petrezselyem

PetrezselyemPetroselinum a zellerfélék családjába tartozó növény, mely az egész világon elterjedt fűszernövény. Ez a növény azonban a legtöbb fűszernövényhez hasonlóan, nem csak ízletes és kellemes aromát kölcsönöz az ételeknek, de gyógyászati szempontból is rendkívül hasznos.

Hippokratész mester, az európai orvoslás atya alkotta meg a kifejezést:
„Orvosságod legyen az étked és étked legyen az orvosságod.”

Mellyel arra utalt, hogy a betegségek kezelésénél és megelőzésénél egyaránt fontos az étrend és azon ételek alkalmazása, melyek gyógyító és megelőző hatásai jelentősek. Tehát csak egészséges ételt érdemes fogyasztani, mellyel meg is előzhetők a betegségek, de a gyógyításnál is nagy szerep jut az étrendnek.
A petrezselyem ebből a szempontból egy kitűnő étel.

Hatóanyaga az aromás illóolaja, de karotint, C- vitamint és E-vitamint, ásványi sókat és flavonoidokat is tartalmaz. A petrezselyme zöldje és gyökere is bővelkedik ezen hatóanyagokban.

A petrezselyem hatásai

Elsősorban a növény gyulladáscsökkentő hatása közismert. Ezen kívül javítja az immunrendszer működését, segít a szervezet méregtelenítő folyamataiban, ezért allergiásoknak, bőrproblémákkal küzdőknek is kiváló. Méregtelenítő kúráknál is nagyon jól alkalmazható, önmagában vagy más növényekkel kombinálva.
Javítja az emésztést, csökkenti a puffadás tüneteit, serkenti a máj működését és menstruációs fájdalmakra is ajánlják. A petrezselymet tavaszi méregtelenítő, vagy energizáló-vitamin kúráknál egyaránt ajánlom.

Külsőleg felhasználva, bedörzsölve vagy krémekben enyhíti a rovarcsípések tüneteit és a leégés okozta fájdalmakat. Bőrfiatalító, bőrnyugtató hatású, ezért pakolások is készülhetnek belőle.
Friss petrezselyemből készíthetünk finom és szuper egészséges turmixokat, smootihe-kat is.
Ezek méregtelenítés, diéta, böjt vagy fogyókúra esetén is nagyon hasznos részei lehetnek az étrendnek,
akár reggeli helyett, vagy napközben kiegészítő étkezésnek is.
A petrezselymes turmixba tehetünk még spenótot, káposztát, kelkáposztást, céklát, ananászt, almát és ízesíthetjük citrommal, mentával vagy gyömbérrel is.

A témához kapcsolódó ajánlott írásaink


Öngyógyítás művészete – a gyógyító táplálkozás