spirulina

A cianobktériumok törzsébe tartozó kék-zöld algák vagy más néven Spirulina, teljes nevén Aphanizomenon flos-aquae (AFA) már nem csak vadon élő, hanem mesterséges körülmények között is tenyésztett algafaj. Közép és Dél-Amerika tavaiban, Hawaiin és Ázsiában valamint Kaliforniában is sikeresen tenyésztik ezt a rendkívül hasznos tápanyag forrást.
A Spirulina nagyon gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban, ezért elsősorban azoknak ajánlott a fogyasztása, akik fokozott fizikai igénybevételnek vannak kitéve (például sportolók) és szükségük van ezen anyagok koncentráltabb pótlására. Az algák fogyasztása diéta idején is nagyon jól illeszkedik az étrendbe.

A Spirulina jelentőségét mutatja, hogy a WHO, a krónikus élelmiszerhiány sújtotta országokban ezen táplálékforrás bevonásával javasolja megoldani az éhezésből és ennek következtében felmerülő hiánybetegségekből kialakuló problémákat.
Kutatások bizonyították, hogy a világ összes növénye közül az algának van a legnagyobb fehérje, aminosav, béta-karotin, gamma-linolénsav és ásványi anyag tartalma.
Fehérje tartalma például hússzorosa a szójáénak. Magas kalcium, kálium, mangán, réz és cink tartalma is. Ezen tulajdonságai miatt rendkívül jó gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító. Így ízületi gyulladásokban szenvedők számára is kiváló élelmiszer, amely képes csökkenteni, allergiás és asztmás tüneteket is. Kutatásokban bizonyították a koleszterin szintre gyakorolt pozitív, normalizáló hatását is. A szervezet őssejt képző mechanizmusaira is előnyös hatást gyakorol, ezért a szövetek regenerációját segíti elő és lassítja az öregedési folyamatokat.

Ajánlott írásaink


Hidegen sajtolt olajok – szezámmag, kendermag és lenmagolaj