A mentális egészség  fogalma azt jelenti, hogy az ember gondolkodásában el tudja fogadni a világot, a benne betöltött szerepét és tisztában van azzal, hogy mi az amire még van ráhatása és hol van az a határ amin nem uralkodhat, ezért el tudja fogadni az ebből származó eseményeket és ennek következményeit.
Képes megbocsájtani önmagának, az önmaga és mások ellen elkövetett hibáiért és képes megbocsátani másoknak is akik ellene vagy önmaguk ellen, vagy bárki más ellen bármi rosszat elkövettek.
A megbocsátás sosem jelenti, hogy el kell fogadni egy olyan dolgot, amivel nem tudunk egyet érteni, inkább azt jelenti, hogy elfogadjuk, hogy minden ember saját akarattal és értékrenddel rendelkezik és képes hibázni is. Természetesen a hibákból, akár saját magunk követjük el, akár mások, érdemes tanulni. Vannak melyek rövidebb és vannak melyek hosszabb ideig hatnak az életünkre, akár mi követtük el mások ellen, akár mások ellenünk vagy mások ellen. De a megbocsátás képessége segít, hogy kevesebb szenvedéssel és fájdalommal járjanak ezek a következmények.

Ezek az értékek segítenek abban, hogy a lehető legkevesebb stressz hormont aktivizáljuk a testünkben, illetve a tartós stressz állapotát elkerüljük, mely az esetek több mint 95 % -ban felelősek a különböző testi betegségek kialakulásáért.

Testünk egy végtelenül bonyolultnak tűnő de mégis egyszerű alapokon nyugvó komplex energia mező.

images7Q6KKRTXA 70 es években kezdtek el foglalkozni mélyrehatóan a testen belüli molekulák megfigyelésével, melyben a különböző drogok hatás mechanizmusának vizsgálata, illetve az ez iránti érdeklődés nagy szerepet játszott.
Rosalyn Yalow, 1977 ben a radioimmunológiai vizsgálatokért kapott orvosi Nóbel  díjat, Roger Guillemin és Andrew V. Schally társaságában, akik az agy hormontermelésének megfigyeléséért kapták ugyanezt az elismerést.
Ezeket a hormonokat (oxitocin, szerotonin, dopamin, opiátok …stb.) már hallomásból mindenki ismeri, azt már kevesebben tudják viszont, hogy ezeket az anyagokat (molekulákat) neuropeptideknek hívják a biokémiában, ahol a neuro az idegrendszerben hatóságára utal a peptid pedig a fehérje mivoltukra.
Tehát ezek olyan fehérjék, melyek a sejtekhez kapcsolódva, vagy a sejtek közötti térben megjelenve, hatással vannak a testi érzéseinkre.
Az öröm, bánat, szorongás, félelem, ellazulás de még a bonyolultabb emberi érzelmekre is, mint a kötődés, az elutasítás, az elkerülés vagy épp az önbizalom hiány.
Ami külön érdekes, hogy ezen molekulák termelése egyrészt genetikusan kódolt információktól függ, de másrészt az egyén egyéni tapasztalásától, hogy bizonyos élethelyeteket, történéseket (a tanult minták alapján) hogyan értelmez az agya és erre milyen hormonális reakciókkal válaszol, tehát egy tanulási, kondicionálási folyamat következménye.

szerototni transferAmi szintén nagyon érdekes, és elgondolkodtató de tudományos szempontból már nem újdonság, hogy a testben található többi sejtben is vannak receptorok (érzékelők) ezen hormonok érzékelésére, tehát nem csak az agyban, hanem a test más részeiben is hatnak ezek az anyagok, hormonok.
Az immunrendszer sejtjeiben, szintén vannak ilyen receptorok, melyek képesek érzékelni, megkötni ezeket az anyagokat, vagy máshogy fogalmazva, képesek kapcsolatba lépni velük.
Tehát az emberben egy folyamatos kommunikáció folyik, hogy mi a jó és rossz, mi az előnyös és a hátrányos. Tehát minden eseményt megkülönböztetünk és értékelünk biokémiai szinten, azaz minden történést és eseményt rögzítünk, értékelünk és lereagál a szervezetünk.

Ezen is el lehetne gondolkodni, hogy ki az a „személy” vagy mi az az erő ami bennünk ezt a folyamatos kommunikációt, információ áramlást és értelmezést végzi. Ezt ugye a modern orvostudomány, elmének hívja.

Ami viszont az egészség szempontjából még érdekesebb, hogy az immunrendszer sejtjei nem csak érzékelik ezen hormonális információkat, hanem maguk is válaszolnak rá, azaz termelnek ugyanilyen anyagokat, hormonokat, mint az agyunk hormon termelő sejtjei illetve megváltoztatva energetikai folyamataikat, különböző rezonanciákkal az idegrendszeren keresztül is kommunikálnak az aggyal.
Tehát folyamatosan részt vesznek ebben a „párbeszédben” információ áramlásban és információ képzésben.

Az immunrendszer felelős a testbe bejutó vagy a testben képződő, kórokozók, káros anyagok semlegesítéséért és ezzel az egészség fenntartásáért a szervezetben.

Ha egy felkészült neurobiológust megkérdezünk manapság, hogy mi a különbség az immunrendszer és az idegrendszer között, akkor valószínű azt a választ kapjuk, hogy semmi.
Az immunrendszer olyan mint egy keringő idegrendszer.
Az immunsejteknek is van memóriája (gondoljunk csak a különböző betegségek elleni ellenálló képességünkre, amit az őseinktől örököltünk, vagy egy korábban elkapott betegségtől, vagy védő oltástól alakítottunk ki magunkban).

De ez a kommunikáció, információ áramlás az egész testben folyik.
A szívsejtekről például már tudják, hogy  80% ban, úgynevezett neurocardio sejtek, mely szóösszetételből a neuro az idegi mivoltukra utal a cardio pedig arra, hogy pumpál (vért áramoltat).

Megállapítható tehát, hogy a test egészsége az elme egészségétől függ elsősorban és legnagyobb részben. Ettől függ a betegségek kialakulásának több mint 95%, és a gyógyulás is.
Az elme és ezzel együtt a gondolkodás, azaz a mentális egészség, ami a testi egészség alaplja és kikerülhetetlen tényezője.
Érdemes tehát rendet tenni ezen a téren és az elménk segítségével rendbe hozni a mentális egészségünket és ezzel megteremteni az alapot a testi, fizikai egészségünkhöz és a boldog és tartalmas életünkhöz.
Sosem késő.

Minden kutató és orvos tudja például, hogy az emberek, nem teljesen ugyanúgy reagálnak a gyógyszerekre. Van, hogy egy embert egy betegségnél ugyanaz a gyógyszer meggyógyít, ami egy másik embert ugyanolyan betegségnél megöl, vagy nem gyógyít meg.

Az elme tehát uralja a testet és tudatosságunkkal uralhatjuk az elmét és az elmén keresztül a testünket, egészségünket. Tudatosságunkal, megtanulhatjuk kialakítani jó közérzetünket és elfogadni az életünk minden pillanatát, minden élet helyzetet, még ha azokat aktuálisan nem is tudjuk “jónak” értékelni.
A mentális egészség tehát nem csak az elménk egészsége, hanem a testünk egészségének és életünk harmóniájának a kulcsa is.

J.Kriszto

Mentális zavar vagy egyszerűen üzlet?

NINCS KOMMENT

Válaszol