csakrák

A csakrákról már szinte mindenki hallott a mi nyugati civilizációnkban is. Keleten, elsősorban Indiában és Hindi valamint Buddhista illetve a kínai kultúrákban és gyógyításban már ős idők óta használják a csakrák rendszerén alapuló gyógyítást és a test csakrákon alapuló energetikai megértését.

Csakrák

A csakra szó szanszkrit nyelven kereket jelent és az élet energia körforgására utal.
A csakra rendszer lényege, hogy a testben a 7 fő csakra, azaz energetikai pont létezik, melyeken keresztül áramló életenergia átjárja a testet és energiával tölti fel annak minden részét. A csakrák összeköttetésben állnak a test aurájával, vagy más néven az energetikai testtel. A csakrákon keresztül – a tradicionális felfogás szerint – lehetőség van energia felvételre és energia leadásra is, attól függően, hogy az adott csakra milyen „állapotban” van, illetve, hogy az adott csakrához tartozó testi részekben éppen több vagy kevesebb energia van a szükségesnél.

A hét fő csakra (lentről felfelé haladva) a gyökértámasz – Múládhára, a saját hely – Szvádiszthána, az ékkő város – Manipura a meg nem ütött – Anáhata, a tiszta – Visuddha, a parancs – Ádnya és a lótusz Szahaszrára padma csakrák.
Ezeket a csakrákat szokták még, gyökér, szakrális, köldök, szív, torok, harmadik szem, korona csakra nevekkel is megnevezni.

chakra vs endokrin

A csakrák és a hormonrendszer

A csakrák rendszere nagyon hasonló az ember endokrin rendszeréhez, elhelyezkedésében és funkciójában is. Az ember endokrin rendszere, más néven belső elválasztású mirigy rendszere (hormonrendszer) egy olyan összefüggő rendszer, ami a testünk teljes működését befolyásolja.
Az ember belső elválasztású mirigyei a hipotalamusz, toboz mirigy., agyalapi m., pajzs m., csecsemő m., mellék pajzs m., mellékvese, hasnyál m., petefészek, méhlepény / here .

Ezek a mirigyek különböző hormonok (és hormonszerű anyagok) termelésével szabályozzák a test érzelmi állapotát és belső egyensúlyi rendszerét egyaránt. Irányítják a test hőjét, folyadék egyensúlyát, az alvást, izgalmi állapotokat, pihenést, feltöltődést egyszóval a szervezet regulációs rendszerét működtetik.
Tehát nagyon hasonló funkciójuk van, mint a keleti filozófia szerint a csakráknak.
A külvilág ingereire válaszul a test anyagcsere (energetikai) folyamatait szabályozzák, illetve a testet és az elmét is egyaránt  működtetik.

Míg a csakrák rendszere egy ősi tudásból és több ezer éves tapasztalatokból táplálkozik és a keleti orvoslás alapjait képezi, azaz a világ nagyobb fele a mai napig is használja a mindennapi orvoslásban, addig az endokrin rendszer működésével kapcsolatos felfedezéseink, elméleteink nagy része az csak az elmúlt 50 év hozadéka.

A csakrák működése (röviden)

A csakrák elmélete, a keleti filozófiába ágyazva, azt mondja, hogy a világ egy egész, egy rendszer és hatnak benne a különböző erők (melyeket meg is nevez). Ezen erők, energiák egy része közvetlenül és intenzíven, más részük közvetve vagy kevésbé intenzíven de hat az emberre és az ember belső folyamataira.
Az ember belső egyensúlya, lelki egészsége szabja azt meg, hogy hogyan tud reagálni az őt körül vevő világra és az abban tapasztalt hatásokra. A keleti látásmód szerint, az ember képes változtatni az őt körülvevő világ energetikáján, képes abba zavart de akár egyensúlyt is teremteni és ez által az emberiségre visszahatni a viselkedésén, reakcióin de még a gondolatain keresztül is.

A csakrák az egyéni energia elosztóink, belső szabályozóink és kommunikátoraink a külvilággal. A csakrákon keresztül érintkezünk azokkal az erőkkel, melyeket a mai tudományos világ még nem teljesen ismer, de az ősi tradíciók előtt már évezredek óta ismeretes.

A témához kapcsolódó további írások


Gyógynövények – szív és érrendszeri problémákra

NINCS KOMMENT

Válaszol