zöld tea

Zöld tea a teacserje – Camellia sinensis növény leveléből készül. A teacserje a teafélék családjának névadó növénye, melyet mára már szinte az egész világ trópusi és szubtrópusi éghajlatán termesztenek. A teacserje egy fás szárú örökzöld növény, melynek leveleit szüretelik le és a levelekben található enzimek segítségével erjesztve állítják elő belőle a fekete teát.
A zöld tea annyiban különbözik a fekete teától, hogy a zöld leveleket a szüret után melegítik és gőzölik, mely eljárás elbontja a levelekben található polifenol-oxidáz enzimet, így a levelek nem kezdenek el erjedni. Ezután a zöld teát sodorják és szárítják.

Hatóanyagai: polifenolok (katechinek, (Epigallocatechin gallát (EGCG), flavonolok), alkaloidok (koffein, teobromin, teofillin), illóanyagok, ásványi anyagok (alumínium, réz) és vitaminok (C, B2,D, K)

A zöld tea, hatóanyagainak köszönhetően serkentő és élénkítő tulajdonságokkal rendelkezik, gyorsítja az anyagcserét és fokozza az éberséget, segít leküzdeni a fáradság érzését. Ezen hatása elsősorban a serkentő alkaloidjainak (koffein, teobromin és teofilin) köszönhető.
Ezért fogyókúrához, zsírégetéshez és fáradság ellen is kitűnő étrend kiegészítő lehet.
Mivel a zöld tea feldolgozása közben megállítják a polifenolok oxidációját, ezért a zöld tea magas polifenol tartalmának köszönhetően rendkívül jó anti-oxidáns, mely tulajdonságánál fogva a káros szabadgyökök semlegesítésével, daganat ellenes, gyulladás csökkentő hatású. Ezen hatásainál fogva a szív és érrendszeri betegségekre és az immunrendszer támogatásán keresztül számos egyéb betegség megelőzésére is pozitív hatással bír.
A zöld tea jelentős mennyiségű EGCG-t tartalmaz, mely egy rendkívül hasznos katechin polifenol. 100g zöld teában 7,4g EGCG található, mely a többi EGCG-t tartalmazó növényhez képest nagyon magas arány.
A fekete teában már kevesebb mint 1g EGCG van 100 gramonként.
Az EGCG ről már számos kutatás kimutatta, hogy képes befolyásolni a szervezet zsír anyagcseréjét, fokozza a zsír felhasználást és ezáltal csökkentheti az LDL („rossz”) koleszterin szintet. Ezzel kapcsolatban mégsem egységesek az álláspontok, ezért az EGCG egészségre gyakorolt pozitív hatásait, egyértelmű tudományos bizonyítékok híján gyakran vitatják. Viszont negatív hatásait csak nagyon nagy dózisban tudták eddig kimutatni, tehát az mindenképp elmondható róla, hogy hasznos lehet de semmiképp nem káros, legalább is normál alkalmazás mellett.

Ajánlott cikkeink


Mennyi vitamint és ásványi anyagot fogyasszunk ?