Egyéb

Maca gyökérLepidium meyenii a keresztesvirágúak családjába tartozó növény, mely Peru magas hegyvidéki részén 4000 méteres magasságban, a Junin-tó környékén őshonos. A zöldség gyökérhez és a retekhez hasonló növényt, zöldségként termesztik és szárított gyökerét lisztként vagy őrleményként használva, afrodiziákumként és a hormonális rendszer működésének kiegyensúlyozására használják.

Hatóanyagai: A maca szárított gyökér 13-16% fehérjét tartalmaz, melyben lévő aminosavak közül több esszenciális aminosav (arginin, leucin, izoleucin, valin, lysin stb…). 58-60% szénhidrátot tartalmaz, továbbá 2% ban növényi zsírokat (melyekből, 40% telített és 60% telítetlen) és 8-10% rostot. A maca-ban található B1, B2 és C-vitamin, vas, cink, réz, magnézium, mangán is. A maca tartalmaz olyan szekunder metabolitokat és alkaloidokat is, melyek más növényekben nem találhatóak meg, mint a makaridin, makaén, macamidok és a maca 1.,2.,3. és 4. (alkaloidok).
A maca hatóanyagai között különböző glikozidok is megtalálhatóak, mint a glükotropolin és különböző szterolok (növényi szteroidok) mint a béta-szitoszterin, a kampeszterin és a sztigmaszterin.

A maca gyökér gyógyászati hatásai

A maca hatásaival kapcsolatosan nagyon sok vizsgálat és kutatás foglalkozott és foglalkozik napjainkban is. Ezek szerint és a tradicionális felhasználás valamint az empirikus tapasztalatok alapján a maca gyökér por, jótékonyan hat a férfi libidóra, növeli a spermiumok számát és azok mozgékonyságát pozitívan befolyásolja. Segít a prosztata megnagyobbodás kezelésében és megelőzésében és ezzel a prosztata daganat kialakulását is gátolhatja. Állatkísérletekben megfigyelték, hogy a maca javítja a szaporodási képességet a nőstény egerekben.
A maca potencia fokozó hatását nem csak egészséges emberekben de a változó korú nőknél is megfigyelték, mellyel együtt ez utóbbi esetben, az erre a korszakra jellemző önértékelési problémák is javultak. Feltehetően a maca metabolitjainak köszönhetően, a szexuális aktivitás és az erekció képesség csökkenését akadályozza meg, ami azt jelenti, hogy elsősorban a megromlott szexuális funkciókat erősíti és nem a normál funkciókat fokozza.
A makamidokat új maca-vegyületekként írják le a kutatók, amelyeket eddig még nem találtak meg más növényfajokban és valószínűsíthető, hogy a maca ezen lipidfrakciója felelős a szexuális aktivitás javulásáért.

Ezt a növényt a perui indiánok tradicionálisan használják a memória javítására és a tanulás, koncentráció serkentésére. A maca ezen hatását a tudományos feltevések szerint különböző enzimek gátlásán és ezzel az oxidatív stressz csökkentésén keresztül fejti ki, melyben a fekete macának különösen jó eredményeket tulajdonítanak.
Klinikai kísérletekben megfigyelték a maca vérnyomás csökkentő, normalizáló hatását is, melyet feltehetően az angiotenzin I-konverziós enzime (ACA) gátlásán keresztül segít.
A macat hatásosnak találták reumás, ízületi gyulladásos és köszvényes betegségekben szenvedőknél és osteoarthritis (OS) kezelésében is eredményesen alkalmazzák. Macskafarkkal (Uncaria guianensis) kombinálva (300 mg macskafark+1500 mg maca, 8 héten keresztül) jelentős javulást értek el OS es betegeknél mind a fájdalom, mind pedig az ízületi merevség tekintetében.
A maca fogyasztásával kapcsolatban, sem in vitro sem in vivo kísérletekben nem találtak toxikus kockázatot. A maca termesztésben őshonos területeken élő emberek közt (akik rendszeresen fogyasszák ezt a növényt), sem találtak semmilyen elváltozást, mely a maca fogyasztás káros hatását igazolná, tehát egy biztonságos és nyugodtan fogyasztható növény.

A rendelkezésre álló adatok arra utalnak, hogy a maca számos fontos biológiai tulajdonsággal rendelkezik.
Maca egy olyan növény, amely nagy potenciállal rendelkezik adaptogénként, és ígéretesnek tűnik táplálékként számos betegség megelőzésében.
A tudományos bizonyítékok utalnak a szexuális viselkedésre, termékenységre, hangulatra, memóriára, osteoporózisra, anyagcserére gyakorolt pozitív hatásaira valamint hatékonynak bizonyult, bizonyos tumorok kezelésénél is . Azonban az egyes hatások mögötti pontos hatásmechanizmusai még mindig nem tisztázottak. Ennek ellenére a maca és a maca por (szárított gyökér őrlemény) Magyarországon is forgalmazható, élelmiszerként és táplálék kiegészítő készítményekben is. Érdemes kipróbálni és mindenki maga szűrje le a tapasztalatokat ezzel a csodás növénnyel kapcsolatban.

A témához kapcsolódó ajánlott írásaink

 

Személyiség pszichológia – a bennünk élő másik nem

sisakvirág

SisakvirágAconitum napellus, a boglárkafélék családjába tartozó, mérgező növény, melyet a „mérgek királynőjének” vagy farkasfűnek, farkasölő sisakvirágnak is neveznek. Több faja is ismeretes, egyes botanikusok 300 nál is több sisakvirág fajt különböztetnek meg.
Ezek az évelő növények, általában a magas hegyek, nedves és hűvös helyein fordulnak elő és ahogy az elnevezésből is látható, egy igen mérgező növényt tisztelhetünk bennük.

Hatóanyaga az akonitin nevű alkaloid, mely az egész növényben előfordul de leginkább a gyökerek és a magvak tartalmazzák.

Felhasználása

Az akontin egy erős idegméreg, mely érzékelés és mozgás bénulást is okoz, ezért közvetlenül már nem használják terápiás célokra ezt a növényt. Régebben a tardícionális medicína reuma kezelésére alkalmazta.
A moxa terápiában, úgynevezett alátétes moxánál a HKO is használ – ritka esetben – sisakvirág alapú készítményeket.
A sisakvirágot napjainkban, leginkább homeopátiás készítményekben használják, ahol nagyon kontrollált dózisban és toxicitását jelentősen gyengítve alkalmazzák.
Mivel a homeopátiás gyógyítás alapelve, a „hasonlót a hasonlóval” ezért a sisakvirág készítményeket elsősorban olyan betegségek kezelésénél használják, melyek tünetei a sisakvirág mérgezés tüneteihez hasonlóak vagy megegyezők.

A sisakvirág mérgezés tünetei

A sisakvirág – akontin – acontin – mérgezés tünetei kezdetben lehet borzongás, szédülés, hányinger, hirtelen felszökő láz, alacsony testhőmérséklet, hideg verejtékezés, hűvös bőr, sápad bőr, tapintás és érzékelés csökkenés a végtagokban, zsibbadás, égő ajkak és nyelv, fokozott nyáladzás, szájzsibbadás.
A mérgezés súlyosabb fázisában, légzési nehézségek, lassú szívverés, görcsök, fulladás, hányás, elgyengült végtagok.
A tünetek a mérgező növény elfogyasztását követő 10-30 percben már jelentkeznek és 1 órán belül súlyossá válnak. A sisakvirág mérge bőrön keresztül is felszívódik de orális fogyasztás esetén sokkal gyorsabban hat és kisebb mennyiségben is halálos. A sisakvirág Európa egyik legmérgezőbb növénye.

A sisakvirágot mindenképp kerülni kell, mindenféle felhasználás tekintetében. Ha bármilyen formában mégis mérgezést okoz, akkor gyomormosás, hánytatás, folyadékpótlás és végső esetben lélegeztetés lehet a kezelése. Természetesen azonnali orvosi segítség, mentők hívása szükséges.

A mérgező növényekről a felismerés fontossága és a növény használatának elkerülése érdekében tartom fontosnak beszélni. Egy jó herbalista tisztában van azokkal a növényekkel is, melyeket nagy ívben el kell kerülni és melyek alkalmazása szigorúan tilos.

Ajánlott további cikkek

 

Pszichoaktív drogok – nyugtatók és deiliriánsok

 

Ez az írás a Bibliában, Pál Apostol levelei között, a Korintusiaknak írt második levélben található. Sokan a Szeretet himnuszaként is ismerik.

Szólhatok az emberek vagy az angyalok nyelvén,
ha szeretet nincs bennem, csak zengő érc vagyok
vagy pengő cimbalom.
Lehet prófétáló tehetségem,
ismerhetem az összes titkokat és mind a tudományokat,
hitemmel elmozdíthatom a hegyeket,
ha szeretet nincs bennem, mit sem érek.
Szétoszthatom mindenemet a nélkülözők közt,
odaadhatom a testemet is égő áldozatul,
ha szeretet nincs bennem,
mit sem használ nekem.
A szeretet türelmes, a szeretet jóságos,
a szeretet nem féltékeny,
nem kérkedik, nem is kevély.
Nem tapintatlan, nem keresi a maga javát,
nem gerjed haragra, a rosszat nem rója fel.
Nem örül a gonoszságnak, örömét az igazság győzelmében leli.
Mindent eltűr, mindent elhisz, mindent remél, mindent elvisel.
A szeretet nem szűnik meg soha.
A prófétálás véget ér, a nyelvek elhallgatnak,
a tudomány elenyészik.
Most megismerésünk csak töredékes,
és töredékes a prófétálásunk is.
Ha azonban elérkezik a tökéletes,
ami töredékes az véget ér.
Gyermekkoromban úgy beszéltem, mint a gyermek,
úgy gondolkoztam, mint a gyermek,
úgy ítéltem, mint a gyermek.
De amikor elértem a férfikort,
elhagytam a gyermek szokásait.
Ma még csak tükörben homályosan látunk,
akkor majd színről színre.
Most még csak töredékes a tudásom,
akkor majd úgy ismerek mindent,
ahogy most engem ismernek.
Addig megmarad a hit, a remény és a szeretet, ez a három,
de közülük legnagyobb a SZERETET

Boldog karácsonyt mindenkinek !

Kriszto

Ajánlott további írások

Mentális egészség – megbocsátás és az egészség kapcsolata

Fekete bodzaSambucus nigra a bodzafélék családjába tartozó, ernyősvirágzatú növény. Jellemzően május és júniusban virágzik. Bogyója érett állapotban fekete.
A bodzának a virágzata és az érett bogyói is de még a bodzacserje levelei is rendelkeznek gyógyhatásokkal.

A fekete bodza hatóanyagai

Virágja: szaponinokat,rutint és kevés illóolajat tartalmaz valamint nyálkát, cukrokat és cseranyagokat, ezen kívül gyantát, kolint, quercenint, szambunigrint, kéksavglikozidát és emulzinenzimet.
Bogyója: gyümölcssavakat, C és A vitamint, cseranyagokat (3%) nyomokban illóolajat és antociánfestéket.
Levele: cseranyagokat, gyantát, szambucin-alkaloidát, szambunigrin kéksavat ás A provitamint tartalmaz.
A bodza kérgét is használhatjuk drogként, szárítva és őrölve.

A bodzából készíthetünk teát, illetve forrázatot de lekvárnak, gyümölcslének, szörpnek, bornak és pálinkának is felhasználható. Egyik legismertebb felhasználási módja az üdítő bodzaital, melyet gyakorlatilag egy kancsó limonádéból a legegyszerűbb készíteni, néhány virágot beáztatva az italba, pár óra múlva kellemes muskotályos ízű italt nyerhetünk.
A bodza virágból vagy bogyóból készített forrázat, készülhet nyers vagy szárított drogból is, a szárított bogyókat meg is lehet őrölni.
Belsőleg használva kiváló izzasztó és köptető hatású, így megfázásos időszakban kitűnő gyógytea. Vizelethajtó és veseműködést szabályzó, így vérnyomáscsökkentő hatása is van továbbá kitűnő köhögés csillapító és vértisztító hatású. Enyhén hashajtó hatása is van.
A bodza nyugtató hatással is rendelkezik ezért különböző nyugtató teakeverékekben és étrend kiegészítőkben is gyakran használják. Ennél fogva migrén, ideggyulladások és álmatlanság esetén is hatásos lehet.
A bodza leveléből készített forrázat reumás fájdalmak enyhítésére, lázcsillapításra és koszorúér problémáknál a légszomj csillapítására használatos.

Hasonló hatású gyógynövények

Felfázás, hólyaghurut és vesekő kezelése gyógynövényekkel

Momordica grosvenoriit – a szerzetesek körtéjének is nevezik. Ez a tökfélék családjába tartozó növény, rendkívül nehezen feldolgozható és ritka gyógynövény.
Gyógyászati felhasználása a kínai birodalom korára vezethető vissza, az első pontos említése a 13. században kínai szerzetesek leírásaiban szerepel, de az ajurvédában és a korai Buddhizmusban is fellelhetőek utalások a gyümölcsre.
Mivel a növény kivonata a cukornál 300 szor édesebb ezért előszeretettel használták italok készítésénél is.
Hagyományos felhasználása szerint a gyümölcsöt nem nyersen, hanem szárítva és megfőzve fogyasztják, gyakorlatilag teaként.

A növény termesztése rendkívül bonyolult, nehezen tárolható (hamar megromlik) és a szárítása és feldolgozása sem egyszerű, így nem elsőszámú gyógynövény a kínai medicinában sem.

Mire jó a momordica?

Mivel rendkívül édes a növény kivonata, ezért italok édesítésére kiválóan alkalmas és cukorbetegek is fogyaszthatják.
A kínai medicinában hűtő jellegű anyagnak tartják tehát minden olyan betegségnél használható, amelyet a forróság, a túlhevülés jellemez a HKO szerint.
Napjainkban a momordica kivonattal végzett kutatások elsősorban a növény antioxidáns hatását vizsgálták és bizonyították, ezért daganat ellenes melyet elsősorban a mogroside (esgozid) nevű hatóanyagainak tulajdonítanak, amely egy tripertén glikozid.
A tradicionális orvoslás tüdővédő és tüdő tisztító hatása miatt használta, nyákoldó, köptető és köhögés ellenes. Torokgyulladás és krónikus köhögés esetén gyakran alkalmazzák.
A keleti orvoslásban a hosszú életet elősegítő gyümölcsnek tartják, így fogyasztását preventív jelleggel az egészség megőrzése céljából is használják.
Az Európai Unióban 2017 től nem szerepel az engedélyezett élelmiszerek listáján, és így Magyarországon sem engedélyezett mint élelmiszer vagy étrend kiegészítő.

Hasonló cikkek

Aranygyökér – a természetes doppingszer

serkentő szerek

A pszizhoaktív anyagokat, a szervezetre kifejtett hatásaik alapján öt csoportra oszthatjuk: Narkotikumok, Pszichedelikus szerek, Nyugtatók és Deliriáns szerek, illetve a serkentő hatású szerek.
Ebben a cikksorozatban az a célom, hogy megismertessem ezen anyagok hatásait, hasonlóságaikat és azt, hogy miként befolyásolják egészségünket, illetve életünket. Érdekes és tanulságos látni, hogy jónéhány pszichoaktív anyag legális és naponta fogyasztjuk, másokat kábítószernek minősítenek és szigorúan tiltják a fogyasztásukat,  megint más szereket gyógyszerként használnak és néhány szer a legalítás és illegalitás határán billeg, de van olyan is amivel kapcsolatban szinte teljes a sötétség. Egyáltalán nem célom sem népszerűsíteni sem elítélni bármit is ezekből az anyagokból, de fontosnak tartom, hogy a tudatosság és ismeret terjesztés okán erről is írjak.

Megjegyzés: a drog szó a magyar nyelvben mára már pejoratív értelmet is kapott, de a drog kifejezéssel azokat a növényi részeket illetjük, melyek aktív hatást fejtenek ki az emberi szervezetre.

Serkentő szerek

A pszichoaktív szerek következő csoportja a serkentő szerek, melyek közös jellemzője, hogy fokozzák a szellemi és fizikai aktivitást.
Ilyen anyagokból is széles a skála, de talán kezdjük a legközismertebbekkel.
Ilyen anyagok például a metilxantinok csoportjába tartozó, a koffein, teobromin és teofilin.
Továbbá az amfetamin és a metanfetamin, valamint a kokain és az MDMA de ezen anyagok csoportjába tartozik a közismert nikotin is.
A serkentő szerek hatásai, az idegsejtek receptorainak gátlásán vagy az ingerület árvivő anyagok visszavételének gátlásán alapszanak. Tehát mesterségesen megemelik a dopamin, szerotonin, adenozin és adrenalin szinteket, melyek az agy jelentős ingerület átvivő anyagai.
A különböző ingerület átvivő anyagok, különböző érzelmi állapotokért felelősek, mint a felfokozottság, éberség, izgatottság és az aktivitás ezért a serkentő szerek elsősorban ezeket az érzelmi állapotokat hozzák létre, illetve képesek felfokozni.

A metilxantinok a kávéban, guaranában, teában, kakaóban, koladióban is megtalálhatóak.
A koffein, teobromin és teofilin általános hatásánál fogva fokozza az adrenalin és noradrenalin kiválasztását és blokkolja a központi adenozin receptorokat, ezzel gátolja a cAMP (ciklikus-adenozin-monofoszfát) hatását, mely közrejátszik alvási folyamatokban és ébredési folyamatok késleltetésében.
Ezen hatásmechanizmuson keresztül fejti ki élénkítő, illetve alvás gátló hatását. Felpörget, energizál és elűzi a fáradságot, de kétség kívül kimeríti a szervezet tartalékait. Hosszú távú fogyasztása hozzászokást, fizikai és mentális függőséget és alvás zavarokat valamint fokozott ingerlékenységet, csökkenő stressztűrő képességet és szellemi teljesítő képességet okozhat. Ezért érdemes vigyázni a fogyasztásával.

A serkentő szerek közé tartozó efedrin, a szimpatikus idegrendszerre ható anyag, mely a kínai gyógyászatban több ezer éve használt csikófarkfélék (Ephedra) legjelentősebb hatóanyaga. A Hagyományos Kínai Orvoslás az asztma kezelésére használta az efedrin tartalmú növényeket, mert a perifériális érhálózat szűkítésével elernyeszti a hörgőket, emeli a légzés kapacitását, valamint csökkenti az orrnyálkahártya duzzanatát is. Hatása a szervezet által termelt adrenalinéval hasonlatos, de kevésbé emeli meg a vérnyomást.
Az efedrint egy japán vegyész szintetizálta először, 1885 ben, két évvel később már egy Berlinben élő román kémikus, Lazar Edeleanu  világon elsőként amfetamint állított elő az efedrinből.
Aztán 40 évig nem is nagyon foglalkoztak ezzel a szerrel, míg végül 1927 ben az amfetamint újra szintetizálta egy Gordon Alles nevű gyógyszerész. 1933 tól már gyógyszerként lehetett megvásárolni és a 2. világháború alatt a katonák, elsősorban a vadászpilóták kedvelt serkentőjévé vált. 1971 ben tiltották be a használatát.
Azóta csak szigorúan meghatározott keretek között lehet amfetamint alkalmazni. A hadsereg, titkosszolgálatok viszont előszeretettel használják a mai napig is, a fáradság leküzdésére és teljesítmény fokozásra.

A metanfetamin szintén az efedrinből egy viszonylag egyszerű eljárással, (vörösfoszfor használatával, redukcióval) előállított vegyület. Hatásait tekintve nagyon hasonló az anfetaminhoz de még annál is intenzívebb és tovább tart.

A kokaint a kokacserje Erythroxylon coca leveléből vonják ki.
A kokacserje leveleinek használatáról már Kr. e. 3000 ből is léteznek bizonyítékok, a dél-amerikai indián kultúrákból. Az amfetaminhoz hasonlóan elűzi a fáradságot és az éhséget, energizál és felpörget.
A kokain hatására az agy dopamin szintje jelentősen megemelkedik és ez okozza a kokain által kiváltott eufórikus érzést.
A kokaint a gyógyászatban mára már csak a fül-orr gégészek használják gyógyszerként, mivel rendkívül erősen izgatja a központi idegrendszert. Bár 100 évvel ezelőtt még a Coca Colában is alkalmazták, mára a legtöbb országban tiltott szer és kábítószernek minősül.

A serkentő hatású anyagok közül az egyik legelterjedtebb pszichoaktív anyag a nikotin, mely a dohányfélék közismert alkaloidja.
Érdekes módon a dohány a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó növény, ahogyan a paradicsom és a burgonya is ezért mindkét növény tartalmaz nikotint, bár a dohánynál csekélyebb mértékben.
A nikotin a szervezetben egy másik neurotranszmitterre (ingerület átvivő anyagra), – az acetil kolinra – érzékeny sejteket aktiválja, mely adrenalin kiválasztást okoz, ennek hatására fokozódik az anyagcsere és a szervezet aktív stressz állapotba kerül. A nikotin jelentősen emeli az agy dopamin szintjét is amely miatt, rendszeres használata erős függőséget okoz.

Látható tehát, hogy a napi élvezeti cikként fogyasztható, kávé, kakaó és tea növényektől a dohányon át, a szintetikusan előállított, illegális kábítószerekig terjed a serkentő pszichoaktív serkentő drogok skálája.
Ami viszont kétségtelen, hogy mindegyik serkentő szer növényekhez és az ősi gyógyítókhoz köthető és csak nemrég váltak kábítószerré bélyegzett anyagokká, mely a felelőtlen használatuknak és a dohány, szesz és gyógyszeripar érdekeinek köszönhető leginkább.

Hasonló cikkek:

Nyugtató és altató teakeverékek házilag

e vitamin

E-vitaminnak nevezett a természetben leginkább olajos magvakban és gabonákban előforduló anyag, mely 8 féle molekulából állhat. Elméletileg két féle anyagot a tokoferolt és a tokotrienolt tekintik E-vitaminnak de mindkét anyag 4-4 féle molekula variációt alkothat, így jön ki a 8 különböző e-vitamin molekula, melyeket alfa, béta, gamma és delta előtaggal különböztetünk meg, a szerkezetük alapján.

Ezek a molekulák rendkívül erős antioxidáns hatással rendelkeznek, legerősebb közülük az alfa-tokoferol ezért ezen molekula hatásait használják a standardok megállapításánál.
A különböző E-vitamin molekulák különböző típusú szabadgyököket képesek semlegesíteni, ezért hasznosságuk szempontjából nem érdemes különbséget tennünk közöttük.

Az E-vitamin a szabadgyök fogó hatásánál fogva sejtprotektív, védi a sejteket, pontosabban a sejtek hártyáját a külső szabadgyökök okozta káros hatásoktól. Ezen kívül hormonok képződésében (prosztaglandin) és a DNS szintézisében is jelentős szerepet játszik.
Ezen tulajdonságai miatt hatékony az érelmeszesedés folyamatának és a cukorbetegség kialakulásának lassításában valamint az immunrendszer erősítésében. Tehát sokrétűen és szerteágazóan segíti a szervezetet a mindennapi stressz leküzdésében és a regenerációban, így a daganatok kialakulásának megelőzésében is.

Az E-vitamin hosszú távú hiánya nem jellemző, mert normál táplálkozás mellett bevihető a szervezetbe legalább is a minimális napi 6-8 mg mennyiség. Bár zsírban oldódó vitamin de viszonylag gyorsan kiürül ezért pótlására mindenképp érdemes figyelni.

Napi ajánlott fogyasztási mennyisége a nemzetközi normák szerint 100-900 mg között van (Magyarországon 12 mg ot ajánlanak hivatalosan az erre hivatott hatóságok).
Az általános tapasztalatok azt mutatják, hogy preventív jelleggel, amennyiben valaki valamely betegség, például daganatok kialakulásának fokozottabb veszélyével él, akkor napi 200 mg ot érdemes fogyasztani. Különböző betegségek, például szív betegségek vagy bizonyos rákbetegségek kezelése esetén akár napi 800-1000 mg is javasolt lehet, de még 2000 mg E-vitamin napi elfogyasztása sem okoz komolyabb kockázatot.

Mivel a túladagoláshoz az ajánlott mennyiségek százszorosát kellene bevinni, ezért az ebből adódó problémák viszonylag csekély kockázatot jelentenek.

Az E-vitamin természetben a legnagyobb mértékben az olajos magvakban, dió, mogyoró, mandula, napraforgó fordul elő, valamint a búzacsírában és általában a különböző növényi csírákban.
Ettől nagyobb mennyiségben van jelen a különböző hidegen sajtolt olajokban, mint az olíva, mandula, dióolaj vagy a tökmagolaj.
A mesterségesen előállított E-vitamint is szója vagy más növényi olajokból szokták kivonni.
Mivel 100 g dióolaj (108 ml) is csak 30-35 mg E-vitamint tartalmaz ezért nem egyszerű az E-vitamin nagyobb dózisú alkalmazása a természetes táplálékból.
Szelénnel együtt fogyasztva lassabban ürül a szervezetből, tehát javul a hasznosulása és C-vitaminnal együtt alkalmazva is különösen hatékony.
Nemzetközi kutatások azt mutatják, hogy 360 mg E-vitamin, 500 mg C-vitaminnal és 50 mikro gramm Szelénnel kombinálva (1-2 adagra osztva a teljes mennyiség) ideális mennyiség lehet a napi vitaminszükségletünk és antioxidáns rendszerünk fenntartásához, valamint a betegségek megelőzéséhez.
A szervetlen vas (vas-szulfát) tönkre teszi az E-vitamint, ezért ha valaki vasat is szed azt mindenképp csak szerves (glukonat, citrat) formában tegye és várjon legalább 8 órát a vas és az E-vitamin fogyasztás között.

Az E-vitaminok egyes fajtái okozhatnak allergiás reakciót is, ezért is számítanak a mogyoró, dió, mandula fokozottan allergén anyagoknak, ezért erre mindenképp érdemes odafigyelni.

D vitamin – élet a napfényből

egzotikus olajok

Ricinusolaj (castor oil)

A Nyugat-Indiából származó, hazánkban is termeszthető ricinus (Ricinus communis) magvaiból hidegsajtolással és extrahálással előállított olaj.
A világoszöld, enyhe illatú ricinusolaj a legnagyobb sűrűségű olaj; viszkozitása igen nagy (50°C-on 17–18 Engler fok, míg a többi növényi olajé 3–4 körül van).
Olyan olaj, amelyben a zsírsavláncok mintegy 90%-at ricinolsav alkotja. Egyéb zsírsavai az olajsav és a linolénsav.
Étkezésre nem jó, de kiváló kenőolaj. Gumitömítés, festékek, lakkok, pigmentek, hidraulika és fékfolyadék, kenőanyagok, viaszok anyaga. Fontos anyaga a borotvaszappanoknak és az áttetsző pipereszappanoknak.
A bőrre kenve könnyen felszívódik, reumaellenes hatású. Fertőtlenítő és csíraölő tulajdonságai miatt hasznos bakteriális vagy gombás fertőzések okozta bőrbetegségeknél.

Jojoba olaj (jojoba seed oil)

Növénye egy sivatagban élő bokor, a jojoba (két latin neve is van: Buxus chinensis vagy Simmondsia chinensis). Ennek terméséből kivont folyékony viasz a jojoba balzsam. Elsődlegesen kozmetikai termékekben használatos. A színtelen, szagtalan viaszos olaj a száraz, hámló, repedezett bőr ápolószere. Szerkezete feltűnően hasonlít az emberi faggyúéhoz.
Magas E-vitamin tartalma védi a bőrt a káros szabad gyökökkel szemben, elősegíti a gyulladások gyógyulását. Napozás után nyugtatólag hat bőrünkre, de a nap ártalmas UV-sugaraival szemben is védelmet nyújt.
Ideális minden bőrtípusra: csökkenti a ráncokat és a terhességi csíkokat, gyógyítja a hegeket, megköti a bőr nedvességtartalmát, így lágyítja és nedvesen tartja azt, feloldja az eltömődött pórusokat, miáltal visszatér a bőr természetes pH egyensúlya. Kitűnő masszázsolaj is, amely nem avasodik.

Makadámia olaj (macadamia nut oil)

Az ausztráliai makadámdió (Macadamia ternifolia) dióterméséből sajtolják.  Haj és száraz, töredezett bőr ápolására is kiválóan alkalmas, mivel igen gazdag telítetlen zsírsavakban. Gyorsan és mélyen felszívódik.

Avokádóolaj (avocado oil)

A trópusi avokádófa (Persea gratissima) terméséből nyerhető olaj. Az avokádó nemcsak fogyasztásra alkalmas, hanem kiváló bőr- és hajápolószer is. Az összes gyümölcs közül a legnagyobb zsírtartalommal rendelkezik.
Telítetlen zsírsavai csökkentik a magas vérzsírt, fogyasztásával megelőzhető a káros koleszterin lerakódása szervezetben, és növelhető a jótékony (HDL) koleszterinszint. Emellett jelentős mennyiségű vitaminnal (B, C, D, E, F) béta-karotinnal, ásványi sókkal (káliummal, kalciummal és magnéziummal), valamint foszforral, vassal, és nátriummal látja el szervezetünket.
Hatóanyagai fokozzák a vörösvértest anyagcseréjét és az oxigén sejtek közötti áramlását, ezáltal is szépítik bőrünket. Külsőleg hidratáló krémek, pakolások alapanyagaként alkalmazzák, kozmetikumok dúsítására.
A belőle készült hajpakolás kitűnő hajkondicionáló, amely védi a hajat a kiszáradástól, revitalizálja, táplálja fejbőrt és hajszálakatt, selymessé teszi hajat

Kakaóvaj (cacao butter)

A kakaóbab a trópusi kakaófa (Theobroma cacao) gyümölcsének magja. Feldolgozása során két fontos köztes termék keletkezik, a kakaómassza és a kakaóvaj.
A kakaóbab pörkölése és aprítása után a kakaómasszából préselés útján nyerik ki az aranysárga színű, tiszta kakaóvajat.
A kakaó értékes hatóanyagainak elsősorban a bőrápolásban vehetjük hasznát. Igen gazdag különböző telítetlen zsírsavakban, fehérjékben, vitaminokban, foszforban, káliumban, mangánban. Kitűnő antioxidáns forrás.
A kakaóvaj számtalan kozmetikai készítményben megtalálható: testápoló krémek, tusfürdők, kézkrémek, pakolások, szappanok, ajakbalzsamok, samponok hatóanyagaként. Csökkenti a bőr kiszáradását és javítja annak rugalmasságát; szobahőmérsékleten szilárd, de könnyen elolvad a bőrrel érintkezve.

Shea-vaj (seavaj) vagy karitévaj (shea butter, karité oil)

Az afrikai vajfa (Butyrospermum parkii) terméséből préselik ki. A shea vaj édeskés illatú, állaga lehet puha, krémszerű vagy kemény, de kézmelegben gyorsan elolvad. Szobahőmérsékleten eláll, nem szükséges hűtőszekrényben tartani.
Magas A-, E- és F-vitamin tartalma és természetes UV-B szűrő hatása van, és akár már csecsemőknél is, illetve minden bőrtípuson, allergiamentesen, kitűnően alkalmazható.
Érzékeny, száraz, gyulladt bőrfelületekre, ekcéma, psoriasis, égési sérülések enyhítésére, erősen igénybe vett kéz ápolására, ajak és arcápolásra, terhességi csíkok megelőzésére, kezelésére, napozáshoz.

Illipe-vaj (illipe butter)

A borneói faggyúdió (Shorea stenoptera) dióját a földről gyűjtik és napon szárítják. A magból kioldják a vajat. Jellegzetes szagú és krémes fehér színű. Hasonlít a kakaóvajhoz, de magasabb az olvadáspontja, ezért kemény szappan gyártására is alkalmas. Borneón és Szumátrán évszázadok óta használták ezt a vajat bőrápolásra. Gazdag fitoszterolokban (sztigmaszterin, avenaszterol) és triterpén alkoholokban.

Hidegen sajtolt olajok 3.rész – olíva, tökmag és szőlőmag olaj

Szíriai rutafűPeganum harmala a Nitrariaceae családjába tartozó növényfaj, mely Indiától keletre eső mediterrán vidéken őshonos. A szíriai rutafüvet gyógynövényként, a perzsaszőnyegek színező anyagaként és vallásos-misztikus szertartásokon is használták.
Hatóanyagai közül legjelentősebb alkaloidok a Harmalin, Harmin és Harmalol a Vasicin és a Harmane.
A gyökerekben, szárban és levelekben is jelentős az alkaloid tartalom. Magvainak őrölt porából készült a perzsaszőnyegek jellegzetes vörös színezőanyaga.

Gyógyászati szempontból a növényben található béta-karbolin alkaloidák antioxidáns és antimutagén hatásai a legjelentősebbek. A topoizomeráz enzimek gátlásán keresztül, akadályozza a DNS szintézist, mellyel a tumorok kialakulását gátolhatja.
A növényben található harmin és származékai sejtméregként hatnak, mellyel szintén daganatellenes hatást fejtenek ki. Tradicionálisan a bőrrák kezelésére és a bőr alatti daganatok kezelésére használták de újabb kutatások szerint a leukémiás sejttenyészetek ellen is jó hatásfokkal alkalmazták.
A harmalin, monoamin-oxidáz (MAO) gátló hatással rendelkezik, ezért depresszió kezelésére is jól alkalmazható a Peganum harmala.
Magjainak füstje rendkívül jó parazita, penészgomba és baktériumölő hatású, ezért bélgombák és baktériumok, tetvek elleni szerként és füstjét rovarirtásra is használták.
Bélférgek hajtására és a malária kórokozója ellen is tardícionálisan használt gyógynövény.
A malária kezelésére a mai napig is hatékony gyógynövény, mert a malária más szerekre rezisztens kórokozóit is képes elpusztítani. A szíriai rutafű főzetét gégegyulladás kezelésére is használják.

A Peganum harmalának azonban van még egy nagyon jelentős hatása. Mivel MAO gátló szer, ezért nem csak a depresszió kezelésében de bizonyos szintű tudatállapot változás elősegítésében is hatékony, más szerekkel, növényekkel kombinálva kifejezetten pszichoaktív hatás érhető el az alkalmazásával.
A Dél-Amerikában tradícionális sámán ital az ayahuasca növényétől a Banisteriopsis caapi tól jóval erősebb hatású növényről van szó.
Különösen a triptamin tartalmú gombákkal vagy vadkenderrel együtt fogyasztva érhető el vele, erős pszichoaktív hatás, így a keleti kultúrában, elsősorban az iráni, perzsa kultúrában használták ezt a növényt spirituális és sámánisztikus szertartásokban.
A szíriai rutafűből tradícionálisan szent ételeket is készítenek, tejjel, mézzel és tradícionális fűszerekkel.
Érdekes, hogy ez a növény hazánkban is megtalálható volt, feljegyzések vannak arról, hogy például a Gellért hegyen is előfordult, melyről arra következtethetünk, hogy nem véletlenül került ide, vagy az török hódoltság alatt vagy akár régebbről, de az biztos, hogy a népi gyógyítók, sámánok ezen a területen is jól ismerték a Peganum harmalát.

Növényi hatóanyagok – alkaloidok és növényeik

TömjénBoswellia a balzsamfafélék családjába tartozó növény, mely képviselői a Boswellia sacra, Boswellia serata, Boswellia frereana, Boswellia carteri és még jó néhány faj, melyek kérgéből kivont gyantát használják templomi és egyéb szertartásoknál füstölőként.
A tömjénfa fajok Északkelt-Afrikában és Dényugat-Ázsiában honosak általában, de egyes változatai előfordulnak Afrika és Ázsia más területein is.
A fa kérgéből kivont gyantát, már az ókor óta használják, különböző áldozati és vallásos szertartásoknál. A gyantát a fa kérgének bemetszésével gyűjtik össze, majd szárítják és így vagy porított formában használják.

Tömjén gyanta

Az ayurveda ősidők óta használja a tömjénfa gyantát és kivonatot is. A fa porított kérge vagy szárított gyanta őrleménye kevesebb hatóanyagot tartalmaz mint a kivonata, ezért belsőleg fogyasztva kevésbé hatékony. A tömjénfa kivonatot mára már több országban is (pl. Svájc) gyógyszernek minősítették, elsősorban magas acetyl-boswellingsav tartalma miatt.
Az acetyl-boswellingsaw egy triterpén vegyület, melyről kutatások bizonyították, hogy topoizomeráz enzim gátlásán keresztül rendkívül erős citotokxikus (sejtosztódás gátló) hatású anyag, ezzel a daganatos terápiák és gyógyszerkutatás fókuszába került.

A tömjén antibakteriális, fertőtlenítő, görcsoldó, sebgyógyító, feszültségoldó és reuma ellenes hatású, jól csillapítja az ízületi fájdalmakat és daganat ellenes hatását is ismerik.
Az ayurvedikus orvoslás asztma kezelésére és görcsoldásra valamint fájdalomcsillapításra használja a tömjén kivonatát a tömjén olajnak pedig bőrfiatalító hatást tulajdonít, ezért a fiatalító kezeléseknél előszeretettel alkalmazzák.
A gyógyszeriparban a daganat terápiák és az asztma ellenes szereknél valamint gyulladáscsökkentő és görcsoldó gyógyszerekben használják a tömjén kivonatot. A rákkutatásban az agydaganat, a petefészek, hólyag és tüdőrák kezelésénél, valamint a béldaganat és méhnyak rák kezelésénél is jó eredményeket értek el a tömjén hatóanyagával.
A tömjén főbb hatóanyagai, mono és poliszacharidok, arabicum sav, triterpének, tömjénsav, illóolajok (baszorin, pinén, dipentén).
A tömjén használják belélegezve, inhalálva is asztma kezelésénél, illetve nyugtató és görcsoldó valamint antibakteriális hatása miatt, készítenek belőle olajat is, amely külsőleg alkalmazva reumás és egyén ízületi fájdalmaknál, izomgörcsöknél és általános lazító jelleggel használnak.
A tömjén füstről azt tartják, hogy kitisztítja a tudatot és segít összekapcsolódni a finomabb dimenziókkal, szubsztilis energiákkal. Ezért is használják előszeretettel vallási szertartásoknál és meditáció gyakorlása közben.

Ashwaganda – vágyfokozó és kiegyensúlyozó

 

AJÁNLJUK

kalcium magnézium

A szervezetünk számára fontos ásványi anyagok nagyon sok élettani folyamat alapjait képezik. Néhány elemből nagyobb másokból egész kevés szükséges de jelenlétük nélkülözhetetlen az egészség...