ajurveda

Az első részében, bemutattam az ayurvéda rövid történetét és alap filozófiáját, most szeretném kicsit részletesebben bemutatni a 3 dósát és az ezekhez tartozó energetikai folyamatokat és betegségeket, kezeléseket és egyéb tanácsokat.
A testtípust és az esetleges egyensúlytalanságot (betegséget) speciális diagnosztikával az áyurvédikus orvosok meg tudják állapítani. A betegség kezelésének fő célja a harmonikus egyensúlyi állapot helyreállítása.

A dósák

Ahogy erről már korábban szó volt, az ayurvéda szerint a test 3 energiából épül fel, mely energiák az építő, lebontó és e két folyamat közötti információ áramlásból (mozgásból, áramlásból) áll.  Ezeket dósáknak nevezi. A három dósa a vatha, a pita és a kapha.

VATHA

A váta, a tér és a levegő elemeket egyesíti.
Szerepe az emberi szervezetben a légzés, rágás, nyelés, vérkeringés, szívritmus, izmok, csontok, idegrendszer, emésztőrendszer és a kiválasztó rendszer irányítása.

A vata által uralt testtípus jellemzői: száraz és hideg bőr, száraz hullámos haj, kis szemek, alacsony vagy magas termet, gyors mozgás és beszéd, gyenge izomzat, változó energia, éhség, izzadás; kis mennyiségű széklet és vizelet, alacsony fizikai terhelhetőség, életerőhiány és gyenge immunrendszer.
A vata típusúak nehezen viselik a hideget, hangulatemberek, érzékenyek, kreatívak, szexuálisan fokozottan aktívak, éles elméjűek és mélyen alszanak.
A vatát növeli az utazás, a száraz és hideg étel, a rendszertelen étkezés és alvás.
A vátatúltengés súlyveszteséggel, légzési zavarokkal, vese- és epeproblémákkal, székrekedéssel, az immunrendszer gyengülésével, idegi és mentális betegségekkel járhat.

Tanácsok a vatha típusúaknak

A váta testtípusúaknak stabilitásra és rendszerességre van szükségük.
Ajánlott a vátát harmonizáló táplálkozás: kiadós zsírokban gazdag meleg ételek, édes, savanyú és sós íz. Rendszeres és nem megerőltető mozgás, mint az úszás és a séta. Rendszeres étkezés, alvás és kelés. Időben való lefekvés és elegendő pihenés. Kerülendő a hideg és szeles idő. Kimondottan ajánlatos a meleg fürdőzés.

PITHA

A pitta mint a tűz és víz elem hordozója az emésztésért, anyagcsereért és a gondolatok, ötletek feldolgozásáért felelős. Hatással van a látásra és a test hőháztartását irányítja.

Jellemzők: középtermet, átlagos izomzat, anyajegyek, meleg bőr, pirulási hajlam, korai őszülés és hajhullás, közepesen nagy éles szemek, jó étvágy és sok energia. A pitta típusúak nem kedvelik a meleg időt és a nehéz munkát. Előnyben részesítik a hideg csípős ételeket, hajlamosak a rendszeres étkezésre, gyors és jó az emésztésük, nagyobb mennyiségű vizelettel és széklettel.
Közepesen hosszú alvásra van szükségük. A Pitta típusúak célorientáltak, élénk képzeletűek, jó az emlékezőtehetségük, tanulékonyak és szervezői készséggel is rendelkeznek. Néha összetűzést kezdeményeznek. Van humorérzékük. Egyensúlykilengés esetén a agresszívak, féltékenyek,türelmetlenek, mérgesek és elégedetlenek lehetnek.
A pittát növeli a csípős ételek fogyasztása, a meleg idő és a stresszhelyzetek.
A pittatúltengés gyakran hasmenésben, fertőző betegségekben és bőrkiütésekben nyilvánul meg.

Tanácsok a pitha típusúaknak

A pitta típusúaknak kerülniük kell a közvetlen napfényt és a nagy melegeket. A pitta dósa megnyugtatására ajánlott a harmonikus étrend: enyhén fűszerezett laktató ételek, az édes és keserű ízek.
Tanácsos a korlátozott mennyiségű zsírbevitel és sótartalmú italok fogyasztása normál hőmérsékleten. A pittanak hasznos a hűvös helyen való tartózkodás, megfázáskor reggeli és esti torna, úszás, séta.

KAPHA

A kapha a föld és a víz elemeket egyesíti. Fizikai alapja a Vátának és a Pittának. Az ízületeknek olajozottságot biztosít, a testnek strukturális alapot nyújt az izom, csont és zsírszövetek formájában.

Jellemzők: erőteljes termet, izomzat, hosszú végtagok, hideg, nedves, finom bőr, vastag hullámos haj, nagy szemek, magas teherbírókészség. A kaphák nem kedvelik a hideg és nedves időt. Jellemző rájuk az egyenletes étvágy, lassú anyagcsere, zsíros széklet, rendszeres bélműködés, mély alvás, szexuális éhség, nyugodt természet, lassú kiejtés, együttérzés, lelkiismeretesség, stresszbírókészség, kitűnő emlékezőtehetség, logikus gondolkozás. Előnyben részesítik a stabilitást és a megszokott helyzeteket.

ajurvéda doshaA zsíros, rántott, édes és hideg ételek, különösen kevés mozgás esetén illetve hideg időben Kaphatúltengést okozhatnak.

Tanácsok a kapha típusúaknak

A tél és a tavasz vége tipikus időszak a Kapha felgyülemlésére. Ezért a Kapha típusúaknak ilyenkor könnyű, meleg, minimális zsírtartalmú, csípős, kesernyés ételeket tanácsos fogyasztani. Főleg kisebb adagok az ajánlatosak. A mozgás és a változatos tevékenység, elegendő pihenéssel összekapcsolva könnyítenek a Kaphán. Ajánlatos elkerülni a napközbeni alvást.
Nagyon fontos megjegyezni, hogy az ayurvéda az embereket nemcsak három alkati kategóriába sorolja: Vata, Pitta és Kapha typusba. Mindhárom dósa mindenkiben jelen van, és személyenként egyedi módon kombinálódik. Ezért is mondhatjuk, hogy minden ember különleges.

Ayurvedikus kezelés

Fontos megjegyezni, hogy az ayurveda szerint a három energia mindenkiben más arányban van jelen születése pillanatában. Általában két energia hangsúlyosabb és egy kevésbé. Ha egy emberben a születéskor jellemző energia egyensúlyok megbomlanak, az betegséghez vezet, így az ayurvedikus gyógyító, felméri a beteget, megállapítja, hogy eredendően milyen típus és azt is, hogy adott időben milyen energiák működnek túl vagy alul a páciensben. Ezen energiákat kezdi el összehangolni, az ajurvedikus kezelésekkel és a gyógynövények, a táplálkozás és az életvezetési tanácsok segítségével. Az ayurvedikus gyógyító képes felismerni, hogy mikor rendeződnek a páciensben az energetikai folyamatok és kísérve a pácienst, segítséget nyújt ezen egyensúly fenntartásában és az életében jelentkező krízishelyzetek kezelésében.

Ajánlott írásaink


A gyógynövényes gyógyítás, hatások, terápia, prevenció

NINCS KOMMENT

Válaszol