Articsóka – emésztő rendszeri problémákra

Articsóka – Cynara cardunculus, az őszirózsafélék családjába tartozó, Észak-Afrikában őshonos, fűszer és gyógynövény. Az articsóka a mediterrán konyha egyik közkedvelt növénye de szerencsére a globális kereskedelemnek köszönhetően, már nálunk is minden évszakban megvásárolható. Az articsóka sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz és ezen kívül, cinarint, szeszkviterpén-laktonokat (aguerint, grosheimint, cinaropicrint), különböző alkaloidokat, flavonoidokat (szkolimozid), inulint és […]
Ketogén diéta – fogyás és koleszterinszint rendezés

A ketogén diétáról sok nézetet lehet hallani és olvasni, rengeteg modern fogyókúrás és diétás módszer alapját adja. Mire jó és mitől működik? Erre a kérdésre és még néhány érdekes dologra kaphatsz választ ebből a cikkből. A ketogén diéta alapja a szervezet ketózis elnevezésű élettani folyamata. Ketózis A ketózis – az orvosi meghatározás szerint – azt […]
Seitan – a tökéletes növényi alapú húspótló

A seitanról röviden A seitan a vega konyha egyik legmeghatározóbb eleme. Ez a búzasikérből készült főtt tésztaféle, texturájában nagyon hasonlít a húshoz, ízesítésével pedig a húsimádókat is megtévesztő, húszserű de mégis vega ételeket lehet készíteni. A seitan egy viszonylag modern étel. Japánban és Kínában a Világháború után kialakuló éhinség csökkentésére, a nagy tömegek étkeztetésére, a […]
Mediterrán étrend – az egészséges élet titka

Rengeteg féle diéta és étrend létezik és nagyon sok elnevezéssel és változattal lehet találkozni, melyek valamely alap táplálkozási rendszerre illeszkednek. Az úgynevezett mediterrán diéta a Földközi tenger medencéjében jellemző étrendet tartalmazza, tradicionális ételekkel és a mediterrán életformával. A hosszú és egészséges élet kutatások egyik közkedvelt területe a mediterránum, mivel ebben a régióban, jellemzően hosszabb és […]
Mate tea – fogyókúrához és gyengeség ellen

Mate tea, a matéfa – Ilex paraguariensis örökzöld növény, szárított leveleiből és száracskáiból készült frissítő és energizáló ital. Ezt a Dél-Amerikából származó italt, nevezik még számos néven, például jezsuiták teája, yerba tea vagy Szent Barthonello tea. Hatóanyagai a különböző koffein származékok, koffein, kaffetannin (kávécsersav), teobromin és teofillin. Ezenkívül különböző flavonoidok, alkaloidok, szaponinok, csersav illetve C-vitamin, […]
Brokkoli – daganat megelőzésre

A rómaiak már évezredekkel ezelőtt is ismerték a brokkolit, a modern világban viszont csak az 1920 as évektől kezdett ismerté válni, Magyarországon nagyobb népszerűségnek csak az elmúlt évtizedekben örvendeni ez a rendkívül hasznos és egészséges növény. A brokkoli a keresztesvirágúak törzsébe tartozó növény. Rendkívül gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. C-vitamin, B1, B2, B3, B5 és […]
Káposzta – vitaminforrás egész évben

Fejes káposzta – Brassica oleracea convar, az emberiség több ezer éve kedvelt haszonnövénye. A görögöknél szent növényként tisztelték, mert azt tartották róla, hogy az ágy alá helyezve megvédi az anyát a gonosz szellemektől és a betegségektől. Franciaországban a népi hagyomány a mesékben azt tanítja, hogy a gyermekek a káposztafejekből jönnek elő, hasonlóan ahhoz, ahogy nálunk […]
Hidegen sajtolt olajok – szezámmag, kendermag és lenmagolaj

Ebben a részben a három kedvencem és véleményem szerint egészségügyi szempontból legjobb és legértékesebb hidegen sajtolt olajról írok rövid ismertetőt. Szezámolaj A szezámolajat a Sesamum indicum, indiai szezámnövény magjából sajtolják. A növény rendkívül ízletes és aromás magokat tartalmaz, melyeket pirítva vagy belőlük olajat sajtolva is felhasználnak. Az indiai ajurvéda gyógyítás egyik legkedveltebb olaja a szezámolaj. […]
D-vitamin – élet a napfényből

D-vitamin, vagy ahogy a vegyészek nevezik, kalciferol, valójában két vitamint jelöl, a D2 és D3 vitaminokat. A két anyag közül a D3 vitamin az erősebb hatású (a D3-vitamin, négyszer erősebb hatású a D2-vitaminnál). A D-vitamin bejuthat a szervezetbe a táplálék útján, de nagyobb részben a bőrben képződik (koleszterin segítségével) a szabad szemmel nem látható, ultraibolya […]
Kóladió – élénkít és fogyaszt

Kóladió – Cola a mályvavirágúak családjába tartozó növény. A kólafa Nyugat és Közép-Afrikában őshonos, de termesztik Dél és Közép-Amerikában is. Több mint 30 féle kólafa fajtát ismerünk. A kóladió magjának kivonatát különböző alkoholos és üdítő italokhoz használják, a közismert kóla italok a nevüket erről a növényről kapták. Hatóanyagai: a kóladió 1-3% koffeint és 1-3% teobromint […]