olivaolaj

Olíva olaj

Az olajfa – Olea europaea, terméséből az olíva bogyóból sajtolt olaj. Ennél az olajnál különösen fontos, hogy milyen sajtolási eljárással készül. Mivel az olíva bogyó értékes és gazdag olajforrás, ezért ipari sajtolással is rengeteg olíva olaj készül.
Az olíva olajoknál nagyon fontos, hogy extra szűz olívaolaj megnevezésű olajat használjunk, mert az olívatermelők legfőbb szabályozó szervezete a Nemzetközi Olívaolaj-Tanács, szigorú szabályozásban rögzíti, hogy mely termékekre kerülhet ez az elnevezés.
Az extra szűz olíva olaj telítetlen zsírsav aránya és tartalma már kevésbé optimális mint a kendermag vagy lenmag olajoké. Az extra szűz olíva olajban 2-5% omega3 (alfa-Linolénsav) és 5-20% omega6 (linolsav) található, az omega9 (olajsav) tartalom viszont 60-80% között mozog.
Az extra szűz olíva olaj is érzékeny a hőre, mint a legtöbb hidegen sajtolt növényi olaj, ezért sütéshez nem használható, inkább csak ételekhez adagolva, főzés közben vagy után, nyers salátákra vagy pirítósra kenve érdemes fogyasztani. Az extra szűz olíva olajban található egy Oleochantal nevű fenolos vegyület, melyről kiderült, hogy egy nagyon jó gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságú hatóanyag. Az Oleochantal a daganat terápia egyik legtöbbet kutatott, természetes vegyülete.

Az olíva olaj rendkívül sok kozmetikum alapját vagy részét képezi, jól használható olajos növényi kivonatok készítéséhez, kenőcsök alapjául vagy részeként, fürdőolajnak, aromás olajnak, bőrápoló szerként. Mivel jóval elterjedtebb a többi hidegen sajtolt olajnál, ezért valamivel olcsóbb is, így ezt az olajat legcélszerűbb használni a házi kozmetikumok és patikaszerek készítéséhez.
Az olíva olaj nagyjából egy évig használható, azután bomlásnak és avasodásnak indul. Fénytől, hőtől védett helyen célszerű tárolni.

Tökmagolaj

A tökmagolaj hatóanyagai a delta-7 fitoszterol, amely egy olyan vegyület ami a különböző hormonok képződéséhez szükséges, ahogyan a koleszterin vagy más néven koleszterol is.
Ezen kívül a tökmagolaj szelént is tartalmaz valamint telítetlen zsírsavakban is gazdag, ahogyan a legtöbb hidegen sajtolt növényi olaj.
Továbbá A és E-vitaminokat, F-vitamin komplexet valamint Koenzim Q10 et is rejt magában.
Ezért a tökmagolajat hatékonynak tartják, elsősorban a delta-7 fitoszterol és szelén tartalma miatt a prosztata egészségének megőrzésében vitamin, antioxidáns összetevői és telítetlen zsírsav tartalma miatt immunerősítőnek és a szív és érrendszeri problémák kezelésében.
A tökmagolaj telítettlen zsírsav összetétele szerint omega3 zsírsavakat csak jelentéktelen mértékben (1% alatt) tartalmaz, omega6 zsírsavakból 20-60% közötti mennyiség, omega9 zsírsavakból pedig 17-30% közötti mennyiség lehet jelen ebben az olajban, fajtája és feldolgozás szerint. Ezen kívül sztearin (5-8%) és palmitinsavakat (12-18%) is tartalmaz nagyobb mennyiségben.

Szőlőmag olaj

A szőlőmag olaj a szőlő magjából sajtolt, zöldes-sárgás növényi olaj. A füstpontja 250 C-on van, ízét és aromáját magasabb hőmérsékleten is megtartja, ezért sütés közben is stabilabban viselkedik.
A szőlőmag olaj omega3 (linolénsav) tartalma nagyon csekély, 1% alatti, omega6 zsírsavakból viszont 72% -ot, omega9 -ből pedig 16% – ot tartalmaz.
Alacsony omega3 tartalma miatt, a telítetlen zsírsavak szempontjából kevésbé jó mint a kendermag vagy a lenmag olajok.

Hatóanyagai: Antioxidánsok, bioflavonok, klorofill, oligomer procianidok, polifenolok, fenolok, resveratrol és szteroidok (campesterol, béta-sitosterol, stigmasterol), Tartalmaz A-vitamint, B-vitamint, C-vitamint, E-vitamint és F-vitamint is.
A szőlőmag olaj nagyobb mennyiségben tartalmaz procianidint is, mely egy flavonoid vegyület és rendkívül jó gyökfogó tehát antioxidáns.

Összetételénél fogva a szőlőmag olaj is jól alkalmazható a szív és érrendszeri problémák megelőzésére és érelmeszesedés esetén vagy megelőzés céljából.
Antioxidáns tulajdonságai miatt a sejtek öregedését (pusztulását) gátolhatja ezért a rák megelőzésében is jó kiegészítője lehet a táplálkozásnak. Telítetlen zsírsavainak köszönhetően segíti a HDL koleszterin szint emelését és az LDL koleszterin csökkentését.
A szőlőmag olajat belsőleg alkalmazva, saláták és olajkeverékek alkotójaként vagy ételekhez adagolva érdemes fogyasztani, külsőleg pedig fürdővízhez, krémekhez illetve önmagában bedörzsölésre, bőrápolásra is használható. Fiatalítja a bőrt mivel rugalmasabbá teszi, regenerálja a kollagén szöveteket és még a hajhagymák táplálására is megfelelő.

Ajánlott írásaink


CBD olaj – egy csodaszer amit nálunk “még” üldöznek