Jógáról röviden

A jógáról egyre többet beszélnek, írnak mostanában. Több irányzata is ismert és több megközelítésben is próbálják átadni azoknak az embereknek akik a nyugati világban elkezdtek keresni valamit, amivel kiegyensúlyozottabbá tehetik életük, elfogadhatóvá szenvedéseiket és legyőzhetőbbé az eléjük kerülő akadályokat.
A jógának több ezer éves gyökerei vannak, keleten és elsősorban Indiában.
Az úgynevezett Indus völgyi civilizációba, vagy más néven védikus civilizációba helyezik a keletkezését.

ősi jóga kép
meditációs ülésben ülő jógi, faragott képe a Kr.e. 4. évezredből

Indiában 6-7 ezer éves faragott képek is előkerültek, ahol már jóga gyakorlatokat vagy meditációs testhelyzeteket ábrázolnak.
A feltevések szerint egy nagyon ősi filozófia, vagy inkább tradicionális rendszer, mely arra irányul, hogy az emberek földi életét, az emberi testbe zárva megkönnyítse, illetve az élet értelmét felfedje a gyakorlója előtt. Ennek lényege, hogy az embernek, mint egyénnek, mint földi létezőnek egész életében el kell fogadnia, hogy valami nagyobb dolognak a részese, melyet a védikus írások Brahman ként neveznek, azaz az abszolúlt valaminek, melyet a legtöbb vallás Istenként nevez meg.
Brahman a mindenség, melynek minden a része, amelyben létezik minden.

A védikus felfogás szerint ezen rendszeren belül nagyon sok más rendszer is létezik, Istenek, emberek, földi élet és más létsíkok.

A védikus felfogásban elfér a több istenhit és az egy isten hit, mely a legtöbb ma is létező földi vallás és hitrendszer alapja.
A jóga egy a védikus rendszerhez tartozó életfelfogás, vagy önmegvalósítás, mely azt vallja, hogy az élet értelme, hogy fogadjuk el annak minden sajátosságát és az elfogadás által, mentesüljünk  minden szenvedéstől. Érezzük át és meg, hogy Brahman részei vagyunk, találjuk meg önmagunkban azt a pontot, mellyen keresztül csatlakozunk hozzá és ez által tegyük sínre az életünket azaz jobbá a földi életünket.
Kicsit leegyszerűsítve ez lenne a lényege, de igazából ez ennél sokkal több. A jóga egy fantasztikus eszköz, egy csodálatos varázslat akár a testünk egészségéről van szó, akár a lelki békénkről vagy nyugalmunkról, vagy akár a világ megértésén keresztül, életünk értelmének megtalálásáról. A jógában benne van mindez és ettől még sokkal több is, ezért ezt mélységeiben szeretnénk megosztani olvasóinkkal, további cikkeinken keresztül.

J.Kriszto

A Jóga története

NINCS KOMMENT

Válaszol