó hatású.

Az LSD története

A gomba másik nagyon jelentős vegyülete a lizergsav-dietilamid, ismertebb nevén az LSD.
Az LSD nevű kábítószert 1938 ban, Albert Hofman, a svájci Sandoz gyógyszergyár vegyésze szintetizálta először, anyarozsból, először növényvédő szernek akarta használni de annak nem bizonyult hatékonynak, ezért félretette, majd 5 évvel később elővette a vegyületet egy másik anyag előállításához és ekkor tapasztalta először önmagán az LSD trip hatását. 1943 április 16. án az anyaggal dolgozott, majd enyhe rosszullétet érzett, hazament és lefeküdt, amikor különös víziókkal teli állapotba került.Később rájött, hogy az anyag a bőrön keresztül is felszívódik és kifejti a hatását.

Az LSD vel az 50 es 60 as években több emberi kísérletet is végeztek, rendkívül hatékonynak bizonyult különböző pszichiátriai betegségek és alkoholfüggőség gyógyításában.
Azonban a nagymértékű drogfogyasztás elterjedésével 1968 ban az USA ban majd 1971 től az ENSZ pszichotróp egyezmény alapján az egész világon betiltották ezt a szert és így a legális és ismert humán kísérletek lassan megszűntek.
Természetesen a színfalak mögött az LSD vel és annak humán hatásaival régóta és folyamatosan kísérleteznek.

Az LSD hatásai

A titkosszolgálatok igazság szérumokat próbáltak létrehozni ebből az anyagból, más anyagokkal kombinálva de több humán kutatás is zajlott a különböző tudományos problémák kreatív megoldásának lehetőségeiről, melyet LSD hatás alatt lévő tudósok, mérnökök vagy egyéb szakemberek segítségével próbáltak megoldani.
A lizergsav-dimetilamid egy nagyon érdekes vegyület, az emberi agyban a dopamin és az adrenoreceptorokra hat. Ezért egy nagyon erőteljes felfokozott hatást vált ki a szervezetben. Egyszerre hat bénítólag és serkentőleg. Bénítja az izmok működését de ellazítja a tüdőt és a sima izmokat és serkenti az idegrendszert. Nagyon hasonló állapotot vált ki a halál közeli élményhez.

Ezen hatásmechanizmus miatt szokták hangsúlyozni, hogy az LSD szerhasználat hatásainál nagyon fontos a set és setting, azaz a használó pszichés állapota, felkészültsége az élményre és szociális környezete, élethelyzete amiben azt megéli.

Az LSD hatása nagyon hasonlít a DMT (Dimetiltriptamin) hatásához, melyet a dél-amerikai indiánok ayahuasca nevű pszichedelikus itala is tartalmaz. A DMT kutatások arra is rámutattak, hogy ez az anyag az agyban is keletkezik és a halál pillanatában viszonylag nagy mennyiségben szabadul fel és valószínűleg ez az anyag felelős a halál közeli élményekért is.

Az anyarozs gomba pszichoaktív hatása tehát egy újabb érdekes üzenet az anyatermészet részéről, mely több tudományos kérdést és spirituális nézetet is közelít egymáshoz. Természetesen mint a pszichotrop anyagok általában az átlag ember számára tiltott dolog, ami érthető és nem is kifogásolható.

Ajánlott írásaink


Álomfejtés – a személyiség árnyéka