narancs vitamin
a narancs vitamin tartalma

NarancsCitrus sinensis egy világszerte ismert és kedvelt citrusféle. A citrusfélék családjába számos gyümölcs tartozik, a citrom, mandarin, narancs, pomelo, keserűnarancs és még sorolhatnánk.
A citrusfélék általában gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, de ezen kívül még számos bioaktív anyagot is tartalmaznak. Az édes narancs egy nagyon jó élelmiszer, mert nem csak finom de C-vitaminban valamint A és B-vitaminokban is gazdag.
Ezen kívül flavonoidok, karotinok és antociánok is találhatóak benne szép számmal.
Ezen hatóanyag komplex miatt a narancs kitűnő antioxidáns, fertőtlenítő, immunerősítő és vízhajtónak sem utolsó.
A narancs kiváló C-vitamin forrás, ezen kívül emésztést serkentő és javító, rostokban is dús gyümölcs. Ha mesterségesen is fogyasztunk C-vitamint, azt célszerű a jobb hasznosulás miatt narancs társaságában fogyasztani. A reggeli frissen facsart narancslé, csökkenti a gyomor savtartalmát és frissítően, élénkítően hat a szervezetre.

Narancs illóolaj

A narancs héjában található illóolaj pedig a Hivatalos Magyar Gyógyszerkönyvben is szerepel, Aurantii dulcis aetheroleum – édes narancsolaj néven, mint gyógyszerészeti alapanyag.
A narancs illóolaja elsősorban limonént tartalmaz (92%) ezen kívül még jó néhány terpén vegyületet (citrál, citronelál, linalol, terpineol stb.).
A narancs illóolaja ezért nagyon jó fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő, ezen kívül étvágyfokozó és emésztés serkentő hatással is rendelkezik. A narancs illóolaj nyugtató és stresszoldó, ezért feszültség oldásra, hangulat javításra is kiválóan alkalmas.
Ezen hatásai miatt a narancs illóolaját nem csak párologtatásra de bőrápoló kozmetikumokba és megfelelő szakértelem mellett belsőleg is lehet fogyasztani.

Azzal azonban tisztában kell lenni, hogy az illóolajok rendkívül tömények, így tisztán vagy nem megfelelő hígításban sérülést is okozhatnak, képesek marni-égetni, akár bőrt akár nyálkahártyát, tehát töményen nem szabad használni ezeket az anyagokat. Az illóolajokról bővebben itt olvashatsz.

Mire vigyázunk a narancs esetében

A narancsról és a citrusfélékről nem árt viszont tudni, hogy általában messziről szállítják hozzánk és ezért a félérett és leszedett gyümölcsöket a gombák és kártevők ellen, szállítás előtt vegyszerekkel kezelik. Ilyen vegyszerek a bifenil (E230), az orto-fenil-fenol (E231), és a nátrium-orto-fenil-fenolát (E232), illetve használják még erre a célra a tiabendazolt (E233) is.
Ezen anyagok hosszútávú hatásait nem túl régen vizsgálják és állatkísérletekben különböző vérképzési, emésztési, vesefunkciós és izom funkciós problémákat már kimutattak velük kapcsolatban.
Ez nem azt jelenti, hogy durva mérgező anyagok de hosszútávon semmiképp nem egészségesek. Ezért a boltban vásárolt gyümölcsök héját emberi fogyasztásra inkább ne használjuk, de ha mégis akkor használat előtt alaposan szappannal és meleg vízzel mossuk le (bár jó része ezeknek az anyagoknak a héjba is beszivárog, így nem lemosható) de tisztítással mégis sok szennyeződéstől megmenekülhetünk.
Ízesítésre célszerűbb ellenőrzött forrásból származó narancshéjat használni és a boltban vásárol narancs héját legfeljebb illatosításra alkalmazni.

Ajánlott cikkeink


Gyulladás csökkentés, táplálkozással és gyógynövényekkel