Hidegen sajtolt olajok – szezámmag, kendermag és lenmagolaj

kendermag olaj

Ebben a részben a három kedvencem és véleményem szerint egészségügyi szempontból legjobb és legértékesebb hidegen sajtolt olajról írok rövid ismertetőt. Szezámolaj A szezámolajat a Sesamum indicum, indiai szezámnövény magjából sajtolják. A növény rendkívül ízletes és aromás magokat tartalmaz, melyeket pirítva vagy belőlük olajat sajtolva is felhasználnak. Az indiai ajurvéda gyógyítás egyik legkedveltebb olaja a szezámolaj. […]

D-vitamin – élet a napfényből

d-vitamin

D-vitamin, vagy ahogy a vegyészek nevezik, kalciferol, valójában két vitamint jelöl, a D2 és D3 vitaminokat. A két anyag közül a D3 vitamin az erősebb hatású (a D3-vitamin, négyszer erősebb hatású a D2-vitaminnál). A D-vitamin bejuthat a szervezetbe a táplálék útján, de nagyobb részben a bőrben képződik (koleszterin segítségével) a szabad szemmel nem látható, ultraibolya […]

Kóladió – élénkít és fogyaszt

koladio

Kóladió – Cola a mályvavirágúak családjába tartozó növény. A kólafa Nyugat és Közép-Afrikában őshonos, de termesztik Dél és Közép-Amerikában is. Több mint 30 féle kólafa fajtát ismerünk. A kóladió magjának kivonatát különböző alkoholos és üdítő italokhoz használják, a közismert kóla italok a nevüket erről a növényről kapták. Hatóanyagai: a kóladió 1-3% koffeint és 1-3% teobromint […]

C vitamin – a létfontosságú vitamin, minden nap

C vitamin

A C-vitamin vagy más néven aszkorbinsav. Ez az sokrétű és létfontosságú vitamin, különösen fontos a szervezet számára. Híres Nobel díjas tudósunk, Szent-Györgyi Albert 1937 ben kapott orvosi Nobel díjat a C-vitaminnal kapcsolatos kutatásaiért, ugyanebben az évben Norman Haworth (angol) és Paul Karrer (svájci) kémikusok, Nobel díjat kaptak a C-vitamin szerkezetének meghatározásáért. Mire jó a C-vitamin? […]

Kökény – fogyókúrához és méregtelenítéshez

kökény

Kökény – Prunus spinosa, a rózsafélék családjába tartozó, töviskes cserje, közeli rokona a szilvának. Európában és Észak-Afrikában is előfordul, hegyoldalak, erdőszélek, cserjések, napfényes erdők növénye, egészen 1500 m magasságig felhatol. A növény gyógyászati szempontból hasznos része (drogja) elsősorban a virágai és a bogyós termései. Hatóanyagai elsősorban a különböző flavonoid glükozidok többek között kepferol és kvercetin […]

Birsalma – hasfájás, torokfájás és menstuációs fájdalom ellen

birsalma

Birsalma vagy birskörte – Cydonia oblonga a rózsafélék családjába tartozó növény, mely eredetileg a meleg éghajlatú Délnyugat-Ázsiai területeken, a Kaukázusban őshonos. A birs elterjesztése a görögöknek és a rómaiaknak köszönhető, így a Kárpát-medencében is ismert növény volt, már a honfoglalást megelőzően. Bár a birs már az ősmagyarok idején is ismert növény volt, mára már nem […]

Mikor és mennyit kávézzunk ?

kávézás

Bár a Coffea (kávéfélék) növénynemzetséghez nagyon sok növény tartozik, de az általunk ismert és fogyasztott kávét, csupán két kávéfaj terméséből kéítünk. A jól ismert arab kávé a Coffea arabica, a robuszta kávé pedig a Coffea canephora fajokból készül. Természetesen az adott fajok számtalan alfaja, változata és nemesített formája megtalálható a világon és a hétköznapi presszókávétól, […]

Zöld tea – élénkít és energizál

zöld tea

Zöld tea a teacserje – Camellia sinensis növény leveléből készül. A teacserje a teafélék családjának névadó növénye, melyet mára már szinte az egész világ trópusi és szubtrópusi éghajlatán termesztenek. A teacserje egy fás szárú örökzöld növény, melynek leveleit szüretelik le és a levelekben található enzimek segítségével erjesztve állítják elő belőle a fekete teát. A zöld […]

Mayr diéta – 100 éves módszer az egészségért

mayr diéta

Franz Xaver Mayr, osztrák orvos (1875-1965) egy forradalminak mondható és a mai napig teljességében helytálló módszert dolgozott ki, mely a betegségek nagyon korai diagnosztizálásából és elsősorban a táplálkozáson keresztüli kezelésén nyugszik. A Mayr módszerrel, nagyon korai stádiumban (a műszeres diagnosztikai berendezéseknél korábban) felfedezhető a legtöbb betegség és viszonylag egyszerű módon kezelhetőek is azok. Doktor Mayr […]

Cseresznye – ízletes gyógynövény

cseresznye

Cseresznye – Prunus subg. Cerasus, bármilyen furcsán is hangzik a rózsafélék családjába tartozó növény. Az ókorban az istenek eledelének tartották és nem véletlenül érdemelte ki ezt az elismerő jelzőt. Ez a népszerű gyümölcs az északi félteke mérsékelt égövén őshonos, nem csak rendkívül ízletes gyümölcsei hasznosak de a növény szinte minden része rendelkezik gyógyhatásokkal. Vörös héja […]