bőrprobléma Archívum - Mental Fitness Guru
Cimkék Posts tagged with "bőrprobléma"

bőrprobléma

egzotikus olajok

Ricinusolaj (castor oil)

A Nyugat-Indiából származó, hazánkban is termeszthető ricinus (Ricinus communis) magvaiból hidegsajtolással és extrahálással előállított olaj.
A világoszöld, enyhe illatú ricinusolaj a legnagyobb sűrűségű olaj; viszkozitása igen nagy (50°C-on 17–18 Engler fok, míg a többi növényi olajé 3–4 körül van).
Olyan olaj, amelyben a zsírsavláncok mintegy 90%-at ricinolsav alkotja. Egyéb zsírsavai az olajsav és a linolénsav.
Étkezésre nem jó, de kiváló kenőolaj. Gumitömítés, festékek, lakkok, pigmentek, hidraulika és fékfolyadék, kenőanyagok, viaszok anyaga. Fontos anyaga a borotvaszappanoknak és az áttetsző pipereszappanoknak.
A bőrre kenve könnyen felszívódik, reumaellenes hatású. Fertőtlenítő és csíraölő tulajdonságai miatt hasznos bakteriális vagy gombás fertőzések okozta bőrbetegségeknél.

Jojoba olaj (jojoba seed oil)

Növénye egy sivatagban élő bokor, a jojoba (két latin neve is van: Buxus chinensis vagy Simmondsia chinensis). Ennek terméséből kivont folyékony viasz a jojoba balzsam. Elsődlegesen kozmetikai termékekben használatos. A színtelen, szagtalan viaszos olaj a száraz, hámló, repedezett bőr ápolószere. Szerkezete feltűnően hasonlít az emberi faggyúéhoz.
Magas E-vitamin tartalma védi a bőrt a káros szabad gyökökkel szemben, elősegíti a gyulladások gyógyulását. Napozás után nyugtatólag hat bőrünkre, de a nap ártalmas UV-sugaraival szemben is védelmet nyújt.
Ideális minden bőrtípusra: csökkenti a ráncokat és a terhességi csíkokat, gyógyítja a hegeket, megköti a bőr nedvességtartalmát, így lágyítja és nedvesen tartja azt, feloldja az eltömődött pórusokat, miáltal visszatér a bőr természetes pH egyensúlya. Kitűnő masszázsolaj is, amely nem avasodik.

Makadámia olaj (macadamia nut oil)

Az ausztráliai makadámdió (Macadamia ternifolia) dióterméséből sajtolják.  Haj és száraz, töredezett bőr ápolására is kiválóan alkalmas, mivel igen gazdag telítetlen zsírsavakban. Gyorsan és mélyen felszívódik.

Avokádóolaj (avocado oil)

A trópusi avokádófa (Persea gratissima) terméséből nyerhető olaj. Az avokádó nemcsak fogyasztásra alkalmas, hanem kiváló bőr- és hajápolószer is. Az összes gyümölcs közül a legnagyobb zsírtartalommal rendelkezik.
Telítetlen zsírsavai csökkentik a magas vérzsírt, fogyasztásával megelőzhető a káros koleszterin lerakódása szervezetben, és növelhető a jótékony (HDL) koleszterinszint. Emellett jelentős mennyiségű vitaminnal (B, C, D, E, F) béta-karotinnal, ásványi sókkal (káliummal, kalciummal és magnéziummal), valamint foszforral, vassal, és nátriummal látja el szervezetünket.
Hatóanyagai fokozzák a vörösvértest anyagcseréjét és az oxigén sejtek közötti áramlását, ezáltal is szépítik bőrünket. Külsőleg hidratáló krémek, pakolások alapanyagaként alkalmazzák, kozmetikumok dúsítására.
A belőle készült hajpakolás kitűnő hajkondicionáló, amely védi a hajat a kiszáradástól, revitalizálja, táplálja fejbőrt és hajszálakatt, selymessé teszi hajat

Kakaóvaj (cacao butter)

A kakaóbab a trópusi kakaófa (Theobroma cacao) gyümölcsének magja. Feldolgozása során két fontos köztes termék keletkezik, a kakaómassza és a kakaóvaj.
A kakaóbab pörkölése és aprítása után a kakaómasszából préselés útján nyerik ki az aranysárga színű, tiszta kakaóvajat.
A kakaó értékes hatóanyagainak elsősorban a bőrápolásban vehetjük hasznát. Igen gazdag különböző telítetlen zsírsavakban, fehérjékben, vitaminokban, foszforban, káliumban, mangánban. Kitűnő antioxidáns forrás.
A kakaóvaj számtalan kozmetikai készítményben megtalálható: testápoló krémek, tusfürdők, kézkrémek, pakolások, szappanok, ajakbalzsamok, samponok hatóanyagaként. Csökkenti a bőr kiszáradását és javítja annak rugalmasságát; szobahőmérsékleten szilárd, de könnyen elolvad a bőrrel érintkezve.

Shea-vaj (seavaj) vagy karitévaj (shea butter, karité oil)

Az afrikai vajfa (Butyrospermum parkii) terméséből préselik ki. A shea vaj édeskés illatú, állaga lehet puha, krémszerű vagy kemény, de kézmelegben gyorsan elolvad. Szobahőmérsékleten eláll, nem szükséges hűtőszekrényben tartani.
Magas A-, E- és F-vitamin tartalma és természetes UV-B szűrő hatása van, és akár már csecsemőknél is, illetve minden bőrtípuson, allergiamentesen, kitűnően alkalmazható.
Érzékeny, száraz, gyulladt bőrfelületekre, ekcéma, psoriasis, égési sérülések enyhítésére, erősen igénybe vett kéz ápolására, ajak és arcápolásra, terhességi csíkok megelőzésére, kezelésére, napozáshoz.

Illipe-vaj (illipe butter)

A borneói faggyúdió (Shorea stenoptera) dióját a földről gyűjtik és napon szárítják. A magból kioldják a vajat. Jellegzetes szagú és krémes fehér színű. Hasonlít a kakaóvajhoz, de magasabb az olvadáspontja, ezért kemény szappan gyártására is alkalmas. Borneón és Szumátrán évszázadok óta használták ezt a vajat bőrápolásra. Gazdag fitoszterolokban (sztigmaszterin, avenaszterol) és triterpén alkoholokban.

Hidegen sajtolt olajok 3.rész – olíva, tökmag és szőlőmag olaj

nagybojtorján

Nagy bojtorjánArctium lappa az őszirózsafélék családjába tartozó kétnyári növény, szinte az egész világon elterjedt, általában a megbolygatott talajon fordul elő. Tévesen bogáncsnak is nevezik, de nem tartozik a bogáncsfélék közé.
Friss hajtásait zöldségként is fogyasszák de gyógyászati szempontból hasznos része (drogja) a növény első éves gyökerei. De a levelét és magjait is gyűjtik.
A gyökér hatóanyagai szterin, inulin, nyálkaanyagok, cseranyagok, gyanta, nyomokban illóolajak, szeszkviterpén-lakton keserűanyagok, arktiopikrin, poliinek, kávésavszármazékok, triterpének.

A gyökérből készült tea általános anyagcsere fokozó, vizelethajtó, epe termelést fokozó, ezért epe és vesekő hajtó, izzasztó és vértisztító. Ezért gyakran használják együtt például csalánnal.
Külsőleg felhasználva különböző bőrproblémák kezelésére alkalmazzák, mint az ótvar, ekcéma, sömör.
Ilyen esetben általában a gyökérből készült főzetet használnak.
Ezen kívül hasznos lehet gargalizáló szerként toroköblögetőnek, torok vagy szájüregi gyulladások esetén.
A bojtorjángyökér olajat töredezett száraz haj kezelésére és korpa elleni szerként is használják, samponok vagy hajbalzsamok összetevőjeként.
A levélből készült főzet szintén hasznos lehet bőrproblémák, daganatok kezelésében és forrázatként belsőleg fogyasztva szintén epeműködést serkentő, vizelethajtó és vértisztító.
Kenőcsökben is alkalmazzák a nagybojtorjánt, akár a gyökér olajat vagy főzetet akár a levélből készült főzetet. Ilyenkor viszketés, rovarcsípések, repedezett vagy felhorzsolt bőr kezelésére használják a kenőcs összetevőjeként.
A HKO (hagyományos kínai orvoslásban a szél-meleg betegségek kezelésénél alkalmazzák, mint a megfázás, torok – mandula gyulladás. Ezen kívül antibakteriális és vizelethajtó, vértisztító szerként is elismerik.
A HKO szerint hasmenéses állapotban tilos a használata.
Kitűnő összetevője lehet, anyagcsere fokozó, méregtelenítő és fertőtlenítő, antibakteriális terápiáknak. Akár az emésztő rendszerben, akár a bőrön keresztül. Nyugtató és gyulladáscsökkentő hatása miatt ízületi gyulladásoknál is érdemes rá gondolni.
A homeopátiában reuma és bőrproblémák kezelésére alkalmazzák.
Ellenjavallat, a bojtorjánnak mérgező hatása nem ismert, ezért a hasmenéses állapotokon kívül, gyerekeknél ne használjuk és várandós vagy szoptatós anyák kérjék ki orvosuk véleményét a használata előtt.

Vasfű – anyagcsere serkentő és erősítő

Diófa levél, a diófa – Juglans levele, mely növény a diófafélék családjának névadó növénye.
A diófafélék szinte az egész világon elterjedt növények, a Kárpát-medencében leggyakrabban a Juglas regia (közönséges) és a Juglas nigra (fekete) fajták fordulnak elő. A közönséges dió ehető, míg a fekete diót inkább díszfa jelleggel ültetik.

Hatóanyagai, a levelek 10% csersavat (tannin) tartalmaznak, javarészt ellagitanninnal, valamint több mint 3% kvercetin és kempferol flavonoidokat ezen kívül kb. 1% C-vitamint. A dió és diólevél másik jelentős hatóanyaga a juglon, mely egy vírus és baktérium valamint gombaölő tulajdonságú monoglükozid. A juglon többek között hatékony lehet a herpesz vírus, a Candida gomba és a Trichophyton rubru gomba ellen is, mely gyakori kórokozója a bőr gombás fertőzéseinek. A dió és diólevél ezen kívül illóolajat is tartalmaz melynek daganatellenes hatásáról jelenleg is több kutatás folyik.

A zöld diólevélből (csak ezt szabad használni) készült teát, forrázatot használják vértisztítóként és gyomorerősítőként, emésztést segítőként (összehúzó hatása miatt enyhe hasmenésnél) valamint féreghajtóként is.
Emellett bőrproblémák, kiütések, ekcéma, fagyási sérülések kezelésére is javasolják valamint magas vérnyomás kezelésére, illetve aranyérbántalmakra is ajánlják.
Borogató és gargalizáló szerként külsőleg mandula és szemgyulladásra, különböző nyálkahártya gyulladásokra (ínysorvadás, hüvelyi fertőzések, torokgyulladás), atka, fejtetű, visszérseb, ekcéma és bőrgomba kezelésére is használják.
Készülhet belőle ülőfürdő, mely különböző gyulladásos betegségek kezelésére alkalmas. A levél főzetét hajhullás ellen illetve hajszínezésre is használják, vidéken régebben még a lépfenét is a leveléből készített teával kezelték.

A leveleket leginkább július-agusztudban érdemes gyűjteni, mikor megvastagodnak és szép mélyzöld színűek, ilyenkor a legmagasabb a hatóanyag tartalmuk.
A diólevelet kozmetikai készítményekben is régóta alkalmazzák, ezen kívül a reuma, csontritkulás, különböző daganatok és asztma ellenes tulajdonságait is kutatják világszerte.
A hivatalos orvoslásban a rendelkezésre álló kutatási eredmények és jelenlegi egyértelmű tudományos bizonyítékok következtében, bőrpanaszok és krónikus izzadás kezelésére használják.
A dió olaja omega 3 ban gazdag és a kozmetikai ipar egyik kedvelt alapanyaga, magas E-vitamin tartalma és ránctalanító hatása miatt.

A diót egy fokozottan allergén növénynek tekintik, nem véletlenül kell minden élelmiszeren és étrend kiegészítőn, valamint kozmetikai szeren feltűntetni, ha diót tartalmaz vagy diót feldolgozó üzemben készül. Ezért használata előtt különös elővigyázatossággal kell eljárni, ha nem tudjuk a dió allergiát egyértelműen kizárni. A juglonról és a hidrojuglonról azt tartják, hogy rákkeltő hatású, ezért a diólevél, dióhéj (zöld) élelmiszerekben és étrend kiegészítőkben való alkalmazását, Magyarországon jelenleg, a hatóságok nem engedélyezik.

Nyugtató és altató teakeverékek házilag

Vérehulló fecskefűChelidonium majus, a mákfélék családjába tartozó gyógynövény, mely Magyarországon tavasztól őszig virágzik. Nevét is innen kapta – addig virágzik, míg a fecskék itt vannak. Árnyákos patakparton, vizesebb területeken gyakran előfordul és nagyobb telepeket, nem ritkán 1 métert is elérő bokrokat alkotva növekszik.

A vérehulló fecskefű fő hatóanyagai a benne található alkaloidok, melyekből több mint 30 féle található a növényben. Az alkaloidoknak köszönhetően antibakteriális, antivirális és gombaellenes hatással rendelkezik. Fő alkaloidjai a kopzizin, kelidonin, berberin, protepin és a szangvinarin.
A vérehulló fecskefű alkaloidjai fájdalomcsillapító és görcsoldó hatással is rendelkeznek valamint sejtosztódás gátló tulajdonságaik is ismertek, ezért a daganatos terápiákban is több kutatás tárgyát képezi ez a gyógynövény.
A Chelidonium majus 20 különböző ásványi anyagot is tartalmaz, melyek közül a kálium, bór, mangán, magnézium, foszfor és kén található meg benne jelentősebb mértékben.
Ezen kívül flavonoidokat, fehérjebontó enzimeket és kelidonsavat is tartalmaz.

A növény leghatékonyabb felhasználási módja a rosszindulatú bőrbántalmak, tyúkszem, szemölcsök, sömör esetén, a növény friss nedvének használata, az érintett bőrfelületre kenve.
A növényt a szárelágazásainál vagy gyökereinél eltörve, vöröses, sárgás nedvet ereszt, melyet közvetlenül lehet alkalmazni a különböző bőrproblémák kezelésére. Ezzel naponta többször is bekenhetjük a szemölcsöket, tyúkszemeket.
Fontos, hogy ha elmúlik a szemölcs, még ne hagyjuk abba a kezelést, legalább 1-2 hétig, mert ellenkező esetben az kiújulhat.
A vérehulló fecskefű szárából, leveléből és gyökereiből frissen vagy szárítva készülhet főzet vagy forrázat is illetve alkoholos tinktúrát is készíthetünk belőle.
A hatékonyság szempontjából a friss növény jobb a magasabb hatóanyag tartalom miatt, a szárított növény maximum fél évig használható, azután hatóanyagai teljesen elillannak.
Az alkaliodjai leginkább alkoholban oldhatóak, 70-90% os etilalkoholban hatékonyabban kioldhatóak, mint főzet vagy forrázat formájában.
A növényben található ásványi anyagok, nyomelemek viszont forrázatban jobban kioldhatóak mint az alkoholos tinktúrában.

A vérehulló fecskefű, belsőleg és külsőleg is alkalmazható. Belsőleg alkalmazva, vértisztító, vérképző, májtisztító, epehajtó és veseműködést javító hatású és gátolja a sejtosztódást valamint vírusellenes hatású.
Külsőleg bőrbántalmak, tyúkszem, szemölcs, sömör, Herpes és szaruhártya betegségek, szürke hályog kezelésére is használják és kedvelt homeopátiás szer.

Ellenjavallat: A vérehulló fecskefű nagy mennyiségben mérgező növény és magas vérnyomásban szenvedőknek sem ajánlott.

Zsálya – kitűnő fertőtlenítő

A kurkumaCurcuma longa vagy más néven, indiai sáfrány. A világ szinte minden táján ismert fűszernövény, nem csupán fűszerként, festékanyagként és dísznövényként közkedvelt. Gyógynövényként, még sokoldalúbban alkalmazható. A hagyományos indiai gyógyászatban, a több ezer éves múltra visszatekintő ájurvédában ősidők óta alkalmazott gyógyító szer, gyógyító fűszer. De már i. e. 600-ban Asszíriában is feljegyezték jótékony hatásait. Az ókor leghíresebb görög orvosa, Dioszkoridész ugyancsak megemlíti.

Hatóanyagai

A kurkuma két fő hatóanyaga, két kurkuminszármazék (demetoxi-kurkumin és bisdemetoxi-kurkumin).
A kurkumin, amely a kurkuma sárga színét adja, olyan polifenol, amely két egymáshoz kapcsolódó ferulsav-molekulából, kémiai nevén diferuloil-metánból áll. A kurkumin a kurkumagyökérben előforduló szénvegyület. Képlete C14H14O4. Sárga hasábos kristályokból áll. 177 C°-on olvad; borszeszben, éterben oldódik.
A kurkumin (sárga festékanyag) erős antioxidáns, terápiás alkalmazása nagyon hasonló számos bioflavonoidéhoz, hatékony gyulladáscsökkentő, antikarcinogén (daganatellenes), antibakteriális, antivirális (vírusölő), antimikrobás, immunstimuláló vegyület.
Növeli a májban és egyéb szövetekben a glutationszintet. A glutationt, vagy rövidebben GsH-t gyakran nevezik a test egyik fő, természetes gyógyító anyagának.
A glutation testünk egyik legerősebb antioxidánsaként ismert. Képes jelentős mértékben hatástalanítani a szabadgyököket és küzd azok károsító hatásai ellen.
A kurkuma, hatóanyagai erősítik az epehólyagot, hatásos az epekő megelőzésében és kezelésében, ugyanis a kurkumin növeli az epe oldhatóságát és ez gátolja az epekő kialakulását, és ez segíti a már meglevő kövek kiürülését. A kurkumin csökkenti a bélben lévő toxinok szintjét is.

A kurkumin kemoprotektív (vegyi anyagokkal szembeni védő) hatású, különösen azoknál, akiknek testnedveiben (nyálában) nincs szabadon keringő A-, illetve B-vércsoportra jellemző antigén (ezek az úgynevezett non-szekrétor egyének).
A kurkumin ugyanakkor a bélrendszerben történő poliamin-szintézis hatékony inhibitora (blokkolója) is. Lényeges kiemelni, hogy a kurkumin minden vércsoport számára hasznos és jótékony hatóanyag.

A kurkuma hatásai

A kurkumin gátolja a fájdalommal kapcsolatos, prosztaglandinoknak nevezett anyagok szintézisét a szervezetben. Kiváló diuretikum (vízhajtó), ezért támogatja a vesék munkáját is. Csökkenti a vér LDL koleszterin és a trigylcerid szintjét is.
A kurkuma hatóanyagai serkentik a zsíranyagcserét (a súlycsökkenést is). Nagy mennyiségben fokozza a szervezet kortizol termelését, amely hatékonyan csökkenti a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat, mivel gátolja az úgynevezett leukotrién képződést (ez az anyag gyulladáskeltő hatású). A kurkumin emellett számos más hatásmechanizmus tekintetében is nagyon hasonló a flavonoidokhoz, mind antioxidáns hatását, mind a gyógyszereket metabolizáló enzimek, például a glutation-S-transzferázok stimulációját tekintve.

Indiában a nők kurkumás vizet használnak arcmosásra, mert aranyló, fénylő színt kölcsönöz a bőrnek.
Ezen kívül kitűnően tisztítja a pórusokat, szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagén termelődését kívülről és belülről egyaránt. Fájdalomcsillapításra forró tejben feloldják, és úgy isszák. Kígyómarásnál, pókcsípéseknél kurkumás italt fogyasztanak.
Három evőkanál durvára vágott kurkumagyökeret fél csésze vízzel pépesítenek és ezt megisszák.
Mivel a kurkuma kitűnő antiszeptikus hatással bír, ezt az italt csípésekre külsőleg is alkalmazzák. Egy kevés liszt hozzáadásával sűrű pépet készítenek és ezzel kezelik az érintett bőrfelületet. Az így készített pépet nem csak csípésekre, marásokra alkalmazzák, hanem szinte minden bőrsérülésre, égési sebekre, vágott sebekre, horzsolásokra, véraláfutásokra, kötőhártyagyulladásra.
Hidegen sajtolt olajokkal pépesítve is használják a fent leírt esetekben.

Légzési nehézségeknél a kurkuma főzetével inhalálni is szoktak. Mézben vagy ghí-ben (tisztított vaj) feloldva 1:1 arányban naponta 4-6 alkalommal fogyasztva csillapítja a köhögést, és feloldja a lerakódásokat. Hatékony hepatoprotektívum (májvédő). Hasonló hatásokkal rendelkezik, mint a máriatövismag. 2,5 dl natúr joghurtban egy evőkanál kurkuma reggel éhgyomorra elfogyasztva hatékonyan gyógyítja a hepatitiszt is, az ayurveda szerint.

A kurkumin gátolja az angiogenézist. Azaz a rákos sejtek növekedését, burjánzását és szóródását, vagyis azt a folyamatot, amelynek révén a rákos daganat létrehozza a saját vérellátását tápláló érrendszert. A kurkumin annak az enzimnek a működését gátolja, amely döntő e folyamat szempontjából, valamint leköti a vérben található vasat és rezet, márpedig éppen ez a két elem szükséges a tumort tápláló érhálózat növekedéséhez. Gátolja a cox 2 (cyklooxygenáz) gyulladási enzim tevékenységét is, amely a T limfociták érését akadályozva, hozzájárulva a tumorok növekedéséhez, blokkolja a kinéziseket (kinasses), amelyek a rákos sejtek burjánzásáért felelnek. Blokkolja az ösztrogén és az ösztrogénhez hasonló vegyi anyagok képződését, ezzel gátolva a sejtek sokszorozódását.

Elősegíti a sejtdegenerálódás első szakaszában, az úgynevezett rákmegelőző állapotban lévő sejtek pusztulását.
Ez úgy történik, hogy a kurkumin ösztönzi az úgynevezett programozott önmegsemmisítő mechanizmusa (apoptózis) megindulását. Ebben a folyamatban a szervezet képessé válik arra, hogy azonosítsa a ráksejteket, és parancsot adjon nekik önmaguk megsemmisítésére.
A programozott sejthalál előidézése egyébként a rákellenes gyógyszerek új nemzedékének kifejlesztéséhez vezethet. Sokféle tápanyag gyakorol ilyen hatást, így a szelén, az A-vitamin, a zöld tea és a D3-vitamin. Ezek közül azonban kétségtelenül a kurkumin a leghatékonyabb. Rákbetegeknek az étkezésekkel egy időben napi 2000-4000 mg kurkumin kivonat bevitele ajánlott. 1993-ban tajvani kutatók felfedezték a kurkumin PKC (proteinkináz- C) blokkoló hatását. Ezen hatás a számos egyéb rákellenes hatások egyike.

Klinikai alkalmazásban általában 1000 – 1200 mg kurkumin kivonatot használnak, leggyakrabban intravénásan, de több nézet szerint is 400 – 800 mg os dózisban már jelentős hatása lehet.
Azt azért nem árt tudni, hogy a kurkuma általában 1-3 % kurkumint tartalmaz, nagyon jó minőségű kurkuma sem tartalmaz 4% nál többet ebből a hatóanyagból. Ebből következik, hogy 100g kurkumában általában 1-3 g (azaz 1000 – 3000 mg kurkumin van), tehát napi 30-50 g körüli kurkumát kellene fogyasztani (minőségtől függően), hogy terápiásan legyen értelme, ez pedig nagyon sok és jelentős mértékben terhelné az emésztő rendszert. Arról nem is beszélve, hogy az elfogyasztott kurkumából a kurkumin, az emésztő rendszerből nem is olyan jól hasznosul mint a tiszta intravénásan adott kurkumin kivonat.
Ezért a kurkumát mindenképp inkább kiegészítő vagy megelőző jelleggel érdemes fogyasztani, rendszeresen és kúraszerűen (napi 4-5g) és nem érdemes bedőllni olyan állításoknak, ami 300 – 500 mg (0,3 – 0,5 g)kurkuma tartalmú drága kapszulák gyógyító hatásait reklámozza, ezekben ugyanis 10 mg nál nem több a hatóanyag, amely jelentős hatást nem igen fejt ki.

Pecsétviasz gomba – a halhatatlanság gombája

Salicis cortex, folium – fűzfa kéreg és levél

A fűzfa – Salix a fűzfafélék család névadó növénye. A fűzfaféléknek több mint 600 faja ismert, jellemzőbben az északi féltekén őshonos fafajta.
Gyógyászati szempontból elsősorban a növény levelei és ágainak kérge jelentős. Európában a Salix alba vagyis fehér fűz részei a leginkább használatos gyógynövényként.
A fűzfa kéreg és levél több hatóanyagot is tartalmaz, 0,6% szalicint, és más glikozidákat, 5-10% katechin csersavat, gyantát, oxalátot és enzimeket.
A fűzfa kéreg szalicin tartalmának köszönheti gyógyító hatását. A szalicin anyagcsere folytán, szalicilsav keletkezik mely egy növényi hormon (fitohormon). Ez az anyag szerepet játszik a növények fejlődésében, a fotoszintézisben, a növényi légzésben, az ionfelvételben és transzport folyamatokban valamint hatással van a levelek anatómiájára és a fotoszintetizációt végző növényi sejtek (kloroplasztok) szerkezetére. A szalicilsav endogén (belső) jelátvivő molekula és szerepet játszik a növények kórokozók elleni védekező mechanizmusaiban is.

Az aszpirin vagy más néven acetilszalicilsav is egy mesterségesen előállított szalicilsav, melyet a fűzfa kérgében található szalicilsav mintájára hoztak létre.
A szalicilsav ezért kiváló gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és gombaellenes hatásokkal rendelkezik. Előszeretettel használják kozmetikumokban és gyógyszerekben is. Bőrproblémák, pikkelysömör, akne, tyúkszem, szemölcsök, bőrkeményedések kezelésére használják, mert gyorsítja az epidermisz (felhám) leválását, így a faggyúmirigyek eltömődését is meggátolja.
Fájdalomcsillapító és gyulladás csökkentő hatása miatt, több gyógyszer kedvelt hatóanyaga is.
A kinin felfedezését megelőzően a malária kezelésére is a fűzfa kérgét használták.
A fűzfa leveléből készült forrázat belső vérzések, reuma, izületi bántalmak, gyomorhurut, hólyaggyulladás és láz ellen is használatos.
A fűzfa kérgéből készült főzetet külsőleg fagyásokra, aranyér kezelésére és gombás fertőzések kezelésére is használják.

A fűzfakéregből vagy levélből nyert szalicilsav sokkal barátságosabb hatóanyag mint a vegyészetileg előállított acetilszalicilsav. Lebomlása közben kevésbé terheli a májat és a növény egyéb összetevői miatt kisebb mennyiségben is jó hatást érhetünk el vele, mint a vegyészetileg előállított szalicilsavval.
Egy evőkanálnyi aprított (őrölt) fűzfakéregben, nagyjából 80-100 mg szalicilsav található, amely egy normál Aspirin tabletta mennyisége. Viszont a fűzfa levél és kéreg nem tartalmaz, szilícium-dioxidot, nátrium-karbonátot, pálmaviaszt, hipermellózt, cink-szterátot és hasonló dolgokat, melyek a tabletták adalék és bevonó anyagai szoktak lenni.

A fűzfa kéregből főzetet, a levelekből pedig forrázatot készíthetünk, mely kitűnő fájdalom csillapító, gyulladás csökkentő és a fent felsorolt tünetek kezelésére kiváló és könnyen elérhető gyógyszer lehet.
A fűzfa leveleit, hajtásait és kérgét is egész évben gyűjthetjük, de a tavaszi időszak erre a legjobb.
A fűzfa 1 éves ágait (max. 1cm vastag) érdemes gyűjteni, akár tavaszi gallyalás után, ezek kérgét hántsuk le és szárítsuk meg, majd aprítva tárolható. A levelek, hajtások az általános gyűjtési és feldolgozási eljárás szerint kezelendőek.
Ellenjavallat: gyomor és nyombél fekélyben szenvedők ne használják. Hosszútávon sem érdemes használni, inkább rövid kúrák vagy alkalom szerűen, mivel nagyobb mennyiségben ronthatja a vérképet.

Apróbojtorján – hasznos összetevő

AJÁNLJUK

egzotikus olajok

Ricinusolaj (castor oil) A Nyugat-Indiából származó, hazánkban is termeszthető ricinus (Ricinus communis) magvaiból hidegsajtolással és extrahálással előállított olaj. A világoszöld, enyhe illatú ricinusolaj a legnagyobb sűrűségű...