fekete ribizli

Fekete ribizliRibes nigrum a ribizlifélék családjába tartozó növény, a piros ribizlinél kiegyenlítettebb és kevésbé változékony, hűvösebb éghajlatot kedveli, ezért Európa és Ázsia északabbra fekvő részein őshonos cserjefaj.
A fekete ribizlinek nagyon magas a C-vitamin tartalma, elsősorban ezért hasznos a fogyasztása.

A vitaminok természetes közegben sokkal hatékonyabban hasznosulnak, mint kivonatok vagy mesterségesen előállított formában fogyasztva, mivel a természetes közegük olyan enzimeket és emésztést segítő rostot, savakat és egyéb anyagokat is tartalmaz melyek előnyösek a bio hasznosulás szempontjából. 100 g Fekete ribizliben körülbelül 150-170 mg C-vitamin található.
Érdekes megjegyezni, hogy a növény leveleinek is magas a C-vitamin tartalma.
A fekete ribizli a C-vitamin mellett nagyon sok, több mint 500 féle antocián-származékot (pl. cianidint, delfinidint, kumarinsavat) is tartalmaz ezen kívül számos flavonoidot és polifenolkat is. Ezen anyagok nagy szerepet játszanak a növények immunvédekezésében és a kutatások mára már bizonyították, hogy az emberi szervezetre is rendkívül jótékony hatást fejtenek ki.
Elsősorban antioxidánsként, azaz a szervezetben keletkező szabadgyökök semlegesítőiként csökkentik a különböző gyulladásos folyamatokat és a szervezetünk sejtjeinek károsodását, ezzel a rákos sejtek kialakulását.

Ezen hatásainál fogva a fekete ribizli nagyon jó gyulladáscsökkentő, pozitívan hat az érelmeszesedés ellen és különböző daganat sok kialakulását is gátolja.
A fekete ribizli héja és magvai különösen sok ilyen anyagot tartalmaznak, ezért ha levét kipréseljük és elfogyasszuk, a héjat és magokat se dobjuk ki, mert szárítva és őrölve is eltarthatóak és értékes anyagokat tartalmaznak és a szárított ribizli hájból remek teát készíthetünk később.
Magvai gamma-linolsavat tartalmaznak, mely egy nagyon fontos telítettlen zsírsav.
Ezen kívül karotinból (ami az A-vitamin képzéséhez fontos), B1, B2 és E-vitaminból is jelentősebb mennyiséget tartalmaz ez a gyümölcs. Ásványi anyagok közül kalcium és vas tartalma jelentősebb.

A fekete ribizli gyümölcse és a belőle készült elsősorban hőkezelés nélkül készült levek, fogyasztása ezért minden évszakban rendkívül ajánlott. A hőkezelt, befőzött lekvárok, szörpök a vitamin tartalom nagy részét elveszítik, de például fagyasztással a vitaminok nagy része is megelőzhető. Bár a friss gyümölcsnél és gyümölcslénél nincs jobb.
A fekete ribizli fogyasztása, segíthet mindenféle gyulladásos betegség kezelésében, mint például a reuma, ízületi gyulladások, húgyúti gyulladások vagy az érelmeszesedés kialakulásának alapjait megteremtő érfal gyulladások. A flavonoid alkotói segíthetik az erek falának regenerációját is. Számos kutatás folyik jelenleg is a fekete ribizli hatóanyagainak, orvosi terápiában való felhasználásáról akár a prosztata vagy egyéb daganatok esetén de az időskori demenciának vagy a Parkinson-kórnak kezelésében is szerepet játszhatnak ezek a csodás növényi hatóanyagok.
100 g fekete ribizli 0,9 g fehérjét, 2 g zsírt, 9,5 g szénhidrátot, 0,6 g szerves sót és 3,8 g rostot tartalmaz.

Ajánlott írásaink


Cékla – a daganatok ellenszere