tesztoszteron

A férfi bajok – tesztoszteron szint és az egészség”, című írásban szó volt a férfiasságot leginkább meghatározó hormonról, a tesztoszteronról. Ismertettem hogyan keletkezik, mire és hogyan hat, hogyan változik a tesztoszteron szint a férfiak életkorának előrehaladtával és arról is, hogy mi az amivel árthatunk a saját tesztoszteron szintünknek.
Most a tesztoszteron szint természetes fokozásához szeretnék néhány hasznos információt ismertetni.

Tanácsok a tesztoszteron szint fokozásához

A túl alacsony (drasztikusan lecsökkentett) zsírbevitel is hozzájárulhat a tesztoszteron szint csökkenéshez, mert a legtöbb hormon koleszterin vázas, így a képződésükhöz szükség van zsírokra. Itt a vajfogyasztás (főzéshez, sütéshez) és e mellett különböző többszörösen, telítetlen zsírsavakban gazdag zsíradékok (lenmagolaj, kendermagolaj, halolaj) fogyasztása javasolt, természetesen semmiképp nem túlzott mértékben.

A megfelelő fehérjebevitellel nem csak a rendszeres mozgás, esetleg sportolás következtében szükséges izom regenerációt lehet elősegíteni, hanem a szervezet SHBG (szex hormon megkötő glikoprotein) szintet is csökkenteni lehet, amely a szabad tesztoszteron mennyiséget szabályozza (csökkenti) a szervezetben.

A rendszeres mozgás és izomterhelés hatására is fokozódik a tesztoszterontermelés ezen felül pedig a mozgás a napi stressz kezelésre is jótékonyan hat, valamint az anyagcsere folyamatokat is serkenti, így többszörösen jótékony hatású, tehát mindenképp fontos a férfi egészség és egészséges tesztoszteronszint fenntartásában.

A táplálkozásban, a vitaminok és ásványi anyagok bevitelére is érdemes fókuszálni, mert olyan létfontosságú anyagok, mint a magnézium, cink, réz, szelén, A, C és D vitaminok is hozzájárulnak a férfierő fenntartásához.

A dohányzás az erek beszűkülésével, az érelmeszesedés elősegítésével a keringés romlását eredményezi, mely közvetve és közvetlenül is elősegíti a férfias jellegű problémákat, így a prosztata gyulladást, a merevedési problémákat és az általános egészségi állapot romlását.

A rendszeres és túlzott alkoholfogyasztás általános egészségkárosító hatása is jól ismert, ezzel egy külön írásban foglalkozom, azonban elmondható, hogy a stressz kezelés alkohollal történő megoldása, nem megoldás csak a probléma elodázása. Ugyanis az alkohol tönkre teszi a májat, gyomrot és bélflórát, rombolja az agy működését és ezen keresztül szinte minden életfunkciót.
Az alkoholista férfiakra jellemző, hogy eleinte növekvő libidót éreznek, mely az alkohol stressz oldó hatásának köszönhető, azonban idővel ez elmúlik és a szervkárosodások miatt impotenciát és ezen keresztül is újabb pszichés tüneteket okoz.

A prosztata egészsége és a potenciál

Fontos a prosztata egészségének megőrzése is. A férfiak húgycsövét körül ölelő gesztenye alakú és méretű szerv, az ejakulációt és a vizeletürítést is elősegíti, így annak gyulladása, megnagyobbodása esetén tipikus férfi problémák jelentkezhetnek. Ilyenek a vizelettartási és ürítési problémák, ejakulációs és merevedési problémák illetve a férfiak általános közérzetét rontó tünetek.
A krónikus (tartós) prosztatagyulladás (amely évekig elhúzódik) prosztata rákká alakulhat, amely gyakori daganat a 60 év fölötti férfiak esetében. Ezért a prosztata egészségére mindenképp kiemelt figyelmet kell fordítani minden férfikorban, de a 45 éves kor fölött az erre irányuló szűrővizsgálatok is mindenképp fontosak.

A férfi problémák nagyon fontos területe, ami egyben egy önmaga farkába harapó kígyó szindrómát is elindíthat a harmonikus és rendszeres nemi élet, melyhez megfelelő partner szükséges.
A túlzásba vitt nemi élet vagy annak hiánya, nem csak mentális de fizikai tüneteket és betegségeket is kiválthat. Ez szerencsés esetben egy megfelelő partner, társ mellett jól működik de amennyiben nem, ezt is orvosolni kell, ehhez orvos, pszichológus vagy természetgyógyász segítsége is jól jöhet.

Anabolikus szteroidok

Sajnos az írás végén szót kell ejteni a különböző anabolikus szteroidokról, teljesítmény fokozó gyógyszerekről, melyeket sok férfi azért szed, hogy izmosabb legyen. Általában a konditermekbe járó férfiak jelentős része, egymást is presszionálva, kipróbálja ezeket az illegális szereket és egy részük rendszeresen szedi is őket.
Használatuk már fiatal korban is jellemző az ilyen közösségekben. Az anabolikus szteroidok minden esetben károsítják a szervezet természetes tesztoszterontermelő rendszerét és ezen kívül a májat, agyat, mellékvesét és közvetve az egész szervezetet is. Ez sokszor már rövid távon is érezhető, de hosszú távon mindenképp jelentős károkat okoz.

Természetes szerek a férfierő fenntartásához

Az életmódon felül segíthetjük a tesztoszteron szint emelését, különböző természetes szerekkel, növényekkel amelyek közvetve vagy közvetlenül is elősegítik a tesztoszteron termelést és egészséges tesztoszteronszint fenntartását. Ezen kívül érdemes olyan gyógynövényekre is fókuszálni, melyek az esetleges prosztata gyulladás vagy általános gyulladások kezelésében, a stressz kezelés és relaxáció elősegítésében, a megfelelő minőségű alváson keresztül a regenerációs folyamtok elősegítésében támogathatják a szervezetet.
A gyógynövényekkel kapcsolatban mindenképp szem előtt kell, tartani, hogy nem agresszív szerekről beszélünk, tehát nem tesztoszteronfokozó anabolikus szteroidok, melyek durván emelnék a tesztoszteron szintet. A növényi szerek és hatóanyagok inkább stimulánsok és közvetett vagy közvetlen elősegítői a normális tesztoszteron szint és a férfi egyensúly eléréséhez.
Tehát megfelelő életmód és általános egészség nélkül önmagukban nem hoznak eredményt.

A prosztata egészségére pozitívan ható gyógynövények

Forrázatként, belsőleg fogyasztva a cickafark, komló, zsálya, kisvirágú füzike, csalán.
Szintén belsőleg fogyasztva tökmag, hidegen sajtolt tökmagolaj, propolisz és virágpor is hasznos.
A törpepálma cserje kivonata, mely hazánkban étrend kiegészítőkben elérhető, általános prosztata védő és gyógyító növénynek számít.
Különböző illóolajokkal, külsőleg is hozzájárulhatunk a prosztata egészségéhez, ilyen illóolaj a levendula, kamilla és szantálfa illóolaja.

Tesztoszteron termelést fokozó növények

Tesztoszteronfokozásra, illetve a természetes tesztoszteron szint rendezésére kiváló gyógynövény a ginseng, illetve az adaptogén gyógynövények általában jótékonyan hatnak erre a területre is, továbbá speciálisan erre használt növény a Tribulus terrestris, vagy másnéven királydinnye.
A maca gyökér potenciafokozó, vágyserkentő és prosztata problémákra is jótékony hatású. A hazánkban csak botanikai mintaként elérhető Ashwaganda szintén általános vágyfokozó és potencianövelő hatással rendelkezik, a tradicionális medicína szerint.
Az általános nyugtató hatású növények, a stressz oldásán keresztül szintén pozitívan hatnak a nemi teljesítőképességre ezért a levendula, komló, citromfű keverékéből készült forrázat fogyasztása is hasznos lehet férfibajok esetén.

Ajánlott tartalmak


Férfi bajok – tesztoszteron szint és az egészség