flavonoidok

A növényi hatóanyagokról szóló sorozatban volt már szó az alkaloidokról, az illóolajokról, a keserűanyagokról, a cseranyagokról is. Ebben az írásban a flavonoidokról lesz szó.

A flavonoidokról röviden

Ez a vegyület csoport a latin flavus (sárga) szó után kapta a nevét, mert egyes (legkorábban azonosított) származékai sárga színűek. Mára hozzávetőleg 4000 féle flavonoidot ismer a tudomány.
A növények állítják elő őket aminósavakból (fenilalanin, tirozin) és a növények jellegzetes színéért felelősek (más anyagokkal, mint a betanin, vas, magnézium). Érdekes, hogy ugyanaz a flavonoid különböző színt is eredményezhet, attól függően hogy milyen ásványi anyagokkal és milyen kémiai környezetben fordul elő, ezért a növények élőhelye és felépítése szerint különböző színeket tudnak létrehozni.

Legnagyobb mennyiségben a bogyós gyümölcsökben lehet fellelni a flavonoidokat, mint a kékszőlő, bodza, áfonya, szeder, meggy, cseresznye, szilva de megtalálhatóak a vörös káposztában, padlizsánban, retekben, lilahagymában is, sőt szinte minden növényben találkozhatunk kisebb nagyobb mennyiségben a jelentős számú flavonoid vegyület több kevesebb képviselőjével
A virág és gyümölcs színének kialakításán túl, antibakteriális, antioxidáns és UV szűrő hatást is kifejtenek a növényekben.

A flavonoidok hatása az emberi szervezetben

A flavonoid tartalmú növények fogyasztása rendkívül hasznos az ember számára is, mivel antibakteriális, immunmoduláns, gyulladáscsökkentő, ér fal erősítő, májvédő, májregeneráló, görcsoldó hatású anyagok, ami által jótékonyan hatnak a szívizom vérellátására és működésére, a daganatok kifejlődésének gátlására, kiváló antioxidánsok és javítják az agyi és perifériális keringés hatékonyságát is.

Kiemelt tulajdonságú flavonoidok

Apigenin: Elsősorban fűszer ás gyógynövényekben fordul elő jelentős mennyiségben, mint a kakukkfű, rozmaring de zöldségekben és gabonákban is megtalálható. Az apigenin a hisztamin felszabadulás és a hialuronidáz enzim gátlásán keresztül hat. Nagyon jó gyulladáscsökkentő és immunmoduláns. Asztma és allergia kezelésénél nagyon hatékony szer lehet.

Kvercetin: Nagyobb mennyiségben a körömvirág, kerti ruta és bodzavirág tartalmazza de megtalálható gyümölcsökben és zöldségfélékben is. Elsősorban a vénás keringési panaszok, valamint a cukorbetegség következtében fellépő érrendszeri panaszok kezelésében jelenthet kiváló segítséget, de sebgyógyulás gyorsításában is jó eredményeket tud produkálni. Különösen C-vitaminnal kombinálva nagyon hatékony lehet.

Kempferol: A kvercetinnel együtt képes tágítani a vérereket ezzel javítva a perifériális és agyi vérkeringés hatékonyságát. Ezzel megóvva a sejteket az oxigén hiánytól. Gátolják a vérlemezkék összecsapzódását és ezzel segítenek megelőzni az érelzáródásokat és a trombózist.
Szilimarin a szilikrisztinnel és szilibininnel együtt elsősorban májprotektív hatásáról ismert flavonoidok. Ezek a flavonoglikánok csoportjába tartozó flavonoidok, szabadgyök fogó és sejtmembrán védő hatásuknál fogva a májsejtek regenerációját jelentősen képesek fokozni, illetve a méreganyagok májba jutásának blokkolásával májvédő hatással is rendelkeznek.

Vitexin: A galagonya virágos ágvégében (más flavonoidokkal együtt) jelentősebb mennyiségben megtalálható flavonoid. A vitexin és a galagonya többi flavonoidja, hatékonyan nyugtatja a szivet, fokozza annak saját vérellátását, mert javítja a szívkoszorúerek vérkeringését, illetve fokozza a szívösszehúzódások erejét.

A flavonoidok egyik legjelentősebb hatása az antioxidáns hatás, ami azt jelenti, hogy képesek semlegesíteni a szervezetben létrejövő vagy oda bejutó szabadgyököket, tehát az oxidatív stresszt. Ezen hatásuknál és az ehhez általánosan társuló immunmoduláns és gyulladáscsökkentő hatásuknál fogva a flavonoidok nagyon hatékony szerek a tumorok kialakulásának és fejlődésének gátlásában.

Flavonoidokban gazdag gyógynövények és élelmiszerek

Akácvirág, bodzavirág, galagonya, máriatövis termése, körömvirág, kecskeruta fű, hársfavirág, aszalt szilva, homoktövis, kékszőlő, fekete áfonya, cseresznye, szeder, megy.

Ajánlott írásaink


Gránátalma – szíverősítő, értisztító és hatékony a candida ellen is