vitaminok

Sok vita és elmélet van arról, hogy milyen vitaminokat és ásványi anyagokat érdemes fogyasztani és ezekből mennyi a szükséges mennyiség ? Milyen étrend kiegészítők, mely márka, milyen összetevőkkel és milyen mennyiségek a legjobbak ?
Ebben az írásban nem kívánok állást foglalni a különböző gyártók és termékeik, valamint a különböző elméletek között. De szeretnék támpontot adni mindenkinek ahhoz, hogy jól dönthessen mikor bármilyen készítmény a kezébe vesz és megvásárol, illetve fogyasztani kezd.

A vitaminokkal és ásványi anyagokkal kapcsolatos hivatalos állásfoglalások

Az Európai Unióban, Nagy Britanniában és az Egyesült Államokban különböző hatóságok szabályozzák ezen kérdéseket, melyek nemzetközi szempontból iránymutatónak számítanak.
Hazánkban is léteznek különböző hatóságok, (OGYÉI, NÉBIH) melyek az élelmiszerek és táplálék kiegészítő szerek forgalmazását valamint engedélyezését felügyelik és szabályozzák, ezen nemzetközi standardok szerint.
A különböző országok, különböző hatóságai különböző felmérésekből dolgoznak és ezekből különböző ajánlásokat és szabályokat alkotnak.

A vitamin és ásványi anyag fogyasztással kapcsolatban két lényeges szabályozó létezik, az egyik a felnőttek számára ajánlott napi vitamin és ásványi anyag bevitel, a másik pedig a felnőttek számára javasolt, legnagyobb biztonságosan fogyasztható mennyiség, ezen anyagokból.
Nem minden ásványi anyagról és vitaminról van állásfoglalás de a legtöbbről létezik.

Két dolgot viszont mindenképp tisztázni kell ezzel kapcsolatban.

Mivel ezek a hatóságok a számukra és szakmaiságukra nézve a legnagyobb biztonságra törekszenek, így olyan ajánlásokat és mennyiségeket szabnak meg, amely az adott populáció minden tagjára egyaránt megfelel és alkalmazható.
Ez azt jelenti, hogy az általuk megfogalmazott ajánlás vagy elfogadott mennyiség ugyanúgy igaznak kell lennie egy 20 éves, energikus, 195 cm es fiatal sportolóra, mint egy 75 éves, több betegséggel küzdő, rosszabb szociális körülmények közt élő emberre. Egyaránt alkalmazhatónak kell lennie egy fiatal nő, egy állapotos családanya és egy több gyermekes és unokás, nagymama esetében is.
Mert egy országos ajánlás nem térhet ki különböző etnikai, társadalmi vagy alkati csoportra sem.
Tehát belátható, hogy ezek a szabályok nagyon általánosak, ezért inkább csak iránymutatásnak tekinthetők.

Azt már régóta tudjuk, hogy egy beteg ember vagy egy aktív sportoló, egy stresszes ülőmunkát végző, vagy egy megterhelő fizikai munkát végző emberre, más és más típusú hiánybetegségek jellemzőek és ráadásul mindez még a táplálkozási szokásoktól, káros szenvedélyektől és a kulturális környezetől is nagyban függ.

A másik fontos dolog, hogy a gyógyszer és élelmiszer lobbik, melyek a világ legerősebb lobbiai közé tartoznak nem teljesen érdekeltek abban, hogy az emberek nagyon egészséges életmódot folytassanak vagy, hogy termékeiknek 100% ban meg kelljen felelnie ehhez. De ezt a szellemet nem akarom kiengedni most a palackból ezért ezt inkább csak a teljesség igénye nélkül jegyeztem meg.

A vitamin és ásványi anyag tartalmú étrend-kiegészítők kiválasztása

Lényeg, hogy ha egy vitamin és ásványi anyag készítményt a kezünkbe veszünk vagy esetleg már megvásároltuk (bár jobb ha előtte tájékozódunk róla) az alábbi két táblázatban és a fönt leírtak szerint érdemes megvizsgálni a tartalmukat.

A két táblázat közül az első napi minimum ajánlást (bal oldali) tartalmazza, míg a második (jobb oldali) a napi maximum ajánlásokat fogalmazza meg.
A táblázatban megnevezett EFSA, IOM és EVM hatóságok nagyjából ugyanazt a szerepet töltik be az adott országban. Az EFSA és IOM esetében „upper level” legmagasabb mennyiség, az EVM esetében „guidance” tanácsolt mennyiség megnevezés szerepel, a jó angol modor szerint.

Ha tehát a napi vitamin és ásványi anyag szükségletünk kiegészítése céljából, valamilyen étrend-kiegészítő készítményt vásárolunk, mindenképp nézzük meg, hogy a benne szereplő anyagok, elérik-e a napi javasolt minimális mennyiséget és közelítenek-e az ajánlott maximumhoz.

Három fontos szempont a vitaminok és ásványi anyagok fogyasztásához

Az ajánlások ahogy fönt írtam általánosak, tehát van akinek az ebben szereplő mennyiségektől többre van szüksége. A napi ásványi anyag és vitamin szükséglet, az életmód, nem, testfelépítés és még jó néhány tényező függvénye, ezért mindenkinek érdemes tájékozódni arról, hogy milyen vitaminból érdemes többet és miből elegendő kevesebbet fogyasztania.
Ehhez orvos, dietetikus vagy természet gyógyász szakember is megfelelő tanácsokat adhat, de önmagunk is utána olvashatunk.

A második lényeges tény, hogy ezeket a mennyiségeket, normál táplálkozás mellett veszik figyelembe. Tehát például télen, mikor kevesebb friss gyümölcsöt vagy zöldséget fogyasztunk, kevesebb napfény ér minket mindenképp ajánlott lehet a nagyobb mennyiségű vitamin és ásványi anyag fogyasztás.

A harmadik fontos szempont, hogy több forrásból is érdemes tájékozódni (ez jelen korunkban szinte mindenre igaz) mert az interneten a sok hasznos és jó információval egy időben rengeteg ostobaság, idejét múlt vagy szándékosan hamis információ vagy különböző érdekekből elferdített információ is olvasható és látható. Ezért nem szabad bedőlni minden elméletnek vagy reklámnak. Érdemes a hiteles forrásokat keresni és gondolkodni sem árt néha, pláne ha az egészségünkről van szó.

Vitamin és ásványi anyag készítmények – drágát vagy olcsót ?

Erre a kérdésre természetesen nem lehet egyértelműen válaszolni, de a fenti információk alapján már könnyebb lesz dönteni. Azonban mindenképp érdemes tudni, hogy a vitaminok és ásványi anyagok, csak természetes közegben képesek hasznosulni, tehát a táplálkozásnak kell az alapot megteremteni a vitamin és ásványi anyag bevitelhez, a különböző készítmények csak kiegészítik a táplálkozást (nevük is ebből ered, étrend-kiegészítők). Megfelelő táplálkozás hiányában a bevitt vitaminokat és ásványi anyagokat csak átengedjük a szervezeten és a vizelettel és széklettel nagy részük ki is ürül, tehát fölösleges pénzkidobás.
Érdemes azt is tudni, hogy sok gyártó trükközik a készítményeivel, hogy versenyelőnyhöz jusson. Ez sok esetben a vásárló megtévesztésének számít és a hatóságok keményen szankcionálják is, ha felfedezik az ilyen trükköket. De sok esetben nem jönnek rá, illetve sok olyan külföldről származó készítmény lehet, amit no name vagy eleve bukásra ítélt cégek engedélyeztetnek és árulnak mindaddig, míg a különböző büntetéseket összegyűjtve végül bezárják őket, de ekkor már legalább 2 másik céggel folytatják tovább a tevékenységüket. Ez sajnos a hazai cégeknél is előfordulhat és a sajnos a multiknál forgalmazott termékek esetében is bőven akad ilyen a polcokon.
Ha például egy termék hatóanyagai között fel van sorolva egy adott vitamin és mögé van írva, hogy 10%, az azt jelenti, hogy az adott hatóanyag csak 10% os töménységű. Tehát hiába van a termékben 100 mg belőle, a valódi hatóanyag tartalom csupán 10 mg lesz, ebben az esetben.
Tehát sem az ár, sem a csomagolás és sok esetben még a márka név sem jelent garanciát, csupán az, hogy elolvassuk, átgondoljuk és leellenőrizzük, hogy mit fogyasztunk.

A témához kapcsolódó ajánlott írásaink


Omega 3 és 6 zsírsavak – lássunk tisztán