allergia gyógymódja

A fenti cím egy figyelemfelkeltő és önmagában sokat ígérő megfogalmazás de azt kell mondjam, hogy tényleg nagyon kevesen értik és használják az allergia kezelésének ezt a módját, pedig az egyetlen igazán hatásos módszer.
Az allergia alapjai részében többször is elhangzott, hogy az allergia az immunrendszer meghibásodása és az is, hogy az immunrendszer és az idegrendszer egy egységes szervként kezelendő.  Ezért a gyógymódnál is ebből az alap problémából kell kiindulni.

Az allergia természetes kezelése

Az allergia kialakulása a környezeti hatások (agresszív allergének), az egyén fizikai állapota (legyengült, kimerült, szuper érzékeny szervezet) és a genetikus hajlam,  (az ősöktől hozott információ a környezeti veszélyekről és azok hatásairól), közös és együttes hatásának eredménye.

A genetikával elvileg nem tudunk mit kezdeni, bár az is igaz, hogy a környezeti hatások, hosszútávon, valamely mértékben megváltoztatják az ember genetikáját (erről legutóbb a NASA hozott nyilvánosságra érdekes kutatási eredményeket) De ne ezzel kezdjük.
Az allergia kezelésének lényege, hogy egyrészt a szervezetet kell egy általánosan stabil és feltöltött állapotba hozni, ahol nincsenek lappangó gyulladásos gócok, ahol az emésztő traktus jól működik, tehát képes a vitaminok felszívására és képzésére valamint az ásványi anyagok és mikrotápanyagok felvételére.
Másrészt pedig, el is kell látni a szervezetet a megfelelő tápanyagokkal, hogy vitális tartalékai feltöltődjenek, illetve ki kell iktatni azokat a táplálékokat és anyagokat, melyek újra elronthatják az emésztőrendszer működésének hatékonyságát. Ez utóbbi nemcsak a már ismert allergéneket jelenti, hanem egy sor egyéb élelmiszert is.

A helyes táplálkozás

Ez elsősorban a cukor fogyasztás és glutén fogysztás kerülését, illetve a különböző élelmiszer adalékok, segédanyagok mellőzését jelenti, tehát a feldolgozott és tartósított élelmiszereket kell kiiktani vagy drasztikusan csökkenteni a táplálkozásunkból.
Be kell iktatni egy jó méregtelenítő diétát és az emésztőrendszer takarítása és regenerálódása után, sok friss zöldség és gyümölcs fogyasztása, frissen facsart levek és tiszta forrásból származó élelmiszerek fogyasztására érdemes fókuszálni. Ezzel mind a bélflórát mind pedig az ásványi anyag és vitamin háztartást rendezni tudjuk.
Rendezni kell a testsúlyt és a testzsír százalékot is. Mindenképp kielégítő táplálékra kell áttérni, amelyben a vitaminok, ásványi anyagok, rost és szénhidrát, fehérje arány megfelelő. A D.A.S.H étrend vagy a mediterrán étrend erre tökéletesen megfelelő lehet.
A kezelés ideje alatt az allergiát okozó anyagokkal való találkozást amennyire csak lehet mérsékelni kell és egyéb, még tünetet nem okozó káros anyagokkal és más általános allergénekkel sem célszerű túl gyakori és közeli kapcsolatot ápolni.

Az allergia kezelésének alapja a szervezet méregtelenítése és az egészséges állapotok helyreállítása.

Mentális egészség és az allergia összefüggései

A méregtelenítést nem csak az emésztő rendszerben kell elvégezni, hanem az idegrendszerben is.
Tehát nagyon fontos a mentális egészség helyreállítása is.
Ez már egy nagyon érzékeny terület. Egy jó pszichológus, pszichiáter nagyon jó megoldás lehet de ha ez drága és túl időigényes, akkor jó segítség lehet egy jó természetgyógyász vagy egy megfelelő lelki segítő is, de akár önmagunk által is elvégezhetjük a nagytakarítást. Talán ez utóbbi a legidőigényesebb megoldás, de kétség kívül a legolcsóbb és végeredményét tekintve a legstabilabb is. Ehhez a jóga, a Buddhizmus vagy egyéb ősi filozófiák, vagy modernebb technikák is kiválóan alkalmazhatóak.

Arról van szó ugyanis, hogy az embernek a lelki folyamatait kell rendeznie, a világhoz való viszonyát és azokat a sémákat kell lecserélnie a személyiségének mélyén, amelyek gyermekkorától alakultak ki és amelyek meghatározzák az attitüdjeit, szokásait azaz a problémás helyzetekre adott válaszait.
Egy ilyen lelki nagytakarítás és egyben értékrend váltás gyakori következménye, hogy megszűnik az allergia vagy akár más egyéb betegségek is, mint a fejfájások, izomfájdalmakon alapuló problémák, magas vérnyomás, emésztési panaszok stb.
Ezért van az, hogy sok gyermek mikor felnő képes „kinőni” az allergiát. Egyrészt a szervezete fejlődik, erősödik és ellenállóbb lesz de másik lényeges hatás, hogy kiszakad a szülőktől, más környezetben, más értékrend szerint kezd élni és önmaga életének irányítója lesz, amelyben sok mindent képes elengedni, feldolgozni és másként szemlélni. Persze ehhez pozitív környezetre és életre van szüksége.
A pszichében keletkezett kórok, a félelmek, szorongások olyan érzelmi állapotokat teremtenek, melyekben az ember szervezete kimerül, érzékennyé válik és egy idő után nem képes tovább megküzdeni a környezetével.

Az allergia is (ahogy a legtöbb betegség) egy ilyen folyamat része, melyben az idegrendszerrel összefüggő immunrendszer igyekszik megtalálni minden olyan külső tényezőt, amelyet kiiktatva helyreállhat az egyensúly. Az allergia a félelmek, szorongás és az ebből következő túlérzékenység következménye, tehát ezt a betegséget mindenképp így érdemes kezelni.
Nem feltétlen kell elfogadni, hogy nincs rá megoldás. Mert van, csak az nem egy olyan viszonylag egyszerűnek tűnő dolog, mint rendszeresen bekapni egy pirulát.
Az allergia sok év masszív belső munkájának következménye, gyógyítása legalább ennyi, vagy még több időt vesz igénybe de megéri, mert közben nem csak az allergiától szabadulhat meg az ember.
Ha pedig így nézzük, az allergia egy nagyon jó vészjelző is lehet. Vészjel arra, hogy változtassunk.

Az előző részt itt olvashatod.

Ajánlott írásaink


Karma jóga – a cselekvés jógája