gránátalma

Gránátalma Punica granatum a füzényfélék családjába tartozó növényfaj, mely Indiában őshonos, ezen kívül leginkább Nyugat és Közép Ázsiában fordul elő valamint megtalálható a Földközi tenger medencéjében is.
A gránát alma neve a latin granatus – magvas kifejezésből származik.

A gránátalmának elsősorban a gyümölcsét használják, étkezési gyümölcsként és saláták, édességek készítéséhez. Ezen kívül rendkívül ízletes italok, ízesítő szirupok is készülnek belőle, sőt a gránátalma erősen festő nedveit textil és fonál festésre is használják. Levéből, illetve héjának főzetéből a vöröstől a lilán keresztül a feketéig készülnek színező anyagok.
A gránátalma nem csak ízletes gyümölcs de rendkívül egészséges is. A gyümölcs lében és a magokban található lektinek nagyon hatékonyak a baktériumok és gombák ellen.
Ezen kívül a gránátalma még nagyon sok hasznos összetevőt tartalmaz. Megtalálhatunk benne különböző aminosavakat, ásványi anyagokat (kálium, kalcium, magnézium, foszfor, vas), vitaminokat (B1, B2, C). A gránátalma jelentős forrása a polifenoloknak és flavonoidoknak, (katechin, kvercetin, rutin, kaempferol és luteolin) fenokarbolsavaknak (pl. az ellagsav, galluszsav, a kávésav és a klorogénsav). A magvakban különféle antociánok is megtalálhatóak.

A gránátalma lektinjei hatékonyan pusztítják a szájban és az emésztő rendszerben élősködő baktériumokat és gombákat, mint például a közismert Candida nemzetséghez tartozó gombafajokat is. Ezért ezen gyümölcs gyógyhatásával kapcsolatban számos kutatás folyik világszerte, mert a candida fertőzések nagyon komoly egészségügyi kockázatokat jelentenek.
Flavonoidjainak és fenolos vegyületeinek valamint antociánjainak köszönhetően ugyancsak hasznos a különböző szív és érrendszeri problémák kezelésben, illetve a keringési rendszer, az erek regenerációjában.
Ezen kívül a népi gyógyítók előszeretettel ajánlják ízületi gyulladások, reuma, húgyúti fertőzések, fogíny betegségek, hasmenés, légzőszervi betegségek és torok gyulladás esetén is.
A gránátalma magjából sajtolt olajat vagy szárított, őrölt magjaiból készült tinktúrát gyakran használják szíverősítőnek és különböző szívproblémák esetén.

Ajánlott írásaink


CBD olaj – egy csodaszer amit nálunk “még” üldöznek