Pradicsomos, olasz bableves – a belek egészségéért
Hozzávalók, 4 – 6 adaghoz 200 g szárazbab 200 g répa (2-3 közepes darab) 100 g fehérrépa vagy zeller 100 g vöröshagyma (1 közepes fej) 2 gerezd fokhagyma 100 g sűrített paradicsom 1 ek vaj (vagy olíva olaj) kakukkfű, babérlevél, bazsalikom (szár+levél), oregánó, só, bors, parmezán Elkészítése A babot előző nap beáztatjuk annyi vízbe ami […]
Epres, málnaecetes fetasaláta – egészséges randis étel
Hozzávalók 4 mérsékelt adaghoz 1 kis fej római saláta vagy 250 g ruccola (keverhetők is) 125 g fetasajt 250 g eper vagy magozott nagy szemű vörös szőlő 1 marék mandula vagy dió 2 gerezd fokhagyma 1 teáskanál juharszirup vagy méz 0,5 dl málnaecet 2 evőkanál balzsamecet 2 ek barna cukor 1 dl olíva olaj 1 […]
Seitan – a tökéletes növényi alapú húspótló
A seitanról röviden A seitan a vega konyha egyik legmeghatározóbb eleme. Ez a búzasikérből készült főtt tésztaféle, texturájában nagyon hasonlít a húshoz, ízesítésével pedig a húsimádókat is megtévesztő, húszserű de mégis vega ételeket lehet készíteni. A seitan egy viszonylag modern étel. Japánban és Kínában a Világháború után kialakuló éhinség csökkentésére, a nagy tömegek étkeztetésére, a […]
Humusz – egy ősi arab étel az egészségért
A humusz egy ősi arab étel, a legendák szerint i.sz. 1200 ban Saladin vezér készítette el ezt az ételt először. Hozzávalók egy csésze humuszhoz 250 g csicseriborsó 2 ek tahini (megvásárolható de el is készíthető – lásd lejebb) 2 gerezd fokhagyma 2 ek extra szűz olívaolaj 1 fél citrom leve 1/2 kávés kanál római kömény […]
Granola – a finom, ropogós és egészséges reggelihez
A granola egy olajos magvakból (dió, mogyoró, mandula, pisztácia), gabonapelyhekből (zabpehely, rozspehely, hajdinapehely), növényi olajokból (olíva, tökmag, szezám, mák vagy dióolaj), természetes édesítőszerrel (méz, juharszirup, nyírfacukor) készített ropogós étel, amit reggelikhez, joghurtba, zabpelyhes gyümölcsös tálakhoz és fantáziád szerint bármihez, akár reform nasikhoz édességekhez és süteményekhez is használhatsz. Hogyan készíts granolát házilag ? Én így szoktam: […]