Egyéb

Papaya – Carica papaya, a dinnyefafélék családjába tartozó növény, eredetileg Közép-Amerikából származik de mára már a világ számos trópusi táján termesztik.
Kedvelt gyümölcse rendkívül ízletes, salátákhoz, édességekhez de italokhoz is előszeretettel használják.
A papaya tartalmaz B1, B3 és B5-vitaminokat, C-vitamint és E-vitamint, valamint folátot, ami a folsav (B9-vitamin) természetes formája. Ezen kívül a papaya tartalmaz, káliumot és egy kevés kalciumot és magnéziumot is. Emellett gazdag karotinoidokban is, melyek rendkívül jó antioxidáns anyagok.
A papaya számos enzimet tartalmaz, papaint, chymopapaint, lizozimet és a lipázt valamint reninnint és pektázt is.

A papaya legfontosabb enzimje számunkra a papain vagy más néven papaya proteináz I, egy cisztein proteáz enzim mely az ember által termelt pepszinhez nagyon hasonló.
A papaya enzimjei kiválóan támogatják az emésztési folyamatainkat, a fehérjék, szénhidrátok és zsírok lebontását és hasznosulását.
A papain a gyomorsav hiányban szenvedőknél az emésztést segíti, a gyomorsav túltermelést viszont képes orvosolni azáltal, hogy a savlekötőként is működik.
A papain emésztést javító hatásai miatt, tökéletesebb fehérje lebontást eredményez, így csökkentve az emésztetlen fehérjék rothadásából keletkező mérgeket. Ezzel óvja a bélflórát, támogatja az immunrendszert és tisztítja a belek falát, azaz javítja a tápanyagok felszívódását, melyen keresztül további jótékony hatásokat eredményez.
A papaya ezen kívül gazdag fehérjékben is, ebben a növényben nagyon sok eszenciális (olyan nélkülözhetetlen aminósavak, melyet az emberi szervezet nem képes előállítani) aminosav is megtalálható.
Ez a gyümölcs érés közben veszít a fehérje tartalmából és növeli a kalória tartalmát, ezért a félig érett gyümölcsökben magasabb a fehérje tartalom.
A növény levelei 10 – 15 ször nagyobb mennyiségben tartalmaznak papaint mint a gyümölcs, ezért a levelek szárított és őrölt formáját alkalmazzák inkább táplálék és étrend kiegészítő szerekben.
A papaya beiktatása az étrendünkbe ezért számos betegség megelőzésében illetve gyógyításában segíthet.
A félig érett gyümölcsöket sóval, citromlével, mézzel vagy egyéb fűszerekkel is ízesíthetjük. De bűntudat nélkül fogyasztható az érett gyümölcs is, mert rendkívül finom.
Méregtelenítő vagy általános diétáknál, böjtkúráknál érdemes beiktatni, legalább is a kúra azon szakaszába ahol a gyümölcscukor még belefér.
Ezért az emésztési problémákkal, székrekedés, puffadás, túlzott savtermelés és a magas vérnyomással élők diétáiba érdemes beiktatni ezt a gyümölcsöt is.

D.A.S.H diéta – az USA-ban az első

A cikksorozat első és második részében ismertettem a vérnyomás élettani és kóros értékeit, beszéltünk a vérnyomás élettani szerepéről és a magas vérnyomás kialakulásáról, valamint az érstressz állapotról, mely a betegség elsőszámú kiváltó oka. Ebben a részben a vérnyomás csökkentő gyógyszerek hatásmechanizmusait ismertetem, a mellékhatások és egyéb negatív hatások tükrében, valamint a természetes módszereket, alternatív terápiát.

A vérnyomás csökkentő gyógyszerekről

ACE gátlók típusú gyógyszerek
Az ACE gátlók, az angiotenzin nevű hormon termelésének gátlása útján fejti ki a vérnyomás csökkentését. Ez a hormon, egy enzim által keletkezik és ezen enzimet semlegesíti, blokkolja a gyógyszer. Az angiotenzin nevű hormon a mellékvesében fokozza az aldeszteron nevű hormon kiválasztását, mely a vesében fokozná a nátrium kiválasztását és a víz visszaszívást. Ez egy bonyolult mechanizmus, de lényege, hogy a szervezetben a nátrium egy létfontosságú anyag. Egyrészt az úgynevezett (vér) ozmotikus nyomás fenntartásában játszik létfontosságú szerepet(a káliummal szoros összefüggésben), ez a folyamat biztosítja a szervezetben az anyagcserét a sejtek és a vér között (egyszerűen fogalmazva), másrészt az idegsejtek ingerület továbbításánál, azaz az idegrendszer működésénél is létfontosságú.
Minden fozinopril hatóanyagú gyógyszer így működik.

Tiazid típusú gyógyszerek
A másik gyógyszercsoport a tiazid típusú vizelethajtók, általában hidroklorotiazid tartalmú gyógyszerek (gyakran kombinálják az előző hatóanyaggal) szintén a nátrium anyagcserét befolyásolják a vesében.

Az ARB gátlók gyógyszerek
Ezek szintén az angiotenzin hormon hatásai ellen hatnak, de nem a termelését akadályozzák meg az enzimek blokkolásával, hanem az angiotenzin hormon kötődését blokkolják, mert elfoglalják azokat a sejt receptorokat amelyekhez az angiotenzin kapcsolódni tudna. Tehát szintén a nátrium anyagcserére hatnak.

A nátrium szint szabályozása rendkívül fontos a szervezetben, tehát a nátrium szint csökkentésével az idegrendszerre egyfajta blokkoló hatást lehet kifejteni, valamint a vér csökkenő nátrium tartalma, a vér ozmotikus nyomásának csökkenését (a vér „hígulását”) eredményezi. A csökkent nátrium tartalommal viszont a csökkent vízvisszaszívás is együtt jár, ezért csökken a vértérfogat is.

Béta blokkolók
A következő típusú gyógyszerek, az úgynevezett béta blokkolók, melyek az adrenalin és noradrenalin kötődését gátolják a sejtekhez. Ez a két hormon, stressz reakcióban kezd el kiválasztódni és a vérnyomás emelésével fokozza a külső stresszre adott belső inger választ, egyszerűbben szólva egy természetes doppingszer a szervezet számára, amellyel felpörgeti magát.

Az úgynevezett kalcium csatorna blokkolók, a verapamil és dilitiazem hatóanyagú gyógyszerek, a szív és érfal izomsejtekbe történő kalcium bejutását gátolják meg, ezzel lazító „ernyesztő” hatással, vannak a szív izom sejtjeire és az érfal sejtjeire. Azonban ezek a hatóanyagok más szervek simaizmaira is hasonló hatással vannak, így a gyomor és bélrendszer sima izmait is elernyesztik, ezzel rontva a működésük hatásfokát.
A kalciumnak a sejtekbe való bejutásának megakadályozásával, a sejtek több nátriumot tudnak felvenni, így a vér nátrium szintje szintén csökken.

A fentiekből leszűrhetőek az alábbi következtetések

A vérnyomás csökkentők egyfajta „nyugtató” hatású vagy másként fogalmazva, stressz válasz csökkentő szerek, az aldeszteron, adrenalin és noradrenalin hatásait csökkentik.
Megváltoztatják a vér összetételét, így fiziológiás hatásait is, ezzel csökkentik a vérnyomást.
Ezek a szerek nagyon összefüggő hatásúak, hatóanyagaikat gyakran kombinálják is, attól függően, hogy milyen komplex hatást kívánnak kifejteni.
Sajnos általában ezen szerek a komplexitásuk révén a szervezet más területeire is kifejtik hatásaikat, ezeket nevezik egyszóval mellékhatásoknak. A mellékhatások nem csupán a gyógyszer tájékoztatóban szereplő tünetek, hanem szintén komplex hatások, melyek hosszú távon negatívan befolyásolják a szervezet komplex, öngyógyító rendszerét.
Az aldeszteron blokkolásával, csökken a vese nátrium és víz visszaszívó tevékenysége, ezzel csökken a szervezet víz tartalma, ezért mondják, hogy a vérnyomás csökkentés, gyakorlatilag vizelet hajtást jelent, leegyszerűsítve.

Gondolkodjunk egy kicsit

A nagy kérdés viszont, hogy a szervezet miért akar aldeszteront termelni, miért akar több nátriumot és vizet visszatartani? Miért van szüksége minderre?
Természetesen, mert egy másik oldalról olyan hatásnak van kitéve, amely erre készteti, és mint tudjuk a szervezet mindig a fontosabb probléma megoldására törekszik először.
Ha a szervezet nátrium tartalma csökken, akkor az idegrendszeren keresztül fokozottabb szomjúság érzéssel reagál, másrészt például, képes az epéből visszaszívni nátriumot, de ezzel az epét enyhén savassá változtatja. Ennek következménye lehet epekő kialakulása és a patkóbél tartalmának savasodása. Erre a patkóbél ingerekkel válaszol a gyomornak, ahol csökken a savképződés de ezzel az emésztés hatásfoka is, továbbá a gyomor fertőtlenítő hatása is. De az is előfordulhat, hogy a kevesebb savképződés miatt romlik az emésztés hatásfoka és ezért egy másik csatornán, egy kompenzációval (mondjuk a hisztamin kiválasztással) a szervezet próbál emelni a savtermelésen… persze itt nem ér véget a történet, mert a szervezet a mindig nagyobb problémát elhárítani mechanizmussal újabb kompenzációkba kezd, de azt hiszem ebből már érezhető, hogy egy látszólag egyszerű probléma, gyógyszeres kezelése mit képes elindítani a szervezetben és az is, hogyan lehet túlterhelni (például gyógyszerekkel) a szervezet kompenzációs rendszerét.

Alternatív kezelések, természetes gyógymódok

Mindig fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy bár a vegyészetileg előállított gyógyszerek nagyon sok mellékhatással és egészség károsító hatással bírnak, de sok esetben nélkülözhetetlen és életmentő szerek is lehetnek. A probléma abban rejlik, hogy sokszor szükségtelenül, hosszútávon és nem megfelelően is használják őket és használatukkal nem a kiváltó problémát oldják meg csak a tüneteket kezelik. Azaz hiányzik a tudatosság és a felelősség vállalás.
A tüneti kezelés pedig lehet, hogy további problémákat késleltethet de a másik oldalon pedig újakat hívhat elő.
A magas vérnyomás kezelése is, elsősorban a probléma gyökerének megoldásával hatékony, de amíg ez sikerül, nagyon sok természetes módszer is létezik a terápia kiegészítésére.
Legfontosabb tehát, hogy a kiváltó okokat megszűntessük.
Ez elsősorban a stressz megfelelő kezelésével orvosolható, beívódott, rögzült rossz gondolkodási és ezt kísérő érzelmi minták felismerésével és megváltoztatásával valósítható meg.
Ehhez pszichológus, lelkész, természetgyógyász vagy bármely olyan segítő, hasznos lehet, aki megfelelően hiteles személy.
A hitelesség elsősorban azt jelenti, hogy életvitelén, környezetén és gondolkodásán, cselekedetein is látszik, hogy Ő rendben van és nem árt, ha „valamilyen” rendszer által kiállított igazolással rendelkezik arról, hogy Ő képes segíteni más embereken, tehát ezzel hivatásszerűen és legálisan foglalkozik.

A különböző önismereti technikák, filozófiák, tudatosság erősítő módszerek szintén nagyon hasznosak lehetnek.
Az egészséges életmód, mérsékelt és átgondolt étkezés, rendszeres mozgás, sport tevékenység, mely a stresszt oldja, a keringési rendszert megfelelően terheli és ezzel hatásfokát javítja, alapvető a probléma kezelésében.
A sport tevékenység alatt, különböző belső elválasztású, természetes kábítószerek szabadulnak fel a testben, melyek relaxáló, feltöltő és energetizáló hatásai szintén nagyon hasznosak és kellemesek is egyben.
A keleti mozgás terápiák, jóga ászanák, thaichi, chikung ötvözik a mozgás és a pozitív gondolkodás hatásait és különösen hasznosak a stressz és a keringési problémák kezelésében is.

A természetes gyógymódok, gyógynövény terápiák, masszázs, moxa, akupresszúra, illóolaj terápiák, nyugtató, méregtelenítő és természetes hatásaiknál fogva, sokkal kímélőbb és átfogóbb megoldások lehetnek a gyógyszereknél.

Fontos tudni, hogy ezen terápiás módszereket is lehet rosszul használni és ez esetben ártalmas is lehet, tehát mindenképp szakavatott ember tanácsait, kezeléseit érdemes keresni.
A neten olvasgatva, egy-egy dologról, terápiáról, gyógynövényről vagy gyógyteáról érdemes több információt is megszerezni és ez alapján használni őket.

Gyógynövények 

A magas vérnyomás kezelésére, jó gyógynövény a galagonya. A virágos hajtása és a magja is hatékony.
A különböző gyógynövényekről, bővebben ezen az oldalon is olvashatsz, a gyógynövények részben.
A fehér fagyöngy levele és ága is hatékony a magas vérnyomás kezelésére, ezt a növényt, egyébként meddőség kezelésénél is szokták lehet alkalmazni.
A fokhagyma, bodza, áfonya, citromfű is rendelkeznek (többek között) vérnyomás csökkentő tulajdonságokkal de összetett hatásaik miatt, célszerű pontosan megismerni ezen növényeket és/vagy szakember tanácsát kérni a használatukról.

Magas vérnyomás 2. rész – érstressz és következmények

 

A tudatosság fejlődéséről szóló korábbi cikkekben, ismertettem a tudatosság fejlődésének első 6 fázisát, melyben az utolsó fázis, az úgynevezett Kentaur vízió szintje volt.
Ezen szint lényege, hogy az ember elkezd egy olyan információs közeggel kapcsolatba kerülni, ahonnan a tudatossága által, olyan információkhoz jut, melyek intuíció (megérzések) szintjén jelenik meg benne.
Ez a tudatos fejlődési szint, új élményeket nyújt és a dolgok más irányú megközelítését adja. Ezen a szinten születnek az igazi nagy ötletek, találmányok és igazán sorsfordító tudatos döntések.

Mielőtt azonban továbbmennénk ezen a fejlődési skálán, beszélnünk kell a személyiség különböző területeiről, hogy a továbbiakban érthetőbbé váljon számodra (mert ha eddig eljutottál, akkor innentől már ez Neked szól), hogy személyiségednek milyen területein is vagy képes a fejlődésre.
A tudatosság fejlődése szempontjából, egy olyan 10 lépcsős skálán láthatod a fejlődési szinteket, amely a magzati léttől, a halálig tart (sőt átlép azon) és pszichológiai és tudományos fogalmakkal is alá van támasztva, hogy a materialista éned is képes legyen azt befogadni.

Ez a 10 fokozatú skála, nem éles átmeneteket tartalmaz, inkább csak fejlődési szinteket nevez meg. A szintek fokozatos fejlődéssel léphetőek meg és aztán további fokozatos fejlődéssel hagyhatóak el és leszel képes eggyel föntebb lépni.
Ezen lépések sosem egyszerűek, sok akadállyal szembesülsz, melyeket az egód állít eléd, de ez a fejlődés része, azaz, hogy kezd el meghaladni az egód által felállított határaidat, a személyiséged minden területén.

A tíz fejlődési szint újra megismételve:
0. Magzati lét (differenciálatlan, a magzat egy az anyával, nincs elkülönült tudata)
1. Szenzoros lét (születéstől nagyjából a 10. hónapig tart) az egyszerű érzékelés időszaka
2. Fantazmagórikus szakasz (az 1 -3 éves korig) fantáziák megjelenése az érzelmi születés időszaka.
3. Leképező elme szakasza (óvodás korszak) a gondolkodás kifejlődésének kezdete
4. Szabály-szerep elme szakasza (iskolás korszak) Itt fogadja el az ember a szabályokat és szerepeket.
A szabályok a társadalmi és szociális szabályok, az iskolában, családban és a környezetben. A szerepek szintén ezeken a területeken (pl. jó gyerek, rossz gyerek, elnyomó szerep, behódoló szerep, erős, gyenge, fölérendelt, alárendelt stb.)
5. Formális, reflektív szakasz (fiatal felnőtt kortól) a logikus gondolkodás kialakulása.
6. Kentaur vízió szakasz (korábban ismertetett) az intuíciók, megérzések tudatosulása. Integrált tudat.
7. Okkult szakasz. Ezt a szakaszt egy magas fokú tudatosság jellemzi, nem a logika, hanem egy ember fölötti szilárd erkölcs, etika és morál vezérli. A szentek szintjének vagy a szentek útjának is nevezik.
8. Szubtilis Bölcsek útjának is nevezik, a teljes megértés és a finom energiákkal való, tudatos kapcsolat teremtés és megélés szakasza
9. Kauzális, ez gyakorlatilag az isteni lények fejlődési szakasza, nagy vallásalapítók, Istenként tisztelt lények személyisége, ha egyáltalán ezen a szinten még lehet ilyet mondani. Eggyé válni az univerzummal, meghaladni minden fizikai és materiális korlátot. Nagyon sok vallás és eszmerendszer szerint, a tökéletes lét állapota.

Az előzőekben felsorolt fejlődési szintek a magzati léttől a halálig tartanak, sok ember nem jut el a 5. szinttől magasabb szintre, tehát a logikus gondolkodáson túlra és így a halál kapuját úgy lépi át, hogy nem élte meg a teljes fejlődést. A keleti kultúra, erre mondja azt, hogy nem tud a lélek kiszakadni a létforgatagból és újjá születik, és kezdi az egészet elölről, pontosabban folytatja.

Ha elkezded kitágítani a tudatosságodat, azaz megérteni önmagad és közelebb jutni az önvalódhoz, a lelkedhez és ez által elkezded másként érzékelni majd érteni a körülötted lévő világot, akkor képessé válsz a fejlődésre, a magasabb szintekre lépésre.
Vannak kultúrák, vallások, ahol apáról fiúra, generációról generációra szállnak azok a spirituális, erkölcsi és egyéb tapasztalatok, szokások, történetek, mesék stb. melyekkel az emberek képesek a világot tisztább és befogadóbb tudatossággal elfogadni, sőt azt kell mondjam minden kultúrának megvannak ehhez az eszközei. De mégis a nyugati ember, aki leragad a racionalitás szintjén, azaz azon a szinten, hogy csak azt képes elfogadni, amit meg tud magyarázni, amit az öt érzékszervével érzékelni képes, egyre jobban elveszti a képességét és a lehetőségét arra, hogy a logikus gondolkodás szintjénél magasabb szintre lépjen.

A tudatosság kitágulásával és a különböző szintek elérésével (gondoljunk csak a gyermekkor fejlődésére) az ember elkezdi másként érzékelni, látni és megítélni a körülötte lévő világot.

A pszichológia meghatározása szerint, az alábbi 10 területen képes egy ember a fejlődésre.

1. A kognitív fejlődés vonala: Ez gyakorlatilag a gondolkodás és fizikai érzékelés területe. Itt érzékeled az 5 érzékszerveddel érezhető világot, itt alkotunk képet önmagunk és a környezetünk fizikai viszonyáról. Egyszerűen szólva, tudatában vagyunk annak ami van.
2. Az erkölcsi fejlődés vonala: Ez a terület az, ahol vélekedsz arról, hogy minek kellene lennie körülöttünk, hogyan, milyen formában tudnád jónak elfogadni, megélni a világot.
3. Az érzelmi vagy affektív fejlődés vonala: Idetartozik minden érzelmed, ahogyan érzelmileg viszonyulsz a világhoz, másokhoz, a dolgokhoz.
4. Az interperszonális fejlődés vonala: Ez azt a területet jelenti, ahol a másokhoz való kapcsolódást megéled, egyszóval a személyeden túli kapcsolatokat, a szociális kapcsolatokat és azok milyenségét, egymáshoz való viszonyát.
5. A szükségletek fejlődési vonala: A szükségleteid, az életszükségleteidet jelenti (levegő, víz, táplálék) a biztonságot (a környezet hatásaival szemben), kapcsolódást a környezethez, önértékelésed és az önmegvalósítást.
6. Az identitás fejlődésének vonala: Az én fejlődési területét jelenti, tehát, hogy ki vagyok én, milyen értékrenddel definiálom magam.
7. Az esztétikai érzék fejlődésének vonala: Ez az önkifejezés, szépség, művészet és átérzett területeket jelenti. Mindenben amiben az esztétikai érzékünk megjelenik, amiben kifejezzük önmagunkat.
8. A pszichoszexuális fejlődés vonala: A teljes szexualitásunk területét jellemzi, a durvától a finomon át a kauzálisig.
9 A spirituális fejlődés vonala: A szellemiséged fejlődésének vonala, ahol az önálló lélektől a mindent átható lélekig tudsz fejlődni.
10. Az értékek fejlődésének vonala: Ez a terület amiben meghatározod, hogy mit tartasz a legfontosabb értéknek az életedben. Ez lehet pusztán a túlélés, vagy az igazságba vetett hit, lehet valamilyen vallási nézetbe, filozófiába, az emberi kötelékekbe stb.

Nos tehát, mikor a tudatosság fejlődéséről beszélünk, az mind a tíz területen érvényes, tehát mindenhol képesek vagyunk a fejlődésre.
Ahogy a gondolkodásunk képes fejlődni, a kora gyermek kortól a felnőtt korig és tovább, az érzelmi, az esztétikai vagy a pszicho szexuális területeken is képesek vagyunk fejlődni.
Ami fontos, hogy nem minden területen fejlődünk egyformán. Van akinek ez, másoknak az a terület fejlődik gyorsabban vagy lassabban.
Gyakran előfordul az is, hogy valaki egy élethelyzet, egy trauma vagy egy megoldatlan probléma miatt a személyisége valamelyik területén elakad a fejlődésben és ez általában kívülről is látható az adott emberen, mert az életének a fent felsorolt területei közül egyen vagy többön mindig ugyanazzal a problémával küzd.
Egy érzelmi vagy egy pszichoszexuális elakadás könnyen okoz párkapcsolati problémát, vagy családon belüli gondokat.
Az interperszonális terület elakadása, beilleszkedési problémákat, elszigetelődést és egyéb nehézségeket hordoz de könnyen okozhat ugyanilyen problémát az esztétika vagy az identitás terület elakadása is.
Igazából minden terület kihat az egész életünkre, az önértékelésünkre, a kapcsolatainkra az értékrendünkre stb.
Lehet valaki a szükségletek területén formális-reflektív szinten, tehát logikusan gondolkodva alakítja ki a szükségleteit de ugyanez az ember el lehet akadva mondjuk az érzelmi területen a fantazmagórikus szinten, ahol az érzelmeit nem a logika, hanem a fantáziák alakítják.
Szinte végtelen kombináció lehetséges, a lényeg, hogy nem minden területen fejlődünk egyformán, az függ a kultúrától, a környezettől és az embert ért hatásoktól. Viszont minden területen képesek vagyunk a fejlődésre és a logikus gondolkodás szintje fölött még bőven van lehetőség.

Következő írásomban, a logikus gondolkodás fölötti szintekkel foglalkozom kicsit behatóbban. Néhány példával megvilágítva az intuíciók működését, az okkult szint érdekességeit és a magasabb szintekben rejlő fantasztikus élményeket és csodás megéléseket.

A Tudatosság fejlődése 2. rész

Ken Wilber amerikai filozófus, szociológus, elméletalkotó. 1949-ben született és orvostan hallgatóként kezdte tanulmányait, majd biokémiát tanult. Számos nagysikerű és nagy elismerést kiváltó könyv szerzője, spirituális gondolkodó.

2000 ben jelent meg Integrált pszichológia című könyve, melyet 2008-ban, Integrál szemlélet címmel magyarul is megjelentettek.
Wilber szemlélete, az ősi tradicionális és a modern tudományos ismeretek valamint a különböző világ vallások és filozófiák összesítéséből hoz létre egy olyan egységes – Integrált – szemléletet, amely szem előtt tartja az emberiség jelen kori összes tudását és hitrendszerét és megtalálja az azokban lévő összefüggéseket és hasonlóságokat.

Nem csak a filozófia és pszichológia de az orvos tudomány, kvantum fizika és asztrofizika, biokémia ismeretei is részei az elméletének.
Az elmélet egy összefüggő, egyetemleges gondolkodást mutat, melyben elhelyezi az embert, mint az univerzum részét, ugyanúgy mint az embert alkotó mikroszkópikus világot, az atomi és a szubatomi dimenziókat is. Az elmélet az embert az univerzum részekének tekinti, az emberi élet sajátosságaival és az emberi tudat speciális természetével együtt.

Az elmélet egyik legérdekesebb része, az emberi fejlődési modell, melyben 10 különböző fejletségi szintet határoz meg. Ahogyan az egész szemléletben, itt is a teljes ismert tudásanyagra alapozva, tehát a tradicionális, ősi tudásokat élő és letűnt vallásokat ugyanúgy figyelembe véve, mint a modern tudomány legfrissebb felfedezéseit és legmodernebb elméleteit.

A wilberi fejlettségi skála, különböző tudat szinteket határoz meg, mely fogantatástól és magzati fejlődéstől kezdődik, a racionális és logikus emberi gondolkodás (formális és reflektív) elérésével és meghaladásával átlép a spirituálisnak nevezett tudatszintekre, ahol a különböző tudati szintek és dimenziók megélésével, elérésével az ember lassan kilép önmaga, születéstől fejlődő, korlátain és elkezdi észlelni és megérteni a tudat más aspektusait is.

létra-színsávosEz a fejlődési szakasz, a racionális emberi gondolkodás és világhoz való viszony elérésével, lassan elkezdi meghaladni a racionálisnak mondott világot és átlép egy másik dimenzióba.
Az ember személyiség fejlődésének öt alap szakasza, a szenzoros-fizikai, azaz a születés utáni egyszerű állapottal kezdődik, amikor még a csecsemő, csak érzékszervein keresztül alkot képet a világról, csak fizikai szükségleteit kívánja kielégíteni és még nem támaszkodik a tapasztalati úton megszerzett tudására, úgy is mondhatjuk, hogy teljesen ösztönös.

A következő szint a fantázia és érzelmek szintje, ahol a fejlődő gyermek hitrendszere elkezd kialakulni és különböző fantáziákat hoz létre a részleges tudásából, amelyek érzelmi reakciókat váltanak ki nála.
Itt kezdi el magát programozni az ember, megtanulja, hogy milyen fantáziákat „kell” létrehoznia, ahhoz, hogy különböző érzelmeket kiváltson.

Ezután eljut a gyermek a leképező elme szintjére, ahol a világban tapasztalt dolgokat a saját fantáziáiba ülteti és így már nem önmaga hozza létre az érzelmeket, hanem a tapasztalásaihoz köti őket. Ebben a fejlődési szakaszban gyökereznek a neurózisok, itt tanítja meg az ember önmagával, hogy milyen helyzetre milyen érzelmekkel reagáljon. Ez az időszak nagyjából az óvodás korszakra tehető.
A következő szakasz az ún. szabály és szerep elme, a gyermek itt azonosul valamilyen szerepekkel és kezdi elfogadni, a külvilág erőszakos hatására az érvényesüléshez tartozó szabályokat.
Ezen személyiség szint elérése az iskola érettség kritériuma is a nyugati világban.
Ebben a szakaszban írja meg a legtöbb ember a saját sorsát, mert eldönti (a környezet és saját természete indíttatására), hogy milyen szerepeket fogad el és mihez igazodik további életében.
Sok ember a személyiségének több területén is ezen a szinten marad egész életében.

A wilberi skálán a középső szint, az 5. szint, a racionális elme szintje. Itt már az ember képes gondolkodni, elemezni és változtatni dolgokon, pusztán azzal, hogy megérti a világot, az abban működő rendszereket, legalább is az egója szintjén.
A racionális ember mindent alárendel az egójának és az egója igényeit elégíti ki. Persze több esetben is előfordul, hogy a személyiségének bizonyos részei (erről később írok részletesen) még a szabály szerep elmének engedelmeskedik és ezt próbálja meghaladni, illetve gyakran előfordul az is, hogy a személyiség egy része még alacsonyabb szinten reked.
Az ötös szintből kilépve, egy más gondolkodás, egy más tudati szint és egy más élet kezdődik.
A hatos szinten, az ún. Kentaur vízió szintjén, melyet egy rendkívül erős intuitív élményvilág jellemez, a tudat elkezd kilépni az egó határain és integrált tudati szintre érkezik, azaz elkezd hállózat szerűen gondolkodni.
Sok kiváló művészi alkotás vagy tudományos felfedezés ebben a tudati szintben érhető el, itt keletkezik vagy úgy is mondhatjuk, hogy innen származik. Minden ami meghaladja a hétköznapi és logikával előre látható dolgokat, ezen a szinten tapasztalható.
Ezt hívhatjuk a jógik útjának is. (később részletesen kifejtem). Nagy nehézsége az, hogy  logikával megérthető, szavakkal körül írható de nehezen hihető és tapasztalható azon ember számára, aki még nem érte el ezt a szintet.

 

A Tudatosság fejlődése 2. rész

Momordica grosvenoriit – a szerzetesek körtéjének is nevezik.
Ez a tökfélék családjába tartozó növény, rendkívül nehezen feldolgozható és ritka gyógynövény.
Gyógyászati felhasználása a kínai birodalom korára vezethető vissza, az első pontos említése a 13. században kínai szerzetesek leírásaiban szerepel, de az ajurvédában és a korai Buddhizmusban is fellelhetőek utalások a gyümölcsre.
Mivel a növény kivonata a cukornál 300 szor édesebb ezért előszeretettel használták italok készítésénél is.
Hagyományos felhasználása szerint a gyümölcsöt nem nyersen, hanem szárítva és megfőzve fogyasztják, gyakorlatilag teaként.

Mivel a növény termesztése rendkívül bonyolult, nehezen tárolható (hamar megromlik) és a szárítása és feldolgozása sem egyszerű, így nem elsőszámú gyógynövény a kínai medicinában sem.

Mire jó a momordica?

Mivel rendkívül édes a növény kivonata, ezért italok édesítésére kiválóan alkalmas és cukorbetegek is fogyaszthatják.
A kínai medicinában hűtő jellegű anyagnak tartják tehát minden olyan betegségnél használható, amelyet a forróság, a túlhevülés jellemez a HKO szerint.
Napjainkban a momordica kivonattal végzett kutatások elsősorban a növény antioxidáns hatását vizsgálták és bizonyították, ezért daganat ellenes melyet elsősorban a mogroside (esgozid) nevű hatóanyagainak tulajdonítanak, amely egy tripertén glikozid.
A tradicionális orvoslás tüdővédő és tüdő tisztító hatása miatt használta, nyákoldó, köptető és köhögés ellenes. Torokgyulladás és krónikus köhögés esetén gyakran alkalmazzák.
A keleti orvoslásban a hosszúéletet elősegítő gyümölcsnek tartják, így fogyasztását preventív jelleggel az egészség megőrzése céljából is használják.
Az Európai Unióban 2017 től nem szerepel az engedélyezett élelmiszerek listáján, és így Magyarországon sem engedélyezett mint élelmiszer.

Rhodiola rosea – aranygyökér, rózsagyökér, illatos varjúháj

A legtöbb gyógyszernél köztudott, hogy alkohollal együtt nem szabad fogyasztani, azt is általában mindenki tudja, hogy vannak gyógyszerek, melyek egymás hatásait csökkentik vagy felerősítik, ezért is kérdezi meg az orvos, hogy milyen gyógyszereket szedünk esetleg, mielőtt felírna valami újat.

De az már kevésbé tudott, hogy sok egyéb élelmiszer vagy étrend kiegészítő amit megeszünk vagy megiszunk szintén képes a gyógyszerek hatásait csökkenteni vagy épp erősíteni és ezzel akár ronthat az adott kezelés hatékonyságán.

Grapefruit

A citrusfélék például, megváltoztatják a bélsejtek működését és ezzel hatással vannak a különböző hatóanyagok felszívódására. A citrusfélék által okozott változás a bélsejtek működésében például egyes allergia gyógyszerek hatásfokát jelentősen képesek rontani, ugyanakkor bizonyos koleszterin csökkentő gyógyszerek hatását képesek jelentősen felerősíteni.

Tej

A tej jelentősen képes megnehezíteni illetve csökkenteni bizonyos antibiotikumok hatékonyságát. A tejben található kazein fehérje, kalcium és magnézium együttes hatása az ami az antibiotikumok működésére gátlóan képes hatni. Ezért antibiotikumok szedése esetén érdemes tájékozódni, hogy milyen élelmiszerekkel együtt szedhetőek.
Antibiotikumot egyébként is csak nagyon ritka esetben érdemes alkalmazni és ezek általában gyulladással járó betegségek, melyekre a tej fogyasztása szintén nem ajánlott.

Csokoládé

A csokoládé és különösen az étcsokoládé egyfajta élénkítő és serkentő hatású anyag, mely a kávéhoz hasonlítható. Ezért a nyugtató hatású gyógyszerek, altatók hatásait képes nagy mértékben rontani vagy semlegesíteni. Ugyanakkor az úgynevezett MAO gátló, antidepresszánsokkal együtt veszélyes lehet a vérnyomásra. Egyéb serkentő szerek hatását pedig kifejezetten erősíti.

Édesgyökér

Az édesgyökér egy nagyon jó gyógynövény, elsősorban fekélyekre és gyulladásokra használják, de például a daganat terápiákban is hasznos. Viszont az egyik fő hatóanyaga, a glicirizin gátlólag hat például a ciklosporin hatására, melyet különböző autoimmun betegségeknél (súlyos reuma, ekcéma, pikkelysömör, bizonyos szembetegségek) és szervátültetések után használnak.

Vas tabletta

Sokan szednek étrend kiegészítőkén vas tablettát, vagy olyan terméket, melyben vas mint ásványi anyag található. Sokszor a kiemelt vas tartalmú táplálék kiegészítőket egyéb multi vitaminokkal együtt szedik, melyekben szintén található vas. Ezt érdemes megnézni, mert például a pajzsmirigy működését serkentő gyógyszerekre (levothyroxine hatóanyag) a vas kifejezetten gátló hatással van.

Orbáncfű

Az orbáncfű a legerősebb növényi antidepresszáns. Nem ismerik pontosan a hatásmechanizmusát, de vélhetően a májban bizonyos enzimekre hatva fejti ki ezen hatását. Viszont bizonyos gyógyszerek hatását képes gyengíteni, így a koleszterincsökkentő és az erekció fokozó (Viagra, Lanoxin) gyógyszerekét egyaránt.

Alkohol

Az alkoholról általában mindenki tudja, hogy nem javasolt gyógyszerekkel együtt fogyasztani (sőt egyáltalán nem javasolt) de a legtöbb vérnyomás csökkentő és szív gyógyszer hatását az alkohol általában gyengíti vagy ki is oltja és az antibiotikumok hatásait is nagy mértékben rontja. Más gyógyszerekre hatását pedig jelentősen felerősítheti. Így a különböző altatók, szorongás oldók, antidepresszánsok hatását jelentősen felerősíti, így kiszámíthatatlan következményekkel járhat.
A véralvadás gátló szereknél ellentétes hatást fejt ki. Míg az alkalmi alkohol fogyasztás növeli a vérzékenységet, addig a krónikus alkohol fogyasztás rontja a véralvadás gátló szerek hatását.

Kávé

A kávéról mindenki tudja, hogy egy jelentős serkentő hatású anyagot, koffeint tartalmaz. Ezért az antipszichotikus szerek hatását rontja. Bizonyos allergiás szerek, mint az aszpirinr vagy az epinefrinrpedig hatását pedig felerősíti.
Antihisztaminok
Az antihisztamin tartalmú szerek, mint például egyes orsprayk vagy kenőcsök, melyeket különböző allergiás tünetek enyhítésére használunk, jelentősen ronthatják a magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerek hatásait.

Ginzeng

A ginzeng csökkenti bizonyos vérrög képződés gátló szerek hatását. Vérhígítók, mint az aszpirin vagy a heparin illetve nem szteroid gyulladáscsökkentők, mint az ibuprofen vagy naproxent szedése közben a ginzeng elősegítheti a belső vérzések kialakulását is. A MAO gátló antidepresszánsokkal együtt pedig okozhat fejfájást, hiperaktivitást, idegességet és alvászavart is.

A beöntés talán az egyik legkevésbé népszerű, egyszerű beavatkozásnak számít. Az eljárás, fájdalommentes és álltalában rendkívül egyszerű de legalább ilyen hasznos is lehet.
Az ellenérzés a beöntéssel kapcsolatban, inkább pszichés eredetű, mely egyfajta sztereotípia az eljárással kapcsolatban. Mivel a méregtelenítés szempontjából egy különösen hasznos és nagyon egyszerű beavatkozásról van szó, így fontosnak tartom, hogy erről is szó legyen.

A beöntés lényege, hogy a végbélbe és a vastagbélbe folyadékot juttatunk, mely elsősorban a bélszakasz kiürítése céljából használatos. A bejuttatott folyadék felpuhítja a székletet és a bélfalra enyhe nyomást gyakorol, ami székelési ingert és bélmozgást eredményez.

A beöntésnek azonban a méregtelenítő eljárásoknál is rendkívül nagy szerepe van, amely nem csak a széklet ürítését de a belek regenerálását, a bélflóra rendezését és egyfajta pszichés megtisztulási élményt is elősegít, mely a test hormonális változásain keresztül, hozzájárulhat a méregtelenítés sikeréhez és a jó közérzet kialakításához. Természetesen ehhez szükséges, hogy megfelelő módon végezzék az eljárást.

Mire jó a beöntés?

A székrekedés megszűntetésére, a bél kiürítésére, gyógyszerek bejuttatására, belek tisztítására, bélflóra regenerálására, az emésztés harmóniájának helyreállítására és természetesen méregtelenítésre.

A beöntés formái

beöntő szett

Több típusú beöntést alkalmaznak, úgy mint a tisztító beöntést, alacsony beöntést, magas beöntést, olajos beöntést, szélhajtó és gyógyszeres beöntéseket.
A beöntésnél szükség van egy beöntő szettre, amelyet gyógyszertárban meg lehet vásárolni. Ez egy kannából és egy beöntő csőből áll.

A beöntés előtt meg kell határozni, hogy milyen céllal kívánjuk végrehajtani.

Amennyiben csak a végbelet és a szigmabelet kívánjuk tisztítani, úgy alacsony beöntés végezhető.
Ebben az esetben a beöntő tartályt körülbelül 30 cm magasra kell emelni, a végbélbe vezetett csőhöz képest és ezen a magasságon kell tartani, amíg a folyadék bekerül a bélbe.
Magas beöntésnél kicsit feljebb, 45 cm magasságig emelhetjük a tartályt. Csecsemők esetében 8 cm magasság ajánlott. A magas beöntés az egész végbélszakasz tisztítására szolgál.

A beöntő folyadékról

A beöntő folyadék mennyisége, csecsemőknél 150-200ml, kisgyermekeknél 250-300 ml, iskoláskorú gyermekeknél 300-500 ml, serdülőknél 500-750 ml felnőtteknél pedig 750 – 1000 ml között lehet.
A beöntő folyadéknak kéz melegnek kell lennie.
A beöntő folyadékba több dolgot is tehetünk.
A kiinduló folyadék, fiziológiás sóoldat, ha ilyen nincs, akkor felforralt és visszahűtött csapvízbe konyhasót lehet oldani, fél literhez egy kávéskanál só javasolt.
Az oldatba tehetünk glicerint, vagy szezám olajat is (az ayurveda a szezám olajat használja). Kerülhet bele kamilla főzet (természetesen szűrt) de a tibeti orvoslásban például, csontlevessel is végeznek beöntést, mert a benne lévő oldott állati zsiradék, zselatin is jótékony hatású.

A beöntésnek nincs káros hatása, a folyadék hőmérsékletére és mennyiségére kell odafigyelni.
Viszont túl gyakran végzett beöntés, hozzászokást eredményezhet, tehát ha székletrendezés miatt végezzük, akkor fontos, hogy a rost dús táplálkozást vezessük be az étkezésbe és ne a beöntéssel kompenzáljuk a helytelen táplálkozást.

Hogyan végezzük a beöntést?

Gyermekeknél, háton fekve, emelt lábbal lehet bevezetni a beöntő csövet a végbélbe, 4-8 cm mélységben (csecsemőknél 2-4 cm) felnőtteknél ez 8-10 cm mélységet jelent.
Felnőtteknél érdemesebb bal oldalt fektetni a pácienst, behajlított jobb térddel.
A cső bevezetésénél lazítani kell, lazán kifújni a levegőt.
Természetesen érdemes a fekvő felület alá gumilepedőt teríteni, az esetleg csurgó folyadék miatt, a pácienst betakarni a beöntés alatt.
A beöntő csövet vazelinnel, síkosítóval be kell kenni a bevezetés előtt, majd a bevezetés után a megfelelő magasságba emelni a ballont, hogy a folyadék bejuthasson.
A folyadék bejutása után, lassan ki kell húzni a csövet és a páciensnek meg kell próbálni legalább 5-10 percig bent tartani a folyadékot.
Természetesen a higiéniára figyelni kell, kézmosás és az eszközök használatát illetően.

A béltartalom legtöbbször nem egyszerre, hanem szakaszosan ürül ki. Közben nyugalomra és elegendő időre van szükség. A folyadék kiürülését és a bélfal letisztulását elősegíthetjük gyengéd terelgető hasi masszázzsal is.
A béltisztítást követően alapos tisztálkodás és bő folyadékbevitel szükséges. Ha van rá lehetőség, akkor meleg pakolással a hason pihenjen még legalább fél órát a beöntésen átesett.

A beöntés rendkívül jó eljárás a méregtelenítés alkalmával. A méregtelenítés kezdhető a Vamana terápiával, melyet egy nap léböjt kúra követhet, majd egy beöntés. Az így végzett terápia alatt pihenni kell és kímélni a szervezetet és a beöntés után egy jól átgondolt diétás étrendet érdemes követni, legalább 8-14 napig és közben figyelni a változásokat.

Fontos: bár a beöntést kisgyermekeknél is lehet alkalmazni, elsősorban székrekedés kezelésére, de a méregtelenítő eljárásokat gyermekeken nem szabad alkalmazni. A gyermek nem kis felnőtt és nem úgy működik mint egy felnőtt, ezt mindig szem előtt kell tartani.

Méregtelenítés 2. rész – Vamana terápia

Torma – Armoracia rusticana a keresztesvirágúak családjába tartozó növény. Szinte az egész világon elterjedt, vizes mocsaras területeken vadon is megtalálható.
A növény használata Délkelet-Európa és Dényugat-Ázsia területéről ered. Már az ősi zsidó kultúrában is megjelenik és a Bibliában is említést tesznek a növényről. A Oroszországban a Volga és a Don környékén, ma is az életerő szimbólumaként tisztelik.
A zsidó kultúrából a keresztény kultúra is átvette és húsvét idején, nálunk is tradicionális ételnek számít.
Az ókorban már Hippokratész is említést tett a növényről és ismert volt annak gyógyító hatása.
A torma fő hatóanyagai a benzil-mustárolaj, a szinigrin és a glukonnaszturcin nevű glikozidok. Ezen kívül a tormában található még C-vitamin, kalcium, magnézium, kálium és nátrium is.
A rendkívül intenzív illóolaj a növény gyökerének reszelése közben szabadul fel és ennek köszönheti a torma a legendás csípős ízét és maró illatát.

Mire jó a torma?

A rendkívül intenzív illóanyagainak köszönhetően a torma egy rendkívül jó antibakteriális szer, természetes antibiotikum.
Így külsőleg fertőtlenítésre és belsőleg hurutos bél és gyomorfertőzések kezelésére is kiváló.
Emésztést fokozó hatása, felmelegíti az emésztő szerveket és ezzel az egész szervezetet energizálja.
Segít az emésztőrendszer serkentésében, tisztításában a lerakódások felszámolásában és a máj működését támogatja, serkenti az anyagcserét és javítja a regenerációs folyamatok hatékonyságát.
A torma ásványi anyag összetétele és illóolaj tartalma miatt az immunrendszer erősítését is támogatja és segít a szervezet természetes méregtelenítő mechanizmusaiban.
A koleszterinszint csökkentését a máj működésének fokozásával és az erek falának stimulálásával segíti elő.
A népi orvoslásban a tormát daganatmegelőző hatásai miatt és a tavaszi fáradság, valamint a téli zsírosabb táplálkozás miatt, a tavaszi méregtelenítésben használták és használják, ezért nem véletlen, hogy a húsvéti ételek mellé előszeretettel tálalják a reszelt tormát.
A növény a légúti betegségekben, elsősorban hörghurut és asztma kezelésében is hatékony, segíti a nátha és megfázás megelőzését. A torma hatékony lehet a légúti-allergiák kezelésében is és különböző bőrbetegségek, sömörök, fertőzések és sebek fertőtlenítésére is használják.

Belsőleg fogyasztva elsősorban a reszelt torma ajánlott, ételek mellé de akár olajba is keverhető.
Édes borban áztatva kúraszerűen alkalmazható italt nyerhetünk belőle, mely immunerősítő, emésztésfokozó de gyomorrontás esetén alkalmilag is fogyasztható és felfázásból eredő húgyúti fertőzésekre is hatékony.
Készíthetünk belőle mézes főzetet, melynek belélegzése hatékony a légző rendszeri hurutos megbetegedések kezelésénél. De a frissen reszelt torma a gyömbérgyökérhez hasonlóan nagyon jó orrtisztító, akár megfázás akár allergiás rhinitis esetén.
Külsőleg használható, pakolásként mely a különböző keléseket kifakasztja vagy a testbe került idegen anyagokat (szálka, szilánk) felszínre hozza.
Boros áztatmányával sebeket vagy fertőzött bőrfelületet is kezelhetünk, fertőtleníthetünk.
A tormának a friss tavaszi hajtásai is fogyaszthatóak, salátába keverve.

Ellenjavallat: Mivel a torma egy nagyon intenzív növény, ezért idegi vagy szervi gyulladások esetén fokozott óvatossággal fogyasszuk. Magas vérnyomás és a tápcsatorna bármely részén kialakult fekéllyel rendelkezők inkább kerüljék. Amennyiben külsőleg alkalmazzuk, ügyeljünk a töménységre és az intenzitásra, mert könnyen okozhat maródást túlzott irritációt a sérült bőrfelületen, ilyen esetben inkább áztatmányként érdemes alkalmazni.

A Gjána vagy kiejtve Dzsnyána jóga, a tudás és a bölcsesség jógája. Gjána szanszkrittül tudást jelent.
A gjána jógai a valóságot, a teljes valóságot igyekszik megismerni és ehhez a tudást és a bölcsességet használja. A valóság megismerését pedig a gyakorláson keresztül éri el.

A gjána jóga is a jáma és nijáma elveire épül de egy kicsit más csoportosítás szerint.

A gjána jóga négy fő alapelvre épül

Vivéka – helyes megkülönböztető képesség
Vairágja – lemondás
Shatszampatti – a hat kincs
Mumukshtvá– folytonos törekvés Isten felé
Vivéka – helyes megkülönböztető képesség

Vivéka – helyes megkülönböztető képesség

A vivéka a tudás legtisztább formája. A tudást pedig a lelkiismeretünk közvetíti számunkra. A gjána jóga a lelkiismeretre úgy tekint, mint valami eredendően tiszta és legmélyebb lényegiségünk értelmére. Minden ember ha tiszta szívvel gondolja át a dolgokat, nagyon is jól tudja, hogy mit kellene tennie csak sokszor a vágyak elnyomják a lelkiismeret hangját és eltorzítják annak üzenetét.

Vairágja – lemondás

A vairágja azt jelenti, hogy elérjük a szabadság azon állapotát, mikor a földi javaktól végleg el tudunk szakadni és megszabadulunk az érzéki kielégítéstől, mert azok nem a teljes valóság, hanem annak csak részei. Ebben az állapotban csak egyetlen dolog marad, az Isten vagy Örökkévaló mindenség, amely állandó és örökké változatlan melyet Átma nak nevez.
Az Átma olyan, mint a tér. A tér mindig tér marad, nem lehet sem elégetni, sem felszabdalni.
Ha falakat emelünk, legfeljebb különálló, „egyéni” kamrákat hozunk létre. Maga a tér ezáltal mit sem változik, s ha egy napon a falak eltűnnek, ismét csak az egységes, végtelen tér marad.

Shatszampatti – a hat kincs

Sham – az érzékek és az elme visszavonása
Dam – az érzékek és az elme ellenőrzése, tartózkodás a negatív cselekedetektől, tehát a teljes erkölcsösség.
Uparati – a dolgok felett állás
Titiksha – állhatatosság, fegyelem, a kitartás, a nehézségek legyőzése
Shraddhá – a szent iratokba és a Mester szavaiba vetett hit és bizodalom
Samádhán – céltudatosság, célirányosság. Semmi sem téríthet el a céltól, hogy elérjük a megvilágosodást, az eggyé válást a mindenséggel.

Mumukshtvá – folytonos törekvés Átma felé

A mumukshtvá a szívünkben égő vágyakozás Isten megismerésére és a vele való eggyé válásra.
A legfelsőbb tudás Átma Gjána és az igazi Önvaló (Lelkünk) megismerése és ezáltal az eggyé válás Istennel, a gjána jógi legvégső célja. Ehhez a szent iratok tanulmányozása, a tudás megszerzésén keresztül a bölcsesség megszerzése a cél. A tudás megismerésével, a gjána jógi gyakorolja a tudást és ebből építi a bölcsességét. Mellyel végül képes a megvilágosodásra és az eggyé válásra.

A négy fő jóga irányzat filozófiája, hogy a mindenség, Átma az ember számára megismerhető és ehhez a jóga útja vezet.
A rádzsa jógi egy 8 lépcsős rendszerben jut el a tökéletes meditáció állapotáig, melyben képes az eggyé válásra és ezzel a megvilágosodásra.
A karma jógi az elfogadáson keresztül és a karmáját fejlesztő tetteken, önzetlen cselekvésen keresztül éri el ugyanezt.
A bhakti jógi a szeretetbe vetett mélységes hitét gyakorolja és minden cselekedetét a szeretet járja át.
A gjána jógi a bölcsesség megszerzésén keresztül kapcsolódik a mindenséghez.
Mind a négy fő irányzat azonban a teljes erkölcsösség és jó szándék, a nem ártás elve alapján épül föl.

A jóga szó a szanszkrit judzs tőből keletkezett, mely összekapcsolódást és igába fogást egyaránt jelent. A jógi a tudatát uralja, igába fogja az összes energiát, mely a testét irányítja és ezzel a tudatossággal és önfegyelemmel kapcsolódik Istenhez és él az univerzális törvények szerint.

J.Krisztó

Karma jóga – a cselekvés jógája

A migrénes fejfájást általában fájdalomcsillapító gyógyszerekkel, és lehetőség szerint nyugodt környezet biztosításával szokták kezelni.
A legtöbb migrénes roham azonban a megfelelő gondolkodás és stressz kezelés elsajátításával és elegendő folyadék és ásványi anyag elfogyasztásával megelőzhető.
A megelőzésben nagyon hasznos a rendszeres sport tevékenység, mert ennek stressz levezető hatása, valamint az érfalakra gyakorolt erősítő, stimuláló és regeneráló hatásai nagyban segítik az erek megfelelő állapotát és vitalitását, valamint a gyulladásos állapotok megelőzését, a jobb nyirok keringés által.

A megfelelő mennyiségű és minőségű, rendszeres alvás (nem túl sok és nem túl kevés) szintén az idegrendszer általános regenerációját és a mozgás aktív és passzív időszakok arányának megfelelő egyensúlyban tartásával, javítja a szervezet működését és reakció és regenerációs képességét.
A megfelelő életmód és egészséges táplálkozás és mentális egészség, a migrén száműzését jelenti az ember életéből.

A migrénes rohamok, néhány esetben nagyon hamar megszűntethetőek, vagy a rohamok intenzitása és időtartama csökkenthető és egy gyógyszer nélkül elviselhető szintre lehet eljutni.
A migrénes hajlam, vagy adottság egy szuper érzékenységet jelent, mely rendkívül jól előre jelezi a változásokat, legyen az időjárás vagy bármely életbeli változás esetleg betegség.

Ha mégis jön a migrén

Ha érzed a fejfájás kialakulását, akkor azonnal érdemes cselekedni. Ha van étvágy, lehet fogyasztani valami kevés szénhidrátot, ez segít a gyors energiához jutásban, ami a roham alatt jól fog jönni.
Semmiképp ne együnk sokat és cukros (magas glikémiás indexű) ételeket. Egy csoki beleférhet, ha valaki kívánja az édeset, de ilyenkor egy fagylalt jobb megoldás de egy forró csoki is segíthet, ez igazából ízlés dolga, ha esetleg, mindenképp édességre vágysz.
Mindenképp igyal és lehetőleg vizet, már a roham előtt és alatt is. Próbálj meg lenyugodni, visszavenni az aznapi tempóból, vagy ha éjjel vagy reggel jelentkezik a fejfájás, akkor arra a napra egy lazább napot tervezni.
Ha van rá lehetőség, egy forró zuhany, vagy kádfürdő segíthet, az ellazulásban.

Semmiképp ne kezdj gyógyszerrel, még ha kellemetlen is vagy tudod (korábbi tapasztalatból), hogy anélkül nem fog elmúlni.
A fájdalomnak fontos szerepe van, a migrénes rohamok 4 órától 72 óráig is eltarthatnak, azután spontán is rendeződnek, mert a szervezet elkezd nagymennyiségű belső fájdalomcsillapítókat termelni és a gyulladást megszűntetni.
Minél hamarabb avatkozol be, gyógyszerrel, annál jobban tönkre teszed ezt a rendszered.

Ez ugyanolyan betegség mint egy megfázás, ott is pihenni kell, itt is.
Ha pár óra elteltével nem múlik el és már nem bírod tovább, akkor érdemes a gyógyszerhez nyúlni, de minél tovább bírod, annál valószínűbb, hogy egy pár alkalom után kitolódnak majd a migrénes rohamok közti idők és így lassan megszabadulhatsz ettől a problémától.

A fájdalomcsillapítók hatásairól ezen az oldalon is olvashatsz bővebben. Röviden az a lényeg, hogy nem a problémát kezelik, ami a migrént kiváltja és nem is annak következményeit, csupán a fájdalom inger terjedését gátolják meg. Tehát a probléma marad de te nem fogod érezni, ezért nem pihensz, nem figyelsz oda magadra, csak mész tovább. Ennek következménye, hogy rombolod a szervezeted.

A migrénes fejfájással küzdők között, magasabb a stroke bekövetkezésének kockázata. Ha ezt azzal tetézed, hogy ezalatt az elváltozás (roham) alatt nem pihensz, nem segítesz a szervezetednek, hanem a fájdalom mesterséges elmulasztásával tovább pörögsz, azzal növeled egy későbbi stroke kialakulásának esélyeit is.
Tehát ha nem tudod elkerülni a gyógyszert, akkor se viselkedj úgy, mintha nem lenne semmi probléma, próbáld meg gyógyszer nélkül, amíg csak bírod és lehet és ha muszáj bevenned valamit, akkor is kezeld úgy a helyzeted, hogy a migrén nem múlt el legfeljebb csak nem érzed.
Figyelj a jelekre és kezd el önmagad kezelését, fektess hangsúlyt a megelőzésre és keress föl olyan gyógyítót, természetgyógyászt vagy fájdalom klinikát aki nem csupán gyógyszerrel akar kezelni a migréned.
Kezdj a betegség mélyebb megértésébe, hogy önmagad kezelhesd és megérthesd mit üzen neked a migrén.
Ehhez az “öngyógyítás művészete” cikksorozatban, ezen az oldalon is találhatsz néhány tanácsot és inspirációt.

Vannak gyógynövények, melyek a migrén kezelésében segíthetnek. Ilyen például az ánizs, a bazsalikom, az édeskömény, a levendula, a mák vagy az orbáncfű is. Persze ezek felhasználását, kiválasztását és hatásait érdemes bővebben megismerni, hogy a neked megfelelőt kiválaszthasd vagy esetleg más növényekkel kombinálva használhasd. Erre itt az oldalon is találsz leírásokat.

A fejfájások okai és kezelése – migrén 2. rész

AJÁNLJUK

Gyermekláncfű - Taraxacum officinale Az őszirózsafélék családján belül a pitypang nemzettségbe tartotó növényt, népiesen egyszerűen pitypangnak is nevezik. A gyermekláncfüvet régebben univerzális gyógyhatású készítménynek tartották. Kihasználhatósága...