Egyéb

A jungi személyiség pszichológiáról szóló előző írásban, szó volt a személyiséget meghatározó négy fő területről, amely az álarc, az árnyék, az anima és animus valamint a selbst.
Ebben a részben a négy férfi archetípust és a négy női archetípust ismertetem.

Nemi archetípusok – tiszta ideálok

A korábbi írásban szó volt arról, hogy minden férfi és minden nő rendelkezik egy a nemével azonos nemű archetípussal és a nemével ellenkező nemű archetípussal is.
Ezt azt jelenti egyszerűbben fogalmazva, hogy minden nő rendelkezik egy férfi tulajdonságokat hordozó belső énnel és fordítva a férfiak is rendelkeznek egy női tulajdonságokat hordozó női énnel.
Azt is mondhatnánk, hogy mindannyiunkban él egy ellenkező nemű személyiség rész, melyet a kora gyermekkorban tapasztalt hatások alakítottak ki bennünk. A jungi megközelítés szerint a bennünk élő személyiség egy területe az anima és animus, mely a női és férfi archetípusokat hordozza magában az egyénre jellemző módon és arányban. Tehát mindenki hordozza az összes női és férfi archetípust is de az, hogy épp melyik dominál a velünk azonos neműekből és melyik az ellentétes neműekből, az adott élethelyzet, fejlődési szint és önismeret függvénye.

A 4 férfi archetípus

A király, határozott, erős és uralkodó. Alattvalói félik és tisztelik. A király erős, hogy megvédje birodalmát és alattvalóinak jó életet, biztonságot nyújtson de elvárja a feltétel nélküli tiszteletet és alázatot. Döntést hoz, cselekszik még akkor is ha ez áldozatokat követel és igazságos, kegyelmes ha arra van szükség. Ennek az archetípusnak az árnyéka az erőszakosság, zsarnokoskodás és kizsákmányolás.

A mágus, a bölcs és nagy tudású, aki önmagával és a természet erőivel összhangban él, ismeri a spirituális utakat és módszereket. Képes befolyásolni mindenkit még a királyt is. A mágus árnyék személyisége aki visszaél a hatalmával és így befolyásol másokat. A tiszta szívből és szeretetből történő önzetlen mágia a fehér mágia, a zsarnokoskodást, halált és pusztulást, mások kihasználását előtérbe helyező mágia a fekete mágia.

A harcos férfi archetípus aki a célt mindenáron eléri. Nem retten vissza semmilyen áldozattól. Az erő és a hűség megtestesítője de annyira eltökélt a cél végrehajtására, hogy önmagát sem kíméli. Nem fél a haláltól, a kudarctól csak megy előre és ha elért egy célt, kitűz egy újabbat. Látszólag érzelem mentes vagy képtelen mások számára érzelmeket kimutatni. Ennek az archetípusnak az árnyéka a félénkség, gyávaság (melyet mindenáron le akar győzni önmagában és ezért a végletekig bizonyítani akar) és az önbecsülés hiánya. Ha a harcos személyiség negatívba hajlik, kegyetlen és érzelem mentes lesz, semmilyen erkölcsi meggyőződést nem fogad el, csak gépiesen megy előre. Szinte vágyja a bukást, az olyan célt mely végre meghaladja a képességeit mert ezzel a halálban a megsemmisülésben végre megszabadulhat az árnyékától.

A szerető férfi archetípus, az igazi művész lélek, aki imádja a szépet és az érzékit. Ez az archetípus aki legjobban át tudja magát adni a szeretet érzésének, emberi kapcsolatait a szeretet hatja át és az elfogadás. Nehezen viseli a magányt, mert minél több szeretetteljes kapcsolatra vágyik. Ez az archetípus a leghumánusabb, ezért az emberközpontúság, a demokratikus értékek igazi képviselője. Ha ezt az archetípust az árnyéka vezérli, akkor az érzéki vágyak hajszolásába kezd, vágyait folyamatosan változtatja, sosem tudja azokat igazán kielégíteni így személyisége széteshet és depresszíóssá válik. A vágyak hajszolása extrém helyzetekbe is beleviheti, mely szintén a személyiség széteséséhez vezet.

A 4 női archetípus

A királynő a női uralkodó, aki egy férfi uralkodóhoz hasonlóan képes irányítani az alattvalóit, megteremteni számukra a biztonságot, de női tulajdonságait előtérbe helyezve bölcs anyaként az életet és a család szentségét még jobban támogatva. A királynő igazságos és jó, erős ha kell és megértő ha erre van szükség. Tévedhetetlen és erényekben gazdag. Ha nem képes a királyi tulajdonságait jól használni, akkor megfosztják a hatalmától. A királynő mindig a király utóda a trónon vagy helyettesítője illetve kiegészítője. A királynő negatív személyisége a zsarnok és gyenge, aki mindenkitől fél és ezt a hatalmával igyekszik ellensúlyozni.

Az anya archetípusa, a sztereotípiák és a kulturális különbségek miatt rendkívül vitatott. Az anya az életet adó és fenntartó, aki az emberiséget fenntartja. Áldozatos, az utódaiért mindent megtesz, önmagát alárendeli a szerepének. Képes megtisztítani a teret és új életet létrehozni. Az anya árnyéka a gondatlan és felelőtlen, szadista vagy mazochista személyiség mely nem csak a gyermekei de a környezete felé is megnyilvánul.

A bölcs asszony archetípus aki látja és érzékeli a spirituális világot, aki érti az élet igazi értelmét ezért kitűnő segítő, lelki tanácsadó. Több tipikus hivatás köthető ehhez az archetípushoz, mint a papság, orvoslás vagy a tanítás. A bölcs asszony árnyák oldala, ha hatalmát, tudását és érzékenységét arra használja, hogy visszaéljen ezzel és másokat kihasználjon, tönkre tegyen. A bölcs asszony negatív oldalon boszorkánnyá válik.

A szerető női archetípus a nő mint a férfi vágy legfőbb tárgya megtestesítője, a csábítás az egyesítés és az erotika egy szemében. Ez az archetípus a nőiesség minden bájával és szeszélyével csábítja a férfit és igyekszik megteremteni a tökéletes harmóniát férfi és nő között. Az érzékiség, az életigenlés a negatív oldalra átcsapva hedonizmusba és féktelen szeszélyben és kiszámíthatatlanságba csaphat át. A szerető nő árnyéka gonosz, bántó, rosszindulatú és a világtól elzárkózó az élet értelmét és szentségét tagadó lehet.

A legmélyebb én az árnyék

Mikor a yungi pszichológiáról és archetípusokról beszélünk elengedhetetlen, hogy beszéljünk a selbstről.
A selbst az ember legmélyebb énje. Az állarc – persona és az árnyék egyben, ahogy a ying és yang jel a világ ellentéteit és ezzel egységét szimbolizálja, úgy jelenti a selbst a teljes és legmélyebb ént, melyben tudatos és tudattalan, kifejezett és elfojtott egyaránt van jelen.
A selbst megértése és megélése megfelelő önismeretet és élettapasztalatot igényel. A selbstben benne van a világról alkotott teljes képünk vagy ha a keleti gondolkodás szerint akarjuk kifejezni, az a lélek vagy önvaló amely a testben a világot tapasztalja. A selbsben él az anima és animus és a létező összes archetípus mellyel a lélek valaha is kapcsolatot teremtett.

Ajánlott írásaink


Az archetípusok – álomfejtés a személyiségünk részeinek megismerésével.

szíriai rutafű

Szíriai rutafűPeganum harmala a Nitrariaceae családjába tartozó növényfaj, mely Indiától keletre eső mediterrán vidéken őshonos. A szíriai rutafüvet gyógynövényként, a perzsaszőnyegek színező anyagaként és vallásos-misztikus szertartásokon is használták.

Hatóanyagai közül legjelentősebb alkaloidok a Harmalin, Harmin és Harmalol a Vasicin és a Harmane.
A gyökerekben, szárban és levelekben is jelentős az alkaloid tartalom. Magvainak őrölt porából készült a perzsaszőnyegek jellegzetes vörös színezőanyaga.

Gyógyászati hatásai

Gyógyászati szempontból a növényben található béta-karbolin alkaloidák antioxidáns és antimutagén hatásai a legjelentősebbek. A topoizomeráz enzimek gátlásán keresztül, akadályozza a DNS szintézist, mellyel a tumorok kialakulását gátolhatja.
A növényben található harmin és származékai sejtméregként hatnak, mellyel szintén daganatellenes hatást fejtenek ki. Tradicionálisan a bőrrák kezelésére és a bőr alatti daganatok kezelésére használták de újabb kutatások szerint a leukémiás sejttenyészetek ellen is jó hatásfokkal alkalmazták.
A harmalin, monoamin-oxidáz (MAO) gátló hatással rendelkezik, ezért depresszió kezelésére is jól alkalmazható.
Magjainak füstje rendkívül jó parazita, penészgomba és baktériumölő hatású, ezért bélgombák és baktériumok, tetvek elleni szerként és füstjét rovarirtásra is használták.
Bélférgek hajtására és a malária kórokozója ellen is tardícionálisan használt a Peganum harmala .
A malária kezelésére a mai napig is hatékony gyógynövény, mert a malária más szerekre rezisztens kórokozóit is képes elpusztítani. A szíriai rutafű főzetét gégegyulladás kezelésére is használják.

Tudatmódosító hatásai

A Peganum harmalának azonban van még egy nagyon jelentős hatása. Mivel MAO gátló szer, ezért nem csak a depresszió kezelésében de bizonyos szintű tudatállapot változás elősegítésében is hatékony, más szerekkel, növényekkel kombinálva kifejezetten pszichoaktív hatás érhető el az alkalmazásával.
A Dél-Amerikában tradícionális sámán ital az ayahuasca növényétől, a Banisteriopsis caapi-tól jóval erősebb hatású növényről van szó.
Különösen a triptamin tartalmú gombákkal vagy cannabissal együtt fogyasztva érhető el vele, erős pszichoaktív hatás, így a keleti kultúrában, elsősorban az iráni, perzsa kultúrában használták ezt a növényt spirituális és sámánisztikus szertartásokban.

Fűszerként is használható

A szíriai rutafűből tradícionálisan szent ételeket is készítenek, tejjel, mézzel és tradícionális fűszerekkel.
Érdekes, hogy ez a növény hazánkban is megtalálható volt, feljegyzések vannak arról, hogy például a Gellért hegyen is előfordult, melyről arra következtethetünk, hogy nem véletlenül került ide, vagy az török hódoltság alatt vagy akár régebbről, de az biztos, hogy a népi gyógyítók, sámánok ezen a területen is jól ismerték a Peganum harmalát.

Ajánlott írásaink


Férfi bajok – természetes tesztoszteronszint fokozás

migrén

A fejfájásokról és annak egyik speciális de annál kellemetlenebb fajtájáról már több írásban írtam.
A migrén kórtana című írásban, ismertettem, hogy mi az oka a fájdalom kialakulásának, ebben az írásban a megelőzéssel és a kezeléssel kívánok foglalkozni.
A migrénes fejfájást általában fájdalomcsillapító gyógyszerekkel, és lehetőség szerint nyugodt környezet biztosításával szokták kezelni.

A Migrén megelőzése

A legtöbb migrénes roham azonban a megfelelő gondolkodás és stressz kezelés elsajátításával és elegendő folyadék és ásványi anyag elfogyasztásával megelőzhető.
A megelőzésben nagyon hasznos a rendszeres, mozgás, sport tevékenység, mert ennek stressz levezető hatása, valamint az érfalakra gyakorolt erősítő, stimuláló és regeneráló hatásai nagyban segítik az erek megfelelő állapotát és vitalitását, valamint a gyulladásos állapotok megelőzését, a jobb nyirok keringés által.

A megfelelő mennyiségű és minőségű, rendszeres alvás (nem túl sok és nem túl kevés) szintén elengedhetetlen az idegrendszer általános regenerációja szempontjából.
A megfelelő életmód és egészséges táplálkozás és mentális egészség, a migrén száműzését jelenti az ember életéből.

A migrénes rohamok, néhány esetben nagyon hamar megszűntethetőek, vagy a rohamok intenzitása és időtartama csökkenthető és egy gyógyszer nélkül elviselhető szintre lehet eljutni.
A migrénes hajlam, vagy adottság egy szuper érzékenységet jelent, mely rendkívül jól előre jelezi a változásokat, legyen az időjárás vagy bármely életünkben megjelenő változás, esetleg betegség.

A migrén kezelése

Ha érzed a fejfájás kialakulását, akkor azonnal érdemes cselekedni. Ha van étvágy, lehet fogyasztani valami kevés szénhidrátot, ez segít a gyors energiához jutásban, ami a roham alatt jól fog jönni.
Semmiképp ne együnk sokat és cukros (magas glikémiás indexű) ételeket. Egy csoki beleférhet, ha valaki kívánja az édeset, de ilyenkor egy fagylalt jobb megoldás de egy forró csoki is segíthet, ez igazából ízlés dolga, ha esetleg, mindenképp édességre vágysz.
Mindenképp igyal és lehetőleg vizet, már a roham előtt és alatt is. Próbálj meg lenyugodni, visszavenni az aznapi tempóból, vagy ha éjjel vagy reggel jelentkezik a fejfájás, akkor arra a napra egy lazább napot tervezni. Ha van rá lehetőség, egy forró zuhany, vagy kádfürdő segíthet, az ellazulásban.

Semmiképp ne kezdj gyógyszerrel, még ha kellemetlen is vagy tudod (korábbi tapasztalatból), hogy anélkül nem fog elmúlni.
A fájdalomnak fontos szerepe van, a migrénes rohamok 4 órától 72 óráig is eltarthatnak, azután spontán is rendeződnek, mert a szervezet elkezd nagymennyiségű belső fájdalomcsillapítókat termelni és a gyulladást megszűntetni.
Minél hamarabb avatkozol be, gyógyszerrel, annál jobban tönkre teszed ezt a rendszered.

Ez ugyanolyan betegség mint egy megfázás, ott is pihenni kell, itt is.
Ha pár óra elteltével nem múlik el és már nem bírod tovább, akkor érdemes a gyógyszerhez nyúlni, de minél tovább bírod, annál valószínűbb, hogy egy pár alkalom után kitolódnak majd a migrénes rohamok közti idők és így lassan megszabadulhatsz ettől a problémától.

A fájdalomcsillapítók hatásairól ebben a korábbi cikkben olvashatsz bővebben. Röviden az a lényeg, hogy nem a problémát kezelik, ami a migrént kiváltja és nem is annak következményeit, csupán a fájdalom inger terjedését gátolják meg. Tehát a probléma marad de te nem fogod érezni, ezért nem pihensz, nem figyelsz oda magadra, csak mész tovább. Ennek következménye, hogy rombolod a szervezeted.

A migrénes fejfájással küzdők között, magasabb a stroke bekövetkezésének kockázata. Ha ezt azzal tetézed, hogy ezalatt az elváltozás (roham) alatt nem pihensz, nem segítesz a szervezetednek, hanem a fájdalom mesterséges elmulasztásával tovább pörögsz, azzal növeled egy későbbi stroke kialakulásának esélyeit is.
Tehát ha nem tudod elkerülni a gyógyszert, akkor se viselkedj úgy, mintha nem lenne semmi probléma, próbáld meg gyógyszer nélkül, amíg csak bírod és ha muszáj bevenned valamit, akkor is kezeld úgy a helyzeted, hogy a migrén nem múlt el legfeljebb csak nem érzed.
Figyelj a jelekre és kezd el önmagad kezelését, fektess hangsúlyt a megelőzésre és keress föl olyan gyógyítót, természetgyógyászt vagy fájdalom klinikát aki nem csupán gyógyszerrel akar kezelni a migréned.
Kezdj a betegség mélyebb megértésébe, hogy önmagad kezelhesd és megérthesd mit üzen neked a migrén.
Ehhez az  öngyógyítás művészete cikksorozatban, ezen az oldalon is találhatsz néhány tanácsot és inspirációt.

A migrén kezelése gyógynövényekkel

Vannak gyógynövények, melyek a migrén kezelésében segíthetnek. Ilyen például az ánizs, a bazsalikom, az édeskömény, a levendula, a mák, babérlevél vagy az orbáncfű is. Persze ezek felhasználását, kiválasztását és hatásait érdemes bővebben megismerni, hogy a neked megfelelőt kiválaszthasd vagy esetleg más növényekkel kombinálva használhasd.
A migrénes rohamok érgörcsei különböző illóolajokkal szintén jól enyhíthetők, a citromfűlevél vagy levendula virág illóolaj kifejezetten ajánlott ilyen esetben. Az illóolajokról és felhasználásukról itt bővebben olvashatsz. Amit mindenképp tudni kell ezekről az anyagokról, hogy hígítatlan formában kizárólag csak szaglás útján, belélegezve és kis mennyiségben használjuk, tehát sem nem fogyasszuk sem nem kenjük közvetlenül a bőrre, mert a valódi illóolajok annyira koncentráltak, hogy égést, felmaródást tudnak okozni.

Kapcsolódó cikkek:


A fejfájások okai és kezelése – a migrén kórtana

Ez az írás a Bibliában, Pál Apostol levelei között, a Korintusiaknak írt második levélben található. Sokan a Szeretet himnuszaként is ismerik.

Szólhatok az emberek vagy az angyalok nyelvén,
ha szeretet nincs bennem, csak zengő érc vagyok
vagy pengő cimbalom.
Lehet prófétáló tehetségem,
ismerhetem az összes titkokat és mind a tudományokat,
hitemmel elmozdíthatom a hegyeket,
ha szeretet nincs bennem, mit sem érek.
Szétoszthatom mindenemet a nélkülözők közt,
odaadhatom a testemet is égő áldozatul,
ha szeretet nincs bennem,
mit sem használ nekem.
A szeretet türelmes, a szeretet jóságos,
a szeretet nem féltékeny,
nem kérkedik, nem is kevély.
Nem tapintatlan, nem keresi a maga javát,
nem gerjed haragra, a rosszat nem rója fel.
Nem örül a gonoszságnak, örömét az igazság győzelmében leli.
Mindent eltűr, mindent elhisz, mindent remél, mindent elvisel.
A szeretet nem szűnik meg soha.
A prófétálás véget ér, a nyelvek elhallgatnak,
a tudomány elenyészik.
Most megismerésünk csak töredékes,
és töredékes a prófétálásunk is.
Ha azonban elérkezik a tökéletes,
ami töredékes az véget ér.
Gyermekkoromban úgy beszéltem, mint a gyermek,
úgy gondolkoztam, mint a gyermek,
úgy ítéltem, mint a gyermek.
De amikor elértem a férfikort,
elhagytam a gyermek szokásait.
Ma még csak tükörben homályosan látunk,
akkor majd színről színre.
Most még csak töredékes a tudásom,
akkor majd úgy ismerek mindent,
ahogy most engem ismernek.
Addig megmarad a hit, a remény és a szeretet, ez a három,
de közülük legnagyobb a SZERETET

Boldog karácsonyt mindenkinek !

Ajánlott további írások


Mentális egészség – megbocsátás és az egészség kapcsolata

narkotikumok
Serkentő szerek

A pszizhoaktív anyagokat, a szervezetre kifejtett hatásaik alapján öt csoportra oszthatjuk: Narkotikumok, Pszichedelikus szerek, Nyugtatók és Deliriáns szerek, illetve a serkentő hatású szerek.
Ebben a cikksorozatban az a célom, hogy megismertessem ezen anyagok hatásait, hasonlóságaikat és azt, hogy miként befolyásolják egészségünket, illetve életünket. Érdekes és tanulságos látni, hogy jónéhány pszichoaktív anyag legális és naponta fogyasztjuk, másokat kábítószernek minősítenek és szigorúan tiltják a fogyasztásukat,  megint más szereket pedig gyógyszerként használnak. Néhány szer a legalítás és illegalitás határán billeg, de van olyan is amivel kapcsolatban szinte teljes a sötétség. Egyáltalán nem célom sem népszerűsíteni sem elítélni bármit is ezekből az anyagokból, de fontosnak tartom, hogy a tudatosság és ismeret terjesztés okán erről is írjak.

Megjegyzés: a drog szó a magyar nyelvben mára már egy pejoratív értelmet is kapott, de a drog kifejezéssel azokat a növényi részeket illetjük, melyek biológiailag aktív hatást fejtenek ki az emberi szervezetre.

Serkentő szerek hatásai

A pszichoaktív szerek egyik népszerű csoportja, a serkentő szerek, melyekről elmondható, hogy van egy közös jellemzőjük, miszerint fokozzák a szellemi és fizikai aktivitást.
Ezekből az anyagokból igen széles a skála, de talán kezdjük a legközismertebbekkel.
Ilyen anyagok például a metilxantinok csoportjába tartozó, a koffein, teobromin és teofilin.
Továbbá az amfetamin és a metanfetamin, valamint a kokain és az MDMA de ezen anyagok csoportjába tartozik a közismert nikotin is.
A serkentő szerek hatásai, az idegsejtek receptorainak gátlásán vagy az ingerület árvivő anyagok visszavételének gátlásán alapszanak. Tehát mesterségesen megemelik a dopamin, szerotonin, adenozin és adrenalin szinteket, melyek az agy jelentős ingerület átvivő anyagai.
A különböző ingerület átvivő anyagok, különböző érzelmi állapotokért felelősek, mint a felfokozottság, éberség, izgatottság és az aktivitás ezért a serkentő szerek elsősorban ezeket az érzelmi állapotokat hozzák létre, illetve képesek felfokozni.

Koffein és társai

A metilxantinok a kávéban, guaranában, teában, kakaóban, koladióban is megtalálhatóak.
A koffein, teobromin és teofilin általános hatásánál fogva fokozza az adrenalin és noradrenalin kiválasztását és blokkolja a központi adenozin receptorokat, ezzel gátolja a cAMP (ciklikus-adenozin-monofoszfát) hatását, mely közrejátszik alvási folyamatokban és ébredési folyamatok késleltetésében.
Ezen hatásmechanizmuson keresztül fejti ki élénkítő, illetve alvás gátló hatását. Felpörget, energizál és elűzi a fáradságot, de kétség kívül kimeríti a szervezet tartalékait. Hosszú távú fogyasztása hozzászokást, fizikai és mentális függőséget és alvás zavarokat valamint fokozott ingerlékenységet, csökkenő stressztűrő képességet és hanyatló szellemi teljesítő képességet okozhat. Ezért érdemes vigyázni a fogyasztásával.

Efedrin és az amfetaminok

A serkentő szerek közé tartozó efedrin, a szimpatikus idegrendszerre ható anyag, mely a kínai gyógyászatban több ezer éve használt csikófarkfélék (Ephedra) legjelentősebb hatóanyaga. A Hagyományos Kínai Orvoslás az asztma kezelésére használta az efedrin tartalmú növényeket, mert a perifériális érhálózat szűkítésével elernyeszti a hörgőket, emeli a légzés kapacitását, valamint csökkenti az orrnyálkahártya duzzanatát is. Hatása a szervezet által termelt adrenalinéval hasonlatos, de kevésbé emeli meg a vérnyomást.
Az efedrint egy japán vegyész szintetizálta először, 1885 ben, két évvel később már egy Berlinben élő román kémikus, Lazar Edeleanu  világon elsőként amfetamint állított elő az efedrinből.
Aztán 40 évig nem is nagyon foglalkoztak ezzel a szerrel, míg végül 1927 ben az amfetamint újra szintetizálta egy Gordon Alles nevű gyógyszerész. 1933 tól már gyógyszerként lehetett megvásárolni és a 2. világháború alatt a katonák, elsősorban a vadászpilóták kedvelt serkentőjévé vált. 1971 ben tiltották be a használatát.
Azóta csak szigorúan meghatározott keretek között lehet amfetamint alkalmazni. A hadsereg, titkosszolgálatok viszont előszeretettel használják a mai napig is, a fáradság leküzdésére és teljesítmény fokozásra.

A metanfetamin szintén az efedrinből egy viszonylag egyszerű eljárással, (vörösfoszfor használatával, redukcióval) előállított vegyület. Hatásait tekintve nagyon hasonló az anfetaminhoz de még annál is intenzívebb és tovább tart.

Kokain

A kokaint a kokacserje, Erythroxylon coca leveléből vonják ki.
A kokacserje leveleinek használatáról már Kr. e. 3000 ből is léteznek bizonyítékok, a dél-amerikai indián kultúrákból. Az amfetaminhoz hasonlóan elűzi a fáradságot és az éhséget, energizál és felpörget.
A kokain hatására az agy dopamin szintje jelentősen megemelkedik és ez okozza a kokain által kiváltott eufórikus érzést.
A kokaint a gyógyászatban mára már csak a fül-orr gégészek használják gyógyszerként, mivel rendkívül erősen izgatja a központi idegrendszert. Bár 100 évvel ezelőtt még a Coca Colában is alkalmazták, mára a legtöbb országban tiltott szer és kábítószernek minősül.

Nikotin

A serkentő hatású anyagok közül az egyik legelterjedtebb pszichoaktív anyag a nikotin, mely a dohányfélék közismert alkaloidja. Érdekes módon a dohány a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó növény, ahogyan a paradicsom és a burgonya is ezért mindkét növény tartalmaz nikotint, bár a dohánynál jóval csekélyebb mértékben.
A nikotin a szervezetben egy másik neurotranszmitterre (ingerület átvivő anyagra), – az acetil kolinra – érzékeny sejteket aktiválja, mely adrenalin kiválasztást okoz, ennek hatására fokozódik az anyagcsere és a szervezet, aktív stressz állapotba kerül. A nikotin jelentősen emeli az agy dopamin szintjét is amely miatt, rendszeres használata erős függőséget okoz.

Látható tehát, hogy a napi élvezeti cikként fogyasztható, kávé, kakaó és tea növényektől a dohányon át, a szintetikusan előállított, illegális kábítószerekig terjed a serkentő pszichoaktív drogok skálája.
Ami viszont kétségtelen, hogy mindegyik serkentő szer növényekhez és az ősi gyógyítókhoz köthető és csak nemrég váltak kábítószerré bélyegzett anyagokká, mely a felelőtlen használatuknak és a dohány, szesz és gyógyszeripar érdekeinek köszönhető leginkább.

Ajánlott cikkeink:


Nyugtató és altató teakeverékek házilag

padlizsán krém

A padlizsán krémet sokféle képpen készítik, én most egy igazi arab receptet osztok meg veletek, ami nagyon finom és hűtőben jól eltartható, akár napokig is. Nem mellékesen csak egészséges összetevőket tartalmaz.

Hozzávalók

1 db padlizsán (közepes méret)
1-2 db paprika (tv, zöld, sárga)
2 g fokhagyma
1 db csípős paprika
1 ek szezámolaj
1 tk almaecet,
só, bors

Elkészítése

A padlizsánt miután megmostad és levágtad a zöld szárát, egészben 170-180 C fokon, sütőben meg kell sütni. Kb 25-30 p de ügyelj rá, hogy ne égjen meg, csak süljön puhára. Ha megsült a lila héját egészben le tudod húzni róla (persze előtte nem árt picit meghűteni).
A padlizsán mellé a paprikát is tedd a sütőbe (természetesen ezt is meg kell mosni) én egy padlizsánhoz 1-2 nagyobb TV paprikát és egy kisebb zöld, erős paprikát szoktam megsütni.
A paprika hamarabb sül meg, ezért ha puhára sült vedd ki a sütőből. Vágd ki a szárat és a magházat és tedd félre. Ha nem akarod nagyon csípősre a krémet, akkor az erős paprikát kihagyhatod vagy sütés után az erős részeket levághatod, esteleg csak a paprika alsó részét (alsó kétharmadát levágod és ezt használod csak) is megsütheted, így kevésbé lesz csípős.

Sütés közben 5-7 percenként fordíts e paprikákon és a padlizsánon is, így biztos nem ég meg.
Ha a zöldségek megsültek, és a padlizsánnak leszedted a héját, a paprikának kivgtad a magházát és a szárát, akkor várd meg míg kihűlnek, majd mehet minden a mixerbe.

Az étel teljes energia tartalma

Az étel teljes mennyiségét tekintve, 220 kcal tartalmaz, melyből 4,5g fehérje, 13g zsír, 20g szénhidrát és 9g rost. Ha kenyérrel vagy pirítóssal fogyasszuk, akkor 50 g kenyér (egy nagy szelet kenyér fele) akár fehér, akár rozs, nagyjából 120 kcal energiát, 4g fehérjét, 1,6g zsírt, 21g szénhidrátot és 3g rostot tartalmaz. Ezt még hozzá kell számolni a padlizsánkrémhez, természetesen. A legfinomabb azonban arab kenyérrel vagy lepénnyel.

Egészség szempontból

Ez egy jól eltartható (akár hűtés nélkül is) és egészséges étel, a szezámolaj, a fokhagyma és az ecet tartósítószerként is működik az ételben, ezért ízlés szerint többet is használhatunk belőle. A szezámolaj nagyon jót tesz a belek egészségének és szélgörcsök, felfúvódás vagy nehéz széklet esetén kifejezetten hasznos.
A padlizsán és a paprika rost tartalma és lassú felszívódású szénhidrátjai, nem emelik a vércukor szintet ezért bármilyen diétába jól beilleszthetők. Ha az ételt csípősre készítjük, akkor emésztés fokozó hatása is lesz.
Fogyasztható kenyérrel. pirítóssal vagy wrap lepénnyel is. Sőt wrap (tortilla) lepénybe kenve, más friss és nyers zöldségekkel kitűnő tortilla készíthető belőle.
Így kitűnő reggeli, ebéd vagy vacsora is készülhet ezzel a padlizsán krémmel.

Ajánlott cikkeink


Cékla – a daganatok ellenszere

egészséges sütés

Az egészséges ételkészítés sorozatban a hagyományos konyhai eljárásokat vizsgáltuk meg az egészség szempontjából. A legelső részben a nyers és pácolt ételek, a másodikban a párolás és főzés volt a téma. A mostani részben a sütés és a grillezés kerül górcső alá, az egészséges táplálkozás szempontjából. A sütésnél elsősorban a sütéshez használt olajokra és azok hőérzékenységére fókuszálunk.

Sütés

Itt alapvetően kétféle eljárást kell megkülönböztetnünk. Az egyik a pácban, hozzáadott zsiradékban vagy saját zsírban sütés, a másik pedig a bő zsiradékban sütés. Bár a zsírok létfontosságú táplálékok de mégsem szabad túlzásba vinni a fogyasztásukat. A zsírok esetében a telitett zsírokat, transzzsírokat mindenképp kerülni kellene és helyette többszörösen telítettlen zsírsavakban gazdag zsírokat kellene előtérbe helyezni.
Ezért fontos tudni azt, hogy a zsírok, telítettlen zsírsav tartalma hevítés közben telített zsírokká alakul és egy idő után különböző rákkeltő anyagok is felszabadulnak bennük, mint például a dioxin. Ennek okán nem ajánlott egy zsiradék többszöri használata (pl. olajsütőben) vagy a kisütött szalonnazsír újra felhasználása.
A zsiradékoknál ezért nagyon fontos, hogy milyen hőstabilitással rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy hány fokon kezdik elveszíteni a stabilitásukat és alakulnak ki bennük a káros anyagok. Erre az alábbi táblázat nyújt segítséget. Ha az ár és érték arányt nézzük a repceolaj és a kukorica olaj a lejobb olaj a sütéshez (bár az ízüket meg kell szokni). Érdemes a ghí vajat is használni, amit otthon, házilag is elő lehet állítani. Aki viszont a drága avokádó olajat válassza az nem nyúlhat mellé. Tévhit, hogy az olíva olaj nem jó sütéshez és a napraforgó olajnak magasabb a hőstabilitása.

Holajok hőstabilitásaa viszont az olívát használjuk akkor az extra szűz olajat inkább nyers ételekhez, a szűz olajat közepes hőn sütéshez, a tiszta olíva olajat pedig magasabb hőn való sütéshez használjuk.
A light olíva olaj megtévesztő, mert ez nem az alacsony zsírtartalomra utal, hanem arra, hogy ez egy kevés természetes olíva olajat tartalmazó olaj, ezt nem érdemes ételekhez használni, mert részben újra hasznosított olíva olajat is tartalmaz.

Az olajakat ne hevítsük annyira, hogy füstölni kezdjenek. Ez a legjobb jele annak, hogy elvesztik stabilitásukat. Egyébként az olajok dobozán általában fel van tűntetve az ajánlott sütési hőmérséklet vagy füstölési pont. A táblázatban szereplő magas hőstabilitású olajok (rafinált) nem hidrogénezéses eljárással készülnek (ezért drágábbak is).

A hidrogénezett olajok egy kémiai eljárással készülnek, ennek előnye, hogy az olaj stabilabbá válik, azaz nem oxidálódik olyan könnyen (nem avasodik meg) és ezzel az eljárással sokkal több olaj nyerhető a növényekből. Hátránya viszont, hogy az eljárás során az úgynevezett transzzsírok (melyek elsősorban a szív és érrendszeri betegségek egyik kiváltói) aránya megnövekszik az olajban és ezzel együtt a többszörösen telítetlen zsírsavak aránya lecsökken, valamint az eljárás során olyan anyagokat is használnak, mint például nikkel és alumínium oxid, melyeket ugyan eltávolítanak az olajból az eljárás végén de nyomokban azért marad vissza belőlük.

Grillezés

Ez az eljárás a sütéshez nagyon hasonló, de ebben az esetben valamilyen fém rácson vagy fém lapon sütjük az ételeket, minimális zsiradék használatával. Grillezésnél gyakran használnak pácolt alapanyagokat, mivel itt a készítés közben az ízesítés nehezebben megoldható.

Egészséges ételkészítés szempontjából az alábbi dolgokat kell betartani a grillezésnél:

Megfelelő grill használata. Csak erre a célra készített rácsot, öntöttvas lapot vagy grill edényt használjunk. Rozsdás, kopott, bizonytalan eredetű és bevonatú fémekből ugyanis szintén mérgek kerülhetnek az ételbe.
A grillt melegítsük elő a megfelelő hőfokra, melyet egy „próba” darabbal tesztelhetünk (ha nincs hőmérőnk). Akár elektromos akár faszenes, gázos grillt használunk, mindig nagyon ügyeljünk arra, hogy az ételek ne égjenek meg. Az égett ételek, elsősorban az égett fehérjék nagyon sok szabadgyököt, rákkeltő anyagot tartalmaznak és a bélflórát is pusztítják.
Füstölt ételeket, ne grillezzünk, mert szintén mérgező, rákkeltő anyagok szabadulnak föl belőlük.
A zöldségeket óvatosan grillezzük, tartsuk meg a roppanós állagukat mert túlsütve megkeserednek.
Ha pedig húst grillezünk, ne nyomkodjuk közben, mert értékes húsnedveket veszít és kiszárad, túlsül.

Ajánlott írásaink:

Vega burger – lakj jól, élvezd az ízeket, de maradj az egészségnél

papaya

Papaya – Carica papaya, a dinnyefafélék családjába tartozó növény, eredetileg Közép-Amerikából származik de mára már a világ számos trópusi táján termesztik.
Kedvelt gyümölcse rendkívül ízletes, salátákhoz, édességekhez de italokhoz is előszeretettel használják.
A papaya tartalmaz B1, B3 és B5-vitaminokat, C-vitamint és E-vitamint, valamint folátot, ami a folsav (B9-vitamin) természetes formája. Ezen kívül a papaya tartalmaz, káliumot és egy kevés kalciumot és magnéziumot is. Emellett gazdag karotinoidokban is, melyek rendkívül jó antioxidáns anyagok.
A papaya számos enzimet tartalmaz, papaint, chymopapaint, lizozimet és a lipázt valamint reninnint és pektázt is.

A papaya fontos enzimje a papain

A papaya legfontosabb enzimje számunkra a papain vagy más néven papaya proteináz I, egy cisztein proteáz enzim mely az ember által termelt pepszinhez nagyon hasonló.
A papaya enzimjei kiválóan támogatják az emésztési folyamatainkat, a fehérjék, szénhidrátok és zsírok lebontását és hasznosulását.
A papain a gyomorsav hiányban szenvedőknél az emésztést segíti, a gyomorsav túltermelést viszont képes orvosolni azáltal, hogy a savlekötőként is működik.
A papain emésztést javító hatásai miatt, tökéletesebb fehérje lebontást eredményez, így csökkentve az emésztetlen fehérjék rothadásából keletkező mérgeket. Ezzel óvja a bélflórát, támogatja az immunrendszert és tisztítja a belek falát, azaz javítja a tápanyagok felszívódását, melyen keresztül további jótékony hatásokat eredményez.

A papaya tápanyagban gazdag

A papaya ezen kívül gazdag fehérjékben is, ebben a növényben nagyon sok eszenciális (olyan nélkülözhetetlen aminósavak, melyet az emberi szervezet nem képes előállítani) aminosav is megtalálható.
Ez a gyümölcs érés közben veszít a fehérje tartalmából és növeli a kalória tartalmát, ezért a félig érett gyümölcsökben magasabb a fehérje tartalom.
A növény levelei 10–15 ször nagyobb mennyiségben tartalmaznak papaint mint a gyümölcs, ezért a levelek szárított és őrölt formáját alkalmazzák inkább táplálék és étrend kiegészítő szerekben.
A papaya beiktatása az étrendünkbe számos betegség megelőzésében illetve gyógyításában segíthet.
A félig érett gyümölcsöket sóval, citromlével, mézzel vagy egyéb fűszerekkel is ízesíthetjük. De bűntudat nélkül fogyasztható az érett gyümölcs is, mert rendkívül finom.
Méregtelenítésnél vagy általános diétáknál, böjtkúráknál érdemes beiktatni, legalább is a kúra azon szakaszába ahol a gyümölcscukor még belefér.
Ezért az emésztési problémákkal, székrekedés, puffadás, túlzott savtermelés és a magas vérnyomással élők diétáiba érdemes beiktatni ezt a gyümölcsöt is.

Ajánlott cikkeink


D.A.S.H diéta – az USA-ban az első

kemia Nobel

A tudomány rohamos fejlődése és a fejlődés iránya, leginkább a tudományos elismerések és díjak fényében érezhető. A Nobel-díj bizottság, a Svéd Királyi Akadémián minden évben olyan tudósokat igyekszik díjazni, akik munkásságukkal és felfedezéseikkel az emberiség fejlődését, a tudomány szintjén jelentősen befolyásolják. A korábbi írásomban a fizikai Nobel díjakat mutattam be, melyekből következtethető a tudomány fejlődése az elmúlt és az elkövetkezendő évekre. Most a kémiai Nobel-díjakat járjuk körül és körvonalazzuk belőle, hogy merre halad a modern tudomány.

A kémia területén az elmúlt 12 évben az alábbi kutatókat és felfedezéseket díjazták ezzel a rangos elismeréssel.

2019 John B. Goodenough (USA), M. Stanley Whittingham (UK) és Josino Akira (Japán), a lítium ionos akkumlátor kifejlesztéséért kaptak díjat. A mára már minden mobil telefonban és számos elektronikai termékekben megtalálható, hatékony energiatárolók kifejlesztése a 70-es években kezdődött és több lépcsőben zajlott az elmúlt 50 évben. A tudósok az életművük elismeréseként kaptak Nobel-díjat.

2018 Frances H. Arnold (USA), George P. Smith (USA),  Gregory P. Winter (UK).
A két amerikai és egy angol kutató, megosztva két témáért kapták a rangos elismerést. Az enzimek irányított evolúciójáért valamint a peptidek és antitestek fág-bemutatásáért.
Ezekkel az eljárásokkal, mesterségesen lehet olyan fehérjéket létrehozni, melyek képesek enzimként vagy valamilyen funkcionális fehérjeként működni az élő szervezetekben. Gyakorlatilag robotok készíthetők, molekuláris szinten ezzel a technológiával, illetve ilyen fehérjékkel molekuláris szinten is befolyásolhatók az élő szervezetek.

2017 Jacques Dubochet (Svájc), Joachim Frank (Németország), Richard Henderson (UK).
Az oldott állapotban lévő szerves molekulák nagy felbontású tanulmányozására alkalmas krio-elektronmikroszkóp kifejlesztéséért kapták az elismerést. Ezzel az eszközzel, mely 3 különálló felfedezésen alapul (mindhárom tudós nevéhez 1-1 fűződik ezekből) és évtizedek munkájának eredménye, mára már a molekulákat háromdimenziós képalkotással is képesek megfigyelni a tudósok. Ez a biotechnológiában hatalmas előrelépést jelent.

2016 Jean Pierre Sauvage (Franciaország, J Fraser Stoddart (UK – USA), Bernard L. Farninga (Hollandia).
A molekuláris gépek kutatásáért kapták a díjat. A kutatók olyan molekulákat hoztak létre, melyek energia segítségével, képesek munkát végezni, írányított keretek között. A molekula lift, a mesterséges izmok és a molekuláris gépek tervezése hoztak elismerést a kutatók számára. Ezen technológiákkal az informatika és a biokémia került közelebb egymáshoz és az ezen kombinációban rejlő lehetőségek hatalmas potenciált hordoznak magukban, a tudomány és technológia szinte minden területén.

2015 Thomas Lindhal (Svédország), Paul Modrich (USA), Aziz Sancar (Törökország).
A tudósoknak sikerült molekuláris szinten feltérképezni, hogy a sejtek, hogyan javítják ki a DNS-károsodásokat és őrzik meg a bennük tárolt információt.
A DNS napi szinten károsodik a sejtekben, a külső behatások, mint például az UV sugárzás, a szabadgyökök és egyéb mérgek hatására. Keletkezhetnek sérülések amikor a sejtben a DNS lemásolódik a sejtosztódás alkalmával. Viszont ennek ellenére mégsem uralkodik káosz az örökítő anyag kémiai rendszerében és ezért számos molekuláris reakció a felelős. Ezen folyamatok feltérképezése hozott sikert a három kutató számára.

2014 Robert Beitzig (USA) Stefan Hell (Románia – Németország), Wiliam Moerner (USA).
A szuper felbontású fluoreszcens mikroszkópia felfedezéséért kaptak díjat. A mikroszkópok a hagyományos optikai úton egy bizonyos felbontástól nagyobbra nem képesek, azaz a fény hullámhosszának a fele (200 nm) mely határ szab azon képességnek, hogy két pontot még meg lehessen különböztetni egymástól. A nagyfelbontású, különböző elveken működő mikroszkópok, a részletgazdagabb megjelenítést és ezzel a kutatások mélyebb régióba való betekintését segítik elő.

2013 Martin Kalpus (Osztrák, Német), Michael Levit (Dél Afrika, USA), Ariel Warshel (USA, izraeli).
A kémiai folyamatok számítógépes modellezésének elősegítésére tett kutatásokért kaptak Nóbel Díjat). Melynek nagy szerepe van a szervezet kémiai folyamatainak megértésében.

2012 Robert Lefkowitz (USA), Brian Kobilka (USA).
A G protein kapcsolat receptorok felfedezéséért kaptak díjat. Ezek a receptorok, a sejtek kommunikációjában vesznek rész, a sejten kívüli jeleket a sejten belüli térbe közvetítik és válaszra késztetik a sejtet. A modern gyógyszerek felének célpontjai ezek a receptorok.

2011 Daniel Sechman (Izrael, USA), A kvázi kristályok felfedezéséért és kutatásáért kapott Nóbel díjat.
A Kvázi kristályok egy speciális elrendeződést mutató anyag szerkezetek, melyek átmenetet képeznek a kristályos és az amorf (szabálytalan elrendezésű) anyagok között. Sokáig csak feltételezték a létezésüket. A matematikában már bizonyított volt, hogy léteznek olyan sík szerkezetek Penrose csempék, amelyekkel nem periodikusan is le lehet fedni a teret, a Kvázi kristályok ezt a szerkezetet a természetben is előfordulva hozzák létre.

2010 Richard Heck (USA), Negisi Eicsi (USA – japán), Szuzuki Akira (Japán).
A palládium által katalizált szerves kémiai reakciók területén elért eredményekért díjazták a kutatókat.
Ezt a mesterségesen előállítható szénvegyületek előállításánál használják. A kutatók többféle mesterséges szén vegyületet állítanak elő különböző célokra, például gyógyszeripar, elektronikai ipar. A palládium katalizáló hatásával, sokkal komplexebb és más módszerekkel nem előállítható szénvegyületet lehet létrehozni, melyekből gyógyszerek, különböző jó elektromos vezető képességű, rugalmas anyagok állíthatók elő.

2009 Venkatráman Rámakrisnan,(USA – indiai születésű) Thomas Steitz (USA), Ada Yonath (Izrael).
A riboszóma szerkezetének és funkciójának tanulmányozásáért és folyamatainak megértéséért kaptak díjat. A riboszóma a sejtnek az a szervecskéje ami lefordítja a DNS ben tárolt információt a sejt számára. Ezen folyamatok megértése nagy jelentőséggel bír, több élettani szempontból is. A kutatás eredményeinek egyik legnagyobb felhasználója a gyógyszer ipar, például az antibiotikumok kutatásánál rendkívül hasznos ezen folyamatok megértése.

2008 Martin Chalfie (USA), Osamu Shimomura (Japán), Roger Tsien (USA – kínai származású).
A
zöld fluoreszcens fehérje GFP felfedezéséért nyerték el a díjat. Ez egy olyan 238 aminosavat tartalmazó fehérje, ami fényt vesz fel, ezt egy magasabb energia szintre emelkedve elraktározza, majd lassan az energia egy részét visszaadva fény formájában leadja. Csendes óceáni medúzákban fedezték fel először. Nagy jelentősége van a rákkutatásban és különböző betegségek kutatásában, ahol a sejtek terjedésének nyomait akarják keresni.

Összesítve tehát 30 személyt értékeltek a kémiai Nobel díjjal az elmúlt 8 évben.

Ebből 20 az USA ban dolgozik, 9 Európában, 3 Japánban és 1 Izraelben. A kémiai kutatások díjasai a gyógyszeripar és az elektronika ipar, valamint a biotechnológia fejlődéséhez járultak hozzá a legnagyobb mértékben.

Ezen a területen is jól látható, hogy az USA tudományos hatalmi szerepe továbbra is dominál. Sok neves kutató él vagy dolgozik az USA ban, miután az ottani egyetemek hatalmas erőforrásokkal rendelkeznek a kutatások és kutatók támogatására. Nem meglepő tehát, ha a tudományos és ipari innovációk az USA hatalmi státusztát tovább erősítik.
A kémia területén kiosztott elismerések szinte kivétel nélkül a biotechnológia fejlődésében elért eredményeket méltatják. Eszközök, technológiák és felfedezések, melyek a nano méretű eszközök és programozható baktériumok, molekulák és molekuláris, sejtszintű manipulációkat tesznek lehetővé.
A kémiai Nobel díjak nem csak a gyógyszer kutatásban, orvostudományban, hanem az űrtechnológiában és az élet, legmélyebb szintű befolyásolásában is mérföldkőnek számító kutatások és felfedezések eredményeit segítik elő.

Ajánlott írások


Meditáció alapjai – hogyan kezdj hozzá?

reflux

Gyakori probléma a nem megfelelő emésztés, savas érzés a nyelőcsőben, gyomorégés és esetlegesen rosszabb esetben gyomorfájdalmak, melyek jelentkezhetnek étkezés után, lefekvés után vagy emésztés közben de akár éhgyomorra is. Mi áll ezen tünetek hátterében, hogyan kezeli a problémát a modern orvoslás és milyen kezelést alkalmaz az alternatív gyógyászat? Ezt a témát szeretném körbejárni a következő cikksorozatban.

Az emésztési és emésztő rendszeri problémák, napjaink civilizációs betegségei közül, a leggyakoribb betegségek közé tartoznak. Oka a modern civilizációs életmód, a stressz, az egészségkárosító anyagok, a nem megfelelő étkezés és a sokszor helytelenül és fölöslegesen alkalmazott gyógyszerek.

Egy kis anatómia – hogy megértsd az emésztést

A szervezetben minden mindennel összefügg, ezért mikor anatómiai szempontból megkülönböztetünk egy szervrendszert, jelen esetben az emésztés szervrendszerét, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egy szervrendszer nem csak egy, hanem több és komplex funkciót lát el és hatással van az egész szervezet működésére ahogyan a minden szervrendszer hatással van egymásra is.
Az emésztő rendszer a szájjal kezdődik, mely a táplálék felvételére, aprítására, előemésztésére és az ízek alapján a táplálék azonosítására szolgál. A táplálék íze rengeteg hasznos információval szolgál a szervezet számára és alapját fogja képezni az emésztési folyamatnak, de egyáltalán az egész szervezet energetikai folyamatainak.
Ezért mikor a táplálkozásról azaz az energia felvevő rendszerünkről beszélünk, elengedhetetlen kiemelni a szájüreget és részeinek fontosságát.
Az épp fogazat, a higiénikus és egészséges szájüreg, épp nyálkahártya és jól működő ízlelőbimbók a táplálkozás és az emésztőrendszer egészsége szempontjából rendkívül fontosak.
A szájüregből a garaton keresztül a nyelőcsőbe érkezik a táplálék, melyből a gyomorszájon (cardia ventriculi) át a gyomorba jut.
A gyomor egy tömlő alakú szerv, mely alsó része felé szűkül és az ember jobb oldala felé fordul.
A gyomor másik (alsó) végén a gyomorkapu (pylorus) zárja a gyomrot. A gyomorkapun át tud az emésztett táplálék a patkóbélbe jutni, ezt a bélszakaszt szokták még nyombél néven is emlegetni. 

A patkóbél a vékonybél rendszer első része, mely az éhbéllel majd a csípőbéllel folytatódik és kapcsolódik a vastagbél rendszerhez. A vékonybél utolsó szakasza, a csípőbél (ileum) kapcsolódik a vastagbél első szakaszához, mely a kapcsolódás után a bél, fölfelé indul a test jobb oldalán majd a máj alatt balra fordul és végül a bal oldalon lefelé halad ezután a vastagbél szigmabél része következik, majd a végbélbe végződik.
A vékonybél és vastagbél találkozásánál (ahol a bélszakasz fölfelé fordul) található a vakbél és ennek végén a féregnyúlvány. Ez egy elcsökevényesedett bélszakasz, mely a vastagbél haladásával ellentétesen, lefelé található. A féregnyúlvány gyulladását szokták, népiesen vakbélgyulladásnak nevezni.

Egy csipetnyi élettan

A nyelőcsövet, a gyomor és a belek belső felszínét speciális szövetek borítják, melyek szakaszonként eltérőek.
A nyelőcső szerepe, hogy a nyállal elkevert és aprított táplálékot (vagy folyadékot) a gyomorba jutassa, mely a lenyeléstől számított 6-8 másodpercen belül el is éri a gyomrot. Az összerágott táplálék, úgynevezett emésztő nyállal keveredik és az így nedvesített falat könnyebben lejut a gyomorba. A nyálban található alfa amiláz enzim, már ekkor megkezdi a szénhidrátok bontását.
A nyelőcső a gyomorszájban végződik. A gyomorszáj egy gyűrű alakú izom, mely a nyelési reflex hatására megnyílik és átengedi a falatot a gyomorba.
A gyomorba jutott táplálék elkezdi ingerelni a gyomor falában lévő sejteket, melyek az inger hatására elkezdik kiválasztani a sósavat (gyomorsav).
A mechanikai inger nem csak a savtermelést de a gyomor belső felszínét borító nyálka termelését is fokozza, hogy védje a gyomor falát a képződő savval szemben.
A gyomorsav termelő sejtek, úgynevezett fundusmirigyeket alkotnak, melyek nem csak a sósavat de a pepszin nevű enzimet is termelik. A pepszin egy elő anyag formájában termelődik a sejtekben és azután a gyomorba kerülve, a megfelelő 5 ph (savas) értéken aktiválódik és kezdi el hatását kifejteni. A pepszin a legfontosabb fehérje bontó enzim, e nélkül a fehérjék nem emésztődnek meg. A pepszin 1,8 – 3,5 ph értéken tud a legjobb hatásfokkal működni, egyébként ez a ph érték a megfelelő a gyomor számára, tehát a gyomor egészséges körülmények között, erősen savas kémhatású.

A gyomorban lévő táplálék, elsősorban a húsok, a gyomor alsó felében található pylorusmirigyeket is ingerlik, melyek egy gasztrin nevű hormont termelnek. A gasztrin a vérbe ömlik és a véráram útján hormonálisan is ingerli a fundusmirigyeket, tehát fokozza a sav és a pepszin termelését.
Érdekességként említem meg, hogy a fundusmnirigyek, egy úgynevezett mucoproteid nevű vegyületet is termelnek, a savtermeléssel szoros összefüggésben, mely a B12 vitamin felszívódásához szükséges.
A gyomornedvben kimozin enzim is megtalálható, mely a tej megalvasztását idézi elő, így a tej emésztését segíti.
A gyomornedvet 95% ban víz alkotja, a fennmaradó rész a sósav, nyál és különböző enzimek.
A gyomor erősen savas közege, egyrészt a bekerülő baktériumok és egyéb kórokozók semlegesítésében játszik fontos szerepet, másrészt a táplálék emésztésében, melyhez az enzimek megfelelő működése is szükséges, amelyek csak ebben a savas közegben képesek megfelelően ellátni a feladatukat.
A gyomor alsó részén, az úgynevezett gyomorkapu (pylorus) található, mely szintén egy izomgyűrű és elzárja a gyomrot a vékonybéltől.
A gyomor saját idegrendszerrel rendelkezik (enteralis idegrendszer) mely a gyomor mozgását és a gyomornedv termelését is irányítja.
A pylorus gyűrű (gyomorkapu) a patkóbélbe engedi át a gyomor tartalmát, amely egy 20-30 cm hosszú, patkó alakú bélrész, a hasüreg jobb oldalán található.
A patkóbélben az emésztés tovább folytatódik, a gyomorból kikerült savas tartalom a máj és a hasnyálmirigy valamint a patkóbél saját váladékaival keveredik.
A májból, illetve a májhoz tartozó epehólyagból epe, a hasnyálmirigyből pedig hasnyál (pancreasnedv) kerül a patkóbélbe, melyben amilaz, lipáz, tripszin, kimotripszin enzimek vannak, ezek a szénhidrátok, zsírok és fehérjék emésztését segítik elő. Az epehólyagból származó epe, pedig elsődlegesen a zsírok darabolását segíti, mely szintén az emésztés része.
A hasnyál és az epe is lúgos kémhatású, 7,1-8,5 ph érték körül mozog, ezért a patkóbélben a gyomor savas tartalmát ezek az anyagok semleges kémhatásúvá teszik, így a gyomorsav nem marhatja a patkóbelet.

Álljunk is meg és gondolkozzunk

A gyomorban szükséges a savas közeg, mert a sav bontja a táplálékot, fertőtlenít és csak ebben a közegben aktiválódnak a gyomor, emésztő enzimei. A patkóbélben (nyombél) a kémhatásnak semlegessé kell válnia, hogy a sav ne roncsolja a beleket, illetve, hogy a többi emésztő enzim tudja folytatni az emésztést, melyek savas közegben nem működnek. A patkóbélben termelődik a kolecisztokinin (CCK) hormon, mely nem a bélbe, hanem a vérkeringésbe jut és így szabályozza a gyomor savtermelését és az epe kiválasztását is.
Tehát a gyomorban a savas közeg jó. A gyomorból kijutva a táplálék semleges kémhatású lesz, mely egyrészt a hasnyál és az epe lúgos hatása, másrészt patkóbél hormonális válasza miatt következik be, amely így az epe és a gyomorsav képződésre is hatással van.
Tehát egy nagyon jól működő és kitalált rendszerrel van dolgunk ismét. Az anyatermészet csodálatos.

Elfogyasszuk a táplálékot, a szájban eldől, hogy lenyeljük vagy sem (az íz alapján) illetve szerveink felkészülnek az emésztésre, a gyomorban fertőtlenítjük és szétszedjük, a patkóbélben rendezzük a savasság problémáját és elkezdődhet a felszívódás.

Mi baj történhet akkor ?

Az emésztőrendszeri megbetegedések egy hosszas téma lesz, most kifejezetten a „sav problémákkal” és ezek tüneteivel és következményeivel foglalkozunk.
A gyomor sav termelése teljesen normális, ha több termelődik mint szükséges akkor a patkóbélből jön egy visszajelzés, hogy tessék kevesebb savat termelni és ez rendszerint meg is történik, kivéve ha valami más inger ezt felül nem írja.
A gyomor védekezik a sav ellen, mert nyálkát termel, hogy a nyálkával bevont gyomorfal ne tudjon sérülni a savtól. A patkóbél pedig az epe és a hasnyál segítségével semlegesíti a savat.
Ha esetleg az epe elkezd savasodni, mert a máj valami okból visszaveszi a nátriumot az epéből (mondjuk a szervezet általános savasodása miatt), akkor rövid időre kialakulhat savasság a patkóbélben de erre a patkóbél a CCK hormonnal, a gyomor pedig a sav termelésének visszafogásával reagál.

Gyomorfekély és a reflux

A probléma akkor alakulhat ki, ha a gyomor nyálka termelése vagy a gyomorfalon található nyálka nem elegendő, mert ebben az esetben a sav képes kimarni a gyomor falát. Ebből alakulnak ki a fekélyek.
A fekély lehet enyhébb, mikor a savval megmart szövet begyullad. A gyulladás egy természetes reakció, mely vérbőséggel és szövet szaporulattal, az érintett rész megvastagodásával jár.
Súlyosabb esetekben a gyomor fala kilyukadhat és ilyenkor savas gyomortartalom juthat a keringésbe  és a hasüregbe, ami fertőzéseket és további gyulladásokat okoz, ez már csak életmentő műtéttel kezelhető.

A gyomorban lévő sav bejuthat a nyelőcsőbe is a gyomorszájon keresztül, amennyiben a gyomorszáj nem tud megfelelően záródni, ez a reflux betegség.
A probléma igazi oka ilyenkor, mindig a gyomorszáj nem megfelelő záródása, mert végső soron itt jut ki a savas tartalom a nyelőcsőbe.
Ez általában a túlzott mennyiségű táplálék fogyasztása, a gyakori hányás, és a gyakori stressz által kiváltott gyomorgörcsök miatt alakulhat ki.
A nyelőcsőbe jutott savas tartalom kimarja a nyelőcsövet és károsítja azt, mely következtében gyulladás majd szövet károsodás jöhet létre a gyomorszáj izomzatában, mely állandósítja a sav visszakerülését.
Ez a károsodott szövet, könnyebben is fertőződik el, kevésbé képes a perisztaltikus mozgásra, kiszáradt, hegesedhet stb. 
A gyomor nyálka termelésének hiánya vagy csökkenése pedig függ az elfogyasztott táplálék típusától, függ a különböző méreganyagoktól, például az alkohol, gyógyszerek fogyasztásától, mert ezek képesek feloldani a nyálkaréteget ott ahol közvetlenül érintkeznek azzal.
A gyomorsav okozhat még problémákat a patkóbélben (nyombélben is), amennyiben túlságosan savas tartalom kerül a gyomorból a patkóbélbe és az epe és a hasnyálmirigy emésztőnedvei nem tudják azt közömbösíteni. Ilyenkor a nyombél a nyelőcsőhöz hasonlóan begyulladhat, fekélyesedhet.
Van egy baktérium fajta, a Helicobacter pylory, mely a legtöbb ember gyomrában jelen lévő baktérium (ez az egyetlen, mely elviseli ezt a közeget, a gyomorredők között él) mely a csökkent savtermelés vagy a gyomor és nyombél fal gyulladása esetén képes rontani a helyzetet. De ezen baktériumok pontos hatásairól eddig nem sikerült mindent kideríteni.

A következő részben a gyomor és gyomorsav által okozott problémákról beszélünk részletesebben, valamint az alternatív és általános kezelésről. Ismertetem a savképződés gátló gyógyszerek hatásmechanizmusát és az ebből adódó problémákat valamint a természetes módszereket.

Ajánlott cikkeink


Emésztőrendszeri problémák 3. rész – a reflux lelki okai

AJÁNLJUK

allergia

Az allergia egy közismert és több tünetből álló betegség. Biológiailag megközelítve, röviden úgy értelmezhető, hogy az allergiás ember szervezete, az allergén anyagot - ami...