flavonoidok

Polyfenolok és a flavonoidok

A flavonoidokról és a polyfenolokról egyre többet hallani a különböző természetes gyógyhatású anyagok és készítmények kapcsán. A termékek hangzatos reklámjaiban és a gyártók figyelem felkeltő marketingjében gyakran hivatkoznak olyan anyagokra, mint például a heszperetin, kvercetin, kempferol vagy éppen a rezveratol. De mik is ezek a tudományos hangzású anyagok és mire jók pontosan?

A flavonoidok a növényvilágban elterjedt gyógyhatású vegyületek, nevüket a jellemzően sárga színükről (flavus – latinul sárga) kapták. A növényi másodlagos anyagcsere származékai.
Jelenleg 13 különböző flavonoid vegyületcsoportot különböztetünk meg melyeken belül hozzávetőleg 4000 féle különböző szerkezetű flavonoidot ismerünk.
A flavonoidok felfedezése Nobel díjas tudósunk Szent Györgyi Albert nevéhez fűződik, aki a C-vitamin hasznosulásának kutatásai kapcsán fedezte föl ezen vegyületcsoportot.

Mire jók a falvonoidok ?

A flavonoidokat elsősorban az érvédő és ér regeneráló tulajdonságaik kapcsán használják a gyógyászatban már jó ideje. Egy flavonoidot akkor tekintünk bioflavonnak/bioflavonoidnak, ha rendelkezik a P-faktor hatással, ami azt jelenti, hogy a vénák-kapillárisok falát tömíti, a kollagén lebomlását gátolja, így erősíti az érfalakat.
A flavonoidok legfontosabb hatásai, hogy erős antioxidánsok ezért rákellenes hatásúak, kardiovaszkuláris – érvédő tulajdonságú, antibakteriális és gombaölő valamint gyulladást gátló anyagok.
Ezen tulajdonságaik miatt rendkívül hatékonyak a különböző fertőzések és gyulladásos állapotok kialakulásának megelőzésében, melyek a legtöbb betegség (többek között a tumorok) kiindulási állapota is.
De nem csak a megelőzésben, hanem a fenti hatások kapcsán a különböző betegségek gyógyulását is elősegítik, illetve az immunrendszer működését is jól támogatják.

A flavonoidok hatásaik kapcsán, például csökkenti a szívkoszorú ér betegségek, az asztma és krónikus tüdőbetegség kialakulását és csökkentik az agyvérzés kockázatát is
Változatos kémiai felépítésük miatt, különböző hatékonyságúak a fenti hatások elérésében és egyes flavonoidok kiemelkedő hatással bírnak bizonyos területeken.
A modern étrend kiegészítőkben és kozmetikai készítményekben ezért előszeretettel alkalmazzák őket, de a gyógyszeriparban is. A Magyarországon is kapható Venoruton vagy a Detralex gyógyszerek hatásai is ezeken az vegyületeken alapulnak.
Az erek falának tömítésével az erek áteresztő képessége csökken, így kevesebb folyadék lép ki az erekből, mely az ödémák, duzzanatok kialakulását csökkenti és ezzel mérsékli az ezzel járó egyéb tüneteket.

Népszerű flavonoidok és hatásaik

A hozzávetőlegesen 4000 féle flavonoid közül, néhány vegyület különös tekintettel került előtérbe, a különböző kozmetikai és gyógyhatású étrend kiegészítő szerek reklámjaiban, mint jelentős összetevő.

Heszperetin: Gyulladás csökkentő és anti oxidáns hatású. Erős anti-ösztrogén hatása is van, mely gátolja a nőgyógyászati rákfajták és a prosztata rák kialakulását. Elsősorban a citrusfélékben találhatóak.

Szilimarin: sejtmembrán védő hatású, szabadgyök fogó, tehát anti oxidáns és segíti a sejtmembrán regenerációt. Lassítja vagy blokkolja bizonyos májsejtek működését, ezzel csökkenti a máj méreganyag felvételét. A máj bizonyos enzimjeinek termelődését serkenti, ezzel a máj regenerálódását is hatékonyan elősegíti.

Flavon, Apigenin: A természetben a növényi szövetek színének kialakításáért felelősek de közrejátszanak az íz kialakításában is. Elsősorban a fűszer- és gyógynövények tartalmazzák őket nagyobb mennyiségben, mint például a kakukkfű és a rozmaring de zöldségfélékben és gabonafélékben szintén megtalálhatóak

Kempferol, Kvercetin, Miricetin: Ez a három vegyület a flavonol csoportba tartozó flavonoid. Nagyjából azonos hatásúak. A legerősebb anti oxidáns tulajdonsággal bíró flavonoidok, mely hatásuk a magas epicatechint és katechint tartalmuknak köszönhető.
Szinte minden növényben megtalálhatóak, de legnagyobb mennyiségben a gyümölcsök és zöldségek, a fűszernövények, illetve a hüvelyesek tartalmazzák őket.

Rezveratrol: A növényekben előforduló, nem flavonoid típusú, a polifenolok közé tartozó vegyület. Főleg a gyümölcsök, termések héjában fordul elő. Elsősorban a szőlőben, vörös szőlőben, vörösborban, a szőlő magban és kocsányban található meg. Jelentős mennyiségben tartalmaz rezveratrolt a kakaó, az étcsokoládé és a mogyoró is. A növény immunválaszként termelt vegyülete, mely a fertőzésektől védi.
A rezveratrolt a humán felhasználás terén a rákellenes, gyulladás csökkentő, vércukorszint csökkentő és kardiovaszkuláris rendszerre gyakorolt pozitív hatásai miatt szokták kiemelni.

Ajánlott tartalmak


Influenza természetes kezelése – koronavírus különkiadás