Q10 – koenzim más néven Ubikinon, valamennyi sejtünk működéséhez szükséges anyag.
A Q10 az úgynevezett aerob sejtlégzés egyik elengedhetetlen alkotóeleme, az emberi testben képződő energia ezen a folyamaton keresztül jön létre.
A Q10 koncentrációja azokban a szervekben a legmagasabb, melyeknek legnagyobb az energiaigénye, mint a máj, szív, tüdő és a vese.
Q10 hiányában tehát nem működnek jól a sejtek energiaképző folyamatai, amely különféle betegségek kialakulásához vezet. Hiányában nem működik megfelelően az immunrendszerünk sem valamint felgyorsulnak az öregedési folyamatok a szervezetben.

A Q10-et minden ember szervezete előállítja, szintetizálja de megfigyelések bizonyítják, hogy az életkor előrehaladtával és bizonyos betegségek, például szívelégtelenség esetén jelentősen csökken a máj Q10 tartalma, amely további betegségek kialakulásához vezet.
Jó hír viszont, hogy az is tudományosan bizonyított tény már, hogy a Q10 fogyasztással, a hiányból adódó kóros folyamatok rendeződnek tehát érdemes Q10-et fogyasztani, a természetes táplálékunkkal vagy akár különböző étrend kiegészítők, vitamin készítmények segítségével.
Mivel a természetes Q10 termelés körülbelül 35-40 éves korig általában zavartalan ezért csak ezen életkor után indokolt annak külső pótlásár nagyobb hangsúlyt fektetni.
A szervezetünk Q10 termelésére negatívan hat a betegségek, a stressz terhelés, a fizikai és szellemi túlterheltség is.
A Q10 “vitamin” fogyasztását elsősorban szívbetegségek megelőzésére és már kialakult szívbetegségek és magas vérnyomás kezeléséhez szokták ajánlani, mivel bizonyos vérnyomás csökkentő és koleszterincsökkentő gyógyszerek, jelentősen gátolják a szervezet Q10 termelését, ugyanis a Q10 a szervezetben a koleszterinnel azonos úton keletkezik.
Amennyiben viszont a szervezet Q10 szintje 25%-al csökken, az már biztosan betegséghez vezet.

A Q10 hivatalosan ajánlott legmagasabb napi adagja 1200 mg ami biztosan nem okoz túlfogyasztásból származó mellékhatást.
A Q10 koenzimnek még nagy dózisban sincs toxikus hatása, terápiás alkalmazásban még 3600 mg napi adagot is jól tolerálnak az egészséges és a betegek emberek is. A túl nagy dózisú mesterséges Q10 fogyasztásnak emésztőrendszeri mellékhatásai lehetnek.

A Q10 koenzim minden sejtünk számára nélkülözhetetlen, nagy dózisban sem mérgező és természetes előállítása a szervezetben egy idő után biztosan csökken, tehát mindenképp olyan „alapvitaminnak” számít, amely rendszeres pótlásáról érdemes gondoskodni.

Jó néhány kísérletet végeztek már ezzel az anyaggal a kutatók, melyek eredményei arról számoltak be, hogy az alábbi betegségek gyógyításában különösen hatásos a Q10 koenzim terápiás adagolása.
Parkinson kór esetén, sugárkezelések vagy sugárzás okozta sejtkárosodások alkalmával, fogágy betegségek kezelésénél, magas vérnyomásban szenvedőknél, szívmegállást elszenvedetteknél és szív és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésénél, a rák kezelésében, a migrén kezelésében és a szervezet általános öregedési folyamatainak „lassításában”.

A Q10 természetes táplálékkal is pótolható, nagy mennyiségben van jelen a szója olajban (100 g olajban 150-300 mg) és a jó minőségű, hidegen sajtol extra szűz olíva olajokban (100 – 150 mg/100 g).
A vörös húsok is jelentős mennyiségben tartalmaznak Q10 et, legnagyobb mértékben a szív és a máj de a sima vörös hús (izom) is.
100 g sertés szívben átlagosan 20 – 120 mg Q10 található, míg ugyanennyi marha szívben 110 -120 mg. Nagyobb mennyiség van a földimogyoróban és a szőlő magjában, illetve a petrezselyemben is.
Tehát a Q10 pótlásunk vegyes táplálkozás esetén a táplálékból is megoldható, csak tudatosan kell megválasztanunk az étkeink összetevőit de tekintettel ezen anyag rendkívüli fontosságára, érdemes jó minőségű és magas Q10 tartalmú étrend kiegészítőt is beiktatni 35-40 éves kor után, különös tekintettel a magasabb szív és érrendszeri rizikófaktorral élők számára.

Vitaminok ajánlott mennyisége