joga alapjai

A jóga helyes értelmezése

A jóga az elmúlt 10 évben újra teret hódított a nyugati világban is. De mit jelent a jóga, mit jelent az, hogy “jógázok” ? Sok téves nézet, értelmezés és gondolat kering ezzel kapcsolatban, még azok fejében is, akik így vagy úgy de a jóga útjára léptek. Az elmúlt években nagyon sok jógaoktató került ki a különböző jóga stúdiókból és számtalan jóga klub alakult. De sokan a jógát még mindig a különösen hajlékony és nyakatekert pozíciókban pózoló emberek sportjának tartják. A közösségi oldalakon egyre több jógi lány és jógi fiú pózol, testhezálló ruhákban, vagy sokszor igen kevés ruhát magán viselve. Ezek a posztok jórészt az egóról szólnak és nem sok közük van a jóga lényegéhez. Lehet, hogy a modern kor “vívmányai” elkerülhetetlenek és sok jógát tanító embernek szükséges a reklám, hogy meg tudjon élni a tevékenységéből, de ezeket a pózoló embereket és a köréjük rendezett környezetet nem szabad a jógával azonosítani. Még akkor sem, ha az adott “jógi” tényleg magas szinten műveli a jóga valamely irányzatát.

A jógának ugyanis több irányzata is ismert és több megközelítésben is próbálják átadni azoknak az embereknek akik a nyugati világban elkezdtek keresni valamit, amivel kiegyensúlyozottabbá tehetik életük, elfogadhatóvá szenvedéseiket és legyőzhetőbbé az eléjük kerülő akadályokat. Igen, a jóga nem arról szól, hogy élvezetet okozzunk önmagunknak, ahogy a fogyasztói társadalom marketing gépezete ezt minden dologról igyekszik az emberek fejébe beégetni. A jóga arról szól, hogy szenvedés nélkül éljük az életet, és ha a szenvedés megjelenik, azt egy leküzdendő akadálynak, megoldandó feladatnak éljük meg és ne az egónk elleni támadásnak. 

A jóga eredete

A jógának több ezer éves gyökerei vannak, keleten és elsősorban Indiában.
Az úgynevezett Indus völgyi civilizációba, vagy más néven védikus civilizációba helyezik a keletkezését.

Indiában 6-7 ezer éves faragott képek is előkerültek, ahol már jóga gyakorlatokat vagy meditációs testhelyzeteket ábrázolnak.
A feltevések szerint egy nagyon ősi filozófia, vagy inkább tradicionális rendszer, mely arra irányul, hogy az emberek földi életét, az emberi testbe zárva megkönnyítse, illetve az élet értelmét felfedje a gyakorlója előtt. Ennek lényege, hogy az embernek, mint egyénnek, mint földi létezőnek egész életében el kell fogadnia, hogy valami nagyobb dolognak a részese, melyet a védikus írások Brahman ként neveznek, azaz az abszolúlt valaminek, melyet a legtöbb vallás Istenként nevez meg. Brahman a mindenség, melynek minden a része, amelyben létezik minden. A
védikus felfogás szerint ezen rendszeren belül nagyon sok más rendszer is létezik, Istenek, emberek, földi élet és más létsíkok is.

A védikus felfogásban elfér a több istenhit és az egy isten hit, mely a legtöbb ma is létező földi vallás és hitrendszer alapja.

A jóga egy a védikus rendszerhez tartozó életfelfogás, vagy önmegvalósítás, mely azt vallja, hogy az élet értelme, hogy fogadjuk el annak minden sajátosságát és az elfogadás által, mentesüljünk  minden szenvedéstől. Érezzük át és meg, hogy Brahman részei vagyunk, találjuk meg önmagunkban azt a pontot, melyen keresztül csatlakozunk hozzá és ez által tegyük sínre az életünket azaz jobbá a földi létet.

Kicsit leegyszerűsítve ez lenne a lényege, de igazából ez ennél sokkal több. A jóga egy fantasztikus eszköz, egy csodálatos varázslat akár a testünk egészségéről van szó, akár a lelki békénkről vagy nyugalmunkról, vagy akár a világ megértésén keresztül, életünk értelmének megtalálásáról. A jógában benne van mindez és ettől még sokkal több is, ezért ezt mélységeiben szeretnénk megosztani olvasóinkkal, további cikkeinken keresztül.

Ha kedvet kaptál hozzá, böngéssz a jógáról szóló írásaink között.

Ajánlott írásaink


Jóga kezdőknek – hogyan kezdj hozzá

NINCS KOMMENT

Válaszol